Soru I714700K Işlemcimi Değiştirmeli Miyim?

ilkaydmr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
11
Herkese merhaba arkadaşlar.
Yaklaşık 2 senedir kullandığım bilgisayarımın özellikleri şu şekilde:
  • İşlemci: Intel Core i7-14700K 5.6GHz
  • İşlemci soğutucu: Arctic Liquid Freezer II – 420mm
  • İşletim sistemi: Windows 11
  • RAM: 2x32 GB = 64 GB XPG Lancer Black
  • Ekran kartı: Galax GeForce RTX 4070 Ti Super
  • Depolama: Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD
  • Kasa: Lian Li LANCOOL III
İşlemcime Cinebench testi yaptığımda 33.202 puan alıyor ve maksimum 89°C’ye kadar çıkıyor. OCCT testinde zaman zaman 90°C’nin üzerine çıktığı da oluyor, özellikle Antalya’nın sıcak yaz aylarında. Geçenlerde forumda bir kullanıcının aynı işlemci modelini garanti kapsamında değiştirdiğini ve sıcaklık sorunlarının düzeldiğini gördüm. Bunun üzerine ben de Intel ile iletişime geçtim. Birkaç e-postadan sonra işlemcimi yenisiyle değiştireceklerini söylediler. Ancak kararsızım, çünkü işlemcim kronik sorunlu seriye dahil olsa da çok sık mavi ekran hatası almıyorum. Değişim yaptırırsam yaklaşık bir hafta işlemcisiz kalacağım.
Bu sorunlu işlemci olayından sonra Intel işlemcilerinde bir geliştirme yaptı mı? Yani yeni seri işlemci üretilip bu sorun ortadan kaldırıldı mı yoksa yine aynı kronik sorunlu işlemcilerle değişimi mi sağlanıyor?
Bu nedenle emin olamıyorum: Sorun büyük görünmese de hazır değişim onayı çıkmışken işlemciyi yeniletmeli miyim, yoksa mevcut haliyle kullanmaya devam mı etmeliyim?

Bu konuda siz forum üyelerinin ve ( @OceanLaB ) Taner hocamın görüşlerini almak istiyorum.
Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
.''Bunun üzerine ben de Intel ile iletişime geçtim. Birkaç e-postadan sonra işlemcimi yenisiyle değiştireceklerini söylediler.''
çok sık mavi ekran hatası almıyorum

(Bu kendi başına bile yeterli sorundur.)

Madem iletişime geçip onay almışsınız değiştirin bence, kargo ücretsiz masrafsız gönderecekler.
Bu değişim konusunu (İntel sorunlu seri)dh-turuncu forum üzerinden takip etmiştim. Oradaki arkadaşların yorumlarına göre yazıyorum.

Gelecek yeni işlemci sorunsuz olanlardan, test edilmişlerden gönderilecektir. Bu konuda yine şansa sorunlu olanlardan denk gelir mi endişesi yaşamamışlar.

Diğer konu yeni gelecek işlemci de bu tür işlemciyi zorlayıcı testler yapmamamınız gerekecek. Eğer bu tür zorlamalarda voltaj dalgalanmaları ve sıcaklık yüzünden fiziksel hasar alırsa ki bu ihtimal vardır. Yine geriye dönülmez sorunlu kategorisene girecektir.

Yeni işlemci geldi sadece Anakart microcode bios güncellemesi yaparsınız.
Ram ları xmp eneble şeklinde ayarlarsınız.
Bunların biostan işlemci ile ilgili hız aşartmaları yapmazsınız.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri