Amd ryzen 7 5800x Isınma / Çekirdek Problemi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Pubgdeyken 77 derece olmuştu lakin işlemcinin tüm çekirdeğini kullanıyodu onu düşürdüm yarınki değerleri paylaşacağım

mutlu

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
537
Konu anlaşılır değil.

Biraz daha detay ekleyin lütfen.

Sorun neydi, ne yaptınız gibi.

Yani bu konuyu okuyan arkadaşlar ne anlamalılar?

Konunun sıcaklık ile alakalı olduğunu düşündüğüm için, konuyu taşıdım.

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Konu anlaşılır değil.

Aceleyle yazdım kb şimdi izlediğim bir yt şahısından msconfigte işlemci çekirdek kullanımını arttırmıştı bende aynen öle yaptım lakin işlemci 77 derecelere çıkıyo acaba ondanmı fazla ısınıyo dedim msconfigi sıfırladım ama gene 75-77 derecelerde işlemci yani ekran kartı ısınıyo bide bu işlemcim ısınınca korkmaya başladım bu işlemci termal macunmu istiyo yoksa arızalımı sıvı soğutmam cooler master masterliquid 240mm

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Tüm çekirdekleri kullanması bir sorun değil. Çekirdeklerin %100 kapasiteyle kullanılması veya bu değere çok yaklaşması sorun olur.
Hocam işlemciyi 100 kullanmıyo tüm çekirdeklerini kullanıyo ama kullanma yüzdesi düşük işlemci 100% kullanılmıyo çekirdeklerde öle

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Konu anlaşılır değil.

Hocam detaylı olarak yazdım

ÖzgeXONCE

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
Hocam işlemciyi 100 kullanmıyo tüm çekirdeklerini kullanıyo ama kullanma yüzdesi düşük işlemci 100% kullanılmıyo çekirdeklerde öle
İşlemcinin tüm çekirdeklerini kullanması iyi bir şey kullanmasa sıkıntı olurdu. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum

1.biostan tüm ayarlarını sıfırla kaydet yeniden başlat.
2. Bios gir ayarlardan core performance boost kapat.
işlemcine 3.60 gibi bir değer gir. Ramlerinin XMP SİNİ AÇ kaydet çık.
Isınma sorunun düzelecektir. Eğer düzelmiyorsa dediğin sıcaklıklar doğruysa soğutucun ya oturmamıştır ya macunsuz oturtumuştursun ki öyle olsa bile o kadar sıcaklığa çıkmaz. Bios ayarlarıyla ilgili gibi geldi deidklerimi yap

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
İşlemcinin tüm çekirdeklerini kullanması iyi bir şey kullanmasa sıkıntı olurdu. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum

Isınma sorunun düzelecektir. Eğer düzelmiyorsa dediğin sıcaklıklar doğruysa soğutucun ya oturmamıştır ya macunsuz oturtumuştursun ki öyle olsa bile o kadar sıcaklığa çıkmaz. Bios ayarlarıyla ilgili gibi geldi deidklerimi yap
Biosla oynamadım ben

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246

Dediğimi anlamadınız

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246

Ekli dosyalar

• 2A3C9559-16C0-4058-AD71-7B4258FD2C50.jpeg
    2A3C9559-16C0-4058-AD71-7B4258FD2C50.jpeg
    1.7 MB · Görüntüleme: 71

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Tamam zaten olması gereken şekilde çalışıyor işlemci. Yani bir sıkıntısı yok işlemcinin.

1. İşlemcinin tüm çekirdeklerinin kullanılması iyi bir şey.
2. İşlemci %100 kullanılmaması (oyunlarda) iyi bir şey. Yani siz oyun oynarken işlemci çekirdekleri %100 kullanılıyor yazarsa bu sizin oyunlarda darboğaz yaşadığınızı gösterirdi ve bu kötü bir şey derdik. Yani %100 çekirdek kullanım oranına ulaşırsa bu bir sorun. %10 bile kullanılıyor gösterirse bu bir sorun değil.
3. Sizin işlemcinin darboğaz yapması zaten imkansız. Piyasadaki tüm ekran kartlarını kaldırır.
4. Çalışırken herhangi bir sorun yaşamanızı gerektirecek bir sorunla karşılaşmadıktan sonra sorun etmeyin. Zaten bir sorunla karşılaşırsa PC kendiliğinden kapanır ve bir hata raporu veya mavi ekran vererek rapor şeklinde size PC hatanın kaynağını bilgi olarak verir. Bunu yaşamadıysanız sıkıntınız yok demektir.

Özet: Sizin bu konuda sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Panik yapmış olabilirsiniz.

Sıcaklık konusunda ise tavsiyeler verilmiş ancak beni tatmin etmedi verilen cevaplar. Sıvı soğutmaya rağmen 77 dereceyi görmesi bir sorun. Sıvı soğutma iyi çalışmıyor olabilir. Radyatörü tozluysa temizleyin, kaliteli macun alıp yeniden montaj yapıp tekrar ısınıp ısınmadığını kontrol edin, sıvı soğutucunun fanlarını otomatik hızda bırakın, sıvı soğutucunun pompa ayarını en yüksek seviyeye çekin ve sonra sıcaklıkları kontrol edin. Herhangi bir iyileşme olmazsa soğutucunun garantisi varsa yollayın, garantisi bittiyse de değiştirmenizi öneririm.

NOT: Elinizde 5800X gibi bir güç varken işlemcinin boost özelliğini BIOS'tan kapatmayın. Tam gücünden yararlanmaya bakmanızı öneririm.

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Tamam zaten olması gereken şekilde çalışıyor işlemci. Yani bir sıkıntısı yok işlemcinin.

2. İşlemci %100 kullanılmaması (oyunlarda) iyi bir şey. Yani siz oyun oynarken işlemci çekirdekleri %100 kullanılıyor yazarsa bu sizin oyunlarda darboğaz yaşadığınızı gösterirdi ve bu kötü bir şey derdik. Yani %100 çekirdek kullanım oranına ulaşırsa bu bir sorun. %10 bile kullanılıyor gösterirse bu bir sorun değil.
3. Sizin işlemcinin darboğaz yapması zaten imkansız. Piyasadaki tüm ekran kartlarını kaldırır.
4. Çalışırken herhangi bir sorun yaşamanızı gerektirecek bir sorunla karşılaşmadıktan sonra sorun etmeyin. Zaten bir sorunla karşılaşırsa PC kendiliğinden kapanır ve bir hata raporu veya mavi ekran vererek rapor şeklinde size PC hatanın kaynağını bilgi olarak verir. Bunu yaşamadıysanız sıkıntınız yok demektir.

Özet: Sizin bu konuda sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. Panik yapmış olabilirsiniz.

Sıcaklık konusunda ise tavsiyeler verilmiş ancak beni tatmin etmedi verilen cevaplar. Sıvı soğutmaya rağmen 77 dereceyi görmesi bir sorun. Sıvı soğutma iyi çalışmıyor olabilir. Radyatörü tozluysa temizleyin, kaliteli macun alıp yeniden montaj yapıp tekrar ısınıp ısınmadığını kontrol edin, sıvı soğutucunun fanlarını otomatik hızda bırakın, sıvı soğutucunun pompa ayarını en yüksek seviyeye çekin ve sonra sıcaklıkları kontrol edin. Herhangi bir iyileşme olmazsa soğutucunun garantisi varsa yollayın, garantisi bittiyse de değiştirmenizi öneririm.

NOT: Elinizde 5800X gibi bir güç varken işlemcinin boost özelliğini BIOS'tan kapatmayın. Tam gücünden yararlanmaya bakmanızı öneririm.
Hocam macundan dolayıdır diye düşünüyorum ben

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246

Pompa değerini arttırırsam ömrü azalmazmı

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Pompa değerini arttırırsam ömrü azalmazmı
Benim önceki H80i GT sıvı soğutucum 8 sene arızasız çalıştı. Hala çalışır durumda ama artık H100i Elite Cappelix aldığım için köşede emekli olarak duruyor. Yeni sıvı soğutucumda da pompa ayarı en yüksek seviyededir.

Bunu neden yapmanız önemli? Pompa en yüksek seviyede çalışırsa sıvı daha hızlı hareket ederek soğutucunun soğutma performansını maksimum seviyede tutabilir.

KS

Bayterek

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Benim önceki H80i GT sıvı soğutucum 8 sene arızasız çalıştı. Hala çalışır durumda ama artık H100i Elite Cappelix aldığım için köşede emekli olarak duruyor. Yeni sıvı soğutucumda da pompa ayarı en yüksek seviyededir.

Bunu neden yapmanız önemli? Pompa en yüksek seviyede çalışırsa sıvı daha hızlı hareket ederek soğutucunun soğutma performansını maksimum seviyede tutabilir.
Ömrü azalmazmı ? Arıza sıkıntısı artmazmı ?

Bahadır Çeneli

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
Kendi yorumumu yapmak istiyorum boost özelliği açıkken 77 dereceyi geçiyor olması bence anormal değil gayet normal 12900ks turbo boost açıkken 5-2 5.5 ghz arası geziyor ve Asus rog ryujin II 360mm Argb yani(2200 rpm e çıkabilen noctua fanlı bir sistemden bahsediyoruz) 90 dereceye hiç çıkmadı fakat ramak kalıyor. Boost özelliği gerçekten başa çıkması zor bir güç ve custom sıvı soğutmadan mı bahsediyorsunuz tam olayı anlayamadım?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri