Yardım 4 Slot Ram Takınca PC Açılmaması

enderkinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Herkese selamlar. Ben Ender. Aranıza yeni katıldım. Gigabyte Z790 Gaming X Seri 1 anakartım var. Mevcuttaki ramlerim 2x32gb XPG DDR5 6000mhz CL30 1.35V, aynı ramlerden bir takım daha aldım fakat taktığım zaman ekrana görüntü gelmiyor. Gerek yurtiçi ve yurtdışı forumlarda da kayda değer bir şey okuyamadım. Gigabyte destek kısmına yazdım fakat oradan gelen cevapta çok tatmin edici değildi. Bios güncellemesini F8'den F12 son sürüme güncelledim fakat ne yaparsam yapayım pc hiçbir şekilde 96 ya da 128gb olarak ekran açmamakta. Eski aldığım ramleri çıkartıp, yeni ramleri taktım pc açılıyor yani yeni ramler sağlamlar. Sorunla ilgili bana destek olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Woqqies

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
206
Herkese selamlar. Ben Ender. Aranıza yeni katıldım. Gigabyte Z790 Gaming X Seri 1 anakartım var. Mevcuttaki ramlerim 2x32gb XPG DDR5 6000mhz CL30 1.35V, aynı ramlerden bir takım daha aldım fakat taktığım zaman ekrana görüntü gelmiyor. Gerek yurtiçi ve yurtdışı forumlarda da kayda değer bir şey okuyamadım. Gigabyte destek kısmına yazdım fakat oradan gelen cevapta çok tatmin edici değildi. Bios güncellemesini F8'den F12 son sürüme güncelledim fakat ne yaparsam yapayım pc hiçbir şekilde 96 ya da 128gb olarak ekran açmamakta. Eski aldığım ramleri çıkartıp, yeni ramleri taktım pc açılıyor yani yeni ramler sağlamlar. Sorunla ilgili bana destek olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum.
BİOS ayarlarını varsayılan yapın kaydedip çıkın sonrasında anakartınızın ram takma sırasına göre ramları takın kitapçığında yazar. Öncelikle eski ramlarinizi ram slotlarında 2-4 e takın sonra yeni ramları slot 1-3 e takın deneyin. Eğer olmaz ise tekrar bir araştırma yapın teknik destek isteyin.

KS

enderkinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba. Teşekkürler destek için. A2 ve B2 slotuna takın diye gösteriyor default olarak resmi web sitesinde de anakartın üstünde de. 2-4 , 1-3 ya da tam tersi de yaptığımda ekran maalesef açılmıyor. Anakartın ram desteği ise 128gb olarak gösteriyor. Ramlerde aynı marka ve model ramler. Bununla ilgili nasıl aksiyon alabilirim ? Bana önereceğiniz farklı bir durum olabilir mi ?

Woqqies

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
206
Öncelikle ilk ramlarinizin bütün ayarlarını bios tan görüntüleyin sonra diğer ramlari 2-4 e takıp o ayarları yapın sonrasında kendinizde ki ilk ramlari 1-3 e takıp açmayı deneyin.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
504
XMP, disable halde iken de mi açılmadı pc.

Dual kanal ikili ram kullanın bu durumda, 2x32 GB de durum ne. Önce xmp disable iken, sonra xmp1, xmp2 yi deneyin
İşlemci intel, tam olarak serisi nedir*

KS

enderkinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
2*32 GB' de sorun yok pc açılıyor. XMP hem enable ya da disable fark etmeksizin 4 slot doluyken görüntü gelmiyor. İşlemci: "i9 14900F 3.2GHz 36MB"

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
504
Performans için tavsiye edilen;
Dual ram, iki slotta ve ihtiyaca göre gereken kapasitede.
Dörtlü slotta birde yüksek kapasitelerde kullanım performans olarak olumsuz etkiler.
Şu şekilde benzetme ile açıklıyorlar genelde: merdivenden çıkarken her iki elinizde birer bavul varken mi, yoksa ikişer bavul varken mi daha rahat tırmanırsınız.

Memory Types
Up to DDR5 5600 MT/s
Up to DDR4 3200 MT/s
Bunlar işlemcinin sorunsuz çalışacağı değerler. İNTEL belgesi

Dört slot dolu iken, bu durumda 4x32 de.
XMP kapalı iken bu durumda RAM ler temel frekans değerinde çalışacaktır bu da:
XPG DDR5 6000mhz CL30 için 4800mhz görülüyor. Bu değerde deneyin. Bunda da sıkıntı yaparsa bios tan elle daha aşağılara çekme imkanı varsa daha alt frekanslara çekip deneyin.
4800 de çalıştı sıkıntı yok ise bir tık üst freakansa çekip bakın.

KS

enderkinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
@solaris & @Woqqies arkadaşlar merhaba. Kıymetli destekleriniz için çok çok teşekkür ederim. Problem aktarımınızla birlikte çözüldü. XMP kapatım 4 slot ram ile pc çalışmıyorken dün tekrar denediğimde açıldı. Fakat ekran biraz geç geliyor. Önce standby modunda kalıyor ve bir anda windows ekranı açılıyor. Restart yapıp bios'a girdiğimde ramlerin hepsinin 4000mhz'de çalıştığını gördüm. 5600'e çıkarttım pc yine açılmadı, sonrasında 4800'e düşürdüm ve pc açıldı. Sonrasında diğer hızlar için deneme yapıp kurcalamadım daha fazla :) Sormak istediğim diğer soru ise ; 2*32 6000mhz'mi yoksa 4*32 4800 mhz'mi daha stabil çalışır sizce. Dün aldığım renderlarda gözle görülür farkları çok net hissettim. Özellikle 4k animasyon render yaparken fakat video export ederken bunu pek fark edemedim çok.

Woqqies

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
206
Öncelikle sorunun çözüldüğüne sevindim. 4 slot ram çalışmasında sıkıntı çıkabileceği yönünde genel bir görüş var. 2 slot daha stabil çalıştığı yönünde kullanıcı deneyimleri var. Tabiki yüksek ram kapasitesi daha iyi oluyor. Forumda render yapan 4 slot ram kullanan arkadaşlara danışabilirsiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri