Yardım 2 Tb HDD / 1 Tb SSD Hangisi Daha Mantıklı?

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Arkadaşlar merhabalar. Güncel sistemimde 500 GB SSD bulunmakta. Fakat başka depolama alanım olmadığı için hiç bir şekilde yetmiyor. Sürekli oyun indirip sildiğim için daha 6-7 ay önce aldığım bilgisayarın içindeki SSD sağlığı %92'ye kadar gerilemiş. Uzun ömürlülük açısından HDD daha iyi bir seçenek olur mu sizce? Online olan oyunları mevcut SSD içine , singleplayer tarzı oyunları alırsam HDD içine kurmayı planlıyorum.

Ayriyetten kafamı kurcalayan en büyük sorun HDD alırsam çok fazla ses olur mu sorusu. Şuan kasa yeni sayılabildiği için çok sessiz çalışıyor fakat HDD aldıktan sonra böyle olmaya devam edicek mi bilmiyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Kioxia (yani Toshiba) bu kronik sorunları taşıyor. Kısa sürede %95 veya %90 sağlığa kadar geriliyor. Benim Kioxia SSD 3 yıldır %95-%94 seviyesinde devam ediyor.
En sağlam SSD önerisi istiyorsanız fiyattan bağımsız Samsung EVO Plus veya PRO modelleri derim.
Fiyat da işin içine katılınca Kingston fiyat/performans ürünleri çıkarıyor.
Bütçe söylerseniz öneri yapabiliriz.

HDD oyunlarda çok ağır kalıyor artık. Ben aldım sessiz çalışıyor. Toplam 2 TB SSD var bende. 4 TB HDD Seagate IronWolf aldım ve video-fotoğraf-oyun yedeklemelerini HDD'ye yapıyorum. Oynayacağım oyunları SSD'ye çekip öyle oynuyorum.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Kioxia (yani Toshiba) bu kronik sorunları taşıyor. Kısa sürede %95 veya %90 sağlığa kadar geriliyor. Benim Kioxia SSD 3 yıldır %95-%94 seviyesinde devam ediyor.
En sağlam SSD önerisi istiyorsanız fiyattan bağımsız Samsung EVO Plus veya PRO modelleri derim.
Fiyat da işin içine katılınca Kingston fiyat/performans ürünleri çıkarıyor.
Bütçe söylerseniz öneri yapabiliriz.

HDD oyunlarda çok ağır kalıyor artık. Ben aldım sessiz çalışıyor. Toplam 2 TB SSD var bende. 4 TB HDD Seagate IronWolf aldım ve video-fotoğraf-oyun yedeklemelerini HDD'ye yapıyorum. Oynayacağım oyunları SSD'ye çekip öyle oynuyorum.
1683719378884.png

Evet hocam maalesef Kioxia için kronik sorunlu ürünleri var diyorlardı. Hazır sistem içinde aldığım için değiştiremedim. Kısa sürede bu sağlığa düşmesinden ötürü HDD daha mantıklı mı olur diye kendimi sorguladım. Fakat SSD almak her türlü ileriye dönük daha iyi sonuçlar doğuracak gibi gözüküyor. Başka SSD modellerine baktığım zaman sağlıklarında çokta bir problem yok gibi , bana bir tık çürük gelmiş :)

Bütçe konusuna gelirsek 1300 TL bandına kadar çıkabilirim. Mevcut bütçede çok güzel ürünler yoksa da fiyat farkına göre yakın bir şeyler olursa tercih edebilirim hocam.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Son düzenleme:
KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
1. https://www.n11.com/urun/samsung-97...akce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel

2. https://www.trendyol.com/kingston/n...djust_campaign=akakce_urun_listeleme&v=1.67.1

3. https://www.n11.com/urun/crucial-p3...akce&utm_medium=cpc&utm_campaign=akakce_genel

2 TB SSD fiyatları 2300+ TL fiyatlardan başlıyor bildiğim kadarıyla. Bütçenize uygunsa Samsung SSD tercih edin.
HDD bu aşamada almayın bence. İleride belki alırsınız.

Hocam kusura bakmayın cevapladım diye aklımda kalmış yoğunluktan daha şimdi bakabildim. Çevremde çoğu insan hikaye tabanlı oyunlar için kullanacaksan sadece hız için 1 TB veriyi çöpe atmak mantıksız dedi. Benim de aklıma girdi aslında. Çünkü SSD'lerin ömrü her halükarda HDD ömrü kadar uzun olamıyor. Ömürlük bir şey istemiyorum ama hiç değilse senelik değiştirmek yerine 2-3 sene idare edip sonra değiştirmek daha mantıklı gibi geliyor.

Fakat gel gör ki hala kuşkularım var. Mevcut olarak HDD kullanan arkadaşlarım varsa biraz mevcut durumu açıklayabilir mi? Hangi modeli ve markayı kullandıklarını , ses konusunda rahatsız edici düzeyde mi yoksa makul düzeyde mi çalıştığını bana aktarabilirlerse çok tatlı olur. Şimdiden teşekkür ederim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Fakat gel gör ki hala kuşkularım var. Mevcut olarak HDD kullanan arkadaşlarım varsa biraz mevcut durumu açıklayabilir mi? Hangi modeli ve markayı kullandıklarını , ses konusunda rahatsız edici düzeyde mi yoksa makul düzeyde mi çalıştığını bana aktarabilirlerse çok tatlı olur. Şimdiden teşekkür ederim.
Aslında cevaplamıştım. Zaten imzama bakarsanız HDD kullandığımı görebilirsiniz.
Eski SSHD denen HDD'ler artık yok. Hibrit HDD idi bunlar. Yani ön belleğe SSD atıyorlardı 8 GB kadar.
Çünkü oyunlarda SSD gibi asla olamıyorlar ve SSD fiyatları hibrit HDD'lere göre daha ucuza mal oluyor. Düz HDD ise yeni oyunların çoğunda hantal kalmakta. Oyunların yükleme ekranları dakikaları bulabiliyor. SSD olunca çok kısa sürede geliyor ekran. Yükleme ekranı olmayan oyunlarda ise oyun sırasında geçiş noktalarında aslında harita parça parça yüklenmeye devam ediyor. Bunu yaparken oyun HDD'de kurulu ise siz oyunu dona dona oynarsınız. SSD olursa yağ gibi akar. Bu FPS'i etkilemez ama oyun zevkinizi kesinlikle etkiler. SSD kullanmak daha akıllıca. HDD devri kapandı.

Özet: Olaya sadece TB olarak bakıyorsanız sizin amacınız veri depolamak olur. Oyun oynamak için SSD alınır.

IV.PALADADDY

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
763
bence 1 tb m2 al. hatta direkt samsung 970 evo plus falan al gözün arkada kalmaz. ömürlük almış olursun. (ömürlükten kastım bir pcyı parça değişmeden zaten maximum 10 yıl kullanıyoruz)
güzel m2 lerde sağlık kolay kolay düşmüyor. sn570 ime sürekli senın gibi oyun indirip sildim 9tbw veri yazmışım normalde benchmark testi falan çekmesem bu kadar kullanmazdım bile.
yaklaşık 9 aydır kullanıyorum.
unknown_2023.05.12-05.09.png

bunu alabilirsin almanyadan 1 haftada geliyor.

AranelCiryatan

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
159
Aldığınız Kioxia modeli Dram olmayan model olduğu için sağlık durumu hızlı geriliyordur. SSD alırken ister M2 ister SATA olsun DRAM olan modelleri tercih etmelisiniz.

SSD'lerin DRAM durumunu bu listeden kontrol edebilirsiniz.

BeyazKarga

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Dostum kendimden sana örnek vereceğim ; Benim sistemim ve online/fps oyunlarım M2 Samsung 990pro içerisinde .

Onun dışında HDD olarak seagate barracuda 2TB aldım ve tüm diğer oyunları buraya yükledim.

2 tane de normal SSD'lerim var . Veri depolama ve video montaj , video barındırma gibi tüm depolama işlemlerimi bu SSD'lerde yapıyorum kafam rahat.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Son düzenleme:
KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
bence 1 tb m2 al. hatta direkt samsung 970 evo plus falan al gözün arkada kalmaz. ömürlük almış olursun. (ömürlükten kastım bir pcyı parça değişmeden zaten maximum 10 yıl kullanıyoruz)
güzel m2 lerde sağlık kolay kolay düşmüyor. sn570 ime sürekli senın gibi oyun indirip sildim 9tbw veri yazmışım normalde benchmark testi falan çekmesem bu kadar kullanmazdım bile.
yaklaşık 9 aydır kullanıyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 20933

bunu alabilirsin almanyadan 1 haftada geliyor.

Maşallah hocam gayet iyi değerler. Ben kendiminkinin sağlığını görünce çileden çıkıyorum :D

Aldığınız Kioxia modeli Dram olmayan model olduğu için sağlık durumu hızlı geriliyordur. SSD alırken ister M2 ister SATA olsun DRAM olan modelleri tercih etmelisiniz.

SSD'lerin DRAM durumunu bu listeden kontrol edebilirsiniz.

Kioxia Exceria modeli için DRAM bulunduğu yazıyor ama kronik sorunları bulunuyor. A kişisine gayet iyi gelirken B kişine çürük denk gelebiliyor. Bu durumda B kişisi ben oldum sanırım. Hayırlısı olsun :)

Dostum kendimden sana örnek vereceğim ; Benim sistemim ve online/fps oyunlarım M2 Samsung 990pro içerisinde .

Onun dışında HDD olarak seagate barracuda 2TB aldım ve tüm diğer oyunları buraya yükledim.

2 tane de normal SSD'lerim var . Veri depolama ve video montaj , video barındırma gibi tüm depolama işlemlerimi bu SSD'lerde yapıyorum kafam rahat.

Yorum için teşekkürler hocam.

Benim önerdiğimi zamanında almışsa 1360 TL civarı fiyatı vardı yurt içi garantiliydi. 970 Evo Plus'ın fiyat geçmişinde de gözüküyor zaten. Umarım elini çabuk tutmuştur.
Almamışsa da yapacak bir şey yok indirimi bitmiş. Artık sizin önerinize bakabilir.

Hocam maalesef alamadım. HDD alma fikri daha ağır basmıştı yoksa fiyatının uygun olduğunu bende siz attığınızda anlamıştım. Ertesi gün bir baktım fiyatına +700 falan eklenmiş. Sağlık olsun yine fırsat bekleyeceğim gibi duruyor.

Ek olarak SSD almaya karar verdim gibi gözüküyor. Düzgün bir 7200RPM CMR bir HDD bulabilseydim onu alacaktım ama güncel piyasadaki bütün diskler SMR , ona da para vermek istemiyorum. Gaming gecesine Kingston düştü uygun bir fiyata düşerse almayı planlıyorum. Hayırlısı olsun bakalım.

1683908732143.png

MinasXgod

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
79
https://forum.pchocasi.com.tr/konu/samsung-970-evo-plus-1tb.54004/

Geçen gün fırsat başlığında paylaşmıştım. Şuan elimde bir önceki ssd imde aynısının 500 lük verisyonuydu pc 3 saniyede açılıyor. Oyunlarda bekleme ekranı diye bişey hissetmiyorsun bile rdr2 bile çok kısa saniyelerde açılıyor. Fiyatı hala aynı diye biliyorum değerlendire bilirsin.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
https://forum.pchocasi.com.tr/konu/samsung-970-evo-plus-1tb.54004/

Geçen gün fırsat başlığında paylaşmıştım. Şuan elimde bir önceki ssd imde aynısının 500 lük verisyonuydu pc 3 saniyede açılıyor. Oyunlarda bekleme ekranı diye bişey hissetmiyorsun bile rdr2 bile çok kısa saniyelerde açılıyor. Fiyatı hala aynı diye biliyorum değerlendire bilirsin.

Hocam bunu gördüm üstte bir arkadaş daha atmış hatta. Ama teslim süresine 27 Mayıs diyor biraz acelem var maalesef.

Ayriyetten yanlış bakmadıysam üstte attığım Kingston'da DRAM bulunmuyormuş. Arada kaldım vallahi.

MinasXgod

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
79
Hocam bunu gördüm üstte bir arkadaş daha atmış hatta. Ama teslim süresine 27 Mayıs diyor biraz acelem var maalesef.

Ayriyetten yanlış bakmadıysam üstte attığım Kingston'da DRAM bulunmuyormuş. Arada kaldım vallahi.
Hocam ömür istiyorsan buradaki herkes sana aynı cevabı verecektir. DRAM şart. Bu çip işininde tartışmasıs best markası samsung olduğuna göre bnce tercih edebilirsin bu arada acelen varsa hepsi burada kendinden alırsan ssd yi 3 ay erteliyor 1700 falan geliyor ama 3 ay erteliyor 6 ay taksit yapıyor yarında elinde olur.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Hocam ömür istiyorsan buradaki herkes sana aynı cevabı verecektir. DRAM şart. Bu çip işininde tartışmasıs best markası samsung olduğuna göre bnce tercih edebilirsin bu arada acelen varsa hepsi burada kendinden alırsan ssd yi 3 ay erteliyor 1700 falan geliyor ama 3 ay erteliyor 6 ay taksit yapıyor yarında elinde olur.

Bu modelden bahsediyorsunuz hocam sanırım. Bu modelde DRAM bulunmuyormuş maalesef. Tabii ki Samsung'un DRAM'siz modeli başka markaların DRAM'li halinden daha performanslıdır fakat almışken DRAM bulunan bir modeli tercih etmekte yarar var diye düşünüyorum. Biraz daha araştırıp en kötü ihtimalle Almanya'dan 970 EVO Plus getirtmeyi planlıyorum.

İndirim beklerken bu kalitede başka SSD bulamazsınız. Aynı marka aynı model ürün denk gelirse şanslı olursunuz ama çok zor indirime giriyor. Kargo çok geç gelmez. Tahmin edilen süreyi aşmıyorlar genelde.
N11'deki aynı fiyata yerli satıcıdan kaçırdığınıza üzüldüm.

Hayırlısı olsun hocam yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bir kaç gün daha bakınıp ona göre karar vermeyi düşünüyorum. Yüksek ihtimalle bugün iyice araştırma yapar en kötü ihtimalle yarın ya da sonraki gün bunu sipariş ederim.

Konu kilitlenebilir cevap verenlere tekrardan teşekkür ederim.

MinasXgod

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
79

Bu modelden bahsediyorsunuz hocam sanırım. Bu modelde DRAM bulunmuyormuş maalesef. Tabii ki Samsung'un DRAM'siz modeli başka markaların DRAM'li halinden daha performanslıdır fakat almışken DRAM bulunan bir modeli tercih etmekte yarar var diye düşünüyorum. Biraz daha araştırıp en kötü ihtimalle Almanya'dan 970 EVO Plus getirtmeyi planlıyorum.

Hayırlısı olsun hocam yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bir kaç gün daha bakınıp ona göre karar vermeyi düşünüyorum. Yüksek ihtimalle bugün iyice araştırma yapar en kötü ihtimalle yarın ya da sonraki gün bunu sipariş ederim.

Konu kilitlenebilir cevap verenlere tekrardan teşekkür ederim.
Yok hocam ben bunu dedim ama hepsiburada kendisi satmıyor artık stok bitti heralde 1600 liraya veriyordu 3 ertelemeli 6 taksite 1700 oluyordu ama yok şuan şansızlık diyelim. İnşallah bütçenize uygun güzel bir ürün indirine girer. https://www.hepsiburada.com/samsung...YEB?magaza=Elmacık&url_src=and-product-detail

Garbajosa

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Benim sistemimde de 500gb ssd ve 1tb hdd var. Geçenlerde amazondan kc3000 2tb aldım. Bugün gümrüğe girmiş. Sanırım haftaya teslim alırım.
Ayrıca uzun zamandır fotoğraflarımı ve kliplerimi stoklayabileceğim iyi bir cmr disk alma niyetim vardı ancak erteliyordum. Olası zamları düşünerek az önce aşağıdaki ürünü satın aldım. Artık depolama ile ilgili hiçbir problemim kalmadı.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
İronWolf ve İronWolf Pro HDD'ler CMR disktir. Diğerleri SMR oluyor. WD'de CMR var mı bilmediğim için yazamıyorum.

IV.PALADADDY

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
763

almanyadakinin teslim süresine aldanma 6 günde elime ulaşıyor aldığım ürünler.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri