Soru Hangi̇ Di̇ji̇tal Müzi̇k Platformu Daha İyi̇?

ruhadam

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
26 Mar 2022
Mesajlar
14
Tepki
9
Konum
6 | Ankara
Dijital müzik platformları kullanıcıların gün içinde en çok ziyaret ettiği nokta haline geldi. Günümüzde radyo kültürünün azaldığını görmek üzücü olsa da yerini yenilerinin alması çok uzun sürmedi. Spotfy, Deezer, Fizy, Apple Music, Youtube Music gibi platformların kullanıcı sayılarının her gün artması müzik sektörünün dinleyici platformu üzerinde yeni bir yere kaydığının en açık örneği. Kullanıcılar bu alanlarda milyonlarca şarkıya, sanatçıya, podcaste ulaşabiliyor. Hiçbir indirme zahmeti olmadan dilediğimiz kalitede müzik listeleri doğrudan karşımızda. Zaten tüm bu uygulamaların temel amacı ulaşma zahmetini ortadan kaldırmak. Kişi uygulamalardan birini beğenip yükledikten sonra kendi ayarlarını yapıp dilediği müziğe ulaşabiliyor.

Spotify Adını dünya çapında ilk duyuran ve oldukça popüler olan müzik platformu 2006 yılında İsveç’te kurulmuştur. Milyonlarca kullanıcısı olan bu platform kullanıcısına standart ve premium birkaç paketi sunmakta. Standart kullanıcılar reklam ile karşılaşırken premium kullanıcılar reklamsız ve sınırlama olmadan diledikleri müziği dinleyebiliyor. Standart ve premium paketlerin bir diğer farkı ise ses kalitesi. Dijital müzik platformu, kullanıcılarına MP3 kalitesinde ses sunmakta. Standart paket kullanıcıları en fazla 128kb/s alırken premium kaliteye sahip kullanıcılar 320kb/s ses kalitesi alabiliyor. Ayrıca öğrencileri kapsayan bir paketi de mevcut. Bu paketi alan öğrenciler daha uygun fiyata premium kullanıcı olabiliyor. Hemen hemen her sistemde mevcut.

Deezer Dijital servis 2007 yılında hayata geçti. Ülkemizde son bir kaç yıldır boy gösteren popüler bir uygulamadır. Reklamlarına aşina olduğumuz bu platform kullanıcılarına iki farklı pakette hizmet ediyor. Kayıtlı kullanıcılar isterlerse ücretsiz biçimde reklamlarla dinleyebiliyorken dilerlerse premium bir paket seçebiliyor. Premium paketlerin arasında bence gerçekten premium denebilecek özellikler mevcut. Bu uygulama kullanıcısına gerçekten yüksek kalitede ses sunuyor. Kullanıcıya 320kb/s MP3 ses kalitesi sunarken dileyen kullanıcısına da 16 bit, 1.411 kbps FLAC ses kalitesini sunabiliyor. Uygun ekipmanlar ile oldukça kaliteli bir deneyim sunan uygulama hemen hemen her platformda mevcut ve basit arayüze sahip.

Fizy 2008 yılında kurulan ve Turkcell ‘in geliştirdiği bu dijital müzik servisi de başarılı servisler arasında yer aldı. Turkcell kullanıcılarının avantajlı paketlerle kullanabildiği bu platform gençler arasında popüler bir uygulama. MP3 64kb/s ve 320kb/s ses kalitesi sunuyor. Kişiler standart ve premium paketleri seçebiliyor. Paketleri öğrenciye, aileye ve diğer kullanıcılara uygun şekilde tasarlanmış. Mobil, web ve diğer platformlarda rahatlıkla bulunabiliyor.

Apple Music 2015 yılında Apple firması tarafından tanıtıldı. Apple kitlesi tarafından oldukça sevilen bu platform diğer kullanıcılar tarafından da ilgi görüyor. MP3 ses kalitesinin yanı sıra Dolby Atmos ile kayıpsız ses kalitesi de sunmayı başarabiliyor. Öğrenci, bireysel ve aile paketleriyle uygun fiyatlara sahip. Geliştiricisi Apple olsa da hemen hemen her platformda mevcut.

Youtube Music 2015 yılında piyasaya sunulmuştur. Google’ın yan kuruluşu olan Youtube tarafından öne sürülen ve geliştirilen platform standart Youtube’dan farklı bir arayüze sahip. MP3 kalitesinde ses deneyimi sunan Youtube yukarıda bahsettiğim uygulamalar gibi değil. Kullanıcılara içerikleri Youtube üzerinden sunmakta. Premium ve standart paketi mevcut. Standart paketi kullanan bir mobil kullanıcı ekranını kapattığında ya da uygulamadan çıktığında oynatılan müzik duruyor. Yani illa iyi bir hissiyat ve kullanım istiyorsanız premium paket şart.

Değerlendirme Notu​

Piyasaya dijital müzik servislerinden adını ilk duyuran Spotify oldu. Tüm dijital müzik servisleri çevrimdışı dinleme ve standart pakette arka planda çalışma özelliğini sunuyor, Youtube müzik hariç. Premium paket aldıklarımın arasında ses deneyimini en çok beğendiğim Deezer oldu. Ses kalitesine önem veren biri olarak FLAC dinlemenin farkını deneyimlemeden anlatamam. Uygun Hi Fi destekli ekipmanlar ile bu kaliteyi test edebilirsiniz. Ayrıca tüm platformlar ilk bir ay ücretsiz deneyim sunuyor ve bu süre platform hakkında fikir sahibi olmak için yeterli. Fiyat olarak karşılaştırmayacağım çünkü fiyat konusunda hemen hemen birbirine yakınlar. Bu tür dijital müzik servislerinin -depolama zorunluluğu olmadan- internet bağlantısı ile hızlıca müzik dinlemenizi sağlaması günümüz dünyasında oldukça beğenilen bir fonksiyon. Ayrıca yukarıda sıraladığım bu müzik platformları hemen hemen her işletim sisteminde mevcut. Basit bir kurulum sonrası tüm müzik listeniz karşınızda. Dilerseniz ücretsiz standart özellikleri ile kullanın ya da premium bir paket alabilirsiniz. Premium paket konusunda uygulamalar pek ısrarcı değil reklamlarla ve bazı kısıtlamalarla dinleme yapabilirsiniz. Yani standart özelliklerle yeterli düzeyde müzik deneyimi sağlayabiliyorlar.

Dijital müzik platformları içerisinde yıllık üyelikler de mevcut. Mesela Deezer her ay 22.99 TL bir ücret sunarken yıllık alımlarda 206,88TL (aylık 17,24TL) ödemeniz yeterli. Ayrıca aile paketleri de mevcut. Kullanıcılar aile paketlerini satın alarak da ücreti paylaşabilirsiniz. Dikkatimi çeken konu, Deezer’da aile paketinde FLAC desteği olmaması. İlk satın aldığım aile paketi olmuştu ama aynı fiyat olan deezer premium 'a geçtim daha sonra. TIDAL ‘dan sonra hem fiyat hem performansıyla tercih ettiğim bir platform oldu.

Kullanıp başarılı bulduğum dijital müzik platformlarını sizlere tanıtmaya çalıştım. Bu uygulamalar sayesinde seyahat ederken, sporda, arabada, otobüste, hayatımızın her yerinde kulaklıklarımızı takıp kolayca müzik dinleyebiliyoruz. Üstelik dinlediğiniz müziklere yakın diğer sanatçıların ürünlerini de sunuyorlar. Böylece milyonlarca şarkı arasında zevkinize uygun olanını keşfetme imkanını da yakalıyorsunuz.
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri
Üst