Ms : Milisaniye
Hz : Kare hızı anlamına geliyor.
Yani hocam CS, Valorant, Fortnite, Pubg ve benzeri oyunlar oynuyorsanız sizin mouse unuza tıkladıktan sonra monitörünüzün algılama hızı saniyenin 1000'de 1'i yani 1 Milisaniye oluyor.
HZ ise o monitörün 1 saniye içerisinde kaç kare yenilediği anlamına geliyor.
Saniyede 60 kare resim yenileyen bir monitör ile daha fazla mesela 144/165/240 hz ve benzeri monitörlerde baya bir fark oluyor.
Çünkü ilk monitör saniyede 60 kare yeniliyorken diğer monitör saniyede 144 kare yeniliyor. Bu da oynadığınız oyunda her şeyi çok daha net ve doğru görmeniz anlamına geliyor.
Eğer oynayacaksanız sizin için doğru olan en azından bir 144 hz monitör alıp onu 144 hz ayarında kullanmaktır.
Tasarım veya iş için kullanacaksanız o zaman o kadar hıza ihtiyacınız olmayabilir ve bu yüzden iş monnitörleri genellikle 5 ms 60-75 hz falan olur.
Aslında monitör olayı tamamen sizin ihtiyacınıza göre şekil değiştiriyor.
Elinizde yine hızlı bir fareniz (mouse) varsa ve bir de hızlı bir monitör de alırsanız rekabetçi oyunları çok daha iyi performansta oynayabilirsiniz.
Bu tabi film, video gibi gündelik zevki de bir yandan etkiliyor aslında. Çünkü ekrandaki herhangi bir hareket artık saniyede 144 kare veya daha yukarısını yenilediği için gördüğünüz her karede çok daha az takılma, yırtılma oluyor ve bu sebepten keyfi daha fazla alıyor.
Ama bu konuda kesinlikle bir IPS panel monitör almanızı tavsiye ederim. Çünkü monitörlerde hız ne kadar yükselirse ekran renk konusundan feragât edebiliyor. Ancak bu durumu artık günümüz teknolojisi IPS paneller ile kurtarıp aynı zamanda güzel renk de veriyor.
VA paneller de olabilir seçenek olarak ama TN panel bir monitör ben gerçekten tavsiye etmem.
Şu an sizin için o fiyat skalasında bir monitör aklımda yok ama araştırmaya vaktim olursa linklerini burada seve seve paylaşırım hocam.
Tavsiye veren arkadaşlar da olacaktır diye düşünüyorum.
Sevgilerimle, hayırlı bayramlar