- Tepki
- 0
Herkese merhabalar. Şu anda elimde bulunan Acer AN-515-51-755X model notebook açılmıyor. İlk baştan durumu anlatırsam, en başta üzerinde bulunan donanımlar tek slot 8 GB RAM ve orta hızlarda sayılabilecek SSD vardı. Yükseltme yapmak istedim ve yeni, daha hızlı SSD ve 2 slot halinde 16 GB RAM aldım ama yeni RAM’ler mavi ekran hatası verdi. Yeni SSD ise çalıştı. Yeni SSD üzerine işletim sistemi (Win 10 Pro 64 bit) kurup, eski RAM ve yeni SSD şeklinde kullanmaya başladım. Sebebini bilmiyorum ama belki işletim sistemi doğru kurulmadı; performans artışı beklerken bilgisayar yavaşladı. İlk başlarda donma oluyordu, bir açılıp bir kapanıyordu. Ben de belki parçalarda değişim oldu ve BIOS’ta karışıklık olmuştur diye BIOS pilini ve bataryayı söktüm, BIOS’u sıfırlamak için. Daha sonrasında daha da kötü oldu ve bilgisayar hiç açılmadı. Şu anda detay vermem gerekirse, power tuşuna basınca klavye ışıkları açılıyor, giriş aygıtlarını algılıyor, güç kablosunu takıp çıkarınca uyarı sesini veriyor, buralarda sorun yok. Fanlar ilk açılışta çok yavaş, belki hiç açılmıyor; sonra 30 saniye sonra birden hızlanıyorlar ve sonra döngüye giriyor: belli süre çalışıyor, belli süre duruyor şeklinde. Ekranda ise tepki yok, hiç açılmıyor, karanlık; Acer yazısı bile gelmiyor. BIOS menüsüne de girmiyor. Bazı donanımları deneme amaçlı söktüm veya değiştirdim (SSD ve HDD komple söktüm, başka RAM ve SSD taktım) ve öyle açmayı denedim ama değişen bir şey olmadı ekranda. Galiba BIOS komple gitti. BIOS’u halledip formatlayacağım ama öncelikle BIOS’a ulaşmam lazım ve bunun için sanırım fd dosyasına ihtiyacım var ama bir türlü bulamadım. Acer sitesinde gerekli BIOS dosya şeklinde değil, .exe şeklinde bir uygulama ile geliyor ama bana fd dosyası lazım; direkt USB belleğe atıp onun üzerinden ilerlemek için. Bana fd dosyası konusunda veya genel olarak bu konuda yardımcı olacak var mı?
En son denemelerimin bir tanesinde aşağıdaki şekilde bir uyarı geldi. Sanırım üstünde herhangi bir disk bulunmadığı için. Bu uyarıdan sonra disk ve linux yüklü usb taktım ama yeniden eski haline döndü. Bilgisayar sanki kendini kilitliyor gibi.
Acer BIOS linki: https://www.acer.com/tr-tr/support/product-support/AN515-51/NH.Q2QEY.020/downloads?sn=83607608334
SNID: 83607608334
En son denemelerimin bir tanesinde aşağıdaki şekilde bir uyarı geldi. Sanırım üstünde herhangi bir disk bulunmadığı için. Bu uyarıdan sonra disk ve linux yüklü usb taktım ama yeniden eski haline döndü. Bilgisayar sanki kendini kilitliyor gibi.
Acer BIOS linki: https://www.acer.com/tr-tr/support/product-support/AN515-51/NH.Q2QEY.020/downloads?sn=83607608334
SNID: 83607608334