Bilgisayarda hiçbir şey kurulu değilse:
Windows'u Microsoft'un kendi sitesinden indirerek format USB oluşturup yükleyin, sonrasında Windows güncellemelerini yapmanız gerek. Rehbere ihtiyacınız olursa
videoya tıklayıp bakabilirsiniz (ben Rufus adlı programı kullanmadan Microsoft'un sitesinden "yükleme medyası oluşturma" seçeneğinden indirerek yapıyorum ama ISO dosyası indirirseniz Rufus kullanabilirsiniz).
Windows zaten kuruluysa:
Eksik güncelleme varsa kendiliğinden güncelleme önerir ve yapmanız gerekir. Windows Update ile de manuel olarak güncelleme var mı diye kontrol edebilirsiniz.
AMD sitesinden veya
anakartın sitesinden chipset driver mutlaka yükleyin. Windows yüklenirken LAN ve Audio ekleyebiliyor ama bunları da anakartın sitesinden yükleyebilirsiniz.
Anakartın sitesinden,
PRIME B650M-R is equipped with outstanding features, including DDR5, PCIe 4.0 support, two M.2 slots, Realtek 2.5Gb Ethernet, ports, front USB 5Gbps Type-C®, BIOS FlashBack™, HDMI
www.asus.com
BIOS indirip sonrasında dosyayı USB'ye yükleyip BIOS güncellemesi yapabilirsiniz. Flash belleğin FAT32 formatında olması iyi olur. Güncelleme için rehber video da ekleyim (anakart farklı olsa da işlemler aynı olur):
BIOS güncelleme yaptıktan sonra ayarlar sıfırlanabilir ve tekrar BIOS ekranına girip RAM hızını yükseltmek için yeniden EXPO aktif edebilirsiniz.
Ayrıca BIOS ayarlarında Re-Size Bar Support "Enabled" yapmanızı öneririm.
Youtube üzerinden çok çeşitli ileri seviye BIOS ayarları bulabilirsiniz. Pek anlamıyorsanız her videoya güvenmeyin. Nebi Akgün videolarını önerebilirim.
Windows'a girdikten sonra arama çubuğuna "güç planı" yazıp güç seçeneklerini değiştirmenizi öneririm. Ben tercihen Nihai güç seçeneğini kullanıyorum.
Başlatın yanındaki arama çubuğuna "güç planı" yazınca güç planını düzenleye tıklayıp açın ve içerisindeki ayarları şöyle yapın:
Ekranı kapat: Hiçbir zaman
Bilgisayarı uyku moduna geçir: Hiçbir zaman
AMD ekran kartı konusunda şu video rehbere bakmanızı öneririm (Ekran kartının sürücüsünü Beta versiyonuna güncellemeyin).
Beta sürümleri sorunlu olabiliyor. Bu yüzden Adrenalin yazılımı üzerinden güncelleme seçeneğiniz "önerilen" olarak işaretli olsun. Videoda bir çok ayarı zaten açıklayarak anlatıyor:
İleri seviye ayarlama yapmayı düşünürseniz Nebi Akgün'ün anlattıklarını tam izleyip ekran kartı ayarları yapabilirsiniz. Video 9070XT için ama videoyu doğru anlayıp 9060XT için kendiniz de benzer şekilde ekran kartına ayar yapabilirsiniz:
(Şahsen yapılan OC'yi mümkün olan minimum seviyede tutulmasını tavsiye ediyorum)