Yardım Bilgisayar Açılırken Siyah Ekran Üzerinde Beyaz Çizgi

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar,

USB’ye Rufus programı ile Windows 10 kurulum ISO’su yükledim ve ardından format attım. Ancak bilgisayar açılırken yaklaşık 10 saniye boyunca ekteki görüntüde olduğu gibi siyah ekranda sol üst köşede beyaz bir çizgi veya tire işareti görünüyor. Sonrasında Windows normal şekilde açılıyor. Boot’un SSD’den yapıldığından eminim; zaten listede birinci sırada. Sürücüler ve BIOS güncel. Fakat bu problem, güncellemeleri yapmadan önce de mevcuttu ve güncellemelere rağmen düzelmedi.

Sistemde takılı olan SSD’nin içinde önceden Windows yüklüydü. Anakart, işlemci ve RAM’leri yeni aldım. Format atmak için hazırladığım USB’yi taktım; ancak klavye ve fareyi sistem algılamadı ve BIOS’a giremediğim için sistem doğrudan eski Windows’u açtı. Daha sonra Windows üzerinden BIOS’a girerek format attım. Sonrasında bu sorun ortaya çıktı. Önceki sistemimde böyle bir sorunla karşılaşmamıştım. SSD sağlığı hala %95'in üzerindeydi.

• RAM’ler, anakartın gösterdiği doğru dizilime uygun şekilde takılı.
  • Sistemde 1 NVMe SSD ve 1 SATA SSD bulunuyor. SATA SSD’de herhangi bir işletim sistemi kurulu değil.
  • Bilgisayar açılırken tuşa basarak BIOS’a girmeye çalıştığımda klavye bağlantısı kopuyor. Windows boot edildikten sonra klavyem çalışmaya devam ediyor. Windows açıldıktan sonra Shift + Yeniden Başlat yöntemiyle BIOS’a girebiliyorum.
  • Sisteme bağlı tüm harici bağlantıları çıkartıp güç verince de aynı ekran gelmeye devam ediyor. USB yuvaları ya da sürücüleriyle de alakalı değil anladığım kadarıyla (Fare ve Klavye USB'leri ve Anakart'ın kendi harici Wifi Adaptörü)
  • Format sonrasında BIOS'tan aynı anakart için çekilmiş rehber videolarını izleyip bazı ayarları değiştirmiştim. Ancak bunları yapmadan önce de sorun zaten vardı. (EXPO RAM ayarları, bazı FAN ayarları, Hızlı Boot vs..)
  • BIOS'tan F6 tuşuna basıp "Load optimized defaults" yapmama rağmen bir şey değişmedi.
Bu sorunu nasıl çözebilirim? Konu açmadan oldukça fazla yere baktım ama çözemedim. Göremediğim bir şey varsa paylaşırsanız sevinirim.

Anakart : MSI PRO B650-A WIFI
CPU : R7 7800X3D
RAM: GOODRAM 16GB (2x16GB) IRDM DDR5 6000MHz CL30 1.35V
GPU : MSI GEFORCE RTX 2060 VENTUS 12G OC 12GB GDDR6192bit
SSD : KIOXIA EXCERIA G2 1TB SSD

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-12-09 at 07.57.55.jpeg
    WhatsApp Image 2025-12-09 at 07.57.55.jpeg
    229.9 KB · Görüntüleme: 26

musa06

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
format ısonuzu yanııs hazırlamıs ola bılırısnız gpt vs yenıden deneyın boot edememıs pc usub nızı gormuyorda ola bılır

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Merhaba,
Önce şu klavye mouse bağlantı sorununa bir göz atalım. İşletim sistemi açılırken imleçle siyah ekrandabekleme sonra bakarız.

• Bilgisayar açılırken tuşa basarak BIOS’a girmeye çalıştığımda klavye bağlantısı kopuyor. Windows boot edildikten sonra klavyem çalışmaya devam ediyor. Windows açıldıktan sonra Shift + Yeniden Başlat yöntemiyle BIOS’a girebiliyorum.
Bu kısımda siyah ekranı geçip Windows çıldığında klavye+mouse wifi bağlantıda sorun devam ediyor mu?
BİOS güncel Anakart chipset wifi sürücüleri güncel
Aygıt yöneticisi klavye ve fare bölümü bıuralarda sarı veya kırmızı ünlem var mı?
Klavye ve mouse üretici isimleri yazıyor mu?
Kablolu özellikleri veye yedek klavye mouse varsa bir de bun

• Sisteme bağlı tüm harici bağlantıları çıkartıp güç verince de aynı ekran gelmeye devam ediyor. USB yuvaları ya da sürücüleriyle de alakalı değil anladığım kadarıyla (Fare ve Klavye USB'leri ve Anakart'ın kendi harici Wifi Adaptörü)
---------------------------------------

Windows açılırken UEFI mode da başlaması gerekirdi. Bunun belirteci Anakart logosunun başlangıçta görülmesi..
Musa arkadaşımız da buna dikkat çekmiş.
Rufus ile iso kalıbı yazdırırken UEFI MODE şeklinde yazdırdınız değil mi?
Bunu tekrar yazdırın emin olmak için bence UEFI modda

Şimdilik şu ikincil depolama SATA SSD yi çıkarın. Anakart bağlantı kablosu da dahil. (İşler düzelirse tekrar takarsınız)
Busırada ANAKART kablo bağlantılarını da bir kontrol edin.
Açılışta BİOS ve Windows disk yönetiminde M.2 SSD nin durumuna bakın.
BİOS ta çeşitli ayarlamalar yapmışsınız.
BİOS sıfırlamaya gidin. Pili çıkarıp güç düğmesine bir süre basıp sıfırlayın ki sistem ham default değerlere dönsün.
Bundan sonra

Bu şekilde ilerlemeye çalışılabilir. Zaten bilgili, tecrübeli olduğunuz görülüyor.

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,
Önce şu klavye mouse bağlantı sorununa bir göz atalım. İşletim sistemi açılırken imleçle siyah ekrandabekleme sonra bakarız.

Bu kısımda siyah ekranı geçip Windows çıldığında klavye+mouse wifi bağlantıda sorun devam ediyor mu?
Aygıt yöneticisi klavye ve fare bölümü bıuralarda sarı veya kırmızı ünlem var mı?

---------------------------------------

Windows açılırken UEFI mode da başlaması gerekirdi. Bunun belirteci Anakart logosunun başlangıçta görülmesi..

Şimdilik şu ikincil depolama SATA SSD yi çıkarın. Anakart bağlantı kablosu da dahil. (İşler düzelirse tekrar takarsınız)
BİOS sıfırlamaya gidin. Pili çıkarıp güç düğmesine bir süre basıp sıfırlayın ki sistem ham default değerlere dönsün.
Bundan sonra

Bu şekilde ilerlemeye çalışılabilir. Zaten bilgili, tecrübeli olduğunuz görülüyor.

aygıtlar sorunsuz çalışıyor windows başladıktan sonra, aygıt yöneticisinde herhangi bir ünlem yok.

Rufus default ayarlarını değiştirmiyorum hiç, kendi sitesinden aldığım görseldeki gibi ayarlamıştım W10 için.

1765285972200.png

bu adımları takip edeceğim, yapmadığım tek şey CMOS sıfırlamak ve donanımları söküp tekrar düzgünce takmak kaldı. Ekran kartı ve ramlerin pinlerini silgi ile silmek görünmeyen tozu vs alır mı? yoksa bu bir efsane mi? Eski sistemden söktüm ve taktım hiçbir donanımı temizlemeye vs uğraşmadım nasıl olsa çalışıyorlar diye.

Bundan sonra

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Temiz kuruluma gidecekseniz ki önce şu SATA ikincil SSD yi çıkarmanızı tavsiye ederim.
Çıkardıktan sonra biosa girip KİOXİA m.2 SSD görünüyor mu bir bakın.
Yine aynı şekilde Windows u da açıp Disk yönetiminden de bakın.

RUFUS tamam
. Bu şekilde açıldığı-geldiği ayarlarda ilerleyin.
Win11 tabi Orj Microsoft tan indirdiniz. Bahsetmeye gerek yok.

RFUS yazdırmaya başlamadan hemen önce bir küçük pop op açar. Burada açıklamalı atlamak istediğniz özellikler yer alı. Kutucukları tikli veya tiksisizdir.
Şu aşamada bunların önemi yok. Kafa lkarıştırmasın.
Şimdilik sistem kurulup bahsettiğniz sıkıntının kaybolması önemli
Daha sonra istediğiniz özelliklere göre yine Win11 kurabilirsiniz.

Silgi ile temizleme meselesi. RAM le ilgili bir sıkıntı olduğunu hiç sanmyorum. Olsaydı ilk yüklemede zaten kendini belli ederdi. Sıkıntı olsa idi denenebilirdi.
Zaten yeni bir anakart temiz ve tozsuz.
Ekran kartı yine silgi, gerek yok bence ,,,,,

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Temiz kuruluma gidecekseniz ki önce şu SATA ikincil SSD yi çıkarmanızı tavsiye ederim.
Çıkardıktan sonra biosa girip KİOXİA m.2 SSD görünüyor mu bir bakın.
Yine aynı şekilde Windows u da açıp Disk yönetiminden de bakın.

RUFUS tamam
. Bu şekilde açıldığı-geldiği ayarlarda ilerleyin.
Win11 tabi Orj Microsoft tan indirdiniz. Bahsetmeye gerek yok.

RFUS yazdırmaya başlamadan hemen önce bir küçük pop op açar. Burada açıklamalı atlamak istediğniz özellikler yer alı. Kutucukları tikli veya tiksisizdir.
Şu aşamada bunların önemi yok. Kafa lkarıştırmasın.
Şimdilik sistem kurulup bahsettiğniz sıkıntının kaybolması önemli
Daha sonra istediğiniz özelliklere göre yine Win11 kurabilirsiniz.

Silgi ile temizleme meselesi. RAM le ilgili bir sıkıntı olduğunu hiç sanmyorum. Olsaydı ilk yüklemede zaten kendini belli ederdi. Sıkıntı olsa idi denenebilirdi.
Zaten yeni bir anakart temiz ve tozsuz.
Ekran kartı yine silgi, gerek yok bence ,,,,,
GPU ve RAM'leri söküp CMOS sıfırladım JBAT1 pinlerini kullanarak. Temiz bir Windows 11 kurdum. Ancak görselde olduğu gibi tire sorunu devam ediyor.

tüm güncelleştirmeler yapılı, driverlar ve bios dahil.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Aklıma gelen öneriler bunlar oldu...
Uzaktan yardım ile artık bilemiyorum neler önerilebilir.
Kaynak ve bloglarda sadece açılışta siyah ekranda kalma sorunlarına ait çözüm önerileri var.
Bir şekilde İngilizce sorunu yabancı kaynaklarda aratmayı düşünebilirsiniz. Ya da profesyonel birine göstermek gerekebilir.
Ciddi sıkıntı çıkarmıyorsa PC diğer işlevlerde artık bilemyorum: Bu şekilde devam etme açısından...
Sistemin başında olarak sorunları tanımlama başkadır...

Diğer klavye-mouse bağlantılarındaki kopma sorunu ne oldu. Bu da devam ediyor mu

KS

beratjix

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Aklıma gelen öneriler bunlar oldu...
Uzaktan yardım ile artık bilemiyorum neler önerilebilir.
Kaynak ve bloglarda sadece açılışta siyah ekranda kalma sorunlarına ait çözüm önerileri var.
Bir şekilde İngilizce sorunu yabancı kaynaklarda aratmayı düşünebilirsiniz. Ya da profesyonel birine göstermek gerekebilir.
Ciddi sıkıntı çıkarmıyorsa PC diğer işlevlerde artık bilemyorum: Bu şekilde devam etme açısından...
Sistemin başında olarak sorunları tanımlama başkadır...

Diğer klavye-mouse bağlantılarındaki kopma sorunu ne oldu. Bu da devam ediyor mu
MSI anakart ile alakalı olabilir mi bilmiyorum ama BIOS ve önyükleme ile ilgili diye MSI forumuna sordum. İlave olarak Reddit'te paylaştım. Umarım bi çözüm bulunur.

Performansa etkisini nasıl ölçeceğim emin değilim. Sistemimin kararlılığını ve performansını nasıl ölçebilirim? Var mı önerebileceğiniz bir program vs.?

Klavye ve mouse bağlantısı için bir ayar vardı BIOS üzerinde boot ederken çalışması için, bunu aktif ettim. Ama hala bazı bootlarda klavyemin RGB ışıkları yanıp sönüyor sürekli olarak, windows ekranı gelince düzeliyor.

Dediğiniz gibi performans ve kararlılığa etkisi yoksa veya çok azsa böyle kullanmak durumunda kalacağım. İşlemci veya RAM değiştirmek haricinde her şeyi yaptım. Bunlar da öyle ödünç alınıp denenecek şeyler değiller malum.

Sorunsuz bir sistemi herkes ister, o yüzden bu kadar uğraşıyorum.

Süreçte yardımlarınız için teşekkür ediyorum.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
MSI global forum ve Reddit e yazarak çok iyi yapmışsınız. Aklıma gelmişti fakat yazmayı unuttum.
Anakart+İşlemci+Ram yeni alınıyor ve taptaze parçalar. Masrafa giriliyor.
Elbette bu tür keyif kaçırıcı bir durum olmamasını beklemek en büyük hakkınızdı.

İşin başlangıcında tuhaf olan Windows UEFI formatta İSO kalıbı yazdırılıyor. Anakart UEFI destekli ve UEFI kurulumun belirteci olan Windows açılışta anakart logosunun gelmemesi.
uefı format dışında kurulumlarda ki eski düzen, WindowS logosu gelirdi. Buradan hemen anlaşılırdı.
Anakartla ilgisi olabilir.....

Performansa etkisi olacağını hiç sanmıyorum. Bana dha çok yazılımsal Windows BOOT ile ilgili geliyor.
Zaten bilgli birisiniz bu tür anaormallik çıkarırsa anlarsınız..

OCCT for Windows Stabilite açısından diğer test araçlarının yerini almış durumda ve yeterli görülüyor. son zamanlarda.
Bununla bir bakabilirsiniz. RAM testi yükleme olarak %80 tekil vardır. Diğer parçalardaki testlere de bir bakılabilir.
Süreyi çok uzun tutmayın. Zorlamayada gerek yok...
En gerçek sonucu verecek olan
PC rutin kullanımınızda, oyunlarda, kullandığınız program ve uygulamalardaki durumdur.
Buralardki stabiliteye bakabilirsiniz.

RAM içinyeni alındığında genelikle test önerilir. Her bir çubuk için ayrı ayrı MEMTEST 86 ile
Bu size kalmış
Bunu hazırlamak biraz zaman alır. Memtest yazılımı USB belleğeyazdırılacak. Bu USB bellek üzerinden boot edecek. ve DOS ortamında testi gerçekleştirecek.
Önce tek bir RAM çubuğu takılacak test.... sonra çıkarıp diğer çubuk takılacak ve yine bunun test şeklinde...

RAM da bir sorun olsa idi ilk test aşaması Windows yüklemesi burada çıkardı zaten

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri