Bilgisayar Kasamı Ve Ekipmanlarımı Zarar Vermeden Nasıl Temizleyebilirim?

Gloxinium

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhabalar. Bilgisayar kasamı ve ekipmanlarımı yaklaşık olarak 4-5 ay önce aldım, ve aldığım günden bugün çok aktif bir şekilde kullandım. Kasamın dışı ve ekipmanlar çok toz tutmaya başladı, artık temizlemek istiyorum.
Kasayı temizlerken hangi parçalara dikkat etmeliyim, ve hangi malzemeleri kullanarak temizleme yapmam lazım. Kasamda üst, ön ve altta toplamda 3 tane toz filtresi var.
Dün Witcher 3 oynarken sadece 10 dakikalık bir oynanış süresinde işlemci (Ryzen 5 7500F, Stok soğutucu) derecesi 85'e dayandı, ve kasa fanlarım çok gürültü çıkararak dönmeye başladı. 1 ay önce Dying Light 2 oynarken 70-75'lerde takılıyordu, nadiren 80 dereceye dayanıyordu ama dün işittiğim kadar gürültülü bir fan sesi duymamıştım. Termal macun değişimimi yapmam lazım? Hava soğutma takacak bir param yok şuanlık.

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
248
Ben fanların soketini söküp hava makinası ile alıyorum tozunu, toz filtrelerini direk söküp temizliyorum,Anakart ve Ekran kartının tozunu da boya fırçası ile baskı uygulamadan temizliyorum, biraz dikkat isteyen bir iş, statik elektrik oluşturmadan yapmak lazım bir kaç defa Powere direk hava üfletip yakmıştım.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
506
Merhaba,
''Zarar Vermeden Nasıl Temizleyebilirim?
Zarar nasıl vereceksiniz ki.....''
Mis gibi de temizlersiniz. Bunları düşünmeyin.

Kasa nedir marka ve model olarak???

Birkaç kritik önemli noktaya dikkat edersiniz.
Güçle ilgili olanlar. PSU - güç kablosu çıkarma
iÇ aksamlar için önce vücuttaki statik elektriği boşaltma.
Anakart güç bağlantı kabloları, diğer kablolamalar, kasa panel kablolamaları bunları çıkarmazsınız.
RAMleri de çıkarmayın, ne olur ne olmaz...
Biraz da sizin tecrübe-bilgi deneyim düzeyinize bağlı olacaktır.
Ekran kartını çıkarıp fanları elle temizleyeyim mi? türünden tercihler.

Önce iç aksama Hava üfleme, iç aksama; ortalık berbat olma durumları önlem alamak, tercih durumu...

Şu BİM de satılan mikrofiber bezler. Islatmadan kaba- ince toz alma. Bunlar iyi işe yarıyor toz üzerlerine yapıştığı için

--------------------------------------------------

''oynarken 70-75'lerde takılıyordu, nadiren 80 dereceye dayanıyordu ama dün işittiğim kadar gürültülü bir fan sesi duymamıştım. Termal macun değişimimi yapmam lazım? Hava soğutma takacak bir param yok şuanlık.''

Bütün temizlik sonrası bu dereceler ciddi anlamada düşmeyecektir.
Hava soğutma için imkanlar olana kadar mecburen devem edeceksiniz.

Termal macun
PC hazır mı geldi kendiniz mi topladınız
''Bilgisayar kasamı ve ekipmanlarımı yaklaşık olarak 4-5 ay önce aldım.''

Termal macun değiştirmeye gerek yok...

KS

Gloxinium

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba,
''Zarar Vermeden Nasıl Temizleyebilirim?
Zarar nasıl vereceksiniz ki.....''
Mis gibi de temizlersiniz. Bunları düşünmeyin.

Kasa nedir marka ve model olarak???

Birkaç kritik önemli noktaya dikkat edersiniz.
Güçle ilgili olanlar. PSU - güç kablosu çıkarma
iÇ aksamlar için önce vücuttaki statik elektriği boşaltma.
Anakart güç bağlantı kabloları, diğer kablolamalar, kasa panel kablolamaları bunları çıkarmazsınız.
RAMleri de çıkarmayın, ne olur ne olmaz...
Biraz da sizin tecrübe-bilgi deneyim düzeyinize bağlı olacaktır.
Ekran kartını çıkarıp fanları elle temizleyeyim mi? türünden tercihler.

Önce iç aksama Hava üfleme, iç aksama; ortalık berbat olma durumları önlem alamak, tercih durumu...

Şu BİM de satılan mikrofiber bezler. Islatmadan kaba- ince toz alma. Bunlar iyi işe yarıyor toz üzerlerine yapıştığı için

--------------------------------------------------

''oynarken 70-75'lerde takılıyordu, nadiren 80 dereceye dayanıyordu ama dün işittiğim kadar gürültülü bir fan sesi duymamıştım. Termal macun değişimimi yapmam lazım? Hava soğutma takacak bir param yok şuanlık.''

Bütün temizlik sonrası bu dereceler ciddi anlamada düşmeyecektir.
Hava soğutma için imkanlar olana kadar mecburen devem edeceksiniz.

Termal macun
PC hazır mı geldi kendiniz mi topladınız
''Bilgisayar kasamı ve ekipmanlarımı yaklaşık olarak 4-5 ay önce aldım.''

Termal macun değiştirmeye gerek yok...
Bilgisayarımı hazır aldım (Linki: https://www.gencergaming.com/gen-xx-ddr5), ben aldığımda kasa farklıydı, şuan başka bir kasa koymuşalar.
Bilgisayarını içini açıp baktığımda fanların çokta toz tuttuğunu görmediğim için çok girişmedim, sadece ekran kartının arka plakasındaki tozları kurubezle anakarta değdirmeden aldım. Dediğiniz gibi bilgisayarı temizlemeden önce tüm gücünü kesip öyle temizledim, ve hiçbir sorun çıkmadı çok şükür. Hayatımda ilk aldığım bilgisayarı ilk kez temizlediğim için çok tedirgindim sadece, ondan zarar gelir korkusuyla çok dip köşe temizleyemedim, artık başka bir zaman daha iyi bir şekilde temizlerim.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri