13. Nesil Intel Core İşlemciler Nasıl Çalışır

S C O

Profesyonel Üye
Profesyonel Üye
Katılım
8 Ağu 2022
Mesajlar
3,153
Tepki
1,206
Konum
Türkiye Cumhuriyeti
13. Nesil Intel® Core™ masaüstü işlemciler piyasaya sunuldu ve hiç olmadığı kadar iyi çalışıyor. Örneğin, Intel® Core™ i9-13900K işlemcide 24 adede kadar çekirdek, 32 iş parçacığı ve 5,8 GHz Maks. Turbo Frekansı teknolojisi bulunur; yüksek FPS'de oyun deneyimi ve birden çok kaynak tüketen uygulamaları yürütmek için idealdir.

Daha yüksek saat hızları sunan ve daha fazla çekirdek bulunduran 13. Nesil Intel® Core™ masaüstü işlemciler, performansı daha fazla yükseltecek teknolojiler sunar. En önemlisi Intel'in en yeni teknolojisi olan hibrit mimarı tasarımıdır. 12. Nesil işlemcilerle piyasaya sunulmuş bu çığır açan teknoloji, çekirdek verimliliğini artırır ve iki çekirdek mikro mimarisini tek bir kalıpta bir araya getirerek akıllı iş yükü optimizasyonu sunar. Ayrıca Intel® Thread Director3 çoklu görev yürütme sırasında performansı optimize etmeye yardımcı olur.

Başka bir önemli yenilik de son teknoloji standartlara ve teknik özelliklere yönelik kapsamlı destektir. 13. Nesil platform ile DDR5 bellek, PCIe 5.0 ve 4.0 cihazlar, neredeyse 3 kat daha hızlı bağlantıyı1 destekleyen Wi-Fi 6E yönlendiriciler dahil en yeni ve en güçlü bilgisayar bileşenlerine ve Thunderbolt 4 desteği sayesinde en iyi ekranlara ve harici cihazlara erişebilirsiniz.

1665713654520.png

Performans Hibrit Mimarisi Nedir?

ADL çip çift açı

13. Nesil Intel® Core™ masaüstü işlemciler, iş ve oyun deneyiminize adapte olur. Oyun sırasında işlemci, arka planda yürütülen görevlerin kesintiye uğramasını engeller veya daha sorunsuz oyun deneyimi için yüksek performanslı çekirdekler kullanır. Genel bilgi işlem görevleri için sisteminizi kullanırken (örneğin, bazı melodileri dinlerken ve kanalınızı yönetirken 4K videosu üzerine çalıştığınızı düşünelim) daha sorunsuz bir sistem deneyimi sağlar.
13. Nesil masaüstü işlemciler, iki çekirdek türünü tek bir kalıpta bir araya getirir: güçlü Performance-core çekirdekleri (P-core çekirdekler) ve esnek Efficient-core çekirdekleri (E-core çekirdekler). Her iki çekirdek türünün farklı bir rolü vardır.
Performans çekirdekleri şu özelliklere sahiptir:​
  • Verimliliği korurken ham hız sağlamak üzere tasarlanmış, fiziksel olarak daha büyük ve yüksek performanslı çekirdeklerdir.
  • Yüksek turbo frekansları ve yüksek IPC (döngü başına yönerge) için tasarlanmıştır.
  • Birçok oyun motorunun gerektirdiği ağır tek iş parçacıklı iş yükünün üstesinden gelmek için idealdir.
  • Hyper-threading özelliğine sahiptir; yani iki yazılım iş parçacığını aynı anda yürütebilir.
1665713756124.png

Intel® Thread Director nedir?


Intel® Thread Director, arka planda hibrit performansını en üst düzeye çıkaran mükemmel bir teknolojidir.
Doğrudan donanıma yerleştirilmiş3 olan Thread Director, görevleri doğru zamanda doğru çekirdeğe atamak için makine öğrenimini kullanır (statik kurallar yerine). Böylece Performance-core çekirdekler ve Efficient-core çekirdekler birlikte çalışır; arka plan görevleri sizi yavaşlatmaz ve aynı anda daha fazla uygulama açık olabilir.
Intel® Thread Director şöyle çalışır:​
  • Her iş parçacığı ve her çekirdeğin durumuyla birlikte çalışma zamanı komutlarını nano saniyelik hassasiyetle izler.
  • Her iş yükü için duruma bağlı karar verebilmek için işletim sistemine çalışma zamanı geri bildirimi sunar.
  • Sistemin Termal Tasarım Noktası'na (TDP) uygun olarak çalışma koşulları ve güç ayarlarına göre yapacağı işlemleri dinamik olarak uyarlar.


  • 1665713863875.png

    PCIe 5.0 Nedir?


    13. Nesil Intel® Core™
    masaüstü işlemciler, sektör PCIe 5.0 teknolojisine geçerken öncü olmuştur. PCIe 5.0, 4.0'a göre bant genişliğini iki katına çıkarır, böylece sisteminiz yeni nesil SSD'ler ve harici GPU'lar için hazır olacaktır.
    PCIe bir genişletme veri yoludur. Yüksek hızlarda veri aktarma özelliğine sahiptir ve grafikler kartları ve SSD'ler gibi yüksek performanslı çevre birimlerini anakartınıza bağlamak için kullanılır. PCIe'nin her yeni nesli iş hacmini iki katına çıkarır.
    PCIe 5.0 ile 32 GT/sn maksimum teorik veri aktarım hızı sağlanır.
    PCIe 5.0'e geçişin avantajları şu şekildedir:
    • PCIe 4.0 ve 3.0 cihazlar için geriye dönük tam uyumluluk.
    • 4.0'a göre iki kat bant genişliği ve 3.0'a göre dört kat bant genişliği.
    • 16 adede kadar CPU PCIe 5.0 şeridi ve 4 adede kadar CPU PCIe 4.0 şeridi sunan Intel® 700 Serisi çip seti, 8 adede kadar daha fazla PCIe 4.0 şeridi sağlama kapasitesine sahiptir.

KAYNAK LİNKİ

 

Ekli dosyalar

  • 1665713745338.png
    1665713745338.png
    30.8 KB · Görüntüleme: 4

mukallit

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
30 Eyl 2022
Mesajlar
22
Tepki
6
Türkiye fiyatı ne olacak merakla bekliyorum.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri
Üst