Yardım Gigabyte RTX 4070 Eagle Oc 12Gb Isınma Sorunu

barmelow

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Elimde şu an tam olarak başlıkta da belirttiğim gibi bir GIGABYTE GeForce RTX4070 EAGLE OC 12GBGDDR6x 192Bit ekran kartı var, evvelsi gün kasamı komple dağıtıp temizliğini yaptım ekran kartının fanlarındaki pisliği temizlemek için de kartın bloğunu vs ayırıp çıkardım fanlarını temizledim, elimde de halihazırda mastergel pro vs vardı işlemciye de ekran kartına da bunlardan sürüp topladım. Şu an kart herhangi bir yük altına girdiğinde 80 dereceye kadar çıkıyor fanlar tam güçte dönüyor ama kart kolay kolay soğumuyor kart kendisini korumaya alıp görüntü işlemeyi bırakıyor. Kartı topladıktan sonra farkettim ki vram ve mosfetler üzerindeki pedlerin bazıları tam basmıyor kartı alalı tam 2 sene oldu pedler eskimiş midir, onları da değiştirmeli miyim ? eğer değiştirmeliysem nasıl ne marka bir ped almalıyım bir fikrim yok açıkçası, hani pedlerdeki kalınlık vs mevzusunu falan biliyorum ama biraz bakındım piyasadaki pedlerden pek memnun çıkan olmuyor ne yapabilirim vs fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Bu arada elimdeki mastergel pro v2'nin ekran kartı için tam olarak uygun özellikte olmadığını sorununu gördükten araştırdıktan sonra farkettim ve birer adet mx4, mx6 ve pedler yerine de 20 gr cooler force termal putty sipariş ettim ama sonuçlar ne kadar tatmin edici olur bilmiyorum, sipariş geldiğinde komple tekrar söküp macunu ve pedleri değiştirip bakacağım. İşlemcide veya kartta herhangi bir oc söz konusu değil. Fikir ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
GIGABYTE GeForce RTX4070 EAGLE OC
iki yıllık süre, bir süre daha devam edilebilirdi mofset ve gpu işlemci macun açısından.
Değiştirmeden önce sıcaklıklar ne durumda idi?

''Şu an kart herhangi bir yük altına girdiğinde 80 dereceye kadar çıkıyor fanlar tam güçte dönüyor ama kart kolay kolay soğumuyor kart kendisini korumaya alıp görüntü işlemeyi bırakıyor. Kartı topladıktan sonra farkettim ki vram ve mosfetler üzerindeki pedlerin bazıları tam basmıyor^^
Thermal padlere bakmışsınızdır. Parçalanma dağılma iyice ezilme gibi bir durum söz konusu mu?
Padler tam oturmuyor demişsiniz bunları hafif düzeltip oturtmaya tam temas sağlamaya çalışıp bir bakabildiniz mi?

----------------------------------------------------

''herhangi bir yük altına girdiğinde 80 dereceye kadar çıkıyor.''
Genel kabul görmüş ilkeler ile farklı durumlardaki değerleri sizdeki sıcaklıklar ile karşılaştırmaya çalışın:

GPU soğutucunuzun türüne ve ortam sıcaklığına bağlı olarak, boşta sıcaklık aralığının 25°C ile 50°C arasında olması muhtemeldir ve 40°C'nin altındaki her şey idealdir.

Sürekli dönen CPU fanlarının aksine, ekran kartınızdaki fanlar yük altında olmadığında devre dışı kalabilir. Birçok ekran kartı için, fanların dönmeye başlamasından önceki maksimum sıcaklık sınırı 60°C'dir.

Sisteminizde yetersiz soğutma varsa, GPU fanlar tarafından soğutulmadan önce 60°C'ye ulaştığında sıcaklıkta küçük ani yükselmeler görebilirsiniz. Ancak, boştayken sürekli olarak 60°C'nin üzerinde kalıyorsa, GPU'nuzun soğutma sistemlerinde bir sorun var demektir.

Yük altında normal GPU sıcaklıkları nelerdir?

Oyun oynarken, video düzenlerken, grafik oluştururken veya GPU'yu yoğun kullanan diğer görevleri gerçekleştirirken, fan hızıyla birlikte sıcaklığın da arttığını fark edeceksiniz. Çoğu durumda, ortalama sıcaklık 60-85°C aralığında olmalıdır. İş yükünüz aşırı yoğunsa, bazen 90°C'nin üzerine çıkan küçük sıcaklık artışları görebilirsiniz, ancak çoğu modern GPU bu sıcaklığı aştığında termal kısıtlamaya maruz kalır. Bu arada...

Termal daraltma nedir?
Termal kısma, ekran kartlarına (ve diğer donanım bileşenlerine) entegre edilmiş ve önceden belirlenmiş bir sıcaklığı aştıkları anda saat hızlarını düşüren bir güvenlik mekanizmasıdır. Kesin kritik nokta, GPU markaları ve nesilleri arasında değişiklik gösterse de çoğu, 90°C'ye ulaştıklarında kısmaya başlar.

Termal kısıtlama, ekran kartınızın hasar görmesini önlese de, performansın düşmesine neden olur. Ayrıca, bu sıcaklıkta uzun süre kalmak GPU'nuzun ömrünü kısaltabilir. Genel bir kural olarak, ekran kartınız için güvenli çalışma sıcaklığının üst sınırının 85°C olduğunu düşünmelisiniz.

------------------------------------------------------

mastergel pro, mx4, mx6 hepsi iyidir. Eğer tekrar gpu kasasını açamak sorunda kalırsanız mecburen gpu işlemciyi temizleyip tekrar macun sürülmesi gerekeceği için MX6 de sürüleblir.

GIGABYTE GeForce RTX4070 için şerit halinde ayrı ayrı termal pad alıp mofsetlerin üzerine yerleştirmek bira çetrefilli ve kafa karışıklığı olan bir durum.

Farklı yerdeki mofsetler için farklı kalınlıkta kullanmayı tavsiye edenler var. Kalınlık olarak hiç kimsenin kesinlikle anlaşamadığı durumlar var. Yeni padlerin orj. fabrikasyon yerleşmiş padlar kadar soğutma yakalamayanlar var. (Kalınlık kargaşası yüzünden. Gigabayte ve diğerleri şunun için şu kalınlıkta termal pad kullanın diye bir açıklama vermemiş)

bu yüzden ilk önceliğiniz orj, üserine gelen termal pedler le düzeltip boşlukları önleyerek, tam temas bakmanız. (Tabi aşır aşınıp kullanılmayacak duruma gelmedi ise)

20 gr cooler force termal putty bu hazır şerit padlerdan daha işlevsel ve kullanışlı görülüyor.
Bunun kalın sürüm ince sürüm şeklinde sürülebliyorsa.

GIGABYTE GeForce RTX4070 thermal pad thickness

şeklinde Özellikle REDDİT ten kullanıcılara bakıp ayarlamalar yapabilirsiniz

KS

barmelow

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Cevabın ve vaktin için teşekkür ederim öncelikle;

En baştaki temizlikten önce sıcaklıklar normalin biraz üzerindeydi yani işlemcimin sıfır alınıp takılmasının üstünden zaten 3 seneyi geçmişti onu o yüzden değiştim bir problem yok işlemcide de zaten şu an.

Ekran kartım için 2 sene civarı olmuştu ama sıcaklıklar boştayken 40 dereceleri görüyordu bende onun da macununu yenilemek istedim, benzer kartların boştayken 34 derecelerde gezdiğini gördüm.

Pedlerde herhangi bir ezilme yırtılma yok fakat pedlerin yapısı biraz sert geldi bana açıkçası, çünkü bildiğim kadarıyla pedler hafif ıslak hissettirmeli. Pedlerin yapısını bozmak istemediğim için hiçbirine dokunmadım fakat gördüğüm kadarıyla ezilme vs göremedim.

Kartın şu anki yük durumunda sıcaklığı 80 dereceye kadar çıkıyor fakat 80'den sonra sanırım bir kompanent aşırı ısınıyor ve sistem görüntü işlemeyi bırakıyor, bende zaten o dereceye geldiğinde karta zarar gelmemesi için sisteme reset atıp yükü düşürdüm yani karta zarar gelmesinden korktuğum için. Bu arada sistemi yüke sokme dediğim olay da render test falan değil, tarkov arenayı açıyorum ve sadece menüde bekliyorum direk bunlar oluyor.

Daha öncesinde oyun içerisindeyken bile fanlar 70% hızın üstüne çıkmazdı şu anda menüde beklerken bile kart 80 dereceye ulaşıyor ve zarar verecek şekilde üstüne de çıkabilir diye düşünüyorum, zaten daha öncesinde kart yük altında oyundayken bile 60 dereceleri geçmezdi.

Btw verdiğin değerli bilgiler ve ipuçları için çok teşekkür ederim şimdi /r'ye gidiyorum oraya daha fazla bakmam gerekecek gibi görünüyor. Macun ve putty geldiğinde denemelerimi yapıp kartı tekrar söküp tecrübelerimi ve kartın ped vs fotolarını burada paylaşıp konuyu güncelleyeceğim.

KS

barmelow

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Oyunu açtım menüye düştüm ve olanlar bunlar işte, normalde kısa bi ekran kaydı almıştım ama forum videoyu yüklememe izin vermedi.

Ekli dosyalar

• 1762881677766.png
    1762881677766.png
    1.9 MB · Görüntüleme: 11

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
Oyuna başlayıp yüklenmeden, sadece münüde 79 derece çok yüksek tabiki.

Kartın şu anki yük durumunda sıcaklığı 80 dereceye kadar çıkıyor fakat 80'den sonra sanırım bir kompanent aşırı ısınıyor ve sistem görüntü işlemeyi bırakıyor,
Bu durumda zaten kullanmayı engelliyor. 80 derece de de çalışmayı sürdürmesi gerekirdi.

ve sistem görüntü işlemeyi bırakıyor, bu normal gelmedi bana....

Umarım ısınma dışı bir sorun yoktur kartta..

KS

barmelow

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Oyuna başlayıp yüklenmeden, sadece münüde 79 derece çok yüksek tabiki.

Kartın şu anki yük durumunda sıcaklığı 80 dereceye kadar çıkıyor fakat 80'den sonra sanırım bir kompanent aşırı ısınıyor ve sistem görüntü işlemeyi bırakıyor,
Bu durumda zaten kullanmayı engelliyor. 80 derece de de çalışmayı sürdürmesi gerekirdi.

ve sistem görüntü işlemeyi bırakıyor, bu normal gelmedi bana....

Umarım ısınma dışı bir sorun yoktur kartta..
yani 80in de üzerine çıkar diye düşünüyorum fakat çip haricinde başka bişey de aşırı ısınıyor ki görüntü işlemeyi bırakıyor diye düşünüyorum, bakalım siparişler gelsin denicem, şimdilik sipariş gelene kadar öyle takılıyorum.

KS

barmelow

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Thermal putty ve mx6 geldi tüm pedleri söktüm hepsinin yerine putty yaptım, pedlerin hiçbirinin yapısı hoşuma gitmedi dikkatli baktığımda pedlerde çatlama açılma olduğunu farkettim bende o yüzden hepsini söküp putty yaptım. Şu an kartı furmarka sokuyorum 2 k da 80 derecenin üstüne çıkmıyor full yükte, fanlarda 60% geçmiyor sorun sanırsam pedlerin herhangi birinin mosfetlere temas etmemesinden diye düşünüyorum, soracak olursanız ped ölçülerini almadım söktüğümde, ama puttyden şu an gayet memnunum inş uzun vadede de iyi performans verir. Sorun çözüldü.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
736
2 k da 80 derecenin üstüne çıkmıyor full yükte, fanlarda 60% geçmiyor.
Tamamdır gayet güzel halletmişsiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri