Ekran Kartı Ana Kart Ile Sorun Yaratır Mı ?

birakinbeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Arkadaşlar merhaba Sapphıre VGA Amd 16GB Gddr6 RX9060XT ekran kartı almayı düşünüyorum ama benim anakartım eski gigabyte ga-a320m-h am4 ddr4 ve psum dahili 550 w +80 . Uzak kaldım pc olaylarına artık hiç anlamıyorum detaylardan yardımcı olabilir misiniz ? (işlemci 5600 x ve 16 gb ramim var )

almak istediğim kart https://www.hepsiburada.com/sapphir...gn=sc:hb-ecom.sr:epey.md:pricecomp&wt_pc=epey

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
o gpu pciex 5.0 x16. kullandığın anakart nedeniyle sendeki çıkış pciex 3.0 x16 olması gerek. kart sisteminde çalışır ancak.

testlere göre bu durumda bazı oyunlarda özellikle 2k çözünürlükte yüksek detay açıldığında 9060 xt 8gb kullanılırsa ciddi fps düşüşü olabiliyor. 9060 xt 16gb bu durumlarda çok daha iyi.

özetle 9060 xt 8gb alma 9060 xt 16gb sistemine uyar ve efektif olur.

ne sonuç alacağını merak edersen incelemek istersen düşündüğün sisteme çok benzer bir altyapının pek çok oyun testi aşağıda

KS

birakinbeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
16 GB olanını alacağım açıkçası benim derdim 2k oynamak vs değil oyun düzgünce açılsın senelerdir hep low ayarlarda debeleniyorum bu olmasın yeter zaten sürekli olyun oynayan biri de değilim arada bir açıp bi iki saat oynarım o kadar o zaman sorun olmaz diyorsun değil mi psu da 550 çünkü

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
1. Bütçeniz şu an varsa öncelikli olarak PSU güncelleyin.
2. Hala bütçeniz varsa ek değişiklik B550 anakart yapmanız iyi olur. Elinizdeki anakart Gen3, B550 ise Gen4. Almayı düşündüğünüz ekran kartı Gen5 aslında ama Gen3 ve Gen4'te de çalışır. Mutlaka anakartı değiştirin demiyorum ama değişirseniz daha iyi olacaktır.

İşlemci yükseltmeyecekseniz bu PSU uzun süre taşır:

Yüksek TDP sahip AM4 işlemciye veya TDP artacak şekilde DDR5 sisteme geçmeyi düşünüyorsanız daha çok güç tüketimine karşı buna bakın:

PSU'nun kaliteli ve korumaları sağlam olması önemlidir. Marka model belirtmemişsiniz ve 550W yüke girdikçe ısınıp sorun oluşturma ihtimali var. Ayrıca biraz eski modelse artık tam 550W sağlamayabilir, korumaları da yetersizse PSU'ya bağlı bileşenlere de zarar verebilir. İşinizi sağlama alın derim. Eskiyen PSU'ların risk oranı artar, uzun süredir PSU'yu kullanıyorsanız değiştirmeniz tavsiyemdir.
Dahili PSU demişsiniz ancak üzerinde bir etiket varsa mutlaka model bilgisi de bulunur ve paylaşırsanız hakkında bir yorumda bulunabiliriz.

Sadece oyun oynadığınıza göre çok özellikli anakart olması şart değil. 5600 işlemci en alt seviyede güç çektiğinden giriş seviye anakartlar da uygundur. Başta dediğim gibi anakart değişikliği o kadar elzem değil, bütçeniz varsa bakarsınız:
Bu anakartın kendinden Wifi özelliğinin bulunmasının yanı sıra bluetooth özelliği de var. Ek aparata ihtiyaç olmadan bluetooth üzerinden Gamepad bağlamanıza imkan tanır.
Gen3'ten Gen4'e anakarta geçmenin %2-3 kadar bir performansta fark yarattığı önceki testlerden hafızamda kalmış. Büyük farklar oluşturmadığını söyleyebilirim ama biraz fark yaratıyor.
İleride DDR5 sisteme geçecek olursanız Gen4 ile Gen5 arasında farklar daha da az idi, testlerde neredeyse fark yok gibiydi. (Ekran kartıyla ilgili bu farklar. İşlemci değişikliklerinden kaynaklar farklar bambaşka konu)

KS

birakinbeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1

https://www.incehesap.com/gamepower...NZAVf-UdlRYtwHS_ERpQD745DY4MhGWZe0ekYE_cpZn58
seneler önce aldığım kasa buydu ve dahili psu olduğundan içerik olarakta yazmamışlar içini açıp bakacağım ilk fırsatta . uzun uzun anlatmışsınız öncelikle çok teşekkür ederim ilk olarak ekran kartı ve psu yu almaya çalışacağım çok bütçem yok açıkçası zorlayarak alıcam hepsini o yüzden anakartı ertelerim bir kaç ay .​

Bir de gene dahili psulu kasalar var hocam fiyat farkı yok denecek kadar az tercih etmeli miyim sizce yani fazladan yeni kasa da fena olmaz :)

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765

https://www.incehesap.com/gamepower...NZAVf-UdlRYtwHS_ERpQD745DY4MhGWZe0ekYE_cpZn58

seneler önce aldığım kasa buydu ve dahili psu olduğundan içerik olarakta yazmamışlar içini açıp bakacağım ilk fırsatta . uzun uzun anlatmışsınız öncelikle çok teşekkür ederim ilk olarak ekran kartı ve psu yu almaya çalışacağım çok bütçem yok açıkçası zorlayarak alıcam hepsini o yüzden anakartı ertelerim bir kaç ay .​

Bir de gene dahili psulu kasalar var hocam fiyat farkı yok denecek kadar az tercih etmeli miyim sizce yani fazladan yeni kasa da fena olmaz :)
Mantıklı ancak daha kaliteli PSU barındıran kasa önerelim. Bu arada linkini paylaştığınız modelin sanırım stoğu yok, olsaydı bile yine 550W.
Biraz araştırıp öyle yanıt verebilirim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765

750W Gold sertifikalı PSU'ya sahip bir kasa. Ancak içerisindeki PSU hakkında bilgiye erişemedim. Gold sertifikası Bronze'dan iyidir, anlamı da enerji verimliliği ile alakalıdır yani aynı güç tüketiminde duvardan çekilen enerjide Gold olursa daha az kayıp olacağı anlamına gelir. Kasada bulunan PSU modelini öğrenirsem korumalarına dair bilgiyi de paylaşırım. Şimdilik marka güvenilirliği ve Gold sertifikasının ön plana çıktığını söyleyebilirim. Önerebileceğim en mantıklı model bu geldi.

750W Bronze sertifikalı ama korumaları gayet iyi bir PSU var. Kasa modelini beğenirseniz diye alternatif olarak ekledim.
  • Industrial level protection with OVP, OCP, SCP, OPP, OTP

Corsair fanlarına kefilim diyebilirim. Uzun vadeli çalışabilen güzel fanları oluyor.
İçerisinde Corsair CX750 modelli PSU bulunuyor. Marka güvenilirliği olsa da içeriğinde bulunan koruma devreleri hakkında fazla bilgiye erişemedim. Ancak Corsair'in düşük seviyeli PSU'larından biri diyebilirim.
İncelemesi burada bulunuyor.
Forumdaki bir çok kişi bu PSU'nun kronik sorunlu CW sesi yaptığından bahsetmiş. Bu yüzden bu kasayı eleyebilirsiniz.
İşte kasayla birlikte PSU almanın da problemi böyle şeyler olabiliyor. Risk almak istemezseniz yukarıdaki önerdiğim diğer 2 kasaya bakabilirsiniz.
Resmi sitesinde yazmamasına rağmen başka forumdaki incelemeye göre içerisinde bulunan korumalar 4 tane:
1769347795197.png

Son düzenleme:
KS

birakinbeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Çok teşekkür ederim iyice araştırayım ben de verdiğiniz bilgiler doğrultusunda kasamda sorun yok aslında ama bir an mantıklı geldi nette fiyatını görünce :) tekrarda teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz aklınıza gelen bir şey olursa gene yazarsanız sevinirim . 🙏

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Çok teşekkür ederim iyice araştırayım ben de verdiğiniz bilgiler doğrultusunda kasamda sorun yok aslında ama bir an mantıklı geldi nette fiyatını görünce :) tekrarda teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz aklınıza gelen bir şey olursa gene yazarsanız sevinirim . 🙏
Bu XPG Valor kasanın içerisinde bulunan PSU modeli XPG Kyber 750W 80+ Gold olduğunu öğrendim. Soru cevap bölümünde yanıtlamışlar, yeni fark ettim. Gayet kaliteli bir PSU koymuşlar.
Korumalar:
OVP / OPP / SCP / OCP / UVP / OTP / NLO / SIP

Alabileceğiniz en mantıklı ürün diyebilirim. Kasa + PSU ikisi de kaliteli. Fiyatı da bence çok uygun kaçırmayın. Birilerinin kulağına su gider, zam yapmaya karar verirler falan... Neredeyse PSU parasına kasayı da zam gelmeden almış olursunuz.

İçerisindeki PSU'nun teknik özelliklerine kendi sitesinden bakabilirsiniz:

XPG sitesinde bahsedilen model tek başına PSU olarak modeller için geçerli. Kasa içerisinde gelen model birebir aynısı değil.

Gaming Gen TR'nin bir kaç yanıtına göre:
Merhaba, Türkiye’de satışta olan Kyber 750W modellerinde ATX 3.1 desteği bulunmamaktadır. Global sitedeki bilgiler farklı üretim partilerine ait olabilir.
Merhaba, XPG Valor Mesh 750W güç kaynağı ATX 3.0 uyumludur, ATX 3.1 değildir. Kutusundan 12V-2×6 (12VHPWR) kablosu çıkmaz, ancak ekran kartınız RX 7900 XT ile uyumludur, 2× 8-pin PCIe bağlantısı yeterlidir.

Ancak bu sizin için sorun olmaz. RX9060XT'nin güç girişi 8 Pin eski tip. Bu yüzden sorun olmaz.

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146

1769373285239.png

16 GB olanını alacağım açıkçası benim derdim 2k oynamak vs değil oyun düzgünce açılsın senelerdir hep low ayarlarda debeleniyorum bu olmasın yeter zaten sürekli olyun oynayan biri de değilim arada bir açıp bi iki saat oynarım o kadar o zaman sorun olmaz diyorsun değil mi psu da 550 çünkü
550w şayet psuda bir yıpranma sorun yoksa rx 9600 xt ye yeter.

ancak bütçe açabilirsen kocaefenin dediği yoldan gitsen daha mantıklı. çünkü iyi/kalite psu daha uzun ömürlü sistem demek. şöyle yapardım.

ilk önce ekran kartını alırım.
bütçe kalırsa gücüm ölçüsünde psu yada kasa psu kombinasyonu alırım.
yine bütçe kalırsa gücüm ölçüsünde bir b550 (pciex 4.0 ve oc kabiliyetleri için) anakarta yönelirim. tabi oc kabiliyetleri ve ilerde işlemci yükseltmede verim, alacağın anakartın kalitesiyle orantılı.

Son düzenleme:

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bütçeye odaklıysan sistemin ayakları daha iyi yere bassın ömrü uzasın v.s. istiyorsan

sadece ekran kartı alıp psu yu değiştirebilirsin. psu değiştirirkende hem buradaki tavsiyelerden hemde aşağıdaki derecelendirme listesinden faydalanabilirsin.

link şuradan alıntı. tam sayfaya ulaşmak istersen buradan başlarsın:

550w ve üzeri yeterli olur.

uğraşmak istemessen birkaç örnek vereyim:

tier c (ortalama ama sakın almayın grubu psulardan değil)

tier d (ortalama civarı yinede sakın almayın grubu değil)

tier c

tier a (birinci sınıf. en üst a+ değil ama yakın)

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler.

Konudaki arkadaşımız 1080P monitör kullanıyorsa 2K testleri çok anlamlı olmaz. 1080P ile PCI-e versiyonları arasında karşılaştırmalarına bakmak gerek. Ancak kesin olarak 1080P mi 2K mı monitöre sahip olduğunu arkadaşımız henüz yazmamış.
Hangi monitörü kullanıyorsunuz @birakinbeni 1080P mi 2K mı? Bunu bir netleştirirsek daha iyi olur.

(1440P) 2K çözünürlükte 16 GB VRAM olan 9060XT ekran kartı PCI-e 3.0 ile epey önde, 8 GB VRAM versiyonu ise PCI-e 5.0 ile dahi geride kalmış.
Videodan anlaşılması gereken şey 2K çözünürlükte 16 GB VRAM'in %100 gerekli olduğudur. Günümüzde ekran kartı alırken ileriyi düşünerek alıyorsanız 16 GB VRAM daha iyi seçenek. Ancak 2K monitöre geçilmeyecekse 1080P için böyle büyük performans farkı oluşturacak bir senaryo olmaz.

Hardware Unboxed önemli bir şey yakalamış ve paylaşması da çok güzel. Ancak tüm senaryoları açıklayan bir video değil, 2K veya 4K gibi çözünürlükte yani özel durumlarda oluşan VRAM yetmeme problemleri dile getiriyor. Videonun yanlış anlaşılmaması gerek. Testleri yanlış anlayan olursa kafa karışıklığına sebep olabilir.

Bu alttaki videoda PCI-e farklarının 1080P karşılaştırması da var. Tabii test 5060 ile yapılmış ama 1080P'de farkların epey küçük olduğu ortada.
Tabii 2K çözünürlükte error veren 8 GB VRAM olayı bu videoda da anlatılıyor. 2K ise 16 GB VRAM gerekli.

Videoda 9:00 dakikadan sonrasına bakın 1080P çözünürlükte PCI-e farkları oldukça küçüktür ama fark var tabii:

1080P çözünürlükte RX 9060 XT 8 GB VRAM ekran kartının PCI-e 3.0 ile 4.0 karşılaştırma videosu:

Konu tam olarak anlaşılsın diye uğraştım biraz.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler.

Konudaki arkadaşımız 1080P monitör kullanıyorsa 2K testleri çok anlamlı olmaz. 1080P ile PCI-e versiyonları arasında karşılaştırmalarına bakmak gerek. Ancak kesin olarak 1080P mi 2K mı monitöre sahip olduğunu arkadaşımız henüz yazmamış.
Hangi monitörü kullanıyorsunuz @birakinbeni 1080P mi 2K mı? Bunu bir netleştirirsek daha iyi olur.

(1440P) 2K çözünürlükte 16 GB VRAM olan 9060XT ekran kartı PCI-e 3.0 ile epey önde, 8 GB VRAM versiyonu ise PCI-e 5.0 ile dahi geride kalmış.
Videodan anlaşılması gereken şey 2K çözünürlükte 16 GB VRAM'in %100 gerekli olduğudur. Günümüzde ekran kartı alırken ileriyi düşünerek alıyorsanız 16 GB VRAM daha iyi seçenek. Ancak 2K monitöre geçilmeyecekse 1080P için böyle büyük performans farkı oluşturacak bir senaryo olmaz.

Hardware Unboxed önemli bir şey yakalamış ve paylaşması da çok güzel. Ancak tüm senaryoları açıklayan bir video değil, 2K veya 4K gibi çözünürlükte yani özel durumlarda oluşan VRAM yetmeme problemleri dile getiriyor. Videonun yanlış anlaşılmaması gerek. Testleri yanlış anlayan olursa kafa karışıklığına sebep olabilir.

Bu alttaki videoda PCI-e farklarının 1080P karşılaştırması da var. Tabii test 5060 ile yapılmış ama 1080P'de farkların epey küçük olduğu ortada.
Tabii 2K çözünürlükte error veren 8 GB VRAM olayı bu videoda da anlatılıyor. 2K ise 16 GB VRAM gerekli.

Videoda 9:00 dakikadan sonrasına bakın 1080P çözünürlükte PCI-e farkları oldukça küçüktür ama fark var tabii:

1080P çözünürlükte RX 9060 XT 8 GB VRAM ekran kartının PCI-e 3.0 ile 4.0 karşılaştırma videosu:

Konu tam olarak anlaşılsın diye uğraştım biraz.
Saygın yazım tarzınız için bende teşekkür ederim. Konuyu size muhalefet etmek için paylaşmamıştım. Hala öyle. Sizde bu durumu görmüşsünüz ki gayet saygın bir tarzda sohbetimiz gerçekleşiyor.

Şu an evet 1080p için genele yayılan bir sorun yok. Yaptığım araştırmada 1080p ile 8gb vramı aşabilen 3 oyun var. "Hogwarts Legacy, Starfield, Call of Duty: Black Ops 7". İlerde bu sayı artar mı ? artmaz mı yorum yapamam.

1769378288829.png

Bunlar 8gb gpu alınmaz demek değil. Şu an arkadaşın mevcut gpu'su ne onuda bilmiyorum. Belki düşük bir gpu'su var. 8gb 2nci el temiz bir rx 6600 alsa yetip artabilir.

Aslında 16gb sapphire 9060xt çok beğendiğim bir gpu. Az ısınması olsun geniş vram'ı olsun düşük psu ihtiyaçları yönünden beğeniyorum. Arkadaş ona yönelimini gösterince bende neden mantıklı olur diye düşündüm.

KS

birakinbeni

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Arkadaşlar tek tek okudum çok teşekkür ederim monitörüm 1080p ama tv ye bağlıyorum bazen o 1440 sanıırm 2 k oluyor . @GNU şu an 550 w psu m mevcut ben hani kart yanarmı büyük sorun yaşar mıyım diye kafam karıştı sadece emin olamadım idare ederse bi ay ertelerim psu için 750w fln alırım iyice araşyırıp . @KOCAEFE ben 9060 xt 16 gb lık olanını alacağım kesin ufak farklar fps fln cidden önemli değil ileride oyunlar açılsın en düşükte de oynamaya alışığım aslında sorun etmem yaşımda büyük zaten detaylara pek takılmıyorum işimi görsün yeterli :) Bir de 9060 xt nin bir kaç tane versiyonu var ben 2 fanlı olanını alacağım sapphire var xfx var asus var tabi biraz daha pahalı sapphire uygun gibi gözüküyor bilginiz var mı o konuda da :) yordum sizi ama detaylar da bitmiyor pc işinde

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
765
Arkadaşlar tek tek okudum çok teşekkür ederim monitörüm 1080p ama tv ye bağlıyorum bazen o 1440 sanıırm 2 k oluyor . @GNU şu an 550 w psu m mevcut ben hani kart yanarmı büyük sorun yaşar mıyım diye kafam karıştı sadece emin olamadım idare ederse bi ay ertelerim psu için 750w fln alırım iyice araşyırıp . @KOCAEFE ben 9060 xt 16 gb lık olanını alacağım kesin ufak farklar fps fln cidden önemli değil ileride oyunlar açılsın en düşükte de oynamaya alışığım aslında sorun etmem yaşımda büyük zaten detaylara pek takılmıyorum işimi görsün yeterli :) Bir de 9060 xt nin bir kaç tane versiyonu var ben 2 fanlı olanını alacağım sapphire var xfx var asus var tabi biraz daha pahalı sapphire uygun gibi gözüküyor bilginiz var mı o konuda da :) yordum sizi ama detaylar da bitmiyor pc işinde
PSU konusunda kullanım yüzdelerini gösteren eğri grafikleri var ve metin olarak da yazılıyor incelemelerinde. PSU kapasitesinin %50 ile %60 aralığında bir kullanımda PSU verimliliği daha yüksek oluyor. Bu da elektrik faturasında avantaj sağlayabiliyor. PSU kapasitesine yakın kullanımlarda ise hem enerji verimliliği düşer hem de PSU içindeki parçalar daha fazla ısınır ve arızaya müsait olur. Bir çok kullanıcı bunu atlıyor ve bazıları bu arızayla karşılaşıyor. Bu yüzden şimdiki sisteme en az 650W bakın, 750W ise uzun vadeli fayda sağlar diye tavsiye ediyorum. İleride bilgisayara güncelleme yapmanız halinde PSU yeter mi kaygınız olmaz en azından. Gerekirse 1-2 ay gecikmeli alın ama yazdıklarımı iyi düşünün. Bence 550W almayın yani.
Bu arada dahili PSU 550W var derken kasayla birlikte satılan bir PSU ise genelde kırpılmış versiyonunu koyuyorlar içerisine. 1-2 ay boyunca belki idare eder, belki ile benim aram pek iyi değildir ve tavsiyelerimi bu yönde veririm. Gücü yetmeyip kendi arızalanır ve yanında başka bileşenler de arızalanırsa masrafınız daha çok olabilir (bu da malesef kötü senaryo). Bilgisayardaki tüm bileşenlere güç dağıtan mini trafo gibi düşünün, ne kadar kaliteli olursa o kadar iyidir.

Ekran kartı için 16 GB VRAM modelini almanız gelecek açısından da seçiminiz isabetli olur. Ayrıca 2K TV ile kullandığınızı da yazmışsınız, ki o durumda 16 GB VRAM gerekli olduğunu testler ortaya koyuyor.

Dediğiniz kartın çok güzel bir incelemesi var ve kart neredeyse her açıdan incelenmiş. 2 fanlı olmasına rağmen soğutması kesinlikle yeterli. Lütfen kendiniz de izleyin:

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri