Rehber 2X32 GB Ram Overclock Deneyimi: 4000 Mhz’den 6000 Mhz’e Çıkamama Sorunu

evdetekbasina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Başlıkta belirttiğim gibi sorun yaşıyorum 4000'den 6000mhz yaptığım zaman save/restart tekrar bios ekranına atıyor.
Sistemim bu şekilde;

Intel Core Ultra 9 285K Soket 1851 5.70GHz 36MB Önbellek 3nm İşlemci
ZOTAC GeForce RTX 5080 GAMING SOLID CORE OC 16GB GDDR7 256Bit DLSS 4 Ekran Kartı
Crucial Pro OC 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL40 Soğutuculu PC Ram
RAMPAGE RAGE P15 1000W 80PLUS GOLD Full Modüler Güç Kaynağı
MSI MAG CORELIQUID A13 240 2x120mm ARGB FANLI SIVI SOĞUTMA SİSTEMİ
COOLER MASTER MASTERBOX TD500 V2 MESH 4x120mm ARGB LED FANLI MidT SİYAH KASA
ASUS PRIME Z890-P WIFI Intel Z890 Soket 1851 DDR5 8400Mhz (OC) M.2 Anakart

KS

evdetekbasina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
  • BIOS üzerinden XMP/EXPO profilini açtım. RAM’in kendi hazır profilini etkinleştirdim.
  • Manuel frekans denemeleri yaptım. 4000 MHz’den başlayarak 5600 MHz’e kadar çıkmayı denedim. 6000 MHz’de stabil olmadı.
  • Voltaj ayarı: DRAM voltajını 1.35V → 1.38V civarına yükselttim. SOC voltajını anakart otomatik ayarladı.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
442
Voltajı manuel yapma, manuel yaparsan iki tane değer girilmesi gerekiyor ; 1.9V-1.35v Şeklinde olması gerekli. 1.38v tek başına giremessin 1.35V değerini aşma sıkıntı çıkarırsın sistem kendisi ayarlasın.
CPU-IMC-VDD ayarlarını otomatikte kalsın hep.

XMP menüsüne gittin AI Overclock Tuner kısmına girdin ; Burada XMP I ya da Profile 1 hangisi varsa onu seçtin 6000MHz yani, aynı yerde yukarıda saydığım cpu-ımc-vdd ayarları olması gerekli bunlar otomatikte kalsın kaydet çık.

Overclock yaptıktan sonra pc geç açılabilir, yukarıdaki ayarları yapıp tekrar dene.

KS

evdetekbasina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Voltajı manuel yapma, manuel yaparsan iki tane değer girilmesi gerekiyor ; 1.9V-1.35v Şeklinde olması gerekli. 1.38v tek başına giremessin 1.35V değerini aşma sıkıntı çıkarırsın sistem kendisi ayarlasın.
CPU-IMC-VDD ayarlarını otomatikte kalsın hep.

XMP menüsüne gittin AI Overclock Tuner kısmına girdin ; Burada XMP I ya da Profile 1 hangisi varsa onu seçtin 6000MHz yani, aynı yerde yukarıda saydığım cpu-ımc-vdd ayarları olması gerekli bunlar otomatikte kalsın kaydet çık.

Overclock yaptıktan sonra pc geç açılabilir, yukarıdaki ayarları yapıp tekrar dene.
Dediklerinide denedim sonuç şu şekilde oldu ekran karardı kasada ışıklar aktif restart attı açıldı bios menüsüne geçmem için f1e basmam gerekti yoksa açılmıyor disabled yapınca açılıyor.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
442
Dediklerinide denedim sonuç şu şekilde oldu ekran karardı kasada ışıklar aktif restart attı açıldı bios menüsüne geçmem için f1e basmam gerekti yoksa açılmıyor disabled yapınca açılıyor.
Overclok yaptıkran sonra PC kendi kendine 2-3 defa reset atabiliyor ben bunu kendime kendime çözene kadar 1 ay uğraştım bir daha deneyip 5 dk falan bekle, 5 dakika içinde açılmazsa kendin müdahale edersin.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
Sizin yaptıklarınız ve @narcotic hocanın tavsiyeleri ile yapılabilecekleri yapmışsınız.

""O zaman tamamen manuel overclock ayarına geçmen gerekiyor, 4200-4400 Şeklinde deneyerek.""
Burada @narcotic hoca belirtmiş zaten. Önemli olan stabil çalışma performansını bulmak.
XMP profil açık iken bioa ram aayarları manul olarak 6000 den başlayarak düşürme
5800 il girersiniz, bir süre denersiniz mavi ekran restlar vermezse burada kalırsınız.
Olmadı bir basamak aşağıya artık ne görülüyorsa biosat 56oo olabilir.....
..........
...

Crucial Pro OC 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL40
üstelik pro modeli oc için yatkın sınıf her nedense bu tür sonuca neden olmuş.

Crucial Pro OC birkaç youtube inceleme videosunda rastladım.
Bazı sistemler için Anakart ram desteği listesinde olması gerekiyor şeklinde altını çizmişler. Bu tür bir seçicilik olabilir.

Crucial Pro OC 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz
Kod olarak: Model CP2K32G60C40U5B geçiyor.
Anakart destek sitesinin RAM bölümünde Crucial var fakat farklı kod numaralı olanları listelemişler.

Bu sayfada
Reviews (66) kullanıcı deneyimini paylaşmış.
Bir bakılabilir. Benzer sıkıntıyı yaşayan var mı diye...

Ultraintv

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
para önemli değil istediğim sonuca ulaşayım yeter :)
Yeni bir ram alacaksınız o zaman.

Her "400 Mhz için 2 CL" değeri şeklinde ekleyerek uygun ramleri alabilirsiniz.

Overclock yapmak istiyorsanız da ramlerin Hynix A-die olmasına önem gösterin.
Samsung ya da Micronlar pek iyi değil.

KS

evdetekbasina

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
4933e kadar çıktım bundan sonrası voltajda gerekiyor sanırım ?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri