2. el monitör alıyorsanız elden almanızı özellikle tavsiye ederim.
Garantisi devam eden ürünlerde kutusu ve içeriğine dikkat edin eksik olmasın. Çatlağı, kırığı, çiziği yoksa ölü pikseli olup olmadığına bakmanızı öneririm. Program yardımı ile ölü piksele bakıp anlayabilirsiniz. Ayrıca monitörün ışığına dikkat ediniz, mümkünse karanlık odada ekranın soluk kalan yeri var mı diye kontrol edin (beyaz zemindeki görüntü ile test edince daha belirgin olur). Zira ışıkta kararma veya yalpalama varsa mutlaka rahatsız edecektir, baştan tespit edip ona göre almanızı tavsiye ederim.
Monitör marka model tavsiyesi vermedim, genel dikkat edilmesi gerekenleri yazdım. Tavsiye vermemiş olmamın sebebi aşağıda:
Monitörü ne için kullanacaksınız ve hangi cihaza bağlayacaksınız?
Bunu belirtmiş olsanız daha belirgin tavsiye alırsınız. Örnek vereyim PS5 için alacaksanız ona göre tavsiye gelir, kasa PC varsa ekran kartının potansiyeline göre farklı tavsiye gelebilir. Kullanacağınız cihazı ve özelliklerini belirtmenizde yarar var. Rekabetçi oyunlar oynuyorsanız, cihazınızın vereceği FPS değerine oranla bir Hz değeri de bakabiliriz. Yani cihazınız 1080P monitörde 144 FPS üzerine çıkabiliyorsa oynadığınız oyun da rekabetçi bir oyunsa bu durumda 144 Hz olan bir monitör uygundur. Örneğin hikayeli oyunda 60 FPS veren cihaz varsa bu durumda monitör 60 Hz bile olsa yeterli olur. Aslında çoğu duruma göre bir fikir vermiş oldum. Ne için kullanacağınızı biliyorsanız daha kolay seçim yaparsınız.
1080P monitörler için genelde 24 inç idealdir (bilgi vermediğiniz için tahminle monitör seçmenize yardımcı olayım dedim). Daha büyük ekranlı 1080P monitörlerde görüntü kötüleşebiliyor (27 inç 1080P kötü olur ve pahalıdır zaten). Tahminim bütçenize göre 1080P uygun gibi. Hz değerini de yukarı bahsettiğim gibi duruma göre bakmanızda fayda olacaktır.
En önemli konulardan biri de panel. (Sıralama kötüden iyiye doğru) TN, VA, IPS gibi paneller var. VA uygun fiyatlı ve yüksek Hz değeri sağlayabiliyor ve nispeten görüntü kalitesi oyunlar için ideal. Son zamanlarda IPS için de yüksek Hz değerleri sunuyor olsa da pahalı oluyor, eğer 60 Hz üzerinde bir monitöre ihtiyacınız varsa VA bütçenize göre daha mantıklı seçim olabilir. 60 Hz yeterli ise IPS panel de uygun hale gelebilir.
TN'yi pek tavsiye etmem, şahsen uzak dururum.
Bütçeye göre 1080P:
TN panel 144 Hz: (TN tavsiyem değildir)
AOC 144 HERZ G2460FQ 24 İNCH sahibinden.comda - 1045979703
www.sahibinden.com
VA panel 75 Hz:
EVEREST 23.8 İNÇ 75 HZ AZ KULLANILMIŞ MONİTÖR sahibinden.comda - 1046072014
www.sahibinden.com
Gerisi sizin bulunduğunuz şehirdeki ilanlara ve almayı düşündüğünüz monitörün istediğiniz özelliklerine göre seçime kalmış.