Gigabayt B650M Ds3H Anakart Bios + Ram Sorunu

starbuck

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
merhaba arkadaşlar başımda bir sıkıntı var çözmeye çalışıyorum çözemiyorum olmadı hep ileride çözerim diyorum yine olmuyor artık iş hepten çığrından çıktı.

gigabayt b650m ds3 h anakartım biosu güncel olmasına rağmen her pc açılışnda beni biosa yönlendiriyor.

diyeceksinizki bios pilınde sıkıntı var ondan onuda değiştirdim yine aynı.

2x16 kinston fury renegade 6400 mhz ram var bende bu yuzden ramin 1 tanesi bence çöp oldu.

biosa giriyorum ram hızını 6400 mhz ye getıryorum diğer ayarlarıda yapıyorum save liyorum.sıkıntı yok.fakat ertesi gun açtığımda benı yenıden bisa yonlendırıp tekrar ayar yaptırıyor

böyle yapa yapa ramin bır tanesinı anakart gormuyor rgb ışığı yanıyor fakat ram çalışmıyor.diğer çalışan ramı çıkartıp tek tek denedım yıne aynı.kaldı elımde 1 tane çalışan ram kaldı oda bozulcak dıye strese gırdım malum ram fıyatları tavan yaptı

bios pil yerınde sıkıntı olmuş olsa bu sefer biosun güncel olmaması lazım fabrikaka ayarlarına gelmesi lazım oda yok bios hep güncel 17 aralık 2025 biosu yuklu gozukuyor.

fakat gelgelelım yenıden başlatınca biosa yonlendırılıyorum.bırde arkadaşlar rgb sı yanıpta çalışmayan ram bozukmudur yoksa anakart yuzundenmı çalışmıyor

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
ram'in sıkıntı çıkarıp çıkarmaması rgb ile bağlantılı değil.

gigabyte b650m ds3h'ın 4 tane revizyonu var. Rev. 1.0/1.1/1.2 ve 1.3. ilk 3 tanesi aynı bios'u içeriyor sonucusunun farklı bios'u var. önce anakart'ın revizyonuna bir bak. fotoğraf üzerinde işratledim.

1768247914125.png

buna göre ilk 3 sürüm 1.0/1.1/1.2 için aynı tek bios diğer 1.3 için farklı bios yükleniyor.

muhtemelen sıkıntın bir ram'in sorunlu olması ile ilgili. yani o ram baştan beri sorunluydu zamanla takla attı gibi geliyor bana.

o bordla ryzen 7xxx 8xxx 9xxx gibi işlemciler kullanırsın. örneğin işlemcinin 7500f olduğunu varsayalım. bu işlemcinin overclock harici gerçek maksimum ram frekansları (dual rank single rank olayına girmicem gerek yok) :

2 adet aynı çift ram için:
DDR5-5200

4adet aynı ram için:
DDR5-3600

bundan sonrası overclock ve stabilite şansına kalmış. bu frekanslara sahip ram bulamıyorsan en yakın olanı seçersinki sıkıntı ihtimali minimuma düşsün. senin ram'in elinde belli bir kondisyon var ben bunları bilgi olsun diye yazdım.

anakartın Rev. 1.0/1.1/1.2 ise son sürüm F37 bios yüklü olacak
anakartın Rev 1.3 ise son sürüm FB8 bios yüklü olacak

sana tavsiyem xmp veya expo açmadığında ramler sorun çıkarmıyorsa büyük bir ihtimal o ramlerde sorun yok. ya ram frekansını düşürüp stabil sonuç alıyormusun bakacaksın yada ramleri satıp dediğim frekansa daha yakın yada aynı frekans ram bakacaksın

bu arada ek bilgi ram'in birini en alttaki işlemciden en uzak 4ncü slota takacaksın. bir slot atlayacaksın. diğerini işlemciden en uzak 2nci slota takacaksın. doğru montajı bu.

Son düzenleme:
KS

starbuck

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
ram'in sıkıntı çıkarıp çıkarmaması rgb ile bağlantılı değil.

gigabyte b650m ds3h'ın 4 tane revizyonu var. Rev. 1.0/1.1/1.2 ve 1.3. ilk 3 tanesi aynı bios'u içeriyor sonucusunun farklı bios'u var. önce anakart'ın revizyonuna bir bak. fotoğraf üzerinde işratledim.

Ekli dosyayı görüntüle 45614

buna göre ilk 3 sürüm 1.0/1.1/1.2 için aynı tek bios diğer 1.3 için farklı bios yükleniyor.

muhtemelen sıkıntın bir ram'in sorunlu olması ile ilgili. yani o ram baştan beri sorunluydu zamanla takla attı gibi geliyor bana.

o bordla ryzen 7xxx 8xxx 9xxx gibi işlemciler kullanırsın. örneğin işlemcinin 7500f olduğunu varsayalım. bu işlemcinin overclock harici gerçek maksimum ram frekansları (dual rank single rank olayına girmicem gerek yok) :

2 adet aynı çift ram için:
DDR5-5200

4adet aynı ram için:
DDR5-3600

bundan sonrası overclock ve stabilite şansına kalmış. bu frekanslara sahip ram bulamıyorsan en yakın olanı seçersinki sıkıntı ihtimali minimuma düşsün. senin ram'in elinde belli bir kondisyon var ben bunları bilgi olsun diye yazdım.

anakartın Rev. 1.0/1.1/1.2 ise son sürüm F37 bios yüklü olacak
anakartın Rev 1.3 ise son sürüm FB8 bios yüklü olacak

sana tavsiyem xmp veya expo açmadığında ramler sorun çıkarmıyorsa büyük bir ihtimal o ramlerde sorun yok. ya ram frekansını düşürüp stabil sonuç alıyormusun bakacaksın yada ramleri satıp dediğim frekansa daha yakın yada aynı frekans ram bakacaksın

bu arada ek bilgi ram'in birini en alttaki işlemciden en uzak 4ncü slota takacaksın. bir slot atlayacaksın. diğerini işlemciden en uzak 2nci slota takacaksın. doğru montajı bu.
hocam revizyon 1.2.biosta sorun yok.ramlere gelınce ıkı ram paket olarak aynı anda aldım amd expo.hadi ramide boş verelim .bios guncel herşey tamam yenıden başlatınca neden biosa gırıp yenıden ayar yaptırıyor onu anlamadım artık delıreceğim.ufak bı ayrıntıda gızlı esdasında bu durum ama ınan çözemıyorum gına geldı artık

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
hocam revizyon 1.2.biosta sorun yok.ramlere gelınce ıkı ram paket olarak aynı anda aldım amd expo.hadi ramide boş verelim .bios guncel herşey tamam yenıden başlatınca neden biosa gırıp yenıden ayar yaptırıyor onu anlamadım artık delıreceğim.ufak bı ayrıntıda gızlı esdasında bu durum ama ınan çözemıyorum gına geldı artık
xmp açık mı kapalı mı ?

açıksa kapatıp öyle denersin.

birde makineyi hiç 2 adet (doğru şekilde takılmış) ramle denedin mi ?

doğru takılmış 2 ramlede xmp/expo kapalıyken sorun çıkıyor mu ? öğrenmem gerek. olurda sorun çözülürse işte sorun bundan diyip öneri getireceğim.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri