- Tepki
- 104
Ek masraf çıkarmak istemiyorum hocam, motosiklet alacağım birde, 5070 ti ı alırım 3070 i ve 7700x i satıp üstüne az para ekleyip 9950x e geçerim o fikirdeyim, eğer 750w yetebilecekseSizin yerinizde olsam garanti olsun diye 850w alırdım.
Profesyonel render vs. mi yapıyorsunuz 9950x e neden ihtiyacınız var meraktan soruyorum.Ek masraf çıkarmak istemiyorum hocam, motosiklet alacağım birde, 5070 ti ı alırım 3070 i ve 7700x i satıp üstüne az para ekleyip 9950x e geçerim o fikirdeyim, eğer 750w yetebilecekse
Evet 3D render yapıyorum Blender ve unreal engine programlarında, bu yüzden 9950x e ihtiyacım varProfesyonel render vs. mi yapıyorsunuz 9950x e neden ihtiyacınız var meraktan soruyorum.
Bu arada sıvı soğutmayı unuttum, 240mm sıvı soğutmam var şuan, stock 9950x i soğutmaya gücü yeter mi?Sizin yerinizde olsam garanti olsun diye 850w alırdım.
240mm nin 9950x i rahat rahat çalıştıracağını sanmıyorum. Bir süre throttle yapmasa bile render dediğiniz 30 dk bir şey olmadığı için daha sonra kesinlikle radyatör sınırına ulaşacak ve thermal throttle yapacak. 360mmye geçmenizde kesinlikle fayda var.Bu arada sıvı soğutmayı unuttum, 240mm sıvı soğutmam var şuan, stock 9950x i soğutmaya gücü yeter mi?
Şuna geçmeyi düşünüyorum yoksa mecbur
hocam yüksek kalite renderları ben almayacağım muhtemelen, çalıştığım sinema şirketi kendi sisteminde render ını alır, örnek render alıyorum standart kalitede o da 10-15dk sürer tahminimce max., çalışırken işlemci gücü dokuları daha rahat çözdüğü için hız katıyor işime, şuan 7700x ile bu aralar bir karakter üzerinde çalışırken karakterin kemiğini hareket ettirmek istediğimde 3 saniye gecikmeli algılıyor işlemci %80-90 yüke giriyor o yüzden R9 şart, 9950x i aldıktan 3-5 ay sonra bütçem olunca 360mm ye geçerim nzxt almayı istiyorum hem kalitesi hem görünüşü güzel, 3-5 ay 9950x i 240mm ile idare edebilirim sanırım?240mm nin 9950x i rahat rahat çalıştıracağını sanmıyorum. Bir süre throttle yapmasa bile render dediğiniz 30 dk bir şey olmadığı için daha sonra kesinlikle radyatör sınırına ulaşacak ve thermal throttle yapacak. 360mmye geçmenizde kesinlikle fayda var.
İsterseniz bu modele bir göz atabilirsiniz. Kendisini kanıtlamış fp ve kaliteli bir üründür. Ama hazırda nzxt kullanıyorum bildiğim sevdiğim ürün derseniz bildiğiniz üründen vazgeçmeyin hocam.
https://www.teknobiyotik.com/liquid...cu-siyah-acfre00184a.html?ref=akakce&v=1.97.9
Anladım hocam, zaten render sonrası blender da normal işlem yaparken 7700x de 60 derece civarlarında seyrediyor, dinlenme dediğimiz bu dereceler olabilir, bir süre idare ettikten sonra 360mm ye geçerim10-15 dk render işleminde bir sorun olmaz. Lakin sonrasında sıvı soğutmanın içerisindeki sıvıyı soğutabilmesi için bir süre işlem yapmamanız faydalı olur. Sensörde görünen işlemci sıcaklığı aniden düşebilir ama soğutucudaki sıvının serinlemesi biraz zaman alır. Yani iki işlem yapacaksanız arasına kısa bir mola verin.
Sıvı soğutucuların içerisindeki sıvı sürekli yüksek sıcaklıkta seyredince borularında veya bağlantı noktalarında zarar görme olasılığı da olur. Çatlama ve sızıntı sorunu yaşayanları hatırlatmanızı öneririm.
Kışın da başka tehlike vardır, soğuk bir odada aniden yüksek sıcaklıklara çıkmamak gerek. Kışın oda soğuksa bilgisayarı açıp bir süre boşta bekletirim ki içerisindeki sıvı daha yavaş ısınsın. Ani sıcaklık değişimleri de sıvı soğutmaya zarar verebilir, dolayısı ile diğer bileşenlere zarar verme ihtimali artar (sızıntı yapması mesela).
Ayrıca sıvılar sıcaklık değişimine göre kapladıkları alan da değişiyor. Bu yüzden ani sıcaklık değişimleri göstermemesine özen göstermekte fayda var. Yaklaşık 12-13 senedir sıvı soğutma kullanıyorum ve arıza yaşamadım (biraz da kaliteli ürün denk gelmesinden ötürü şanslıyım), bunlara dikkat ederek kullanıyorum. Sizlere de öneririm.
9950x muhtemeken 60 derecede takılmaz ama gidip 80 olacak hali yok, dediğiniz gibi idare eder.Anladım hocam, zaten render sonrası blender da normal işlem yaparken 7700x de 60 derece civarlarında seyrediyor, dinlenme dediğimiz bu dereceler olabilir, bir süre idare ettikten sonra 360mm ye geçerim
Aslında dinlendirmeden kastım işlemci sıcaklığı değil. İşlemci sıcaklığı boştayken azalır, bu da soğutucu içerisindeki sıvının soğumasına fırsat tanır. Sıvı soğutucunun içerisindeki sıvının serinlemesi biraz sürüyor. Render gibi yoğun bir işlemden sonra bir kaç dakika dinlemesi yeterli gelir sanırım.Anladım hocam, zaten render sonrası blender da normal işlem yaparken 7700x de 60 derece civarlarında seyrediyor, dinlenme dediğimiz bu dereceler olabilir, bir süre idare ettikten sonra 360mm ye geçerim
Render harici normal çalışırken şuan 7700x ile cpu 48-49 derece, yani çalışırken bu sıcaklıklar işlemcinin dinlenmesi için uygun bence, sıvı soğutma da 37 derece gösteriyor zaten, bu arada x3D modeller daha az mı ısınıyor normal modellere göre? arada watt farkları var çünkü pek bilmiyorum ama, psu konusuna gelirsek de hem gpu hem cpu aynı anda tam yüke bindiren bir program kullanmıyorum zaten, render alırken ya cpu ya gpu seçebiliyorum bazende oyun oynuyorum onlarda gpu kullandığı için diğer parça tam yüke girmediğinden +50-60w gibi ortalama bi ek boşluk olur mantıken, ilk attığım görselde 580w yazıyor örneğin oyun oynarken işlemci tam yüke girmez ve örnek veriyorum 520w çeker sistem totalAslında dinlendirmeden kastım işlemci sıcaklığı değil. İşlemci sıcaklığı boştayken azalır, bu da soğutucu içerisindeki sıvının soğumasına fırsat tanır. Sıvı soğutucunun içerisindeki sıvının serinlemesi biraz sürüyor. Render gibi yoğun bir işlemden sonra bir kaç dakika dinlemesi yeterli gelir sanırım.
Corsair yazılımında sıvı soğutucudaki sıvı sıcaklığını ayrıca gösteriyor, NZXT yazılımını bilmiyorum. Yazılım üzerinden gösteriyorsa oradan takip edebilirsiniz.
Aşağıdaki resimde Corsair yazılımında İşlemci sıcaklığının dışında sıvı sıcaklığını da gösteriyor. İşlemci sıcaklığından daha düşük seviyede olur genelde. Yoğun işlemlerde o sıvı sıcaklığı da artar. Yoğun işlem uzun sürüyorsa soğutma kabiliyeti biraz azalır, çünkü içerideki ısınan sıvıyı çevirerek soğutmaya çalışır. Isınan suyu çevirdiğinde ise radyatör gücü yetersiz geldiğinde soğutma kabiliyetinde gerileme olur.
Ekli dosyayı görüntüle 43587
Soğutucu içindeki sıvının durumuna bakın, ne kadar sürede normal sıcaklıklara dönerse o süreyi kıstas alırsınız.
Sıvı soğutma kullanımını net olarak artık bildiğiniz için tekrar değinmeyeceğim.Render harici normal çalışırken şuan 7700x ile cpu 48-49 derece, yani çalışırken bu sıcaklıklar işlemcinin dinlenmesi için uygun bence, sıvı soğutma da 37 derece gösteriyor zaten, bu arada x3D modeller daha az mı ısınıyor normal modellere göre? arada watt farkları var çünkü pek bilmiyorum ama, psu konusuna gelirsek de hem gpu hem cpu aynı anda tam yüke bindiren bir program kullanmıyorum zaten, render alırken ya cpu ya gpu seçebiliyorum bazende oyun oynuyorum onlarda gpu kullandığı için diğer parça tam yüke girmediğinden +50-60w gibi ortalama bi ek boşluk olur mantıken, ilk attığım görselde 580w yazıyor örneğin oyun oynarken işlemci tam yüke girmez ve örnek veriyorum 520w çeker sistem total
Ekli dosyayı görüntüle 43594
1000w psu gelecek sistemim için ısınmadan rahat çalışmasını sağlar evet, ama 7700x ile 9950x arasında 65w ve 3070 ile 5070 ti arasında 80w fark olduğunu düşünürsek çok aşırı fark yok, ve en üstte attığım gibi max 600w çekse 150w boşluk demektir hem gpu hem cpu tam yükteyken, ikisi aynı anda tam yük yapan bir program kullanmadığım içinde işlemci 50w daha düşük çalışsa 550w felan tüketir sistemim, ortalama 200w da güvenlik payı kalmış olur psu ya zaten günde max. 2-3 saat oyun oynuyorum, 4090 a gelirsek evet saf güçte 5070 ti dan daha iyi ama şuan bütçem açısından 40-55k arası bir gpu düşünüyorum, gpu ile de yeri gelince render alabilirim bunu göz önünde bulundurunca amd nin render performansları çok düşük hiç f/p de değil render konusunda, nvidia benim için daha iyi bir seçenek,arada bi ikinci el de 4080 superlere bakıyorum veya sıfır 5070 ti gigabyte gaming oc modelini tercih edeceğim muhtemelen, soğutma konusu önemli çünkü şuanki kartımda soğutma problemleri yaşıyorum baya alt segment olduğu için, gaming oc modelinin buhar odası olması ve soğutma bloğunun gayet kalın olması başarılı gösteriyor testleri de inceledim, monitörümde 4K evet x3d işlemci almayı düşünmüyorum bu yüzden düz 9950x bile zaten oyunlarda fazlasıyla tatmin edecektir beni frame gen konusu da yt. da bf6 vb. inceliyorum fena durmuyor şuan 3070 ile bf6 da 80-100fps alabiliyorum low grafikte 5070 ti kalite de mfg. açık iken 280fps leri görüyor, bu kartı da belki 1-2 yıl kullanırım işlerimde ilerlersem ileride zaten 6090 gibi bir karta geçerim inşSıvı soğutma kullanımını net olarak artık bildiğiniz için tekrar değinmeyeceğim.
PSU'yu her türlü yükseltmelisiniz. Düşündüğünüz işlemci ve ekran kartına bakacak olursak PSU seçiminde 1000W civarının altına inmeyin. Bütçeniz varsa 1000W üzerine de çıkabilirsiniz. Kullanılan gücün üzerinde güvenlik payı bırakın. Bu da PSU'nun uzun vadeli kullanımında faydanıza olur. Ayrıca PSU daha serin ve sessiz çalışması için de o güvenlik payı gereklidir.
3070'i yükselteceksiniz ve 5070ti almanız halinde güç tüketimi 80W civarı artacak. 9950X'in de güç tüketimi 7700X'e göre daha fazla. Güç tüketimleri kullanılan program veya oyuna göre değişiklik gösterebiliyor. Genel ortalama olarak artış olacağı kesin.
X3D modellerin bazılarının güç tüketimi düşüktür. Buna bağlı olarak soğutmaları daha kolaydır. 9950X3D için bu geçerli değil, çünkü 9950X'e eşdeğer güç tüketiyor. 7950X3D daha düşük seviyede güç tüketir ve soğutması 9950X veya 9950X3D'den daha kolaydır.
Sadece oyun performansı veren 7800X3D, 9800X3D sizin için render tarafında 7700X'e göre pek artış sağlamaz. Hem oyun hem render için tercih edilmezler, yani sadece oyun için idealler. Güç tüketimleri de ciddi anlamda 79XX ve 99XX işlemcilerinden daha azdır.
9950X3D'yi diğer işlemcilerden ayıran en önemli fark hem render (veya diğer iş yoğunluklu işlemler) hem de oyun tarafında çok güçlü olması. Ancak güç tüketimi konusunda X3D olmasına rağmen avantajı bulunmuyor.
Öte yandan siz 1080P oynamıyorsunuz, yani 4K monitöre sahipsiniz ve çoğu oyunda işlemciden kaynaklı farklar ya çok az olur ya da tamamen fark kapanır. Kısaca oyun tarafında 4K sebebiyle ekran kartı daha önemlidir. 4K monitörü imzanızdan ötürü görünce yazdım bunu. Doğal olarak monitör tercihinizden kaynaklı X3D model yerine 9950X render tarafında işinizi görüyorsa sizin için ideal bir seçim olur. Çünkü oyunlardaki fark 4K monitörden ötürü ekran kartına yansır. Ekran kartınız oyunlar için 5070Ti yerine 5080 olsa daha iyi olur. Oyun tarafındaki performansı önemsiyorsanız ekran kartını artırabilirsiniz. Tabii bütçenize göre tercihinizi yaparsınız.
7950X'in fiyatı ciddi anlamda fark yaratsaydı o zaman ekran kartını yükseltmek için düşünebilirsiniz derdim. Ancak ekran kartına oranla işlemcide çok ufak fiyat farkı var. Bu yüzden 9000 serisini son seri olduğu için tercih edebilirsiniz.
Fiyatından ötürü 9950X sizin için ideal duruyor.
Ekli dosyayı görüntüle 43600
Videosunu izleyip oyun performansını gösteren grafiklerine de bakacak olursanız tüm testlerde 4090 kullanıldığını hatırlatayım.
5070Ti'nin saf performansı 4090'dan çok daha düşük.
FG ve Multi-FG oyunlarda bence kötü. FPS'i ciddi oranda artıran teknoloji ama ben görüntüyü bozduğunu hissettiğim için kullanmıyorum. Yani 5000 serisinin oyunlarda saf performans artışını önceki seriye göre %10-15 aralığında düşünün.
Videoyu izleyecek olursanız videoda işlemci farklarını göstermek için 1080P kullanılıyor, bu ayrıntı gözünüzden kaçmasın. 4K çözünürlükte oyunlarda ekran kartı öne çıkar, işlemci farkları az olur.
Çok şey yazdım ama kafanızı umarım çok karıştırmamışımdır. Bazılarını sormasanız da anlattım. Çünkü ekran kartı da yükselteceksiniz.
Gamer Nexus güvendiğim kanallardan biridir. İzlemek isterseniz:
4080 Super oyun tarafında sizi fazlasıyla tatmin eder. İkinci el temiz kart bulmanız halinde yerinizde olsam alırdım.1000w psu gelecek sistemim için ısınmadan rahat çalışmasını sağlar evet, ama 7700x ile 9950x arasında 65w ve 3070 ile 5070 ti arasında 80w fark olduğunu düşünürsek çok aşırı fark yok, ve en üstte attığım gibi max 600w çekse 150w boşluk demektir hem gpu hem cpu tam yükteyken, ikisi aynı anda tam yük yapan bir program kullanmadığım içinde işlemci 50w daha düşük çalışsa 550w felan tüketir sistemim, ortalama 200w da güvenlik payı kalmış olur psu ya zaten günde max. 2-3 saat oyun oynuyorum, 4090 a gelirsek evet saf güçte 5070 ti dan daha iyi ama şuan bütçem açısından 40-55k arası bir gpu düşünüyorum, gpu ile de yeri gelince render alabilirim bunu göz önünde bulundurunca amd nin render performansları çok düşük hiç f/p de değil render konusunda, nvidia benim için daha iyi bir seçenek,arada bi ikinci el de 4080 superlere bakıyorum veya sıfır 5070 ti gigabyte gaming oc modelini tercih edeceğim muhtemelen, soğutma konusu önemli çünkü şuanki kartımda soğutma problemleri yaşıyorum baya alt segment olduğu için, gaming oc modelinin buhar odası olması ve soğutma bloğunun gayet kalın olması başarılı gösteriyor testleri de inceledim, monitörümde 4K evet x3d işlemci almayı düşünmüyorum bu yüzden düz 9950x bile zaten oyunlarda fazlasıyla tatmin edecektir beni frame gen konusu da yt. da bf6 vb. inceliyorum fena durmuyor şuan 3070 ile bf6 da 80-100fps alabiliyorum low grafikte 5070 ti kalite de mfg. açık iken 280fps leri görüyor, bu kartı da belki 1-2 yıl kullanırım işlerimde ilerlersem ileride zaten 6090 gibi bir karta geçerim inş
yapay zeka kullanımından kastınız nedir? gpu gücüyle ai görüntüleri de oluşturma planım var farklı bir iş modeli için ayrıca orta-üst segment 4080 superler de pek uygun değil şuan msi 4080 super gaming slim ilanına bakıyorum 50k fiyat yazmışlar, 5070 ti gigabyte gaming dediğim kart ise 51k hemde o sıfır kart sonuçta4080 Super oyun tarafında sizi fazlasıyla tatmin eder. İkinci el temiz kart bulmanız halinde yerinizde olsam alırdım.
Daha ucuza mal olur. Hem yapay zeka için kullanmadığını düşününce 5000 serisi sizin için elzem değil.
Oradan artacak parayla sıvı soğutmayı değiştirebilirsiniz ve PSU yükseltebilirsiniz.
Sıfır olduğu için 5070ti almak elbette daha iyi ama bütçe işin içine girince onu da düşünün derim.
İleride umarım daha iyilerini de alırsınız, 6090 gibi.
Yapay zekayı kullanacaksanız zaten 5000 serisi gerekli hale gelir.yapay zeka kullanımından kastınız nedir? gpu gücüyle ai görüntüleri de oluşturma planım var farklı bir iş modeli için ayrıca orta-üst segment 4080 superler de pek uygun değil şuan msi 4080 super gaming slim ilanına bakıyorum 50k fiyat yazmışlar, 5070 ti gigabyte gaming dediğim kart ise 51k hemde o sıfır kart sonuçta