Yardım Fanların Sürekli Kapanıp Açılması Sorunu.

Pc225

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Selamlar, anakartımda arızadan dolayı değişim yaptım (eski: ASUS B450M-K II → yeni: ASUSPrime A520M-A II). Değişimden sonra kasa fanlarında şu sorunlar başladı:

• Değişimden sonra kasa fanlarında sorun başladı önceden böye bir sorun yoktu
  • Fanlar sürekli yarım saniye durup tekrar çalışıyor (videoda ses gelmeyebilir fanlar kapanıp açılıp çalışıyor, sadece ışıkla ilgili değil).Video linki
  • İşlemci fanında sorun yok
  • Sıcaklıklar normal (işlemci boşta yaklaşık 48 derece)
  • Suanda biosda standart modda ilk 30 dk sorunsuz çalıştı şimdi tekrar başladı aynı sorun sürekli gidip geliyor
  • SYS_FAN fiziksel kablo bağlantısını kontrol ettim, gevşeklik yok
  • BIOS sürümü güncel
  • BIOS ayarlarını sıfırlayıp standart hale getirdim, Fan konfigurasyonunu biosdan yaptım ama fayda etmedi
  • Kabloları eski anakarttan direkt aktardım, gözle görülür sorun yok

BIOS ayarlarını sıfırlayıp standart hale getirdim, kabloları eski anakarttan direkt aktardım fakat sonuç değişmedi.

Sorun BIOS/fan ayarlarından mı, yoksa anakartın fan kontrolüyle mi ilgili olabilir? Görüşlerinizi bekliyorum.
(ai ile basitleştirilerek tekrar yazılmıştır.) Video link

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
ASUSPrime A520M-A II değişim sonrası bağlantıları kendiniz mi yaptınız?
Anakartta bir sıkıntı olduğunu hiç sanmıyorum.
Sıkıntı olsa zaten anlardınız sistem yüklenmesi vb... açısından.

Kasa marka ve model nedir vermemişsiniz.
Kasadaki fan güç bağlantı özellikleri. Kasa ile gelen fan-hub diye tabir eidlen aparatın olup olmadığı, fan güç bağlantısının bunun üzerinden mi yapıldığı.
Ayrıca kasa fanları 3 pin mi yoksa 4pin PWN özellikli olup olmadığı.

ASUSPrime A520M-A II için
Fan and cooling related

1 x 4-pin CPU Fan header
2 x 4-pin Chassis Fan headers

Miscellaneous

2 x AURA Addressable Gen 2 header
2 x AURA RGB headers

Söylenenler bunlar.

KS

Pc225

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ASUSPrime A520M-A II değişim sonrası bağlantıları kendiniz mi yaptınız?
Anakartta bir sıkıntı olduğunu hiç sanmıyorum.
Sıkıntı olsa zaten anlardınız sistem yüklenmesi vb... açısından.

Kasa marka ve model nedir vermemişsiniz.
Kasadaki fan güç bağlantı özellikleri. Kasa ile gelen fan-hub diye tabir eidlen aparatın olup olmadığı, fan güç bağlantısının bunun üzerinden mi yapıldığı.
Ayrıca kasa fanları 3 pin mi yoksa 4pin PWN özellikli olup olmadığı.

ASUSPrime A520M-A II için
Fan and cooling related

1 x 4-pin CPU Fan header
2 x 4-pin Chassis Fan headers

Miscellaneous

2 x AURA Addressable Gen 2 header
2 x AURA RGB headers

Söylenenler bunlar.
Evet bağlantıları kendim yaptım daha doğrusu eski sistemle zaten tüm soketleri aynı, direkt aktardım yeni anakarta. Sistem normal açılıyor ve çalışmasında zaten herhangi bir sorun yok

Kasa DeepCool CL500.üzerinde Önde 3 , arkada 1 olmak üzere 4 fanı var. Fanlar 4 pin PWM splitter ile cha_fan1’e bağlı. Fan hub yok.

biosda pwm moduna alınca fanlar full devir çalışıyor, DC modunda ise yüke göre kendi ayarlıyor daha sessiz.Normalde tersi olması gerekmez mi ben öyle hatırlıyorum ama DC de iken bu kesilmeler yaşanıyor hocam.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
AI_Suite_III_Setup_

ASUS AI Suite III bu yüklü mü PC de...
Şimdi bunu vermemişler sizin anakrtın destek sayfasında. Olmasa da dışarıdan indirilebilir.

biosda pwm modunda kalsın.
ASUS desteğin Yotube da bizzat verdiği indirme linki:

Kod:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/14Utilities/Ai_stuite3-3.00.69_PPSU-2.00.55_System_Information-2.00.09.zip

RAR dan çıkarmalısınız.

FAN EXPERT sekmesi vardır. O sekmeyi açıp yine aynı sayfada FAN TUNNİNG sekmesi. Buna tıklayıp ayarlamasını bekleyin. Önce hızı yükselir sonra düşer. İşlemi tamamlar restart ister.
Restart sonrası saatin yanında ikonu belir. Açıp fan expert sekmesine gidersiniz.
İşlemci fanı görülür. Diğer kasa fanlarına da bakın hangisi görünecek.
Sılent, normal mod, .... bunları deneyebilirsinizz.

Kaldırmak gerekirse şu veya bu nedenle:
AI Suite 3 Cleaner v1.00.04 (Updated 2022/02/15):
Kod:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/14Utilities/UninstallAI3Tool_1.00.04.zip

Son düzenleme:
KS

Pc225

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
AI_Suite_III_Setup_

ASUS AI Suite III bu yüklü mü PC de...
Şimdi bunu vermemişler sizin anakrtın destek sayfasında. Olmasa da dışarıdan indirilebilir.

biosda pwm modunda kalsın.
ASUS desteğin Yotube da bizzat verdiği indirme linki:

Kod:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/14Utilities/Ai_stuite3-3.00.69_PPSU-2.00.55_System_Information-2.00.09.zip

RAR dan çıkarmalısınız.

FAN EXPERT sekmesi vardır. O sekmeyi açıp yine aynı sayfada FAN TUNNİNG sekmesi. Buna tıklayıp ayarlamasını bekleyin. Önce hızı yükselir sonra düşer. İşlemi tamamlar restart ister.
Restart sonrası saatin yanında ikonu belir. Açıp fan expert sekmesine gidersiniz.
İşlemci fanı görülür. Diğer kasa fanlarına da bakın hangisi görünecek.
Sılent, normal mod, .... bunları deneyebilirsinizz.

Kaldırmak gerekirse şu veya bu nedenle:
AI Suite 3 Cleaner v1.00.04 (Updated 2022/02/15):
Kod:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/14Utilities/UninstallAI3Tool_1.00.04.zip

Hocam ai suite'i kurdum Fan tuning de yaptım ancak pwm moduna alınca fanlar sürekli full speed çalışıyor ai suite içinden silent, normal, turbo modlarını denedim fakat hız hiç değişmedi, hep maksimum devirde dönüyor.

DC moduna alınca fan hızını düzgün şekilde ayarlayabiliyorum ve sessiz çalışıyor. Fakat bir süre sonra aynı gidip gelme problemi başlıyor.

Ayrıca alakalı bir şey mi bilmiyorum ama oyun oynarken bu kesintiler olmuyor daha stabil.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri