Yardım AMD Ekran Kartına Geçtikten Sonra Oyun İçi Kitlenmeler Ve Lian Li Fan Usb Bağlantı Sorunu

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Selamlar herkese,

Aşağıda detaylarını paylaştığım sistemimde yaşadığım iki ayrı ama muhtemelen birbiriyle ilişkili stabilite sorunları için tecrübelerinize ve önerilerinize ihtiyacım var.

Sistem Bilgileri

• Kasa: HYTE Y70 (Ekran kartı dikey montajlı)
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 9070 XT Nitro+
    (11348-01-20G – 256 Bit – 16 GB GDDR6)
  • RAM: Kingston 6000 MHz – 64 GB
  • Anakart: MSI Tomahawk X870
  • Soğutma: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme
  • Fanlar:
    • 6 adet Lian Li kablosuz fan
    • 3 adet Lian Li (entegre hub’lı – CPU sıvı soğutmaya bağlı)
  • Depolama:
    • Samsung Pro Gen4 NVMe
    • Crucial Gen5 NVMe M.2
  • PSU: ASUS ROG Loki SFX-L 750W
  • Ek: Harici USB çoğaltıcı (YouTube’da PC Hocası’nın videosunda gördüğüm şekilde)

AMD’ye Geçtikten Sonra Yaşadığım Oyun İçi Kitlenmeler

Daha önce MSI RTX 4060 Ti kullanıyordum.
Arc Raiders oynarken ara sıra kitlenmeler oluyordu ama bu durum neredeyse tüm yayıncılarda olduğu için oyun kaynaklı ve çok nadir sayılırdı.

Ancak RX 9070 XT’ye geçtikten sonra:

• Kitlenmeler çok sıklaştı
  • Oyunun akıcılığı ciddi şekilde bozuldu
  • Oynanışı ve keyfi kaçıracak seviyeye geldi

Aklıma Takılan İhtimaller:​

• Ekran kartı dikey montajlı
    → Fanlardan çıkan sıcak hava cam panele çarpıp geri mi dönüyor?
  • Cam panelin fanlara bakan kısmına dokunduğumda ciddi bir sıcaklık hissetmiyorum
  • Yine de emin olamadığım için:
    • Ekran kartını dikey aparattan çıkarıp doğrudan anakarta takarak denemek mantıklı mı?
  • AMD sürücü / güç / PCIe / USB ile çakışma ihtimali olabilir mi?

Bu tarz AMD + dikey GPU + USB çoklayıcı kombinasyonunda benzer sorun yaşayan oldu mu?

Lian Li Fanlar – USB Bağlantı Kopması ve LCD Reset Sorunu

İkinci konu biraz daha can sıkıcı.

• Lian Li fanlarda bağlantı kopması gibi bir problem yaşıyorum
  • Yayın yaparken Osmo Action 3 kamerayı ön Type-C porta taktığımda:
    • Fan LCD’leri resetleniyor
    • Windows’ta sürekli USB bağlantı kopma / takılma sesi geliyor
    • Fanlar ve yazılım stabilitesi tamamen bozuluyor

Şüphelendiğim Noktalar:​

• Lian Li fanların:
    • Yazılımsal bir sorunu mu var?
    • Yoksa kronik USB / güç paylaşımı problemi mi?
  • USB çoğaltıcı bu durumu tetikliyor olabilir mi?
  • Ön Type-C portunun anakart hattı ile fan hub’ı aynı denetleyiciyi mi kullanıyor?

Bu sorunu daha önce yaşayan ve kalıcı bir çözüm bulan oldu mu?

• BIOS ayarı
  • USB güç yönetimi
  • Farklı bağlantı senaryosu
  • Lian Li yazılım/firmware önerisi

hepsine açığım.

Özetle

• AMD ekran kartına geçtikten sonra oyun içi kitlenmeler ciddi şekilde arttı
  • Lian Li fanlar USB üzerinden stabilite sorunları çıkarıyor
  • Dikey GPU montajı, USB çoğaltıcı ve Type-C kullanımı işin içine girince sorunlar büyüyor gibi

Tecrübesi olan, benzer sistem kullanan veya fikir verebilecek herkese şimdiden teşekkür ederim 🙏
Gerçekten bu kilitlenme ve stabilite problemlerinden kurtulmak istiyorum.

Goiisfurious

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
7
amd ekran kartının son adrenalin sürümüne geçip sonrasında ekran kartı programında ki oyunla alakalı özel ayarları kapatın derim ekran kartını overlock yaptıysan onuda kapatıp test eder misin ?

KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Aslında pek özel ayar yok. Sadece internet geneli önerilen ayarları uyguladım. Onlarda bir çok özelliği kapatıp bazılarını açmakla alakalı şeyler.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
son radeon sürücüsünü kurmuşsundur diye tahmin ediyorum. kurmadıysan şu işlemlerden sonra kur.

sisteminde stabilite sorunu varmış. nvidia kart varkende böyle imiş. her ekran kartının bu duruma vereceği tepki aynı olmayabilir.

ilk iş bios update yapmadıysan yapmalısın ve denemelisin. yapıldıysa yada fayda etmesse.

ramlerin 2 x 32 mi ? yoksa 4 x 16 şeklinde mi ? ve ramler tamamen aynı mı ? 4 x 16 ise ryzen bu durumu pek sevmiyor heleki xmp/expo açarsan... ilk iş expo/xmp'yi açıksa kapat. sistemdeki takılı ram sayısını tek'e düşür. sorun çıkmaya devam ederse diğer bir tek ram'i daha dene. bu denemeyle sorunun ramle ilgili olup olmadığını büyük ölçüde belirlersin.

bu arada ısınma bazlı birşeyler olmadığınada eminsindir. hwinfo ile gerekli testleri yapmadıysan yaparsın.

ön usbler genellikle sorun çıkarmaya aday olur en stabil usbler kasa arkasında direk anakarta monte olanlar. deneme için için şart olmayan usb bağlantılarını söküp ön portları kullanmadan deneme yapabilirsin. tabi ramleri denedikten sonra.

dikey montaj için riser kablo süprizlere gebe bir iş. en çok ram'den şüpheleniyorum şu an. usb sorunu için ise ön usb iptal olup arka usblere çoğaltıcı olmadan bağlantı yapıldığında sorun muhtemelen çözülür. o anakartta kasa arkasında da type-c portu olması gerek.

Son düzenleme:
KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Evet son radeon sürücü kurulu. Bios update ilk pc yi kurarken yapmıştım. Tekrar kontrol edip yenisi gelmişse yapmayı deneyebilirim.
Ram overlock da sanıyorum EXPO (Extended Profiles for Overclocking) açık ama ramlerde bu support olduğundan dolayı 6000'e yükselttim.

Nvidia varken yaşanan sorun aslında her yayıncıda gördüğüm oyun ile alakalı olduğunu düşündüğüm şekilde olan takılma gibi. Şu an benim yaşadığım deneyim çok farklı çok çok kötü. Ses sürekli git - gel git gel yapıyor cpu takip ettiğimde hep %100

Ram olarak 32 GB x 2 paralel slotta takılılar.

Usb çoğaltıcı arkada değil aslında anakarta bağlı direkt olarak. Pc hocasının kendisine pc topladığı videoda benzer lianli için ekstra usb slota ihtiyaç duyuluyordu. O yüzden mecburi şekilde taktım. Belki onu daha safe bir ürün ile değiştirmem gerekebilir emin değilim. Usb çoklayıcı gebe durumdayım hep ekipman bağlamak için hem fanlar için :(

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Evet son radeon sürücü kurulu. Bios update ilk pc yi kurarken yapmıştım. Tekrar kontrol edip yenisi gelmişse yapmayı deneyebilirim.
Ram overlock da sanıyorum EXPO (Extended Profiles for Overclocking) açık ama ramlerde bu support olduğundan dolayı 6000'e yükselttim.

Nvidia varken yaşanan sorun aslında her yayıncıda gördüğüm oyun ile alakalı olduğunu düşündüğüm şekilde olan takılma gibi. Şu an benim yaşadığım deneyim çok farklı çok çok kötü. Ses sürekli git - gel git gel yapıyor cpu takip ettiğimde hep %100

Ram olarak 32 GB x 2 paralel slotta takılılar.

Usb çoğaltıcı arkada değil aslında anakarta bağlı direkt olarak. Pc hocasının kendisine pc topladığı videoda benzer lianli için ekstra usb slota ihtiyaç duyuluyordu. O yüzden mecburi şekilde taktım. Belki onu daha safe bir ürün ile değiştirmem gerekebilir emin değilim. Usb çoklayıcı gebe durumdayım hep ekipman bağlamak için hem fanlar için :(

paralel slottan kasıt yan yana mı takılılar ? doğru montaj ramlerin biri cpu ya en uzak 4ncü son slota. bir boşluk. diğeri cpu ya en yakın 2nci slota takılacak. böyle değilse böyle denemelisin.

9800x3d de ram frekansın 5600'ü geçtiği an olay overclock oluyor aslında. çift ram için üreticinin belirlediği normal hız 5600.oc kondisyonunda 6000 gibi bir hızda genellikle sorun çıkmıyor ama bu tür oclerde bazı ramlerle bazı ryzenlarda süprizde olabiliyor. xmp yada expo açıksa bir kapatıp denersin.

Son düzenleme:
KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
4 slot var. 2 ve 4'üncü slottalar. Anakart docs. da öncelik onlara takın diyordu.
O zaman mevzu belli oldu. Sanıyorum ki 4800 default'u değeriydi. Ben 6000 yapınca da bunları yaşamaya başlamış olma ihtimalim çok yüksek. İşin kötüsü gün aşırı yaptığım için hangisinden dolayı olduğunu farkedemedim. Bugün hepsini tek tek denicem. Sonucuna paylaşırım. Teşekkür ederim öneri ve bilgilerini için

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
oyundaki verimsizlik sesde gecikme v.s. durumlarına ayrıca gelicem. önce bir stabilite neden gidiyor bulmalı.

4 slot var. 2 ve 4'üncü slottalar. Anakart docs. da öncelik onlara takın diyordu.
O zaman mevzu belli oldu. Sanıyorum ki 4800 default'u değeriydi. Ben 6000 yapınca da bunları yaşamaya başlamış olma ihtimalim çok yüksek. İşin kötüsü gün aşırı yaptığım için hangisinden dolayı olduğunu farkedemedim. Bugün hepsini tek tek denicem. Sonucuna paylaşırım. Teşekkür ederim öneri ve bilgilerini için
sorunu belirle bakalım. ondan sonra daha devam ederiz.

rica ederim. 4800'e mahkum kalmak istemiyorsan. önce xmp/expo'yi açarsın. ardından ram hızını 5600'e çekersin. bu işlemi ram frekansını yükseltmek için önermem çünkü o zaman latency belki ram voltaj değerlerinide kurcalamak gerekiyor. ama frekans düşürürken sıkıntı yok.

şu olay netleşsin diğer konulardada önerilerim olur.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
vaktim varken yazayım sistem stabilite sorunu çözüldükten sonrası için. o tarz bir sistem kullanıyorsan monitör'ün büyük ihtimal 144 hz ve üzeridir büyük ihtimalde freesync/adaptive sync özelliği vardır. monitör markasını belirtebilirsin. freesync/adaptive sync monitör üzerinde açık değilse monitör ayarlarından açarsın. ve oyun içinde açıkçsa vsync/dikey senkronizasyonu kaparsın.

amd control panel'den freesync aktif mi değil mi kontrol edebilmen şurayı bulman gerekiyor. şu an radeon gpu kullanmıyorum. ama hatırladığım radeon control panelde seçenek arama vardı. oraya freesync yazınca çıkıyordu.

1768390375800.png

freesync aktif olmassa vsync oyun içinden kapatılmassa o karttan çok randıman bekleme.

birde amd sam var.

1768390548408.png

bunun içinde biostan resizable bar'ı açman lazım. radeon control panelde böyle bir yerde kontrol edebilirsin. son biosta default olarak açık olması gerek ama açık değilse bios ayarlarına girersin. aşağıdaki ayarlar olucak ek olarak csm kapalı olacak.

Son düzenleme:
KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Monitörüm

Dell Alienware AW2724HF 27" 0.5 ms Full HD Pivot IPS 360 Hz Oyuncu Monitörü​

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Monitörüm

Dell Alienware AW2724HF 27" 0.5 ms Full HD Pivot IPS 360 Hz Oyuncu Monitörü​

o modelde default olarak freesync/adaptive sync açık olmalı.

amd control panel kurulumda bu tarz monitörü bulduğu an o özelliği otomatik aktive eder. amd control panelden aktif mi değil mi bakabilirsin.

KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şimdi cpu - gpu - memory lerle alakalı overclock vb. şeyleri default'a çektim. Expo kapalı freesync açık ama ayarları ile kasma olayı ortadan kalktı. En azından sesler falan bilgisayar kasılıyormuş gibi git gelli değil. Anlamadığım konu ne yaparsam yapayım. Oyun oynuyorken işlemcinin bu denli fazla kullanılmasını pek anlayamadım 80-90 görev yöneticisi amd üzerinde ise %100 çok nadir 95 lere falan düşüyor. Oyunu oynarken hiç ekran kartıyla oynuyormuşum gibi gelmiyo garip. Nvidia'dan amd ye geçince bi şok bi bişey oldum. Bunun üzerine birde yayın açmak yine kastıracakmış gibi hissediyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Şimdi cpu - gpu - memory lerle alakalı overclock vb. şeyleri default'a çektim. Expo kapalı freesync açık ama ayarları ile kasma olayı ortadan kalktı. En azından sesler falan bilgisayar kasılıyormuş gibi git gelli değil. Anlamadığım konu ne yaparsam yapayım. Oyun oynuyorken işlemcinin bu denli fazla kullanılmasını pek anlayamadım 80-90 görev yöneticisi amd üzerinde ise %100 çok nadir 95 lere falan düşüyor. Oyunu oynarken hiç ekran kartıyla oynuyormuşum gibi gelmiyo garip. Nvidia'dan amd ye geçince bi şok bi bişey oldum. Bunun üzerine birde yayın açmak yine kastıracakmış gibi hissediyorum.
sanırım kilitlenme çözüldü.

performans için ilk iş expo yu açtıktan sonra ram hızını 5600 e çekmek.
amd sam açık mı ? onuda sorayım.

bu sürücü anakart sitesinden bariz yeni ve ciddi güncellemeler içeriyor.
amd sitesinde msi anakart sitesindekinden yeni sürücü var ama bu ondanda yeni:
(station drivers sitesinde dahada yeni sürümler olmakla birlikte normal amd yükleme prosedürü ile yüklenmiyor. onları karıştırma)

bunu mutlaka yükle.

windows 11 kullanıyorsun değil mi ?

ethernet sürücüsü olarak netadaptercx sürümleri windows 11'in modern yapısına uygun ve ndis sürücüden daha iyi.

ses kartı sürücüsünü burdan yüklemediysen burdan yükle

wifi yi kullanıyor musun bilmiyorum. kullanmıyorsan biostan kapatmanı kullanacaksan aşağıdaki sürücüyü yüklemeni öneriririm.

Asmedia SATA Driver3.3.5.00002025-07-163.29 MB. bu sürücüde var.

aynı yerde asmedia firmware güncellemeside var. yani bios güncellemesi gibidir bir kere yaparsın sabit kalır.

ASMedia FW şeklinde geçiyor.

bu aygıt aynı zamanda bazı usb portların sürücüsü mü emin değilim. şayet usb değilse ve sadece sata ise sata ssd de kullanmıyorsan aygıtı biostan kapatabilirsin.

yakın süre bir windows update sonrası görev yöneticisinde işlemci kullanımı hesaplayıp sunma şekli değişti. işlemci kullanımına çekirdeklerin durumuna hwinfo'dan baksan daha net bir sonuç alabilirsin.

samsung ve crucial ssd lerin tam modelleri nedir ?

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bu arada bunları windows 11 tüm güncellemeri yapılmış şekilde kullandığını varsayarak yazdım

KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
sanırım kilitlenme çözüldü.

performans için ilk iş expo yu açtıktan sonra ram hızını 5600 e çekmek.
amd sam açık mı ? onuda sorayım.

bu sürücü anakart sitesinden bariz yeni ve ciddi güncellemeler içeriyor.
amd sitesinde msi anakart sitesindekinden yeni sürücü var ama bu ondanda yeni:
(station drivers sitesinde dahada yeni sürümler olmakla birlikte normal amd yükleme prosedürü ile yüklenmiyor. onları karıştırma)

bunu mutlaka yükle.

windows 11 kullanıyorsun değil mi ?

ethernet sürücüsü olarak netadaptercx sürümleri windows 11'in modern yapısına uygun ve ndis sürücüden daha iyi.

ses kartı sürücüsünü burdan yüklemediysen burdan yükle

wifi yi kullanıyor musun bilmiyorum. kullanmıyorsan biostan kapatmanı kullanacaksan aşağıdaki sürücüyü yüklemeni öneriririm.

Asmedia SATA Driver3.3.5.00002025-07-163.29 MB. bu sürücüde var.

aynı yerde asmedia firmware güncellemeside var. yani bios güncellemesi gibidir bir kere yaparsın sabit kalır.

ASMedia FW şeklinde geçiyor.

bu aygıt aynı zamanda bazı usb portların sürücüsü mü emin değilim. şayet usb değilse ve sadece sata ise sata ssd de kullanmıyorsan aygıtı biostan kapatabilirsin.

yakın süre bir windows update sonrası görev yöneticisinde işlemci kullanımı hesaplayıp sunma şekli değişti. işlemci kullanımına çekirdeklerin durumuna hwinfo'dan baksan daha net bir sonuç alabilirsin.

samsung ve crucial ssd lerin tam modelleri nedir ?
Driver için ekstra bir yükleme yapmadım. Sadece msi center üzerinden hepsini yüklettirdim. Wifi kullanmıyorum.
Ramleri şimdi 5600 yaptım. Expo profil 1 de 6000 profil 2 de 5600 görünüyor. 2 ile devam ettim. Test edicem.

Samsung 990 Pro 2TB 7450-6900MB NVMe PCIe M.2. SSD(Yedek)

Crucial T705 CT2000T705SSD5 2 TB 14500/12700 MB/S PCIe Gen5 NVMe M.2 SSD(İşletim sistemi)​

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2026-01-14 183700.png
    Ekran görüntüsü 2026-01-14 183700.png
    40.4 KB · Görüntüleme: 8

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Driver için ekstra bir yükleme yapmadım. Sadece msi center üzerinden hepsini yüklettirdim. Wifi kullanmıyorum.
Samsung 990 Pro 2TB 7450-6900MB NVMe PCIe M.2. SSD(Yedek)

Crucial T705 CT2000T705SSD5 2 TB 14500/12700 MB/S PCIe Gen5 NVMe M.2 SSD(İşletim sistemi)​

msi'ın otomatik yükleme sistemi hangi sürücüleri veriyor bilmiyorum. fazla uğraşmak istemessen sana attığım linklerden amd chipset sürücüsünü, dediğim ethernet sürücüsünü yükle sanırım yeterli olacaktır. yada en kötü sadece amd chipseti yükle.

misal aygıt yöneticisinde ses ve oyun denetliyicileri kısmında realtek hd audio olacak. ona çift tıklayıp orda sürücü ikonuna tıklayıp sürüm kaç belirtebilirsin. (istersen)

bu araçla varsa samsungun firmware'ini güncelleyebilirsin.

buda kullandığın ssd nin sürücüsü. standart microsoft nvme ilede çalışırda gördüğüm firmaya özel sürücüler hep daha performanslı çalışıyor.

bu crucial'in yardımcı aracı. sitesinde firmware güncellemesi yok yazıyor ama yinede bu araçla bir kontrol et.

TolgaDuran

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
msi'ın otomatik yükleme sistemi hangi sürücüleri veriyor bilmiyorum. fazla uğraşmak istemessen sana attığım linklerden amd chipset sürücüsünü, dediğim ethernet sürücüsünü yükle sanırım yeterli olacaktır. yada en kötü sadece amd chipseti yükle.

misal aygıt yöneticisinde ses ve oyun denetliyicileri kısmında realtek hd audio olacak. ona çift tıklayıp orda sürücü ikonuna tıklayıp sürüm kaç belirtebilirsin. (istersen)

bu araçla varsa samsungun firmware'ini güncelleyebilirsin.

buda kullandığın ssd nin sürücüsü. standart microsoft nvme ilede çalışırda gördüğüm firmaya özel sürücüler hep daha performanslı çalışıyor.

bu crucial'in yardımcı aracı. sitesinde firmware güncellemesi yok yazıyor ama yinede bu araçla bir kontrol et.
Ayrıca bu siteyi incelemenizi tavsiye ederim, umarım sizin için birçok yararlı bilgi bulursunuz.
Aslında MSI Center üzerinden her şeyi otomatiğe bağlamak pratik gibi duruyor ama bazen gidip beta sürümleri ya da sistemi yoran gereksiz driverları yükleyebiliyor, o da stabiliteyi bozuyor. En temizi ve güvenlisi chipset, Ethernet, ses ve SSD sürücüleri gibi ana bileşenleri seçerek tek tek güncellemek. Böylece çakışma riskini minimuma indirmiş olursun.

KS

Bandithor

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
3-5 oyun atıp denedim çok nadir olsa da kilitlenmeler devam ediyor. Ancak oyunla beraber ikinci ekranda yayın falan izlersem mesela o yayın stream'i kasar gibi oluyor. Bunlar amd ekran kartından önce 4060 ti ile hiç yoktu şaka gibi :D Driverları tek tek yüklemek evet oyunun açılıp kapanmalarına bile etkisi oldu

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
3-5 oyun atıp denedim çok nadir olsa da kilitlenmeler devam ediyor. Ancak oyunla beraber ikinci ekranda yayın falan izlersem mesela o yayın stream'i kasar gibi oluyor. Bunlar amd ekran kartından önce 4060 ti ile hiç yoktu şaka gibi :D Driverları tek tek yüklemek evet oyunun açılıp kapanmalarına bile etkisi oldu
sistem tam stabil olsa o nadir kilitlenmelerinde olmaması gerek. expo'yu kapatıp ramleri tek tek ayrı ayrı deniyebilir misin kitlenmeler devam edecek mi ? normalde oyunla ilgili sorun olduğunda en fazla oyun crash olur atar. ama kilitlenme stabilite sorununu işaret ediyor. stabilite sorunu kaynağını bulursak ozaman daha etkili optimizasyonlara geçeceğizde şimdi sırası gelmedi.

erenkut

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
16
Selamlar herkese,

Aşağıda detaylarını paylaştığım sistemimde yaşadığım iki ayrı ama muhtemelen birbiriyle ilişkili stabilite sorunları için tecrübelerinize ve önerilerinize ihtiyacım var.

Sistem Bilgileri

• Kasa: HYTE Y70 (Ekran kartı dikey montajlı)
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: Sapphire RX 9070 XT Nitro+
    (11348-01-20G – 256 Bit – 16 GB GDDR6)
  • RAM: Kingston 6000 MHz – 64 GB
  • Anakart: MSI Tomahawk X870
  • Soğutma: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme
  • Fanlar:
    • 6 adet Lian Li kablosuz fan
    • 3 adet Lian Li (entegre hub’lı – CPU sıvı soğutmaya bağlı)
  • Depolama:
    • Samsung Pro Gen4 NVMe
    • Crucial Gen5 NVMe M.2
  • PSU: ASUS ROG Loki SFX-L 750W
  • Ek: Harici USB çoğaltıcı (YouTube’da PC Hocası’nın videosunda gördüğüm şekilde)

AMD’ye Geçtikten Sonra Yaşadığım Oyun İçi Kitlenmeler

Daha önce MSI RTX 4060 Ti kullanıyordum.
Arc Raiders oynarken ara sıra kitlenmeler oluyordu ama bu durum neredeyse tüm yayıncılarda olduğu için oyun kaynaklı ve çok nadir sayılırdı.

Ancak RX 9070 XT’ye geçtikten sonra:

• Kitlenmeler çok sıklaştı
  • Oyunun akıcılığı ciddi şekilde bozuldu
  • Oynanışı ve keyfi kaçıracak seviyeye geldi

Aklıma Takılan İhtimaller:​

• Ekran kartı dikey montajlı
    → Fanlardan çıkan sıcak hava cam panele çarpıp geri mi dönüyor?
  • Cam panelin fanlara bakan kısmına dokunduğumda ciddi bir sıcaklık hissetmiyorum
  • Yine de emin olamadığım için:
    • Ekran kartını dikey aparattan çıkarıp doğrudan anakarta takarak denemek mantıklı mı?
  • AMD sürücü / güç / PCIe / USB ile çakışma ihtimali olabilir mi?

Bu tarz AMD + dikey GPU + USB çoklayıcı kombinasyonunda benzer sorun yaşayan oldu mu?

Lian Li Fanlar – USB Bağlantı Kopması ve LCD Reset Sorunu

İkinci konu biraz daha can sıkıcı.

• Lian Li fanlarda bağlantı kopması gibi bir problem yaşıyorum
  • Yayın yaparken Osmo Action 3 kamerayı ön Type-C portataktığımda:
    • Fan LCD’leri resetleniyor
    • Windows’ta sürekli USB bağlantı kopma / takılma sesi geliyor
    • Fanlar ve yazılım stabilitesi tamamen bozuluyor

Şüphelendiğim Noktalar:​

• Lian Li fanların:
    • Yazılımsal bir sorunu mu var?
    • Yoksa kronik USB / güç paylaşımı problemi mi?
  • USB çoğaltıcı bu durumu tetikliyor olabilir mi?
  • Ön Type-C portunun anakart hattı ile fan hub’ı aynı denetleyiciyi mi kullanıyor?

Bu sorunu daha önce yaşayan ve kalıcı bir çözüm bulan oldu mu?

• BIOS ayarı
  • USB güç yönetimi
  • Farklı bağlantı senaryosu
  • Lian Li yazılım/firmware önerisi

hepsine açığım.

Özetle

• AMD ekran kartına geçtikten sonra oyun içi kitlenmeler ciddi şekilde arttı
  • Lian Li fanlar USB üzerinden stabilite sorunları çıkarıyor
  • Dikey GPU montajı, USB çoğaltıcı ve Type-C kullanımı işin içine girince sorunlar büyüyor gibi

Tecrübesi olan, benzer sistem kullanan veya fikir verebilecek herkese şimdiden teşekkür ederim 🙏
Gerçekten bu kilitlenme ve stabilite problemlerinden kurtulmak istiyorum.
Amd nin sevmediğim yanı da bu. Sende çalışan sürümü bulman lazım yoksa leş gibi bir deneyim sunuyor.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri