AMD Ryzen 7 9800X3D & Rtx4090 Sistemde Kilitlenme Ve Anlık Takılma Sorunları

kleathron

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Merhabalar herkese, sistemimde kilitlenme sorunları yaşıyorum. Sistemdeki bütün parçaları tekrardan yeniden ikinciye de satın aldım. Ama artık yıldım. Ekran kartından oluşan bir sorun olduğunu düşündüğüm için yetkili GIGABYTE RMA Servisinde de testleri yapılmış ama sorunsuz diyip tekrardan bana gönderim sağlandı. Sorunum hala devam ettiği için ise GIGABYTE ekran kartını tüketici hakem heyetine kadar şikayette bulundum. Sistemimde bir stabilsizlik, windows arayüzünde takılmalar ve belirli belirsiz kilitlenmeler oluyor. Ve artık iyice bıktım, usandım ve soğudum. Bu durumu çözebilecek herhangi bir kişi var ise lütfen yardım edin.

Olay Görüntüleyicisinin ekran görüntüsü ekte yer aldığı gibi.

Bütün parçalarımın listesi aşağıdaki gibi yer almakta.

• CPU: AMD RYZEN 7 9800x3D
  • MB: MSI MPG X870E CARBON WIFI 8400Mhz
  • RAM: CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RGB 64GB - 6000MHz DDR5
  • GPU: GIGABYTE RTX 4090 GAMING OC 24GB 384Bit
  • SSD: CRUCIAL T705 NVME SSD (13600/10200)
  • SSD 2: Samsung 980 Pro 1TB NVMe (7000/5000)
  • SSD 3: Kingston Renegade 1TB NVMe (7300/7000)
  • COOLER: CORSAIR iCUE H150i ELITE LCD XT 360MM
  • PSU: MSI MAG A1000GL - 1000w 80+ GOLD
  • CASE: CORSAIR 6500x

• KEYBOARD: IQUNIX EZ63 HE - Magnetic Switch
  • MONITOR-1: LG 27GR83Q-B - 2K - 240Hz - 1MS
  • MONITOR-2: VIEWSONIC XG2405-2 144Hz
  • MOUSE: ATK Blazing Sky F1 Wireless Mouse
  • MOUSEPAD: Klassegear White Map Lines 90x40
  • HEADSET: HyperX Cloud II Wireless
  • MIC: HyperX Duocast
  • WEBCAM: Logitech C922 Pro Stream Webcam

Bu zamana kadar çözüm uğruna yaptıklarımı liste halinde yazıyorum. Bunların aksi bir durum var ise lütfen yol gösterin.

• Bütün BIOS sürümlerini AfuWin64 ile tekrar tekrar yazdırarak test ettim. Ve hepsinde de kilitlenme sorunları oluştu.
  • GSKILL Belleklerim vardı, memtest sonucu fail çıkınca iade edip yerine Corsair RAMler aldım.
  • PSU değiştirdim. (1000W GOLD+ PSU) geçildi.
  • Anakart değiştirdim. (Şu anda X870E Carbon Wifi anakart var.)
  • SSD değiştirdim. (Crucial T700 idi, T705'e geçirdim)
  • Windows 10 - 22h2 sürümü kurdum. (hem GEN5, hem GEN4 testi yapıldı.)
  • Windows 11 - 24h2 sürümü kurdum. (hem GEN5, hem GEN4 testi yapıldı.)
  • EXPO1 profilini test ettim.
  • Normal DEFAULT BIOS ayarlarında da test edildi.
  • PBO Auto kapatıp disabled kısmını denedim.
  • İşlemciye undervolt ayarı yaptım. (Yine çare olmadı.)
  • Ramlerin voltaj değerlerini 1.40V desteklediği değerlerle de test ettim.
  • Ramlerini 4800MHz, 5200MHz, 6000MHz olarak tek tek testini yaptım.
  • Anakartın desteklemiş olduğu ekstradan PCI kablosunu bile taktım.
  • Evimin elektrik altyapısından şüphelendiğim içinde gidip APC BVX2200LI-GR 2200VA Kesintisiz Güç Kaynağı satın aldım.
  • En son işlemciyi yetkili servisine gönderdim ve arızalı çıktı ama sıfır kapalı kutu yeniden R7 9800X3D yolladılar. Sorunum hala devam ediyor.
  • CPU Chipset driver olarak 7.01.08.129 önerilen amd chipset driver'i kurdum.
  • Bütün sürücülerim güncel, windows updatelerim güncel.

Ekli dosyalar

• 1738500211830 1.png
    1738500211830 1.png
    206 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:

DL Ezraell

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Merhabalar herkese, sistemimde kilitlenme sorunları yaşıyorum. Sistemdeki bütün parçaları tekrardan yeniden ikinciye de satın aldım. Ama artık yıldım. Ekran kartından oluşan bir sorun olduğunu düşündüğüm için yetkili GIGABYTE RMA Servisinde de testleri yapılmış ama sorunsuz diyip tekrardan bana gönderim sağlandı. Sorunum hala devam ettiği için ise GIGABYTE ekran kartını tüketici hakem heyetine kadar şikayette bulundum. Sistemimde bir stabilsizlik, windows arayüzünde takılmalar ve belirli belirsiz kilitlenmeler oluyor. Ve artık iyice bıktım, usandım ve soğudum. Bu durumu çözebilecek herhangi bir kişi var ise lütfen yardım edin.

Olay Görüntüleyicisinin ekran görüntüsü ekte yer aldığı gibi.

Bütün parçalarımın listesi aşağıdaki gibi yer almakta.

• CPU: AMD RYZEN 7 9800x3D
  • MB: MSI MPG X870E CARBON WIFI 8400Mhz
  • RAM: CORSAIR DOMINATOR TITANIUM RGB 64GB - 6000MHz DDR5
  • GPU: GIGABYTE RTX 4090 GAMING OC 24GB 384Bit
  • SSD: CRUCIAL T705 NVME SSD (13600/10200)
  • SSD 2: Samsung 980 Pro 1TB NVMe (7000/5000)
  • SSD 3: Kingston Renegade 1TB NVMe (7300/7000)
  • COOLER: CORSAIR iCUE H150i ELITE LCD XT 360MM
  • PSU: MSI MAG A1000GL - 1000w 80+ GOLD
  • CASE: CORSAIR 6500x

Bu zamana kadar çözüm uğruna yaptıklarımı liste halinde yazıyorum. Bunların aksi bir durum var ise lütfen yol gösterin.

• Bütün BIOS sürümlerini AfuWin64 ile tekrar tekrar yazdırarak test ettim. Ve hepsinde de kilitlenme sorunları oluştu.
  • GSKILL Belleklerim vardı, memtest sonucu fail çıkınca iade edip yerine Corsair RAMler aldım.
  • PSU değiştirdim. (1000W GOLD+ PSU) geçildi.
  • Anakart değiştirdim. (Şu anda X870E Carbon Wifi anakart var.)
  • SSD değiştirdim. (Crucial T700 idi, T705'e geçirdim)
  • Windows 10 - 22h2 sürümü kurdum. (hem GEN5, hem GEN4 testi yapıldı.)
  • Windows 11 - 24h2 sürümü kurdum. (hem GEN5, hem GEN4 testi yapıldı.)
  • EXPO1 profilini test ettim.
  • Normal DEFAULT BIOS ayarlarında da test edildi.
  • PBO Auto kapatıp disabled kısmını denedim.
  • İşlemciye undervolt ayarı yaptım. (Yine çare olmadı.)
  • Ramlerin voltaj değerlerini 1.40V desteklediği değerlerle de test ettim.
  • Ramlerini 4800MHz, 5200MHz, 6000MHz olarak tek tek testini yaptım.
  • Anakartın desteklemiş olduğu ekstradan PCI kablosunu bile taktım.
  • Evimin elektrik altyapısından şüphelendiğim içinde gidip APC BVX2200LI-GR 2200VA Kesintisiz Güç Kaynağı satın aldım.
  • En son işlemciyi yetkili servisine gönderdim ve arızalı çıktı ama sıfır kapalı kutu yeniden R7 9800X3D yolladılar. Sorunum hala devam ediyor.
  • CPU Chipset driver olarak 7.01.08.129 önerilen amd chipset driver'i kurdum.
  • Bütün sürücülerim güncel, windows updatelerim güncel.
kitlenmeyi ne yaparken yaşıyorsun? ve oyun fln gibi işler de yaşıyorsan sıkıkla hangi çözünürlükte oynuyorsun? ne yaparken takıldığı hakkında bilgi alırsak sana daha iyi bir çözüm sunabiliriz..

KS

kleathron

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
kitlenmeyi ne yaparken yaşıyorsun? ve oyun fln gibi işler de yaşıyorsan sıkıkla hangi çözünürlükte oynuyorsun? ne yaparken takıldığı hakkında bilgi alırsak sana daha iyi bir çözüm sunabiliriz..
Valorant, fortnite, genel kullanım hepsinde yaşıyorum. Çözünürlük olarak 2560x1440 oynuyorum. QHD monitöre sahibim. Diğer ekipmanlarımı da konuya ekledim.

DL Ezraell

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Valorant, fortnite, genel kullanım hepsinde yaşıyorum. Çözünürlük olarak 2560x1440 oynuyorum. QHD monitöre sahibim. Diğer ekipmanlarımı da konuya ekledim.
hocam bilgisayar kullanırken oyun oynarken msi afterburner açık kullan ve kitlenme esnasındaki kullanım değerlerine bak eğer bi parça olması gerekenden farklıysa yani normalde 15gb kullanan oyun 30gb kullanıyorsa yani anormalik varsa 2. olarak oyun kullanım esnasında cpu gpu gibi parçalar çok sıkı darboğaza giriyormu diye bak. dediğin gibi cpu bozuk demişler ve oynadığın oyunlar işlemciye yükleniyor. ben 7800x3d ve 4070 tis aldım ve 1080p valo cs gbi oyunlar oynarken sistem kitleniyordu farkettimki işlemciye ağır yük biniyor durum duysa sorunun işlemciye fazla yük bindirdiğinden olabilir. bu benim fikrim çünkü 4090 oc çok güçü bir kart ve bu oyunlar onları hiç kullanmıyor sorun buysa çözümü ya çöznürlük yükseltmek yada işlemcideki yükü azaltmak.

KS

kleathron

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
hocam bilgisayar kullanırken oyun oynarken msi afterburner açık kullan ve kitlenme esnasındaki kullanım değerlerine bak eğer bi parça olması gerekenden farklıysa yani normalde 15gb kullanan oyun 30gb kullanıyorsa yani anormalik varsa 2. olarak oyun kullanım esnasında cpu gpu gibi parçalar çok sıkı darboğaza giriyormu diye bak. dediğin gibi cpu bozuk demişler ve oynadığın oyunlar işlemciye yükleniyor. ben 7800x3d ve 4070 tis aldım ve 1080p valo cs gbi oyunlar oynarken sistem kitleniyordu farkettimki işlemciye ağır yük biniyor durum duysa sorunun işlemciye fazla yük bindirdiğinden olabilir. bu benim fikrim çünkü 4090 oc çok güçü bir kart ve bu oyunlar onları hiç kullanmıyor sorun buysa çözümü ya çöznürlük yükseltmek yada işlemcideki yükü azaltmak.
Darboğaza giren bir durum yok dostum. Daha önce bu testleri de yapmıştım. Ayrıca işlemci bunları kaldırabilecek potansiyele sahip bir işlemci ona göre almıştım zaten. Yeni yapı, yeni çekirdekler vs vs. 9800x3d bunları taşıyamayacak ise ne alalım ki dostum? İlgin için teşekkür ederim.

DL Ezraell

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
10
Darboğaza giren bir durum yok dostum. Daha önce bu testleri de yapmıştım. Ayrıca işlemci bunları kaldırabilecek potansiyele sahip bir işlemci ona göre almıştım zaten. Yeni yapı, yeni çekirdekler vs vs. 9800x3d bunları taşıyamayacak ise ne alalım ki dostum? İlgin için teşekkür ederim.
teşekkür ederim dinlediğin için bende benzer bir sıkıntı yaşadığım için anlatmak istedim :) sonuçta 4090 2k için çok güçlü benim içinde 4070 tis 1080p ye güçlü kalmıştı ben böyle çözdüm umarım sorunu çözebilirsin..

KS

kleathron

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
teşekkür ederim dinlediğin için bende benzer bir sıkıntı yaşadığım için anlatmak istedim :) sonuçta 4090 2k için çok güçlü benim içinde 4070 tis 1080p ye güçlü kalmıştı ben böyle çözdüm umarım sorunu çözebilirsin..
Güzel dileklerin için teşekkür ederim dostum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri