Basit Ve Stabil Ram Hız Aşırtma(?) Tekniği

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Merhaba arkadaşlar. Bilgilerimi paylaşmak ve yeni bilgiler edinmek için saygın bir forum alanı araştırdım yorumlar burayı işaret etti. Bu ilk forum mesajım.

Daha önce kullandığım bir ram hız aşırtma (overclock) metodunu son sistemimde de başarıyla kullandım. Bu tekniği gerçek bir hız aşırtma tekniği olarak görmediğimden başlıkta (?) bölümü var. Metnimi tamamen okursanız bunun sebebini de anlayacaksınız.

Nasıl yapılır ?

Örnek muhtelif ram DDR4 tipinde 3200 hızında olsun. Şayet çift ram ise ikiside aynı. İlk iş taiphoon burner yazılımını indirmek. Küçük bir google taramasıyla linki orjinal sitesinden bulabilirsiniz. Gerekli ram bilgilerini alabilmek için tam sürüm (paralı) taiphoon burner yazılımına ihtiyacınız yok. Yazılımın orjinal sitesinden inen sürümünde kurulumu yok. Dosyayı masaüstüne bir klasöre açıp "Thaiphoon" dosyasını çalıştırıp uygulamayı aktif hale getirebilirsiniz.

Taiphoon burner'ı çalıştırdınız. Uygulamanın ortalarında READ ikonu var. Bundan sonra ramlerinizden birini "READ SPD" benzeri seçeneği kullanarak denetliyorsunuz. Aşağıdaki ekran görüntüsü gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır.
Snap3012026023026.png

Burdaki "MANUFACTURER" , "PART NUMBER" ve "DIE DENSITY" kısımları önemli. Örnek ram için google taraması yapıyoruz. Misal part number ile kullanılan ram entegresinin eş ürünlerini bulabiliriz.

Araştırma sonucu bu bellek entegresinin "Patriot Viper 4 Blackout DDR4 3600 64GB" bellek kitinde kullanıldığını öğrendim.

Daha sonra sku numarası yardımıyla bu ram'in orjinal sitesinden detay pdf'ine baktım. xmp profili 3600 hızında çalışacak şekilde ayarlanmış bu ram kitinin temel gecikme değerleri "18-22-22-42" ve bunun için 1.35v gerekiyor.

XMP aktif uefi(bios) ayarlarından xmp ye hiç dokunmadan önce ram hızını 3600 e çektim. Daha sonra 18-22-22-42 temel gecikme değerlerini girdim.

Bu ram çok daha iyi optimize de edilebilir. Bu ram entegresinin kullanıldığı daha sıkı gecikme değerlerine sahip başka patritot marka ram kitide var. Bu metnin amacı basit stabil yöntemi açıklamak. Pek çok ram aynı entegrelerle sadece xmp profilleri değiştirilerek satılıyor. O nedenle bu işlemin nekadar hız aşırtma (overclock) olduğuda muallak.

Belki üçüncü sefer aynı metodla mükemmel stabil şekilde bir nevi hız aşırtma yapıyorum. Sonuçtan memnunum. İşin ileri düzeyine geçip diğer gecikme değerleride optimize edilebilir ancak çok deneme gerekiyor. 2-3 günde bir rastlantısal zamanlarda stabilite sorunlarıda çıkabiliyor. Bahsi geçen yöntem 3 denemedir bende tam stabil sonuç verdi. O nedenle konuyu paylaştım.

Bahsi geçen örnekteki ram performans incelemesi karşılaştırması.

DDR4 3200 (standart hali)

cachemem.png

DDR4 3600 (değişiklikten sonra)

cachemem3600.png

Durumun oyun fps'ine kadar etkin olduğuna dair henüz net yorum yapamam. Intel ve AMD altyapılarında farklı sonuçlar çıkabiliyor.

Bilgi güvenilirliği hakkında net bilgi sahibi olmamakla birlikte AMD altyapılar için şu youtube linkini inceleyebilirsiniz.

İyi forumlar.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri