Yardım Anakart Arızası

ismail.o

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İyi günler,
Sistemimdeki sıkıntılarla ilgili olarak size başvurmak istiyorum. Bilgisayarımı 2022'de topladım ve başlangıçta işlemcim R7 5800X idi. Sistemimde XMP profilleri çalışmıyordu, çökmeler yaşanıyordu, aşırı FPS düşüşleri ve FPS drop'ları oluyordu. Bu sebeple işlemcimin arızalı olduğunu fark ettim ve işlemcimi servise gönderip, ücret iadesi alarak R7 5800X3D modelini aldım. Ancak, sonrasında aynı sıkıntılar devam etti. Bunun üzerine anakartımı servise gönderdim ve anakartın işlemci soketinde sorun olduğunu, bunun kullanıcı hatası olduğunu ve tamir için ücret alınacağını söylediler. Ücreti ödedim, anakartımı tamir ettiler ve geri gönderdiler. Bir süre bilgisayarı sorunsuz kullandım, ancak ardından RAM’leri yükseltme kararı aldım. 2x8 GB RAM'lerimi, 2x16 GB 3600 MHz CL16 aynı marka ve model RAM ile destekledim . Yeni aldığım RAM'lerin eski RAM'lerimden farkı yalnızca 1.32V yerine 1.33V versiyon olmalarıydı. Bu RAM'ler birlikte uyumlu çalışıyor ancak 4 RAM slotunun sadece 3’ünü kullanabiliyorum. Sabit bir slotta RAM taktığımda, CPU ışığı yanıyor ve bilgisayara görüntü gelmiyor.

Bu sorunla 2022'den beri uğraşıyorum. İşlemciyi, RAM'leri, PSU'yu değiştirdim ve ekran kartımı da değiştirmeyi düşünüyorum. Ancak tek değiştirmediğim bileşen anakartım ve bu sorunu ne servise ne de MSI yetkililerine anlatabiliyorum. Kimse bana bu sorunun anakarttan kaynaklanmadığını, BIOS güncellemesi yapmam gerektiğini veya RAM'leri değiştirmemi söylüyor. Arkadaşlar, cidden bu konuda bana yardımcı olun. Sistemim 3-4 kere test edildi, RAM'ler farklı bilgisayarlarda test edildi. XMP profilleri çalışmıyor, gereksiz yere düşük FPS ve FPS drop'ları yaşıyorum. RAM'leri manuel olarak MHz'lerini yükselttiğimde ise 2933 MHz'e kadar çıkabiliyorum, ancak o hızda bile bilgisayar sürekli çöküyor. BIOS’um güncel ve neredeyse tüm BIOS sürümlerine geçtim, bilgisayarımı her sürümde test ettim, formatlar attım ama durum aynı. Artık bu sorunun anakarttan mı kaynaklandığını, ya da başka bir nedenden mi yaşandığını bilmiyorum. Ancak, her forumda herkese yardımcı olmaya çalışıyorum ama gerçekten artık ne oyun zevkim kaldı ne de başka bir şey.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
193
Ram ler de 1.35 Voltaj değeri arızaya neden olmaz Ram bozuksa 1.35 altında voltaj veriyorsa o zaman sıkıntı olur. İşlemci kolay kolay bozulmaz, bozulması için soket pimlerinin yamulması ya da kopası lazım bu durumda Anakartı da götürür. Ram ler tek tek test edildiyse Anakartın Ram slotu arızalıdır : slottaki çizgilerin bağlı olduğu dirençler ölçülür ona göre tamir edilir gerekli voltajı verir. Ram slotu bozulduysa Anakart üzerindeki başka akım koruyucu kapasitörler ya da kondansatörler de bozulmuş olabilir geniş detaylı incelenmesi lazım ki o da zaten ilk ani elektrik kesintisinde arıza oranı giderek artar. Bu senaryoda yapabileceğin tek şey Anakart ve Psu değiştirmek. SSD nin de sağlam olduğundan emin ol.

KS

ismail.o

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Ram ler de 1.35 Voltaj değeri arızaya neden olmaz Ram bozuksa 1.35 altında voltaj veriyorsa o zaman sıkıntı olur. İşlemci kolay kolay bozulmaz, bozulması için soket pimlerinin yamulması ya da kopası lazım bu durumda Anakartı da götürür. Ram ler tek tek test edildiyse Anakartın Ram slotu arızalıdır : slottaki çizgilerin bağlı olduğu dirençler ölçülür ona göre tamir edilir gerekli voltajı verir. Ram slotu bozulduysa Anakart üzerindeki başka akım koruyucu kapasitörler ya da kondansatörler de bozulmuş olabilir geniş detaylı incelenmesi lazım ki o da zaten ilk ani elektrik kesintisinde arıza oranı giderek artar. Bu senaryoda yapabileceğin tek şey Anakart ve Psu değiştirmek. SSD nin de sağlam olduğundan emin ol.
ssd sağlam, psu yu bu cumartesi değiştirdim
650w+ gold vardı
850w+ gold aldım

ramlerin voltaj değerleri normal sadece sabit olan o sokete ram takınca cpu ışığını kırmız şekilde yakıyor diğer türlü o slot boş olduğu zaman sadece fps dropları ve fps düşüklüğü yaşıyorum

Demek istediğim şu: Eğer yaşadığım sorun anakarttan kaynaklanıyorsa, şu anda bilgisayarımın performansı GTX 1070’li bir sistemle eşdeğer seviyelere düşmüş durumda. Bu kadar düşük performansın sebebi anakartımın arızalı olması mı?

Her şeyi değiştirdim, RAM'ler test edildi ve değiştirildi. İşlemci arızalı çıktı, değiştirildi ve tekrar test edildi, sıkıntı yok. Ekran kartı test edildi, PSU test edildi ve yeterli gelmediğini düşündüğüm için değiştirildi. Sistemde sadece test edemediğim anakart kaldı. 2022'den bu yana yaşadığım durum hâlâ aynı.

Son düzenleme:
KS

ismail.o

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Şimdi ise sistemimin arızasını giderip sistemimi güncelliyorum. Bu yüzden PSU ve ekran kartını değiştiriyorum, fakat böyle bir arıza yüzünden güncellememin bir anlamı yok.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
193
Şimdi ise sistemimin arızasını giderip sistemimi güncelliyorum. Bu yüzden PSU ve ekran kartını değiştiriyorum, fakat böyle bir arıza yüzünden güncellememin bir anlamı yok.
Servisten ziyade bilgisayar tamiricisi bir baksın sorunun ne olduğunu tam çözsün tek tek parça almak zaten pahalı olucak sadece Anakart ile çözülüyorsa Anakart alırsın, diğer türlü hazır sistem alıp elindeki parçaları satmak daha mantıklı yani ihtimal çok. Arızanın Anakartta olduğunu nokta atışı çözmen lazım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri