BIOS Güvenliği

S C O

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Katılım
8 Ağu 2022
Mesajlar
2,844
Tepki
1,141
Konum
Türkiye Cumhuriyeti

BIOS Güvenliği

BIOS güvenliği, siber güvenliğin biraz gözden kaçan bir bileşenidir; ancak yine de bilgisayar korsanlarının işletim sisteminde kötü amaçlı kod yürütmesini önlemek için yönetilmelidir. Güvenlik grubu Cylance, 2017'de modern BIOS güvenlik kusurlarının bir Anakartın UEFI' sindeki fidye yazılım programlarını nasıl etkinleştirebileceğini ve diğer PC BIOS açıklarından nasıl yararlanabileceğini gösterdi.

BIOS' un manipüle edilmesini içeren bir başka benzersiz istismar, Plundervolt idi . Plundervolt, verilerin belleğe yazıldığı sırada bir bilgisayarın güç kaynağını karıştırmak için kullanılabilir ve bu da güvenlik açıklarına yol açan hatalara neden olabilir. Intel buna karşı savunmak için bir BIOS yaması yayınladı..


BIOS Üreticileri

BIOS, başlangıçta IBM'e aitti. Ancak Phoenix Technologies gibi bazı şirketler, IBM'in orijinal sürümünü kendi sürümlerini oluşturmak için tersine mühendislik uyguladı. Phoenix bunu yaparak diğer şirketlerin IBM PC'nin klonlarını oluşturmasına ve daha da önemlisi BIOS ile çalışan IBM dışı bilgisayarlar oluşturmasına izin verdi. Bunu yapan bir şirket Compaq idi.

Bios Sürümü Nasıl Güncellenir?

Bazı durumlarda anakart üreticiniz BİOS sürümünü yükseltmekte ve BİOS kabiliyetlerine bazı eklemeler yapmaktadır. Bu gibi durumlarda BİOS güncelleme işlemi yapabilmeniz için birkaç yol bulunmaktadır.

– İlk yöntem başlangıç BİOS disketi oluşturarak bu disket ile BİOS sürümünü yükseltmeniz olacaktırki artık yeni nesil anakartlarda bu hiç tavsiye edilen bir yöntem değildir.


– İkinci yöntem ise anakart üreticisi size Anakartın yanında çeşitli aygıtların olduğu bir cd vermektedir. Bu cd içerisinde bios update yani bios güncelleme yazılımları bulunmaktadır. Bu yazılımlar ile BİOS modelinize bakabilir ve internet üzerinden yeni modellerler çıkmış ise kurulum yapabilirsiniz. Artık BİOS güncelleme işlemler işletim sisteminiz açıkken bile yapılabilmektedir.


Biosun Rolü ve Görevleri Nelerdir?

Bios, bilgisayarın önyükleme işleminde önyükleme olarak da bilinen önemli bir role sahiptir. Sistem donanımını başlatır ACPI’yi yönetir ve önyükleme işlemi sırasında CPU sıcaklıklarını düzenler. Biosun başlıca sorumlulukları:Güven Oluşturma: Bios, sistemdeki tüm donanım bileşenlerinin bütünlüğünü ve ayrıca kullanmadan önce kimliklerini doğrulamaktan sorumludur. Bu, temel olarak donanımın geçerli olup olmadığını ve bütünlüğünün tehlikeye atılmadığını kontrol eden Core Root of Trust Measurement (CRTM) yardımıyla yapılır.Test Donanımı: Biosun ikincil işlevi, kullanılmadan önce bilgisayarda bulunan donanımı başlatmak ve test etmektir. Anakart, yonga seti ve bellek gibi donanımlar bu teste dahil edilmiştir. Bu genellikle POST (Power-On-Self-Test) sırasında gerçekleştirilir.Ek Modüller yükleme: Bilgisayarda bulunan bazı aygıtlar, düzgün çalışması için ek üretici yazılımı gerektirebilir. Bios, bu tür ek üretici yazılımı modüllerinin yüklenmesini ve yürütülmesini sağlar. Bunlar bios yongasının kendisinde veya bazı ikincil depolama aygıtlarında saklanabilir.Önyükleme Aygıtı Seçimi: Yukarıdaki adımlar gerçekleştirildikten sonra bios, USB sürücüler, Sabit disk vb. gibi geçerli bir önyükleme aygıtı algılamaya başlar. Böyle bir cihaz bulunduğunda, o cihazda bulunan bootloader’ı çalıştırır.İşletim Sistemini Başlatma: Bundan sonra gerçek önyükleme işlemi başlar, önyükleyici yürütmeye ve işletim sistemi çekirdeğini belleğe yüklemeye başlar. Çekirdek başlatıldıktan sonra bios, tüm kontrolü İşletim Sistemine aktarır.Parça Voltajlarını Ayarlama: Bilgisayar üzerindeki işlemci, ram, ekran kartı, chipset, anakart ve daha birçok parçanın çalışma gerilimlerini biostan değiştirebiliriz.FSB Hızlarını Ayarlama: Bilgisayardaki parçaların FSB yani çalışma frekansları, başka bir deyişle o parçanın çalışması için gerekli olan frekans değerlerini de bios ile değiştirebiliriz.Parçaları Açma-Kapama: Anakart üzerinde bulunan ses veya ethernet kartı gibi kartların aktifleştirilip pasifleştirilmesini sağlar. Bazı durumlarda bu kartları kullanmayabiliriz ve bunları kapatarak güç tasarrufu sağlarız.Çalışma İstatistiklerini Gösterme: Bilgisayar çalışırken elde edilen, işlemci sıcaklığı, işlemci voltajı, diğer parça voltajları, anakart sıcaklığı, fsb hızları gibi birçok istatistiği bios menüsü altında görebiliriz.Başlangıç Ayarlamalarını Yapma: Bilgisayar açılırken birçok temel bilgi ve ayarı bios üzerinden almaktadır. Bu ayarlamaları bios menüsü altında değiştirebilirsiniz. Ayrıca saat tarih gibi ayarlarda bios menüsünden yapılabilmektedir.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst