Hp Victus D16 (I5 13500H + RTX 4060) – Arch Linux + Hyprland Siyah Ekran / Nomodeset Sorunu

Solin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Merhaba,

Daha önce sistemime Arch Linux’u Hyprland ile dual boot olarak kurmuştum. Ancak kurulumdan sonra ciddi bir ekran problemi yaşadım.

Sistem bilgileri:

• Laptop: HP Victus D16
  • İşlemci: i5 13500H
  • Ekran Kartı: RTX 4060
  • Secure Boot: Kapalı
  • Şu anda sistemde sadece Windows kurulu (Linux tamamen kaldırıldı)

Yaşadığım sorun:
Arch Linux kurulumundan sonra sistemi normal şekilde başlatmaya çalıştığımda siyah ekran alıyordum. Ancak kernel parametresine nomodeset eklediğimde sistem açılıyordu.

nomodeset olmadan:

• Siyah ekran
  • Görüntü gelmiyor
  • Sistem donmuş gibi görünüyor

nomodeset ile:

• Sistem açılıyor
  • Ancak performans ve sürücü tarafında sorunlar oluşuyor

Tahminimce sorun NVIDIA sürücüsü, hybrid graphics (Intel + NVIDIA) ya da KMS ile ilgili olabilir.

Hyprland Wayland tabanlı olduğu için NVIDIA tarafında ekstra ayar mı gerekiyor emin değilim.

Sormak istediklerim:​

1. Bu donanımda Arch + Hyprland stabil çalıştıran var mı?
  2. NVIDIA 4060 için doğru kurulum sırası nasıl olmalı?
  3. nvidia, nvidia-dkms, nvidia-open paketlerinden hangisi önerilir?
  4. İlk kurulumda nouveau tamamen blacklist edilmeli mi?
  5. GRUB parametrelerinde özellikle eklenmesi gereken şeyler var mı?

Temiz kurulum yapacağım. Bu donanım için doğru ve stabil kurulum adımlarını paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
çok sayıda linux distrosu kurdum. çoğu gaming notebook intel igpu+nvidia şeklinde hybrid oluyor. linux için verimi düşük sıkıntılı bir iş. onu baştan belirteyim.

nvidia için en güncel arch linux depolarının şurada olması gerek:

hyperland yerine başka bir wayland uyumlu pencere yöneticiside kullanabilirsin. cachyos şu ara çok popüler arch tabanlı hyperland onada kurulabiliyor. performans odaklı bir distro. güncel işlemciler için farklı farklı derlemeleri hazır olarak var.

bence cachyos+kde 6'yı bir dene. cachyos forumlarında her türlü desteğide bulursun belki ona gerek bile kalmaz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri