14700Kf Işlemci V-Core Hk.

mydonosse

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar, öncelikle umarım konuyu doğru yere açmışımdır.

14700kf işlemcim var. pl1-pl2 yi kısarak ısıyı kontrol altına aldım diyebilirim. Oyun ağırlıklı kullandığım içinde gözle görülür hiçbir performans kaybı yaşamadım.
Fakat işlemciyi araştırdıkça voltaj sorunları,stabilite sorunları gibi şeyler okumaya başlayınca birazda voltajı araştırmaya başladım.

Undervolttan anlamadığım içinde msi anakartlarda bulunan cpu lite load ayarlarıyla biraz oynadım.(İlk aldığımda 16ydı 13 yaptım)

şuan ısılar kontrol altında. Ama v core değeri fazla mı emin değilim. İşte bu konuyu açma sebebim de bu.

OCCT testinde max sıcaklık:79 vcore: max 1350

cinebench r23 testinde max sıcaklık 85 vcore: max 1342

Çevremdekiler unreal engine oyunu olduğu için hogwarts legacyde test etmemin mantıklı olabileceğini söylediler. Orda da npc lerin kalabalık olduğu yerlere gittim ve sürekli koştum tuşlara bastım vs. max sıcaklık 74 (ortalama 60-62) vcore: 1372

Isı değerleri kontrol altında ama v-core yüksek olduğu için endişe etmem gerekiyor mu? Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. I

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Sıkıntılı seride İntel işlemci kullanmışlığım yok. Yalnız ilgi ve meraktan çeşitli platformlardan takip etmişliğim bulunuyor.
İNTEL bu seride, yine İntel in uyardığı ve kabul ettiği İ7, İ9 modellerinde piyasaya çıktığından beri hoşnutsuzluk devam ediyor

Microcode bios güncelleme öncesi default kullanımda veya hız aşırtma yapıp fiziksel hasara neden olmasını yaşayanlar. Çoğu değişime gitti
Microcode çıktıktan sonra son güncellemeyi uygulayıp memnun kalmayanlar. Eski durum ile karşılaştırıp geriye dönmek isteyenler. Geri dönüşte handikap içeriyor. Sıcaklık ve voltaj olarak işemciye zarar verme..

-----------------------------------------------------------------------

Şu an sizde microcode son güncelleme yüklü mü, yoksa eski bios ile ni devam ediyorsunuz?

------------------------------------------------------------------------

Takip ettiğim yerlerden birinde son aşama son tarih bilgi paylaşımı: Alıntıdır...

''Artık bunu nasıl özetleyebilirim bilmiyorum, ama bazı insanlar alınsa da şu gerçeği söylemek gerekiyor: Bu işlemcilerin fişi çekildi.
Bunu söylediğimde bana katılan da oldu, farklı düşünen de… Ancak şunu net söyleyebilirim:
Eskiden 450–500 watt çeken bu işlemciler artık 150–200 watt seviyesine düştü — ve bu, aslında “sahte” bir performans.
0x129 mikrokodu, işlemcilerde %30’a varan performans kaybına neden oldu. Hele i5 ve i7 tarafında durum çok daha kötü.

Artık güncel ya da eski mikrokoda dönseniz bile, çekirdeklerin her birine özel ayar girmediğiniz sürece o “dolu dolu i9 hissini” yaşamanız neredeyse imkânsız.
Ben sırasıyla 13600K ve 13700K kullandım — aynı mimari, ama gelen mikrokodlarla birlikte ağır oyunlarda 100 FPS alırken 70’e, rekabetçi oyunlarda (örneğin Valorant) 600 FPS’den 350 civarına düştüğünü bizzat gördüm.

Olay tamamen Turbo Time Limit (Tau) değeriyle alakalı. Onu yüksek tutmanız, VR VOUT’un 1.55V değerine sık sık vurmasını sağlıyor.
Bu işlemciler fabrikadan çıktığında, o yüksek güçleri alabilmek için 1.72V seviyesinde voltajla çalışacak şekilde piyasaya sürülmüştü.

Intel’in bunun bir mühendislik hatası olduğunu kabul etmesi neredeyse bir yılını aldı.
Birçok profesyonel kullanıcı voltaj talebini düşürdüğünde frekans eğrileriyle birlikte IA CEP değerlerinde ve Tau limitinde düşüş olduğunu gözlemledi.
Anakartlar bu algoritmayı düzgün yönetemedi, Intel ise “işlemciler bozulmuyor” diyerek mikrokodları bu şekilde piyasaya sürdü.
0x12B mikrokodu, zaten ölmek üzere olan işlemcilere adeta son darbeyi vurdu.

Asıl amacı, voltajın sürekli 1.55V’a vurmasını engellemekti ama performansı da beraberinde bastırdı.
Daha sonra 0x12F gibi sürümler geldi, fakat ben o aşamada Ryzen 7 9800X3D’ye geçtim.
Bu süreçte özelden birçok kişiye yardımcı oldum. İlk başta bu konuda hiçbir fikrim yoktu;

ama yabancı kaynaklara gömülüp, i7 ve i5 kullanıcılarıyla farklı platformlarda konuşarak işin rengini daha net anladım.
Anakartımı riske atarak her ayarı tek tek denedim, sordum, araştırdım, tekrar denedim.
Bugün gözüm kapalı bu detayları anlatabiliyorsam, o 9 aylık deneme sürecinin emeğidir.
Sonuç olarak:

Bu işlemcileri eski gücüne sadece 1.72V verip, eski BIOS ile ulaştırabilirsiniz.
Ama kısa bir süre sonra mavi ekranlar alır ve işlemciyi büyük ihtimalle bozulmuş şekilde servise gönderirsiniz.
Kısaca özetlemek gerekirse:
Eğer bu işlemciler bir zamanlar 3.0 litre 600 beygirlik motorlarsa, artık 1.6 litre 150 beygir gibi zor çalışan bir hâle geldiler.''

Kod:
https://forum.donanimhaber.com/intel-13-12-nesil-islemciler-king-is-back-ana-konu-pcie5-ddr5-ddr4-lga1700--150564427-394

-----------------------------

Farklı yabancı paylaşımlara bakabildiniz mi bilemiyorum:
İNTEL resmi sitesi paylaşımı.
Dolaylı da olsa limit
1,5V'a kadar yükselmesi alışılmadık bir durum değildir. Bununla birlikte, sürekli yüksek voltajlar termal çıkışı artırabilir ve potansiyel olarak işlemcinin ömrünü kısaltabilir.

Son olarak REDDİT kullanıcı yorumları da var
14700k için güvenli VCORE tartışması Bakmışsınızdır muhtemelen.

Son düzenleme:
KS

mydonosse

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam dediğiniz gibi okudum hatta bunları artık ezberledim resmen :). Ama o kadar çok farklı fikir var ki bende neye inanacağımı şaşırdım.

Ben yaklaşık 6-7 ay önce aldım ama işlerim dolayısıyla yoğun olarak 1-2aydır kullanıyorum. 29.09.2024 tarihli bir bios sürümüyle birlikte kullanıyorum. Sanırım bu microcode değil ama aldığımdan beri pl1-2 ve akım sınırsız değildi
pl1 ve pl12: 253
ICCMAAX: 280 di

ben pl1 ve pl2yi - 170-190 yaptım. Performans açısından oyun oynadığım için hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Beni endişelendiren v-core. Bununla alakalıda net bir şey yok ne yazık ki. Kimisi 1.30-135v idealdir diyor. Kimisi 1.5 diyor. Bende kimin ne yazdığına ne yapacağıma şaşırmış durumdayım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri