GPU Sorunu Hk.

Patatesbeyyy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba arkadaşlar,

Birkaç gün önce Valorant açılmıyor diye çözüm aradım ve çözüm yolunda Bios ayarlarından "Secure Boot seçeneğini aktif et" diyordu, ben de ettim. 

Bundan sonra kasa fanı maksimum devirde çalışmaya başladı ve ekranlarıma görüntü gelmedi, ne kadar reset atsam da bios pilini çıkarıp bekletsem de  durum düzelmedi. 

Son olarak tüm görüntü kablolarını söküp, yalnızca birini anakarttaki VGA girişine takarak görüntü gelmesini sağladım. Tabii akabinde diğer kabloları da takarak bilgisayarı normale çevirdim ve bir daha sorun yaşanmaması için Bios ayarını disabled yaptım ve artık kurtulduğumu sandım.

Ancak bununla bağlantılı farklı bir sorun yaşamaktayım. Riot Games oyunlarını açtığında, GPU error hatası ile karşılaşıyorum ve diğer oyunlarda ise herhangi bir hata ile karşılaşmadan 1 dakika içerisinde oyun donarak çöküyor. 

Çözüm adına dediğim gibi bios ayarlarını resetledim, format attım ama nafile. Bu noktada yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,416
Cvp: GPU Sorunu Hk.

Selamlar,

Öncelikle Türkçe kullanımınız muazzam. Dikkatiniz için teşekkür ederim.

Sanırım Valorant üzerinde Vanguard sorunu yaşadınız. RIOT'un en saçma çözümlerinden birisi ne yazık ki. TPM 2.0'ı açtınız mı bu esnada? Windows 11 kullanıyorsanız, bu problem herkesin başına gelebiliyor.

Şu çözümü önerebilirim;

1-) BIOS pilini çıkartın ve 2 dakika kadar bekleyin.

2-) Ardından tekrar BIOS pilini takarak sistemi başlatın ve DEL tuşu ile BIOS menüsüne giriş yapın.

3-) Hangi anakart modelini kullanıyorsanız, ilgili üreticinin web sitesine girerek "burası önemli" son sürüm BIOS versiyonunuz varsa bir öncekini, daha eski bir BIOS sürümünüz varsa son sürüm BIOS kurulumunu yaparak sistemi güncelleyin.

4-) Ardından Windows açılıyor mu kontrolünü sağlayın. Eğer açılıyorsa TPM'i temizlemeniz gerekiyor. Bunun için TPMCleaning gibi uygulamalar var. 

5-) Eğer Windows açılmazsa, Security menüsüne giriş yapın. Hemen altta Security Device Support sekmesine gelin. Bunu "Enabled" konumuna getirin.

6-) Ardından Advanced menüsüne gelin. Windows Configuration sekmesine girin. BIOS Mode sekmesinden "CSM" işaretliyse bunu "UEFI" olarak değiştirmeniz gereklidir.

7-) Son olarak da Secure Boot sekmesine tekrar gelerek Secure Boot Mode seçeneğini Standart olarak işaretleyin. ÖNEMLİ: Standart olarak görünebilir. Siz yine seçin "Custom" yapın sonra tekrar Standart seçeneğini seçerek kaydedin.

Problemin bu şekilde çözülmesini bekliyorum. Geçmiş olsun.

KS

Patatesbeyyy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Tekrar Selam,

İlginiz için ben teşekkür ederim. Bilgisayarım oldukça eski (Lenovo Erazer x310). Bios güncellemek amacıyla resmi sitesinden yaptığım incelemelerde BIOS güncellemesi için bir dosya görüntüleyemedim. Sanıyorum ki stock versiyonu dışında çıkmış başka versiyonu bulunmuyor.

Ek olarak unuttuğum bir şey var; Grup İlke Düzenleyisici'nden TMP 2.0'ın aktif edilmesine yönelik bir bat dosyası çalıştırmıştım. Ancak cihazım TPM 2.0 desteklemiyor, belki bununla bağlantısı da olabilir diye aklıma şimdi geldiğinden belirtmek istedim.

Görselde belirttiğiniz TPM temizleme komutunu ise nasıl çalıştıracağımı bulamadım. Muhtemelen TMP 2.0 desteklememesine rağmen çalıştırdığım bat dosyasının yaptığı makro ayarlar, sistemde bir soruna neden oldu :/

Not: BIOS pili çıkarıp bekletme işlemini çok yakın zamanda yaptım ve CMS'de "disabled" şekilde.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri