Rehber Detaylı Monitör Rehberi / Monitörümü Nasıl Seçeceğim? [2022]

Art

Klavye Delikanlısı
Katılım
3 Ocak 2022
Mesajlar
809
Tepki
324
Konum
35 | İzmir
Merhabalar arkadaşlar. Sistemimizi topladık, monitör almaya karar verdik. Fakat hangi monitörü alma konusunda bir takım soru işaretleriniz mi var? Bu konu bu tür soru işaretlerini ortadan kaldıracak.

Öncelikle monitör nedir ve hangi çeşit monitörler var?

Monitörler bilgisayarınızdan gelen görüntüyü bize çıkış olarak sunar. Bu sayede yaptığımız işlemleri, oynadığımız oyunları veya izlediğimiz filmleri görmemize fırsat sunar.

5 çeşit monitör vardır.

indir (3).png


*LCD Monitör
*LED Monitör
*OLED monitör
*Plazma Monitör

*CRT (Cathode Ray Tube) Monitör

Şu anda aşina olduğumuz ilk 3 madde piyasada en çok satılan monitör çeşitleridir.

Plazma monitörler daha çok televizyonlarda kullanılır. Maliyetli ve çok güç çekmesi dezavantajları içerisinde olup avantajları ise düşük gecikme süresi ve LCD monitörlere göre daha iyi görüş açısı sunar.

CRT monitörler ise geçmişte kullanılan bir monitör türü. Bildiğimiz tüplü ekranlar. Günümüzde artık nostaljik ve eskiyen teknoloji olarak yer alıyor.

Ufak bir bilgiden sonra artık ihtiyacımız olan bilgilere geçme vakti geldi.

---------------------------------------------------------
ÇÖZÜNÜRLÜK NEDİR? UHD-QHD-FHD NE DEMEK?
---------------------------------------------------------


Çözünürlük ekranın içindeki piksel sayısını ifade etmek için kullanılır. Örneğin Full HD bir monitöre sahipseniz 1920x1080 çözünürlüğe sahip demektir. Bu da ekranda 2,073,600 piksel olduğu anlamına geliyor. Her bir piksel ayrı ayrı renk oluşturarak şu anda gördüğünüz görüntüyü oluşturmakta. Ne kadar piksel, o kadar net bir görüntü demektir. Fakat çözünürlük arttıkça alacağımız performans düşer, ekran kartının her bir pikseli işlemesi için fazladan işlem yükü gerektirir.

Şimdi gelelim çözünürlük kavramlarına.

HD - Genellikle 1366x768 piksele sahip bir yandan 720P olarak ifade ettiğimiz görüntü kalitesidir. Artık günümüzde bu çözünürlüğe sahip monitörler çok nadir, ucuz laptop modellerinde bulunmakta.

FHD - 1920x1080 çözünürlüğe sahip 1080P dediğimiz FULL HD çözünürlüğe verilen ad. Piyasada en fazla bulunan ve en çok satılan modeller bu çözünürlüğe sahiptir.

QHD - 2560x1440 piksele sahip 2k monitörlere verilen ad.
*WQHD adlı monitörler piyasada mevcut. Bu da uzatılmış ekrana sahip yani, 21:9 gibi çerçeve oranlarına sahip genişletilmiş 2k monitörlere verilen ad.

UHD - 4096x2160 piksele sahip 4k monitörlere verilen ad.

İhtiyacım olan monitörü nasıl seçebilirim?

İhtiyaçlar doğrultusunda seçeceğiniz monitör çok önemlidir. Genellikle rekabetçi oyunlar oynayan bir insansanız düşük gecikme değerine sahip ve yüksek Hertz değerine sahip monitörleri almalısınız. Unutmadan söyleyelim. Rekabetçi oyunlarda önemli olan ne kadar fazla FPS o kadar avantaj demektir. Bu yüzden E-spor oyuncuları genellikle FHD ve 240hz+ monitörleri alır ve kullanırlar.

İş ve görüntü odaklı bir monitör bakıyorsanız, geniş görüş açısına sahip, renk doğruluğu yüksek olan ve gerekirse yüksek çözünürlüklü bir monitör tercih etmeniz olacaktır. Şimdi bu satılan monitörlerde göze çarpan bazı terimleri inceleyelim. Nedir bunlar?
-----------------------------
TN-VA-IPS PANEL NEDİR?
-----------------------------


indir (2).png


TN PANELLER

TN paneller LCD teknolojisinin en eski teknolojisidir diyebiliriz. Verilen voltaja göre 90 derece yer değiştiren sıvı kristaller görüntü akışını engeller ve bize gelen ışığı kontrol eder.

İşimize yarayacak olan ise, TN panellerin görüntü ve renk kalitesi olarak düşük fakat Response Time dediğimiz yani tepki süresi olarak çok iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bu yüzden rekabetçi oyunlar oynayan insanlar bu monitörleri tercih eder ve kullanırlar. Ghosting oranının en az olduğu monitörler bunlardır. Bu yüzden ani tepki verilen anlarda görüntü bulanıklaşmaz ve net bir oyun deneyimi sunar.

TN panellerin diğer panellere göre görüş açısı dardır. Farklı açılardan bakıldığı taktirde görüntü kaybına uğrar.

VA PANELLER

VA panelin isminin açılımı Vertical Alingment yani dikey hizalama anlamına gelir. Bu teknoloji voltaj uygulandığı anda panel içerisindeki sıvı kristallerin dikey olarak hizalanır.

VA paneller genel olarak oyuncu monitörü olarak daha doğrusu rekabetçi oyunlar için tercih 'edilmemesi' gereken monitörlerdir. Bunun sebebi tepki süresinin uzun olması ve genellikle Curved monitörlerde kullanıldığı için odağı tek noktaya sabitlemesidir. Renk doygunluğu TN panellere göre daha iyi, IPS panellere göre daha zayıf kalmaktadır.

IPS PANELLER

Bu üçü arasında en iyi panel IPS paneldir. Açılımı ise In-Plane Switching.

VA panelden farkı ve avantajı olarak en temelden bahsedersek Sıvı kristallerin yatay olarak sıralanması yani herhangi bir dönmeye ihtiyaç duymamasından kaynaklanıyor.
Artıları ise,
Her açıdan görüntünün net olması,
Renk doygunluğunun gerçeğe en yakın derecede olması,
Yüksek parlaklığa sahip olması,

Dezavantajı olarak, eski IPS panellerin tepki süresi diğer panellere göre fazladır. Fakat geliştirilen teknolojiler sağolsun artık neredeyse bir TN panel kadar düşük tepki sürelerine sahip monitörleri piyasada görebiliyoruz. Bu sayede Ghosting sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

---------------------------------------------------------
HERTZ-YENİLEME HIZI / MS NEDİR? NE İŞE YARAR?
---------------------------------------------------------


giphy.gif


Oyun monitörlerinde en önemli noktaya geldik. Hertz bir saniye içinde ekrana ne kadar kare göstereceğini bize gösterir. Ne kadar fazla hertz o kadar kare ve pürüzsüz bir deneyim elde edilir. Genellikle piyasada 60,144,165,240,280 ve 360 hertz monitörler bulunur. Ortalama seviye bir oyuncu için 144HZ idealdir. Ben rekabetçi oyunların hastasıyım diyorsan 240hz altına düşmeni tavsiye etmem.

ÖNEMLİ NOKTA ise bilgisayarınız ne kadar FPS alıyorsa o kadar görüntüyü görebilirsiniz. Örneğin 144 hz monitörünüz var fakat oyunda 100FPS alıyorsunuz. Bu sizin monitörü 100hz kullanmanız demektir. Tam performansı almak için 144 FPS i geçmeniz gerekiyor. Bu yüzden 240hz monitör almadan önce donanımınızın güçlü olduğundan emin olun.

MS ise response time yani her karenin ne kadar süreyle değiştiğini gösteren bir terim. Monitör üreticileri sadece 1Ms yazıp geçiyorlar fakat işin içeriği pek öyle değil.

İki farklı ölçüm vardır, biri MPRT(Moving Picture Response Time) diğeri ise GTG(Gray-to-gray). Gerçek 1ms monitör dediğimiz 1ms GTG ye sahip olan monitörlerdir. Size sunulan 1MS monitörlerin çoğu 1 MPRT bu da yaklaşık olarak 4-6 GTG ye denk gelir. Yani alabileceğiniz en iyi monitörler zaman GTG si düşük ve yüksek tazeleme oranına sahip olmalıdır.

----------------------
RENK DOĞRULUĞU
----------------------


indir (4).png


Eğer iş amaçlı monitör kullanacaksanız, editöriyel, baskılama veya tasarım işindeyseniz monitörünüzün doğru renk verebilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı alacağımız monitörlerin sRGB ve AdobeRGB değerlerinin yüksek olması şarttır. Peki nedir bunlar?

RGB ifadesi ekranda kullanılacak olan renkleri ifade eder. Açılımı ise Red-Green-Blue'dur. Her renk 0 ila 255 arasında bir değer alır ve toplamda 16,777,216 adet renk demektir. Günümüzde neredeyse her monitör bu renk aralığını destekler.

sRGB nedir?

Standart Red Green Blue olarak geçen bu değer tüm cihazların renk uzayı olarak nitelendirilebilir. Kullandığımız ekranlar bu değere göre renk doğruluğunu ölçer. sRGB değerinin %100 olması ekranda görüntülerin en doğru şekilde verilmesi demektir. Eğer internette paylaşım yapan ve baskı almayacaksanız bu oranın %100 olması sizin için yeterli olacaktır. Bu yüzden görüntü kalitesine önem veren bir kullanıcıysanız bu değerleri göz ardı etmeyin, araştırın ve ona göre monitörünüzü seçin.

AdobeRGB nedir?

Bu ise daha çok profesyonel alanda kullanılan bir değerdir. sRGB'den daha fazla renk aralığına sahiptir. Daha çok baskı ve tasarım uygulayan işler için üretilen monitörlerde AdobeRGB değeri %100 e yakın olur. Fakat bu ürünlerin fiyatı sRGB %100 olan ürünlere göre çok daha pahalıdır. Örneğin sRGB %100 olan bir monitör AdobeRGB renklerini sadece %70 doğrulukla verebilir. En doğru baskı sonucu için 100 e yakın monitörler tercih edilmelidir.

Bu yüzdenin anlamı ise Adobe uygulamasının içindeki renkleri gösterebilme yüzdesidir.

Delta-E nedir?

Profesyonel iş yapanlar için önemli bir değer olan Delta-E değeri ne kadar düşükse orijinale o kadar yakın görüntü verir. Eğer böyle bir monitör tercih edecekseniz, Delta-E değerinin 2 den küçük olmasına dikkat etmelisiniz.

Tabi bu değerler ne kadar gerçeğe yakınsa o kadar maliyetli olurlar.
-------------------------------------------
G-SYNC VE FREESYNC TEKNOLOJİLERİ
-------------------------------------------


Monitör alırken dikkat etmeniz diğer nokta ise eğer yırtılmasız bir oyun deneyimine sahip olmak isteyen kullanıcıysanız bu teknolojiye sahip monitörleri tercih etmeniz olacaktır.
G-Sync monitörün içerisinde yer alan donanımla ekranda gösterilen Hz'yi oyundan aldığınız FPS'e eşitler ve bu sayede kareler üst üste binmeden pürüzsüz bir oyun deneyimi sağlar.

Freesync ise bunu donanım üzerinden değil yazılım üzerinden sağlar.

Bu özellikleri açmak için hem monitör üzerinden hem de AMD veya Nvidia yazılımı üzerinden açmanız gerekmektedir.

En iyi pürüzsüz deneyim için aldığınız FPS değerini Monitör Hertzinizin bir miktar aşağısına sabitleyip bu teknolojileri açmanız olacaktır. Bu sayede hem giriş gecikmesini azaltırsınız hem de fazla gelen karelerden kurtulur ve tamamen yırtılmasız bir deneyim yaşarsınız.

144hz ise, 137 FPS' e sabitle, G-Sync veya Freesync aç.
240 ise 227'ye sabitle ve aç gibi...

--------------------------------------------------------------------
MONİTÖR GİRİŞ ÇIKIŞLARI VE BİZE SAĞLADIĞI ERGONOMİSİ
--------------------------------------------------------------------


Monitör seçiminde çok fazla öne çıkmayan ama bence diğerleri kadar önemli olan bu başlığı es geçmemeniz lazım.

Monitörünüz ses çıkışı veriyor mu?
Dahili hoparlörü var mı?
*DisplayPort 1.2 mi 1.4 mü destekliyor? Mini displayport desteği var mı?

indir (5).png


*Thunderbolt desteği var mı?
Bu özellik Macbook sahipleri için önemli. Bu sayede herhangi bir display port kablosuna ihtiyaç duymadan Macbook'unuzdan monitöre direkt görüntü çıkışı verebilirsiniz.

USB girişi var mı?
Eğer ihtiyacınız olan bir giriş istiyorsanız seçimlerinizi buna göre yapmalısınız.

Monitörün ergonomisi de diğer özellikler kadar önemli.
Kolay montaj oluyor mu?
Montajladıktan sonra monitör sallanıyor mu?
Monitörünüz Pivot açısını destekliyor mu? - *90 derece yana dönebilmesi*
Sağa sola ne kadar kontrol sağlıyor?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ek olarak monitör almadan önce detaylı inceleme sunan ingilizce kaynak var. Bu siteden istediğiniz özellikleri filtreleyebilir ve en detayına kadar donanımsal değerlere göz atabilirsiniz.


Monitör rehberimiz burada bitmiştir. Eksik gördüğünüz bir şey varsa yorumlarda yazmayı unutmayın. Unutmayın! Aldığınız her şey değerlidir ve iyi araştırmadan asla ürün satın almayın!

Okuduğunuz için teşekkürler...
 
Son düzenleme:

Hz.ETQ

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Katılım
13 May 2022
Mesajlar
2,352
Tepki
679
Konum
Afyonkarahisar
Merhabalar arkadaşlar. Sistemimizi topladık, monitör almaya karar verdik. Fakat hangi monitörü alma konusunda bir takım soru işaretleriniz mi var? Bu konu bu tür soru işaretlerini ortadan kaldıracak.

Öncelikle monitör nedir ve hangi çeşit monitörler var?

Monitörler bilgisayarınızdan gelen görüntüyü bize çıkış olarak sunar. Bu sayede yaptığımız işlemleri, oynadığımız oyunları veya izlediğimiz filmleri görmemize fırsat sunar.

5 çeşit monitör vardır.

Ekli dosyayı görüntüle 1540

*LCD Monitör
*LED Monitör
*OLED monitör
*Plazma Monitör

*CRT (Cathode Ray Tube) Monitör

Şu anda aşina olduğumuz ilk 3 madde piyasada en çok satılan monitör çeşitleridir.

Plazma monitörler daha çok televizyonlarda kullanılır. Maliyetli ve çok güç çekmesi dezavantajları içerisinde olup avantajları ise düşük gecikme süresi ve LCD monitörlere göre daha iyi görüş açısı sunar.

CRT monitörler ise geçmişte kullanılan bir monitör türü. Bildiğimiz tüplü ekranlar. Günümüzde artık nostaljik ve eskiyen teknoloji olarak yer alıyor.

Ufak bir bilgiden sonra artık ihtiyacımız olan bilgilere geçme vakti geldi.

---------------------------------------------------------
ÇÖZÜNÜRLÜK NEDİR? UHD-QHD-FHD NE DEMEK?
---------------------------------------------------------


Çözünürlük ekranın içindeki piksel sayısını ifade etmek için kullanılır. Örneğin Full HD bir monitöre sahipseniz 1920x1080 çözünürlüğe sahip demektir. Bu da ekranda 2,073,600 piksel olduğu anlamına geliyor. Her bir piksel ayrı ayrı renk oluşturarak şu anda gördüğünüz görüntüyü oluşturmakta. Ne kadar piksel, o kadar net bir görüntü demektir. Fakat çözünürlük arttıkça alacağımız performans düşer, ekran kartının her bir pikseli işlemesi için fazladan işlem yükü gerektirir.

Şimdi gelelim çözünürlük kavramlarına.

HD - Genellikle 1366x768 piksele sahip bir yandan 720P olarak ifade ettiğimiz görüntü kalitesidir. Artık günümüzde bu çözünürlüğe sahip monitörler çok nadir, ucuz laptop modellerinde bulunmakta.

FHD - 1920x1080 çözünürlüğe sahip 1080P dediğimiz FULL HD çözünürlüğe verilen ad. Piyasada en fazla bulunan ve en çok satılan modeller bu çözünürlüğe sahiptir.

QHD - 2560x1440 piksele sahip 2k monitörlere verilen ad.
*WQHD adlı monitörler piyasada mevcut. Bu da uzatılmış ekrana sahip yani, 21:9 gibi çerçeve oranlarına sahip genişletilmiş 2k monitörlere verilen ad.

UHD - 4096x2160 piksele sahip 4k monitörlere verilen ad.

İhtiyacım olan monitörü nasıl seçebilirim?

İhtiyaçlar doğrultusunda seçeceğiniz monitör çok önemlidir. Genellikle rekabetçi oyunlar oynayan bir insansanız düşük gecikme değerine sahip ve yüksek Hertz değerine sahip monitörleri almalısınız. Unutmadan söyleyelim. Rekabetçi oyunlarda önemli olan ne kadar fazla FPS o kadar avantaj demektir. Bu yüzden E-spor oyuncuları genellikle FHD ve 240hz+ monitörleri alır ve kullanırlar.

İş ve görüntü odaklı bir monitör bakıyorsanız, geniş görüş açısına sahip, renk doğruluğu yüksek olan ve gerekirse yüksek çözünürlüklü bir monitör tercih etmeniz olacaktır. Şimdi bu satılan monitörlerde göze çarpan bazı terimleri inceleyelim. Nedir bunlar?
-----------------------------
TN-VA-IPS PANEL NEDİR?
-----------------------------


Ekli dosyayı görüntüle 1539

TN PANELLER

TN paneller LCD teknolojisinin en eski teknolojisidir diyebiliriz. Verilen voltaja göre 90 derece yer değiştiren sıvı kristaller görüntü akışını engeller ve bize gelen ışığı kontrol eder.

İşimize yarayacak olan ise, TN panellerin görüntü ve renk kalitesi olarak düşük fakat Response Time dediğimiz yani tepki süresi olarak çok iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bu yüzden rekabetçi oyunlar oynayan insanlar bu monitörleri tercih eder ve kullanırlar. Ghosting oranının en az olduğu monitörler bunlardır. Bu yüzden ani tepki verilen anlarda görüntü bulanıklaşmaz ve net bir oyun deneyimi sunar.

TN panellerin diğer panellere göre görüş açısı dardır. Farklı açılardan bakıldığı taktirde görüntü kaybına uğrar.

VA PANELLER

VA panelin isminin açılımı Vertical Alingment yani dikey hizalama anlamına gelir. Bu teknoloji voltaj uygulandığı anda panel içerisindeki sıvı kristallerin dikey olarak hizalanır.

VA paneller genel olarak oyuncu monitörü olarak daha doğrusu rekabetçi oyunlar için tercih 'edilmemesi' gereken monitörlerdir. Bunun sebebi tepki süresinin uzun olması ve genellikle Curved monitörlerde kullanıldığı için odağı tek noktaya sabitlemesidir. Renk doygunluğu TN panellere göre daha iyi, IPS panellere göre daha zayıf kalmaktadır.

IPS PANELLER

Bu üçü arasında en iyi panel IPS paneldir. Açılımı ise In-Plane Switching.

VA panelden farkı ve avantajı olarak en temelden bahsedersek Sıvı kristallerin yatay olarak sıralanması yani herhangi bir dönmeye ihtiyaç duymamasından kaynaklanıyor.
Artıları ise,
Her açıdan görüntünün net olması,
Renk doygunluğunun gerçeğe en yakın derecede olması,
Yüksek parlaklığa sahip olması,

Dezavantajı olarak, eski IPS panellerin tepki süresi diğer panellere göre fazladır. Fakat geliştirilen teknolojiler sağolsun artık neredeyse bir TN panel kadar düşük tepki sürelerine sahip monitörleri piyasada görebiliyoruz. Bu sayede Ghosting sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

---------------------------------------------------------
HERTZ-YENİLEME HIZI / MS NEDİR? NE İŞE YARAR?
---------------------------------------------------------


giphy.gif


Oyun monitörlerinde en önemli noktaya geldik. Hertz bir saniye içinde ekrana ne kadar kare göstereceğini bize gösterir. Ne kadar fazla hertz o kadar kare ve pürüzsüz bir deneyim elde edilir. Genellikle piyasada 60,144,165,240,280 ve 360 hertz monitörler bulunur. Ortalama seviye bir oyuncu için 144HZ idealdir. Ben rekabetçi oyunların hastasıyım diyorsan 240hz altına düşmeni tavsiye etmem.

ÖNEMLİ NOKTA ise bilgisayarınız ne kadar FPS alıyorsa o kadar görüntüyü görebilirsiniz. Örneğin 144 hz monitörünüz var fakat oyunda 100FPS alıyorsunuz. Bu sizin monitörü 100hz kullanmanız demektir. Tam performansı almak için 144 FPS i geçmeniz gerekiyor. Bu yüzden 240hz monitör almadan önce donanımınızın güçlü olduğundan emin olun.

MS ise response time yani her karenin ne kadar süreyle değiştiğini gösteren bir terim. Monitör üreticileri sadece 1Ms yazıp geçiyorlar fakat işin içeriği pek öyle değil.

İki farklı ölçüm vardır, biri MPRT(Moving Picture Response Time) diğeri ise GTG(Gray-to-gray). Gerçek 1ms monitör dediğimiz 1ms GTG ye sahip olan monitörlerdir. Size sunulan 1MS monitörlerin çoğu 1 MPRT bu da yaklaşık olarak 4-6 GTG ye denk gelir. Yani alabileceğiniz en iyi monitörler zaman GTG si düşük ve yüksek tazeleme oranına sahip olmalıdır.

----------------------
RENK DOĞRULUĞU
----------------------


Ekli dosyayı görüntüle 1541

Eğer iş amaçlı monitör kullanacaksanız, editöriyel, baskılama veya tasarım işindeyseniz monitörünüzün doğru renk verebilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı alacağımız monitörlerin sRGB ve AdobeRGB değerlerinin yüksek olması şarttır. Peki nedir bunlar?

RGB ifadesi ekranda kullanılacak olan renkleri ifade eder. Açılımı ise Red-Green-Blue'dur. Her renk 0 ila 255 arasında bir değer alır ve toplamda 16,777,216 adet renk demektir. Günümüzde neredeyse her monitör bu renk aralığını destekler.

sRGB nedir?

Standart Red Green Blue olarak geçen bu değer tüm cihazların renk uzayı olarak nitelendirilebilir. Kullandığımız ekranlar bu değere göre renk doğruluğunu ölçer. sRGB değerinin %100 olması ekranda görüntülerin en doğru şekilde verilmesi demektir. Eğer internette paylaşım yapan ve baskı almayacaksanız bu oranın %100 olması sizin için yeterli olacaktır. Bu yüzden görüntü kalitesine önem veren bir kullanıcıysanız bu değerleri göz ardı etmeyin, araştırın ve ona göre monitörünüzü seçin.

AdobeRGB nedir?

Bu ise daha çok profesyonel alanda kullanılan bir değerdir. sRGB'den daha fazla renk aralığına sahiptir. Daha çok baskı ve tasarım uygulayan işler için üretilen monitörlerde AdobeRGB değeri %100 e yakın olur. Fakat bu ürünlerin fiyatı sRGB %100 olan ürünlere göre çok daha pahalıdır. Örneğin sRGB %100 olan bir monitör AdobeRGB renklerini sadece %70 doğrulukla verebilir. En doğru baskı sonucu için 100 e yakın monitörler tercih edilmelidir.

Bu yüzdenin anlamı ise Adobe uygulamasının içindeki renkleri gösterebilme yüzdesidir.

Delta-E nedir?

Profesyonel iş yapanlar için önemli bir değer olan Delta-E değeri ne kadar düşükse orijinale o kadar yakın görüntü verir. Eğer böyle bir monitör tercih edecekseniz, Delta-E değerinin 2 den küçük olmasına dikkat etmelisiniz.

Tabi bu değerler ne kadar gerçeğe yakınsa o kadar maliyetli olurlar.
-------------------------------------------
G-SYNC VE FREESYNC TEKNOLOJİLERİ
-------------------------------------------


Monitör alırken dikkat etmeniz diğer nokta ise eğer yırtılmasız bir oyun deneyimine sahip olmak isteyen kullanıcıysanız bu teknolojiye sahip monitörleri tercih etmeniz olacaktır.
G-Sync monitörün içerisinde yer alan donanımla ekranda gösterilen Hz'yi oyundan aldığınız FPS'e eşitler ve bu sayede kareler üst üste binmeden pürüzsüz bir oyun deneyimi sağlar.

Freesync ise bunu donanım üzerinden değil yazılım üzerinden sağlar.

Bu özellikleri açmak için hem monitör üzerinden hem de AMD veya Nvidia yazılımı üzerinden açmanız gerekmektedir.

En iyi pürüzsüz deneyim için aldığınız FPS değerini Monitör Hertzinizin bir miktar aşağısına sabitleyip bu teknolojileri açmanız olacaktır. Bu sayede hem giriş gecikmesini azaltırsınız hem de fazla gelen karelerden kurtulur ve tamamen yırtılmasız bir deneyim yaşarsınız.

144hz ise, 137 FPS' e sabitle, G-Sync veya Freesync aç.
240 ise 227'ye sabitle ve aç gibi...

--------------------------------------------------------------------
MONİTÖR GİRİŞ ÇIKIŞLARI VE BİZE SAĞLADIĞI ERGONOMİSİ
--------------------------------------------------------------------


Monitör seçiminde çok fazla öne çıkmayan ama bence diğerleri kadar önemli olan bu başlığı es geçmemeniz lazım.

Monitörünüz ses çıkışı veriyor mu?
Dahili hoparlörü var mı?
*DisplayPort 1.2 mi 1.4 mü destekliyor? Mini displayport desteği var mı?

Ekli dosyayı görüntüle 1542

*Thunderbolt desteği var mı?
Bu özellik Macbook sahipleri için önemli. Bu sayede herhangi bir display port kablosuna ihtiyaç duymadan Macbook'unuzdan monitöre direkt görüntü çıkışı verebilirsiniz.

USB girişi var mı?
Eğer ihtiyacınız olan bir giriş istiyorsanız seçimlerinizi buna göre yapmalısınız.

Monitörün ergonomisi de diğer özellikler kadar önemli.
Kolay montaj oluyor mu?
Montajladıktan sonra monitör sallanıyor mu?
Monitörünüz Pivot açısını destekliyor mu? - *90 derece yana dönebilmesi*
Sağa sola ne kadar kontrol sağlıyor?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ek olarak monitör almadan önce detaylı inceleme sunan ingilizce kaynak var. Bu siteden istediğiniz özellikleri filtreleyebilir ve en detayına kadar donanımsal değerlere göz atabilirsiniz.


Monitör rehberimiz burada bitmiştir. Eksik gördüğünüz bir şey varsa yorumlarda yazmayı unutmayın. Unutmayın! Aldığınız her şey değerlidir ve iyi araştırmadan asla ürün satın almayın!

Okuduğunuz için teşekkürler...
Müthiş bir rehber şimdi gordum daha :D
 

RaYles

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
23 May 2022
Mesajlar
721
Tepki
107
Merhabalar arkadaşlar. Sistemimizi topladık, monitör almaya karar verdik. Fakat hangi monitörü alma konusunda bir takım soru işaretleriniz mi var? Bu konu bu tür soru işaretlerini ortadan kaldıracak.

Öncelikle monitör nedir ve hangi çeşit monitörler var?

Monitörler bilgisayarınızdan gelen görüntüyü bize çıkış olarak sunar. Bu sayede yaptığımız işlemleri, oynadığımız oyunları veya izlediğimiz filmleri görmemize fırsat sunar.

5 çeşit monitör vardır.

Ekli dosyayı görüntüle 1540

*LCD Monitör
*LED Monitör
*OLED monitör
*Plazma Monitör

*CRT (Cathode Ray Tube) Monitör

Şu anda aşina olduğumuz ilk 3 madde piyasada en çok satılan monitör çeşitleridir.

Plazma monitörler daha çok televizyonlarda kullanılır. Maliyetli ve çok güç çekmesi dezavantajları içerisinde olup avantajları ise düşük gecikme süresi ve LCD monitörlere göre daha iyi görüş açısı sunar.

CRT monitörler ise geçmişte kullanılan bir monitör türü. Bildiğimiz tüplü ekranlar. Günümüzde artık nostaljik ve eskiyen teknoloji olarak yer alıyor.

Ufak bir bilgiden sonra artık ihtiyacımız olan bilgilere geçme vakti geldi.

---------------------------------------------------------
ÇÖZÜNÜRLÜK NEDİR? UHD-QHD-FHD NE DEMEK?
---------------------------------------------------------


Çözünürlük ekranın içindeki piksel sayısını ifade etmek için kullanılır. Örneğin Full HD bir monitöre sahipseniz 1920x1080 çözünürlüğe sahip demektir. Bu da ekranda 2,073,600 piksel olduğu anlamına geliyor. Her bir piksel ayrı ayrı renk oluşturarak şu anda gördüğünüz görüntüyü oluşturmakta. Ne kadar piksel, o kadar net bir görüntü demektir. Fakat çözünürlük arttıkça alacağımız performans düşer, ekran kartının her bir pikseli işlemesi için fazladan işlem yükü gerektirir.

Şimdi gelelim çözünürlük kavramlarına.

HD - Genellikle 1366x768 piksele sahip bir yandan 720P olarak ifade ettiğimiz görüntü kalitesidir. Artık günümüzde bu çözünürlüğe sahip monitörler çok nadir, ucuz laptop modellerinde bulunmakta.

FHD - 1920x1080 çözünürlüğe sahip 1080P dediğimiz FULL HD çözünürlüğe verilen ad. Piyasada en fazla bulunan ve en çok satılan modeller bu çözünürlüğe sahiptir.

QHD - 2560x1440 piksele sahip 2k monitörlere verilen ad.
*WQHD adlı monitörler piyasada mevcut. Bu da uzatılmış ekrana sahip yani, 21:9 gibi çerçeve oranlarına sahip genişletilmiş 2k monitörlere verilen ad.

UHD - 4096x2160 piksele sahip 4k monitörlere verilen ad.

İhtiyacım olan monitörü nasıl seçebilirim?

İhtiyaçlar doğrultusunda seçeceğiniz monitör çok önemlidir. Genellikle rekabetçi oyunlar oynayan bir insansanız düşük gecikme değerine sahip ve yüksek Hertz değerine sahip monitörleri almalısınız. Unutmadan söyleyelim. Rekabetçi oyunlarda önemli olan ne kadar fazla FPS o kadar avantaj demektir. Bu yüzden E-spor oyuncuları genellikle FHD ve 240hz+ monitörleri alır ve kullanırlar.

İş ve görüntü odaklı bir monitör bakıyorsanız, geniş görüş açısına sahip, renk doğruluğu yüksek olan ve gerekirse yüksek çözünürlüklü bir monitör tercih etmeniz olacaktır. Şimdi bu satılan monitörlerde göze çarpan bazı terimleri inceleyelim. Nedir bunlar?
-----------------------------
TN-VA-IPS PANEL NEDİR?
-----------------------------


Ekli dosyayı görüntüle 1539

TN PANELLER

TN paneller LCD teknolojisinin en eski teknolojisidir diyebiliriz. Verilen voltaja göre 90 derece yer değiştiren sıvı kristaller görüntü akışını engeller ve bize gelen ışığı kontrol eder.

İşimize yarayacak olan ise, TN panellerin görüntü ve renk kalitesi olarak düşük fakat Response Time dediğimiz yani tepki süresi olarak çok iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz. Bu yüzden rekabetçi oyunlar oynayan insanlar bu monitörleri tercih eder ve kullanırlar. Ghosting oranının en az olduğu monitörler bunlardır. Bu yüzden ani tepki verilen anlarda görüntü bulanıklaşmaz ve net bir oyun deneyimi sunar.

TN panellerin diğer panellere göre görüş açısı dardır. Farklı açılardan bakıldığı taktirde görüntü kaybına uğrar.

VA PANELLER

VA panelin isminin açılımı Vertical Alingment yani dikey hizalama anlamına gelir. Bu teknoloji voltaj uygulandığı anda panel içerisindeki sıvı kristallerin dikey olarak hizalanır.

VA paneller genel olarak oyuncu monitörü olarak daha doğrusu rekabetçi oyunlar için tercih 'edilmemesi' gereken monitörlerdir. Bunun sebebi tepki süresinin uzun olması ve genellikle Curved monitörlerde kullanıldığı için odağı tek noktaya sabitlemesidir. Renk doygunluğu TN panellere göre daha iyi, IPS panellere göre daha zayıf kalmaktadır.

IPS PANELLER

Bu üçü arasında en iyi panel IPS paneldir. Açılımı ise In-Plane Switching.

VA panelden farkı ve avantajı olarak en temelden bahsedersek Sıvı kristallerin yatay olarak sıralanması yani herhangi bir dönmeye ihtiyaç duymamasından kaynaklanıyor.
Artıları ise,
Her açıdan görüntünün net olması,
Renk doygunluğunun gerçeğe en yakın derecede olması,
Yüksek parlaklığa sahip olması,

Dezavantajı olarak, eski IPS panellerin tepki süresi diğer panellere göre fazladır. Fakat geliştirilen teknolojiler sağolsun artık neredeyse bir TN panel kadar düşük tepki sürelerine sahip monitörleri piyasada görebiliyoruz. Bu sayede Ghosting sorunu da ortadan kalkmış oluyor.

---------------------------------------------------------
HERTZ-YENİLEME HIZI / MS NEDİR? NE İŞE YARAR?
---------------------------------------------------------


giphy.gif


Oyun monitörlerinde en önemli noktaya geldik. Hertz bir saniye içinde ekrana ne kadar kare göstereceğini bize gösterir. Ne kadar fazla hertz o kadar kare ve pürüzsüz bir deneyim elde edilir. Genellikle piyasada 60,144,165,240,280 ve 360 hertz monitörler bulunur. Ortalama seviye bir oyuncu için 144HZ idealdir. Ben rekabetçi oyunların hastasıyım diyorsan 240hz altına düşmeni tavsiye etmem.

ÖNEMLİ NOKTA ise bilgisayarınız ne kadar FPS alıyorsa o kadar görüntüyü görebilirsiniz. Örneğin 144 hz monitörünüz var fakat oyunda 100FPS alıyorsunuz. Bu sizin monitörü 100hz kullanmanız demektir. Tam performansı almak için 144 FPS i geçmeniz gerekiyor. Bu yüzden 240hz monitör almadan önce donanımınızın güçlü olduğundan emin olun.

MS ise response time yani her karenin ne kadar süreyle değiştiğini gösteren bir terim. Monitör üreticileri sadece 1Ms yazıp geçiyorlar fakat işin içeriği pek öyle değil.

İki farklı ölçüm vardır, biri MPRT(Moving Picture Response Time) diğeri ise GTG(Gray-to-gray). Gerçek 1ms monitör dediğimiz 1ms GTG ye sahip olan monitörlerdir. Size sunulan 1MS monitörlerin çoğu 1 MPRT bu da yaklaşık olarak 4-6 GTG ye denk gelir. Yani alabileceğiniz en iyi monitörler zaman GTG si düşük ve yüksek tazeleme oranına sahip olmalıdır.

----------------------
RENK DOĞRULUĞU
----------------------


Ekli dosyayı görüntüle 1541

Eğer iş amaçlı monitör kullanacaksanız, editöriyel, baskılama veya tasarım işindeyseniz monitörünüzün doğru renk verebilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı alacağımız monitörlerin sRGB ve AdobeRGB değerlerinin yüksek olması şarttır. Peki nedir bunlar?

RGB ifadesi ekranda kullanılacak olan renkleri ifade eder. Açılımı ise Red-Green-Blue'dur. Her renk 0 ila 255 arasında bir değer alır ve toplamda 16,777,216 adet renk demektir. Günümüzde neredeyse her monitör bu renk aralığını destekler.

sRGB nedir?

Standart Red Green Blue olarak geçen bu değer tüm cihazların renk uzayı olarak nitelendirilebilir. Kullandığımız ekranlar bu değere göre renk doğruluğunu ölçer. sRGB değerinin %100 olması ekranda görüntülerin en doğru şekilde verilmesi demektir. Eğer internette paylaşım yapan ve baskı almayacaksanız bu oranın %100 olması sizin için yeterli olacaktır. Bu yüzden görüntü kalitesine önem veren bir kullanıcıysanız bu değerleri göz ardı etmeyin, araştırın ve ona göre monitörünüzü seçin.

AdobeRGB nedir?

Bu ise daha çok profesyonel alanda kullanılan bir değerdir. sRGB'den daha fazla renk aralığına sahiptir. Daha çok baskı ve tasarım uygulayan işler için üretilen monitörlerde AdobeRGB değeri %100 e yakın olur. Fakat bu ürünlerin fiyatı sRGB %100 olan ürünlere göre çok daha pahalıdır. Örneğin sRGB %100 olan bir monitör AdobeRGB renklerini sadece %70 doğrulukla verebilir. En doğru baskı sonucu için 100 e yakın monitörler tercih edilmelidir.

Bu yüzdenin anlamı ise Adobe uygulamasının içindeki renkleri gösterebilme yüzdesidir.

Delta-E nedir?

Profesyonel iş yapanlar için önemli bir değer olan Delta-E değeri ne kadar düşükse orijinale o kadar yakın görüntü verir. Eğer böyle bir monitör tercih edecekseniz, Delta-E değerinin 2 den küçük olmasına dikkat etmelisiniz.

Tabi bu değerler ne kadar gerçeğe yakınsa o kadar maliyetli olurlar.
-------------------------------------------
G-SYNC VE FREESYNC TEKNOLOJİLERİ
-------------------------------------------


Monitör alırken dikkat etmeniz diğer nokta ise eğer yırtılmasız bir oyun deneyimine sahip olmak isteyen kullanıcıysanız bu teknolojiye sahip monitörleri tercih etmeniz olacaktır.
G-Sync monitörün içerisinde yer alan donanımla ekranda gösterilen Hz'yi oyundan aldığınız FPS'e eşitler ve bu sayede kareler üst üste binmeden pürüzsüz bir oyun deneyimi sağlar.

Freesync ise bunu donanım üzerinden değil yazılım üzerinden sağlar.

Bu özellikleri açmak için hem monitör üzerinden hem de AMD veya Nvidia yazılımı üzerinden açmanız gerekmektedir.

En iyi pürüzsüz deneyim için aldığınız FPS değerini Monitör Hertzinizin bir miktar aşağısına sabitleyip bu teknolojileri açmanız olacaktır. Bu sayede hem giriş gecikmesini azaltırsınız hem de fazla gelen karelerden kurtulur ve tamamen yırtılmasız bir deneyim yaşarsınız.

144hz ise, 137 FPS' e sabitle, G-Sync veya Freesync aç.
240 ise 227'ye sabitle ve aç gibi...

--------------------------------------------------------------------
MONİTÖR GİRİŞ ÇIKIŞLARI VE BİZE SAĞLADIĞI ERGONOMİSİ
--------------------------------------------------------------------


Monitör seçiminde çok fazla öne çıkmayan ama bence diğerleri kadar önemli olan bu başlığı es geçmemeniz lazım.

Monitörünüz ses çıkışı veriyor mu?
Dahili hoparlörü var mı?
*DisplayPort 1.2 mi 1.4 mü destekliyor? Mini displayport desteği var mı?

Ekli dosyayı görüntüle 1542

*Thunderbolt desteği var mı?
Bu özellik Macbook sahipleri için önemli. Bu sayede herhangi bir display port kablosuna ihtiyaç duymadan Macbook'unuzdan monitöre direkt görüntü çıkışı verebilirsiniz.

USB girişi var mı?
Eğer ihtiyacınız olan bir giriş istiyorsanız seçimlerinizi buna göre yapmalısınız.

Monitörün ergonomisi de diğer özellikler kadar önemli.
Kolay montaj oluyor mu?
Montajladıktan sonra monitör sallanıyor mu?
Monitörünüz Pivot açısını destekliyor mu? - *90 derece yana dönebilmesi*
Sağa sola ne kadar kontrol sağlıyor?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ek olarak monitör almadan önce detaylı inceleme sunan ingilizce kaynak var. Bu siteden istediğiniz özellikleri filtreleyebilir ve en detayına kadar donanımsal değerlere göz atabilirsiniz.


Monitör rehberimiz burada bitmiştir. Eksik gördüğünüz bir şey varsa yorumlarda yazmayı unutmayın. Unutmayın! Aldığınız her şey değerlidir ve iyi araştırmadan asla ürün satın almayın!

Okuduğunuz için teşekkürler...
Detaylı ve güzel bi rehberlik olmuş emeğinize sağlık
 

weenzy53

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
10 Ağu 2022
Mesajlar
192
Tepki
13
Konum
İstanbul ümraniye
Çok iyi bir post olmuş bend monitör alacaktım fikrim şuan tam netleşti VA panel Asus monitör alıcam o zaman rekabetçi oyunlar fazlamıynamam ama daha çok gta5 ve NFS oynadım için VA panel işimi görür diye düşünüyorum
 

lckyvg

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
20 Eyl 2022
Mesajlar
3,159
Tepki
1,303
Yazan kişi uzun zamandır aktif değilmiş ama foruma güzel bir konu bırakmış. Emeğinize sağlık, tekrar forumda böyle güzel konularda görmek dileğiyle.
 

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Katılım
16 Tem 2023
Mesajlar
2,022
Tepki
749
Alırken sisteminize de dikkat edin. Gidip 3060 için qhd almayın. Her kartın kendisi için uygun bir çözünürlük vardır. Bunu forumlara sorarak öğrenebilirsiniz.

Kontrasta değinmemişsin hiç. İps paneller düşük kontrast nedeni ile kötü siyahlara ve Va dan daha kötü renk kalitesins sahiptir. Tn panelde aynı şekilde düşük kontrasta sahiptir. Va paneller ise en yüksek kontrasta sahiplerdir bu sayede daha iyi renk kalitesine ve siyahlara sahiptir.

Tn monitör bu devirde alınmaz. Şuanda tn almak için tek sebep benq nun dyac teknolojisidir ve e sporculuk gibi bir hedefiniz yoksa tn tercih etmek için bir sebep değildir.

Görüş açısı konusunda en başarılı olan ips paneldir sonra Va sonra da tn gelir.
Görüş açısı nedir: monitöre farklı açılardan baktığınızda renklerde olan bozulmadır.

Bu arada gerçek 1ms e sahip monitör yoktur. Oled paneller var ancak onlarda input lag ile beraber 2ms civarı oluyor.


Ek olarak rtings sitesinde çoğu monitörü bulamayabilirsiniz bu durumda başka incelemeler aramanız lazım. Bu incelemelerin sağlam olması ve gerçek aletler kullanıp gerçek değerleri ölçmesi gerekir, böyle kağıt üstündeki özellikleri anlatan bir incelemeyi incelemeden saymayınız.
Birde site verileri de genelde doğru değildir.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst