Öneri 110-120K Arası R7 9800X3D Sistem Tavsiyesi

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı
RX 9070 XT
Merhabalar,

Yazılımcıyım ve sistemimin artık biraz geride kaldığını düşünüyorum. Yine 11 yıl önce yine forumdan arkadaşlar sağolsun, yardımlarıyla toplamıştım.
Değişmeyi zaten düşünüyordum. Geçen hafta da PC açılmayınca bir anda o dürtü yeniden geldi. (Ram ile alakalıymış. Şu an açılıyor, çözüldü)

Gtx 1080/i5 6600k/16 GB DDR4 RAM/256 GB SSD'ye sahip bir sistemim var. (Bu sistem satılır mı satılırsa ne kadar eder hiç bilmiyorum açıkçası)

Amacım genel anlamda hem iş hem de oyun bilgisayarı olarak kullanmak. Oyun çok az oynuyorum. Yaş ilerledi çok heves kalmadı :) Çoğunlukla FPS oynuyordum. (CS GO-BF4/1/5-LOL)
Arada zaman kalıncaYeni çıkan BF6'yı(çıkarsa GTA 6'yı) oynamak isterim mesela. Ama daha çok zamanım yazılım, film, youtube takılacak şekilde geçecek.

İşlemci, ram ve ssd benim için önemli. İnternetteki araştırmalırım sonucu aslında bir sistem topladım. Oyun da oynayabileceğim için Ryzen 7 9800X3D mantıklı geldi.
Marka fanı değilim. Belki eskiden EVGA ve Corsair(destek, garanti süreçlerinden dolayı) için diyebilirdim. O yüzden fiyat/performans tarafı çok daha önemli. Misal PSU konusu önemli benim için.
Akvaryum kasalar hoşuma gidiyor o yüzden belki rgb bir sistem olabilir :)

Topladığım sistem şu şekilde:

MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi 13.500 ₺
MSI Pro B850-P Wi-Fi(Opsiyonel) 9.800 ₺
AMD Ryzen 7 9800X3D 22.000 ₺
AMD RADEON RX 9070 XT SAPPHIRE NITRO+
41.500 ₺
RX 9070 XT SAPPHIRE PULSE(Opsyionel) 35.800 ₺
XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 32GB (2x16GB) 24.666 ₺
Kingston 1TB KC3000 NVMe M.2 7000MB / 6000MB Yazma Hızı SSD
8.600 ₺
KIOXIA EXCERIA PLUS G4 1TB(Opsiyonel) 7.500 ₺
MSI MAG PANO 100R PZ Black Tempered Glass ARGB 7.000 ₺
Lian Li O11 Vision Compact Siyah Mid-Tower ATX Kasa(Opsiyonel) 8.100 ₺
NZXT H9 Flow RGB 2025 (Opsiyonel) 12.700 ₺
MSI MPG A850GS PCIE5 850W 80 PLUS Gold 8.100 ₺
ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360mm 6.400 ₺

Ana düşündüğüm parçalar ile Toplam Fiyat 132.000 ₺ civarı yapıyor. Tabi biraz bütçemi aşıyor açıkçası. Değecek bir durumsa zorlayarak çıkabilirim diye düşünüyorum.

Merak Ettiklerim ve Sorularım
  1. Anakart için gereksiz mi sizce MSI MAG B850 Tomahawk? MSI Pro B850-P ile o fiyat farkına değer mi? Biraz da ileriye dönük olsun diye iyi olsun dedim ama PCIe 5.0 destekliyor ikisi de.
  2. Rtx 5070ti'lı sistem önerilene de açığım açıkçası. Ama fiyat farkları 10-20 bin ₺ civarı olduğu için bütçemi aşacağını düşünüyorum. O fiyat farkına, performans farkı az gibi geliyor bana.
  3. Sapphire Nitro+ güzel ve kaliteli duruyor. Sapphire Pulse ile 5-6 bin ₺ farka değer mi sizce?
  4. DDR5 ram Sk-Hynix-A bulabildiğim en uygun 6000Mhz rami koydum açıkçası. Farklı bir ram de f/p duruma göre alabilirim. Chip ve yapay zeka krizi olması yüzünden fiyatların bu şekilde şişmiş olması üzücü.
  5. SSD kısmında ise bulduğum parçalar bu şekilde. 2 TB'a yükseltilebilir parça değişikliklerine göre. 1 tb yetmeyecek ama sonradan alırım belki dedim. 1-1 TB değil de 2 TB daha mantıklı oluyor galiba.
  6. Kasa kısmı için, Lian Li O11 Vision Compact çok hoşuma gitti ama içerisinde fan olmadığı için fiyat olarak iyice şişirecek gibi. Kasa için hem psu ayrı hem fan ayrı alınca maliyetler 20 bin ₺ üzerine çıkıyor maalesef. Kısa araştırmam sonrası, MSI Mag Pano 100R PZ de yorumları iyi gibiydi ve görselide hoşuma gitti için koydum. Phanteks NV5 de hoşuma gidiyor. Piyasada siyah kasa bulamadım. NZXT kasaları da olabilir. Öneriye açığım.
  7. PSU için A tier 850W 80 Plus Gold bir psu seçtim. Yeterli gelecektir diye düşünüyorum. ATX 3.1 and PCIe 5.1 ve 12V-2x6 pin çıkışı olması da avantajlı geldi. Nitro+ bu soket ile bağlanıyor.
Şimdiden buraya kadar okuyup, kafa yoran ve yorumlarını esirgemeyen değerli forum üyelerine çok teşekkür ederim :)

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
Merhaba,
Aslında topladığınız sistemde sıkıntı yok, dengeli bir sistem toplamışsınız.
Fiyat olarak yükseliyor elbette...

Temel kullanım amacınız yazılım geliştirme, oyun durumunu ikinci plana atarak bakarsak, ki bu durumda yine de oyunlarda sıkıntı çıkarmayacaktır.

İşlemci X3D modeller dışındaki 9700x, 9600x ... AMD işlemci tam hakim değilim. Sizin amacınıza yönelik AMD kullanan arkadaşların önerileri............

Anakartta M.2 ssd en az üç yuvalı modeller. buna ileride ihtiyaç doğacaktır.

Ekran kartı için rx 5060 Ti 16gb modeller bir bakılalabilir.

M.2SSD bunlarda fiyatlar en az 1.5 sene normal seviyelere düşmeyecek gibi görülüyor. RAM için de yakın zamanlarda umut yok. Fiyatlar normal rayına otursa da yurtdışı satıcılarda olacaktır. Türkiye için malum fırsatçılar cenneti...

M.2SSD GB başına fiyat oranında 2TB lık ürünler daha avantajlı oluyor.
Kingston 1TB KC3000 güzel, DRAM lı fakat fiyatlandırması işi bozuyor.

2TB lık DRAMSIZ 10.000 TL civarında olanlar bakılabilir.

Kasa terchi beğeni meselesi. Yalnız kasayı nereye koyacağınıza biraz bağlı olabilir. KASA masa altı veya üstü durumu...
Masaüstü alan ve kasa genişliği, yine kasa altında rgb ler görsellik, kendini gösteremeyecektir.

RAM lar için birkaç ay önce tek tek toplamda iki modül aynı marka ve model alımında fiyat avantajı vardı. Şu an göremedem.
Mecburen en az 20 binlerden TL ikili dual ilerlemek zorunda kalacaksınız.

İşlemci seçimine bağlı olaraak Arctic sıvı soğutucu da gerekmeyebilir. Buradan da bir geri dönüş olur.
İkili kule tipi 120 mmlik fanlılardan. 4000TL ye yakın geri dönüş sağlar.

Son düzenleme:
KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Aslında biraz daha fazla verip, daha geleceğe yönelik almak istiyorum. Yoksa 20-30k aşağısına bile gayet yeterli bir sistem kurabilirim. Ama daha önceki sistemi 10-11 yıl kullandığım için yine uzun süreli kullanırım zannediyorum. Belki artık ara güncellemeler yapabilirim. Daha mantıklı gibi :)

Ekran kartı da f/p olarak AMD araştırmalarım sonucu mantıklı geldi açıkçası. Arada AAA oyunlar oynayabilirim. BF6, çıkarsa GTA6 gibi. O yüzden sıkıntı da çekmek istemiyorum.

SSD lazım olacak gibi ileride. 1TB sonradan eklenebilir belki diye düşündüm. 2TB daha mantıklı olabilir tabi.

Akvuryum, sade ve şık kasalar hoşuma gidiyor açıkçası. Genelde görsele önem vermedim ama bu kez biraz vermek istiyorum.

Ram konusu da zaten büyük sıkıntı malum çip krizi sonrası chipset modülüne göre en uygununu seçmeye çalıştım.

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şu an monitorlerim Full HD aslında. Eski bir CSGO oyuncusu olduğum için. OLED fiyatları biraz düşerse 2K monitor düşünüyorum.

Hocam sen farklı bir boyut kattın aslında rtx 5080 katarak işleme. Ama o bütçelere çıkamayabilirim. Açıkçası o kadar da vermek istemiyorum. Sonuçta sadece oyun için değil, hatta daha çok gündelik ve yazılım üzerine kullanacağım belki.

Sanki hocam biraz diğer parçaların kalitesinden de feraget ediyoruz gibi böyle yapınca. Aklımı biraz çelmedi değil ama :)

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
kalıteden feragat ettgımız aslındas vok bır urun yok. kasa dedıgımız nedır kı bos bır metal kutu işlemci olarak da performans dan feragat etmıyoruz sadece ön bellek ksımından ödun verıyoruz kı zaten 9700x de 9800x3d gıbı performanslı bir işlemci oyunlardakı fark 5080 ıle de fark edılemeyecek kadar azaltıcak. depolama olarak 2 katına cıkıyoruz anakart zaten sızınde sectıgınız modelde bıraktım .

corsair 5600mhz cl36 ramlerım ar 32gb 2x16 seklınde suan o ramlerımı 6000mhz ve cl32 olarak kullanıyorum.

ryzen 7 9700x işlemci
gigabyte rtx 3070 ti ekran kartı
corsair 32gb 6000mhz cl32 ramler ile birlikte

CS2 de malum fps ler bir gün bir günü tutmuyor 500-600 arasında deişken göstermekte

4:3 1440p-1080p çözünürlükte en yüksek ayarlarda oynamaktayım

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Merhabalar,

Yazılımcıyım ve sistemimin artık biraz geride kaldığını düşünüyorum. Yine 11 yıl önce yine forumdan arkadaşlar sağolsun, yardımlarıyla toplamıştım.
Değişmeyi zaten düşünüyordum. Geçen hafta da PC açılmayınca bir anda o dürtü yeniden geldi. (Ram ile alakalıymış. Şu an açılıyor, çözüldü)

Gtx 1080/i5 6600k/16 GB DDR4 RAM/256 GB SSD'ye sahip bir sistemim var. (Bu sistem satılır mı satılırsa ne kadar eder hiç bilmiyorum açıkçası)

Amacım genel anlamda hem iş hem de oyun bilgisayarı olarak kullanmak. Oyun çok az oynuyorum. Yaş ilerledi çok heves kalmadı :) Çoğunlukla FPS oynuyordum. (CS GO-BF4/1/5-LOL)
Arada zaman kalıncaYeni çıkan BF6'yı(çıkarsa GTA 6'yı) oynamak isterim mesela. Ama daha çok zamanım yazılım, film, youtube takılacak şekilde geçecek.

İşlemci, ram ve ssd benim için önemli. İnternetteki araştırmalırım sonucu aslında bir sistem topladım. Oyun da oynayabileceğim için Ryzen 7 9800X3D mantıklı geldi.
Marka fanı değilim. Belki eskiden EVGA ve Corsair(destek, garanti süreçlerinden dolayı) için diyebilirdim. O yüzden fiyat/performans tarafı çok daha önemli. Misal PSU konusu önemli benim için.
Akvaryum kasalar hoşuma gidiyor o yüzden belki rgb bir sistem olabilir :)

Topladığım sistem şu şekilde:

MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi 13.500 ₺
MSI Pro B850-P Wi-Fi(Opsiyonel) 9.800 ₺
AMD Ryzen 7 9800X3D 22.000 ₺
AMD RADEON RX 9070 XT SAPPHIRE NITRO+
41.500 ₺
RX 9070 XT SAPPHIRE PULSE(Opsyionel) 35.800 ₺
XPG Lancer Blade RBG DDR5 6000MHz CL30 32GB (2x16GB) 24.666 ₺
Kingston 1TB KC3000 NVMe M.2 7000MB / 6000MB Yazma Hızı SSD
8.600 ₺
KIOXIA EXCERIA PLUS G4 1TB(Opsiyonel) 7.500 ₺
MSI MAG PANO 100R PZ Black Tempered Glass ARGB 7.000 ₺
Lian Li O11 Vision Compact Siyah Mid-Tower ATX Kasa(Opsiyonel) 8.100 ₺
NZXT H9 Flow RGB 2025 (Opsiyonel) 12.700 ₺
MSI MPG A850GS PCIE5 850W 80 PLUS Gold 8.100 ₺
ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360mm 6.400 ₺

Ana düşündüğüm parçalar ile Toplam Fiyat 132.000 ₺ civarı yapıyor. Tabi biraz bütçemi aşıyor açıkçası. Değecek bir durumsa zorlayarak çıkabilirim diye düşünüyorum.

Merak Ettiklerim ve Sorularım
  1. Anakart için gereksiz mi sizce MSI MAG B850 Tomahawk? MSI Pro B850-P ile o fiyat farkına değer mi? Biraz da ileriye dönük olsun diye iyi olsun dedim ama PCIe 5.0 destekliyor ikisi de.
  2. Rtx 5070ti'lı sistem önerilene de açığım açıkçası. Ama fiyat farkları 10-20 bin ₺ civarı olduğu için bütçemi aşacağını düşünüyorum. O fiyat farkına, performans farkı az gibi geliyor bana.
  3. Sapphire Nitro+ güzel ve kaliteli duruyor. Sapphire Pulse ile 5-6 bin ₺ farka değer mi sizce?
  4. DDR5 ram Sk-Hynix-A bulabildiğim en uygun 6000Mhz rami koydum açıkçası. Farklı bir ram de f/p duruma göre alabilirim. Chip ve yapay zeka krizi olması yüzünden fiyatların bu şekilde şişmiş olması üzücü.
  5. SSD kısmında ise bulduğum parçalar bu şekilde. 2 TB'a yükseltilebilir parça değişikliklerine göre. 1 tb yetmeyecek ama sonradan alırım belki dedim. 1-1 TB değil de 2 TB daha mantıklı oluyor galiba.
  6. Kasa kısmı için, Lian Li O11 Vision Compact çok hoşuma gitti ama içerisinde fan olmadığı için fiyat olarak iyice şişirecek gibi. Kasa için hem psu ayrı hem fan ayrı alınca maliyetler 20 bin ₺ üzerine çıkıyor maalesef. Kısa araştırmam sonrası, MSI Mag Pano 100R PZ de yorumları iyi gibiydi ve görselide hoşuma gitti için koydum. Phanteks NV5 de hoşuma gidiyor. Piyasada siyah kasa bulamadım. NZXT kasaları da olabilir. Öneriye açığım.
  7. PSU için A tier 850W 80 Plus Gold bir psu seçtim. Yeterli gelecektir diye düşünüyorum. ATX 3.1 and PCIe 5.1 ve 12V-2x6 pin çıkışı olması da avantajlı geldi. Nitro+ bu soket ile bağlanıyor.
Şimdiden buraya kadar okuyup, kafa yoran ve yorumlarını esirgemeyen değerli forum üyelerine çok teşekkür ederim :)
1) Anakart gereksiz sayılmaz. Ancak vrm/mosfet yönünden 9800x3d yi besleyebilecek daha uygun fiyatlı anakart bulabilirsin. Misal https://www.epey.com/anakart/sapphire-nitro-plus-b850a-wifi-7.html

2) o fiyat bazında en makul kart 9070 xt. ayrıca nvidia alternatiflerinde biraz premiuma doğru hareket etsen fiyatlar iyice fırlıyor.

3) İkiside olur. Bütçe yetmesse pulse'da kullanabilirsin.

4) Şu an yapacak birşey yok. en az 6000 mhz ve mümkün mertebe düşük cl gecikme değerine sahip olmasında fayda var. tabi expo desteğide unutulmamalı.

5) Seçtiğin ssd ler güzel. Ama aynı fiyata daha iyisini istersen https://www.epey.com/sabit-disk/wd-black-sn8100-1-tb.html bunun alt modeli 7100 en iyi pciex 4x4 m.2 ssd seçildi hemde techpowerup tarafından. Bu pciex 5.0

6) Fanlar ciddi yekün tutabiliyor. Kendi bünyesinde fan bulunduran kasaları öneririm. Misal 850w gold (tahminim cooler master psu ile birlikte) https://www.epey.com/bilgisayar-kasasi/cooler-master-elite-600-850w-e600-kgnn85-s01.html. İyi psu+güzel kasa+fanlar.

7) https://www.gaming.gen.tr/urun/8665...p_epey&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_genel

size bahsettiğim kasadaki psu atx 3.1 pcie 5.0

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
kalıteden feragat ettgımız aslındas vok bır urun yok. kasa dedıgımız nedır kı bos bır metal kutu işlemci olarak da performans dan feragat etmıyoruz sadece ön bellek ksımından ödun verıyoruz kı zaten 9700x de 9800x3d gıbı performanslı bir işlemci oyunlardakı fark 5080 ıle de fark edılemeyecek kadar azaltıcak. depolama olarak 2 katına cıkıyoruz anakart zaten sızınde sectıgınız modelde bıraktım .

corsair 5600mhz cl36 ramlerım ar 32gb 2x16 seklınde suan o ramlerımı 6000mhz ve cl32 olarak kullanıyorum.

ryzen 7 9700x işlemci
gigabyte rtx 3070 ti ekran kartı
corsair 32gb 6000mhz cl32 ramler ile birlikte

CS2 de malum fps ler bir gün bir günü tutmuyor 500-600 arasında deişken göstermekte

4:3 1440p-1080p çözünürlükte en yüksek ayarlarda oynamaktayım
Fiyat olarak bir bakayım hocam. Tam hesap yapmadım.

Ramleri SK-Hynix chipsetli bakıyorum. Bu rami de anakart uyumluluğundan bulamadım açıkçası. Chipset olarak hangisi bilmiyorum.

Bende 4:3 benzer ayarlarda oynuyordum. Oynarsam hala aynı olur herhalde. GTX 5080 de ekran kartı için ayırdığım bütçeyi aşıyor aslında. Oyun da çok oynamam artık diye o kadar yüksek bütçe düşünmemiştim.

Belki 9700x-5070ti yapılabilir. Çok fark yok gibi 5080 ile diye biliyorum. 5070ti'ın da modele göre çok pahalı seçenekleri var gerçi.

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
1) Anakart gereksiz sayılmaz. Ancak vrm/mosfet yönünden 9800x3d yi besleyebilecek daha uygun fiyatlı anakart bulabilirsin. Misal https://www.epey.com/anakart/sapphire-nitro-plus-b850a-wifi-7.html

2) o fiyat bazında en makul kart 9070 xt. ayrıca nvidia alternatiflerinde biraz premiuma doğru hareket etsen fiyatlar iyice fırlıyor.

3) İkiside olur. Bütçe yetmesse pulse'da kullanabilirsin.

4) Şu an yapacak birşey yok. en az 6000 mhz ve mümkün mertebe düşük cl gecikme değerine sahip olmasında fayda var. tabi expo desteğide unutulmamalı.

5) Seçtiğin ssd ler güzel. Ama aynı fiyata daha iyisini istersen https://www.epey.com/sabit-disk/wd-black-sn8100-1-tb.html bunun alt modeli 7100 en iyi pciex 4x4 m.2 ssd seçildi hemde techpowerup tarafından. Bu pciex 5.0

6) Fanlar ciddi yekün tutabiliyor. Kendi bünyesinde fan bulunduran kasaları öneririm. Misal 850w gold (tahminim cooler master psu ile birlikte) https://www.epey.com/bilgisayar-kasasi/cooler-master-elite-600-850w-e600-kgnn85-s01.html. İyi psu+güzel kasa+fanlar.

7) https://www.gaming.gen.tr/urun/8665...p_epey&utm_medium=cpc&utm_campaign=epey_genel

size bahsettiğim kasadaki psu atx 3.1 pcie 5.0
Madde madde açıklamalarınız için teşekkürler.

Anakartı listeme aldım hocam. Sapphire anakartlar nasıldır malzeme kalitesi bilmiyorum ama. Daha çok Asus ve MSI bakmıştım.

SSD'yi de bakayım. Ama sanki bilindik satıcılarda yok bulamadım ben.

Kasa olarakta psu içeren atx 3.1 ve pcie 5.0 destekli şu kasa da öneriliyor.

Cooler master elite 600 vs Corsair 3500x karşılaştırmasına ne diyorsunuz? Sanki corsairin psu daha iyi gibi. Biraz daha hacimli olduğu için soğutması daha iyi olabilir diye düşünüyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Madde madde açıklamalarınız için teşekkürler.

Anakartı listeme aldım hocam. Sapphire anakartlar nasıldır malzeme kalitesi bilmiyorum ama. Daha çok Asus ve MSI bakmıştım.

SSD'yi de bakayım. Ama sanki bilindik satıcılarda yok bulamadım ben.

Kasa olarakta psu içeren atx 3.1 ve pcie 5.0 destekli şu kasa da öneriliyor.

Cooler master elite 600 vs Corsair 3500x karşılaştırmasına ne diyorsunuz? Sanki corsairin psu daha iyi gibi. Biraz daha hacimli olduğu için soğutması daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
f/p olarak corsair'in bahsettiğin kasası içerdiği psu ile birlikte daha iyi görünüyor.

evet o ssd oldukça yeni bir ürün dolayısıyla her satıcıda bulunmayabilir.

bulunabilirlik açısından yada alternatif olarak şunlarda olası

pcie 4.0 m2 de alınabilir ama şuan pci 5.0 m2 lerinde fiyatları sunduğu performansa göre makul görünüyor. misal bahsettiğim wd 8100'ün önceki modeli wd 7100 techpowerup'ın bol miktarda ssd ile kıyasladığı bir testte test ettiğimiz en hızlı pciex 4.0 ssd ödülünü aldı. ve kıyaslamalar içinde dram'lı ssd lerde vardı. dramlı ssd'lere yöneleceksen performans için olursa durumu karşıyalayan gayet iyi dramsız ssdler mevcut. ama dramlı ssd nin tbw yazma ömrü garantisi çok daha iyidir onun için geçiş yaparsın ozaman mantıklı olur. biraz ekleme yapıp 2tb pciex 4.0 ssd alma şansıda var oda bir seçenek. aşağıdaki linkteki gibi.

ssd'de sizin için ne önemli. performans mı dayanıklılık mı kapasite mi ? onu iyice netleştirin ona göre güzel seçenekler var.

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
f/p olarak corsair'in bahsettiğin kasası içerdiği psu ile birlikte daha iyi görünüyor.

evet o ssd oldukça yeni bir ürün dolayısıyla her satıcıda bulunmayabilir.

bulunabilirlik açısından yada alternatif olarak şunlarda olası

pcie 4.0 m2 de alınabilir ama şuan pci 5.0 m2 lerinde fiyatları sunduğu performansa göre makul görünüyor. misal bahsettiğim wd 8100'ün önceki modeli wd 7100 techpowerup'ın bol miktarda ssd ile kıyasladığı bir testte test ettiğimiz en hızlı pciex 4.0 ssd ödülünü aldı. ve kıyaslamalar içinde dram'lı ssd lerde vardı. dramlı ssd'lere yöneleceksen performans için olursa durumu karşıyalayan gayet iyi dramsız ssdler mevcut. ama dramlı ssd nin tbw yazma ömrü garantisi çok daha iyidir onun için geçiş yaparsın ozaman mantıklı olur. biraz ekleme yapıp 2tb pciex 4.0 ssd alma şansıda var oda bir seçenek. aşağıdaki linkteki gibi.

ssd'de sizin için ne önemli. performans mı dayanıklılık mı kapasite mi ? onu iyice netleştirin ona göre güzel seçenekler var.
SSD olarak performans ve kapasite de önemli hocam.
Yazılım işiyle de uğraştığım için DRAM olması fark yaratabilir diye düşünüyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
SSD olarak performans ve kapasite de önemli hocam.
Yazılım işiyle de uğraştığım için DRAM olması fark yaratabilir diye düşünüyorum.
dram hususu temelde performansla ilgili. ssd üzerinde bulunan dram artık nekadar ise önbellek amaçlı kullanılıyor. belli bir zamana kadar dramlı üst düzey ssdlerle başa çıkabilen dramsız ssdler yoktu.

istersen bu incelemeyi türkçeye çevirip güzelce inceleyebilirsin. oradan alıntı yapıyorum.

"Gerçek Hayat Performansı
Gerçek hayat testlerimizdeki performans sonuçları daha da etkileyici. İzleme kayıtları değil, gerçek uygulamalar çalıştırıyoruz ve sürücüler gerçek dünya koşullarını yansıtacak şekilde kapasitelerinin %85'ine kadar dolu. Burada SN7100, WD Black SN770'ten yaklaşık %6 daha hızlı ve test grubumuzdaki her bir PCIe Gen 4 sürücüsünü geride bırakabiliyor. Lexar NM790 gibi efsanevi MAP1602 sürücülerinden %2 daha hızlı. Ayrıca Samsung 990 Pro'yu da %2 geride bırakıyor. DRAM'siz bir sürücü için çok etkileyici. Daha hızlı olan tek SSD, sadece %1'lik küçük bir farkla öne geçen PCI-Express 5.0 Corsair MP700 Pro'dur. Gerçek uygulamalar ve oyunlar, 10 GB/s'nin üzerinde devasa sıralı aktarım hızlarına ihtiyaç duymaz; tipik bir tüketici bilgisayarında, çoğu etkinlik düşük kuyruk derinliğinde (çoğunlukla QD1) rastgele okuma ve yazmadır."

sentetik performans ve veri güvenliği ile ilgili bir bölüm var. onada ayrıca dikkat edebilirsin:

"Sentetik Performans
SN7100'ün sentetik performans sonuçları, özellikle konumlandırması göz önüne alındığında çok iyidir. Birçok testte sürücü, üst düzey DRAM tabanlı sürücüleri geride bırakır ve genellikle listenin en üst sıralarında yer alır. Rastgele yazma biraz daha düşüktür, bu DRAM'siz bir sürücü için beklenen bir durumdur, ancak rakamlar DRAM'li daha pahalı sürücülerden çok daha kötü değildir. İlginç bir sonuç, veritabanları ve diğer kurumsal uygulamalar için önemli olan fSync QD1'dir. Sürücüye her yazma işlemi gönderildikten sonra, sürücüye "her şeyi flash belleğe kaydet ve güvenli bir şekilde depolanana kadar bekle" diyen bir fSync komutu verilir. Bu özellik, kritik verileri korumak ve elektrik kesintileri ve sistem çökmeleri sırasında tutarlılığı sağlamak için önemlidir. Burada, SN7100 yeni bir rekor puan elde ediyor, şimdiye kadar kaydettiğimiz en iyi sonucu büyük bir farkla alıyor. Sürücünün fSync'i gerçekten göz ardı ettiğinden şüpheleniyorum, bu da fSync'e dayanan yazılımlarla kullanılmaması gerektiği anlamına geliyor. Bunu nasıl doğrulayabileceğimi bilen var mı? Bana ulaşın."

onların 'efsanevi' diye nitelediği map1602 kontrolcüye sahip bir ssd kullanıyorum. dramsız. ve inan en ufak bir performans sorunum olmadı. ciddi derecede paramda cebimde kaldı.

dram kullanan daha hızlı ssd bulunabilir. ama ciddi para harcaman gerekebilir.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
önerdiğim sn8100'ünde bir incelemesi varmış. güncel sayılabilecek bir inceleme.

ve bomba geliyor :D hoşuna gidecek. 8100 2tb versiyonu dramlı :D 1tb da dram varmı araştırırsın.

"Fastest SSD we ever tested"

"Şimdiye kadar incelediğimiz tüm ssd lerin en hızlısı"

bu incelemeyi yeni farkettim.
  • Fastest SSD we ever tested
  • Excellent real-life performance
  • Very fast at low queue depth random read
  • Fantastic sustained write speeds
  • Outstanding energy efficiency
  • Impressive sequential transfer rates
  • Very good synthetic performance results
  • Large SLC cache
  • 4 TB variant available
  • DRAM cache
  • Compact form factor
wd 7100 zaten çok iyiydi. dram'ıda ekleyip fişi çekmişler.

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Valla hocam iyi duruyor bunlar çok yeni galiba piyasada yok olanda 15k civarı. Düşünülebilir tabi.

Lexar NM790 SSD (2 TB) olabilir gibi geldi. Fiyatı da biraz daha uygun.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Valla hocam iyi duruyor bunlar çok yeni galiba piyasada yok olanda 15k civarı. Düşünülebilir tabi.

Lexar NM790 SSD (2 TB) olabilir gibi geldi. Fiyatı da biraz daha uygun.
evet olur. oda gayet güzel olur. bende aynı kontrolcüye sahip Patriot Viper VP4300 Lite 1tb var. çok memnunum. üstüne nm790'ın tbw yazma ömrü garantisi daha yüksek.

düşündüğün tüm ssd ler performans olarak yeterli olur. 2 tb geniş alan daha fazla işine yarar gibime geliyor. düşüncen mantıklı.

KS

addictive

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bakayım hocam SN8100'e de bakacağım belki stok girerler. Olmazsa NM790 alıp geçebilirim. 1 tb şimdi alıp sonra yine eklerim diye düşünüyordum da en baştan 2 tb almak daha mantıklı gelmeye başladı.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Bakayım hocam SN8100'e de bakacağım belki stok girerler. Olmazsa NM790 alıp geçebilirim. 1 tb şimdi alıp sonra yine eklerim diye düşünüyordum da en baştan 2 tb almak daha mantıklı gelmeye başladı.
nm790 2tb incehesapta var ama 13000 TL gibi fiyatı var.

nm790 1tb idefixte var. 7500 tl.

güzel ssd. bunu alırsan lexar sitesinden uygulamasını yüklersen firmware güncellemesi varsa onuda yaparsın.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri