9060Xt 16Gb 7500F Si̇stem İçi̇n Performans Ayarlari

taylanusl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Arkadaşlar, 2 hafta önce 9060xt 16gb, 7500f işlemci, 16gb 6000mhz RAM, asus prime b650m-r'lı sistem dizdim. Kurduktan sonra tam olarak hangi programları yüklemeliyim, hangi driverlar, bios ayarları falan hiçbir şey bilmiyorum. Amd Adrenalin ayarlarını da bilmiyorum. Lütfen sizden ricam şöyle detaylı bir anlatım yapabilir misiniz ? Hem forumdakilere de bir rehber olur. Teşekkürler

omerlutfiulker

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
482
öncelikle hayırlı olsun güle güle kullanın.
amd ekran kartları hakkında pek bilgi sahibi değilim ama geri kalanı için bilgi vereyim
parçaları toparladıkdan sonra öncelikle yapman gereken windows un ayarlar kısmına gir oradan update kısmından güncelleştirmeleri yap oradan yaptıgın güncelleme temel olarak tüm driver ları otomatik indirmesini sağlıyor . anakartlar cok eski olamayacagı için biosların da eski olmaz cok ama bios güncellemek istersende youtube da bununla alakalı cok fazla video bulunuyor . anakartın model ismine girerek sayfasından güncel biosu edinebilirsin . temiz windows kurulumu ve güncelleştirmelerini tamamladın bios güncellemesi tamamlandı . ondan sonra ramlerini bios dan 6000mhz ye çıkartman lazım default olarak 4800mhz de calısıcaktır . oyundan oyuna degısmekle bırlıkte örnek CS2 de ram hızını default bırakman oyun içi ms gecikmelerine ve fps düşüklükleri ile birlikte takılmalara sebep olmakta.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Bilgisayarda hiçbir şey kurulu değilse:
Windows'u Microsoft'un kendi sitesinden indirerek format USB oluşturup yükleyin, sonrasında Windows güncellemelerini yapmanız gerek. Rehbere ihtiyacınız olursa videoya tıklayıp bakabilirsiniz (ben Rufus adlı programı kullanmadan Microsoft'un sitesinden "yükleme medyası oluşturma" seçeneğinden indirerek yapıyorum ama ISO dosyası indirirseniz Rufus kullanabilirsiniz).

Windows zaten kuruluysa:
Eksik güncelleme varsa kendiliğinden güncelleme önerir ve yapmanız gerekir. Windows Update ile de manuel olarak güncelleme var mı diye kontrol edebilirsiniz.

AMD sitesinden veya anakartın sitesinden chipset driver mutlaka yükleyin. Windows yüklenirken LAN ve Audio ekleyebiliyor ama bunları da anakartın sitesinden yükleyebilirsiniz.

Anakartın sitesinden,
BIOS indirip sonrasında dosyayı USB'ye yükleyip BIOS güncellemesi yapabilirsiniz. Flash belleğin FAT32 formatında olması iyi olur. Güncelleme için rehber video da ekleyim (anakart farklı olsa da işlemler aynı olur):

BIOS güncelleme yaptıktan sonra ayarlar sıfırlanabilir ve tekrar BIOS ekranına girip RAM hızını yükseltmek için yeniden EXPO aktif edebilirsiniz.
Ayrıca BIOS ayarlarında Re-Size Bar Support "Enabled" yapmanızı öneririm.
Youtube üzerinden çok çeşitli ileri seviye BIOS ayarları bulabilirsiniz. Pek anlamıyorsanız her videoya güvenmeyin. Nebi Akgün videolarını önerebilirim.

Windows'a girdikten sonra arama çubuğuna "güç planı" yazıp güç seçeneklerini değiştirmenizi öneririm. Ben tercihen Nihai güç seçeneğini kullanıyorum.
Başlatın yanındaki arama çubuğuna "güç planı" yazınca güç planını düzenleye tıklayıp açın ve içerisindeki ayarları şöyle yapın:
Ekranı kapat: Hiçbir zaman
Bilgisayarı uyku moduna geçir: Hiçbir zaman
Bazı oyunlarda bazen ekranın kapanmasına sebep olduğunu görmüşlüğüm var. Bu ayarlar oyunda monitör kapanmasını engelleyebiliyor.

AMD ekran kartı konusunda şu video rehbere bakmanızı öneririm (Ekran kartının sürücüsünü Beta versiyonuna güncellemeyin).
Beta sürümleri sorunlu olabiliyor. Bu yüzden Adrenalin yazılımı üzerinden güncelleme seçeneğiniz "önerilen" olarak işaretli olsun. Videoda bir çok ayarı zaten açıklayarak anlatıyor:

İleri seviye ayarlama yapmayı düşünürseniz Nebi Akgün'ün anlattıklarını tam izleyip ekran kartı ayarları yapabilirsiniz. Video 9070XT için ama videoyu doğru anlayıp 9060XT için kendiniz de benzer şekilde ekran kartına ayar yapabilirsiniz:
(Şahsen yapılan OC'yi mümkün olan minimum seviyede tutulmasını tavsiye ediyorum)

Son düzenleme:
KS

taylanusl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
çok teşekkür ederim çok detaylı güzel bir şekilde anlatmışsınız. yarın detaylı olarak hepsine bakacağım yapmaya çalışacağım. teşekkürler 🫡
Bilgisayarda hiçbir şey kurulu değilse:
Windows'u Microsoft'un kendi sitesinden indirerek format USB oluşturup yükleyin, sonrasında Windows güncellemelerini yapmanız gerek. Rehbere ihtiyacınız olursa videoya tıklayıp bakabilirsiniz (ben Rufus adlı programı kullanmadan Microsoft'un sitesinden "yükleme medyası oluşturma" seçeneğinden indirerek yapıyorum ama ISO dosyası indirirseniz Rufus kullanabilirsiniz).

Windows zaten kuruluysa:
Eksik güncelleme varsa kendiliğinden güncelleme önerir ve yapmanız gerekir. Windows Update ile de manuel olarak güncelleme var mı diye kontrol edebilirsiniz.

AMD sitesinden veya anakartın sitesinden chipset driver mutlaka yükleyin. Windows yüklenirken LAN ve Audio ekleyebiliyor ama bunları da anakartın sitesinden yükleyebilirsiniz.

Anakartın sitesinden,
BIOS indirip sonrasında dosyayı USB'ye yükleyip BIOS güncellemesi yapabilirsiniz. Flash belleğin FAT32 formatında olması iyi olur. Güncelleme için rehber video da ekleyim (anakart farklı olsa da işlemler aynı olur):

BIOS güncelleme yaptıktan sonra ayarlar sıfırlanabilir ve tekrar BIOS ekranına girip RAM hızını yükseltmek için yeniden EXPO aktif edebilirsiniz.
Ayrıca BIOS ayarlarında Re-Size Bar Support "Enabled" yapmanızı öneririm.
Youtube üzerinden çok çeşitli ileri seviye BIOS ayarları bulabilirsiniz. Pek anlamıyorsanız her videoya güvenmeyin. Nebi Akgün videolarını önerebilirim.

Windows'a girdikten sonra arama çubuğuna "güç planı" yazıp güç seçeneklerini değiştirmenizi öneririm. Ben tercihen Nihai güç seçeneğini kullanıyorum.
Başlatın yanındaki arama çubuğuna "güç planı" yazınca güç planını düzenleye tıklayıp açın ve içerisindeki ayarları şöyle yapın:
Ekranı kapat: Hiçbir zaman
Bilgisayarı uyku moduna geçir: Hiçbir zaman

AMD ekran kartı konusunda şu video rehbere bakmanızı öneririm (Ekran kartının sürücüsünü Beta versiyonuna güncellemeyin).
Beta sürümleri sorunlu olabiliyor. Bu yüzden Adrenalin yazılımı üzerinden güncelleme seçeneğiniz "önerilen" olarak işaretli olsun. Videoda bir çok ayarı zaten açıklayarak anlatıyor:

İleri seviye ayarlama yapmayı düşünürseniz Nebi Akgün'ün anlattıklarını tam izleyip ekran kartı ayarları yapabilirsiniz. Video 9070XT için ama videoyu doğru anlayıp 9060XT için kendiniz de benzer şekilde ekran kartına ayar yapabilirsiniz:
(Şahsen yapılan OC'yi mümkün olan minimum seviyede tutulmasını tavsiye ediyorum)

Aybek

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
20
ben aldığımda fark ettiğim bir detayı da ben yazayım orjinal windows key girene kadar yavaş çalıştıydı windows yanlış algılamadıysam..

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bunları tek tek anlatmak ayrıntılara girmek inan beni yoruyor. maddeleri yazarsam ipucu olacaktır. araştırıp nasıl uygulanır öğrenebilirsin.

1) en güncel windows 11 pro iso sunu oluşturup (uupdump.net) oluşturulmuş isodan rufus ile windows 11 kurulum flashı hazırlanması.
2) sistemde kullanılacak sürücü (mümkün mertebe güncel olan) ve uygulamaların kurulumlarının bu kurulum flashına açılan bir klasöre kopyalanması. anakartın bios güncelleme dosyasının bu flasha bir açılan bir klasöre kopyalanması.
3) bios güncelleme.
4) bios ayarlarından expo profilinin açılması resizable default aktif değilse aktifleştirilmesi.
5) internete bağlanmadan windows kurulumu.
6) internete bağlanmadan gerekli sürücülerin yüklenmesi.
7) eksik sürücü kaldıysa (aygıt yöneticisinden bakılabilir) internet bağlantısı sonrası bunların anakart marka destek yazılımıyla yüklenmesi yada yüklü olan üzerine varsa daha yeni sürücüyle güncellenmesi. son bios sonrası çoğu markada internete bağlanır bağlanmaz gerekli destek yazılımı için link otomatik olarak geliyor.
8) sistem saatinin online internet saati ile eşitlenmesi
9) windows update ve microsoft store güncellemerinin yapılması.
10) windows anahtarının girilmesi
11) varsa anakartın yan donanım firmwarelerinin güncellenmesi ve varsa ssd firmware'inin güncellenmesi
12) windows monitörün maksimum frekansını kullanmıyorsa elle windowstan monitör hz frekasının ayarlanması.
13) monitörün menüsünden adaptive sync/freesync aktifleştirmek gerekiyorsa yapılması.
14) tercihen windows bloatwarelerinden kurtulmak için atlaos yada revios gibi açık kaynak windows modifikasyonu yüklenmesi.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri