Soru İşlemcimi Güncellemeyi Düşünüyorum

LoudyBloody

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
İyi günler PCH Forum sakinleri, bugün aklıma takılan bir soruyu size danışmak için bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Yakın zamanda yayıncılığa akabinde içerik üreticiliğine (yayın kesitleri, oyun videoları vs.) başlamayı düşünüyorum, bu yüzden de halihazırda harika iş gören ve sevdiğim işlemcimi birkaç gömlek üstü olan Ryzen 9 9950X3D ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Fakat Ryzen 9 9950X de neredeyse yarı fiyatına hemen hemen aynı özellikleri sunuyor, Sizce ne yapmak daha mantıklı olur?

Soru/Cevap

- Anakartım AM5 destekli, hayır intel anakarta geçmeyeceğim. AMD işlemcide kalacağım.

- Sistem özelliklerim altta yazmaktadır

- Oynayacağım oyunlar: Rust, Hunt Showdown, Rainbow six siege, Arena Breakout infinite, Dead by daylight ve AAA Tarzı hikayeli oyunlar.

- Aktif olarak kullandığım uygulamalar: Davinci Resolve, OBS Studio, Discord, Steam, google Chrome.

Kasa: Asus A21

- PSU: Asus Prime AP-750G 80+ Gold 750W

- Anakart: Asus PRIME B650M-K DDR5 AM5 mATX Anakart

- İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.7 GHz 6 Çekirdek 38MB Önbellek AM5

- Ekran Kartı: Asus DUAL GeForce RTX 4070 Super EVO 12GB GDDR6X 192 Bit DLSS 3

- RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16) 6000 MHz DDR5 CL30 AMD EXPO Ram

- Depolama: Corsair MP600 PRO NH 2TB PCIe 4.0 Gen4 x4 NVMe M.2 SSD

- İşlemci Soğutucu: Corsair H100 240mm Liquid Cooler

Son düzenleme:

Monster Form

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
148
İyi günler PCH Forum sakinleri, bugün aklıma takılan bir soruyu size danışmak için bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Yakın zamanda yayıncılığa akabinde içerik üreticiliğine (yayın kesitleri, oyun videoları vs.) başlamayı düşünüyorum, bu yüzden de halihazırda harika iş gören ve sevdiğim işlemcimi birkaç gömlek üstü olan Ryzen 9 9950X3D ile değiştirmeyi düşünüyorum.
Fakat Ryzen 9 9800X de neredeyse yarı fiyatına hemen hemen aynı özellikleri sunuyor, Sizce ne yapmak daha mantıklı olur?

Soru/Cevap

- Anakartım AM5 destekli, hayır intel anakarta geçmeyeceğim. AMD işlemcide kalacağım.

- Sistem özelliklerim altta yazmaktadır

- Oynayacağım oyunlar: Rust, Hunt Showdown, Rainbow six siege, Arena Breakout infinite, Dead by daylight ve AAA Tarzı hikayeli oyunlar.

- Aktif olarak kullandığım uygulamalar: Davinci Resolve, OBS Studio, Discord, Steam, google Chrome.

Kasa: Asus A21

- PSU: Asus Prime AP-750G 80+ Gold 750W

- Anakart: Asus PRIME B650M-K DDR5 AM5 mATX Anakart

- İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.7 GHz 6 Çekirdek 38MB Önbellek AM5

- Ekran Kartı: Asus DUAL GeForce RTX 4070 Super EVO 12GB GDDR6X 192 Bit DLSS 3

- RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16) 6000 MHz DDR5 CL30 AMD EXPO Ram

- Depolama: Corsair MP600 PRO NH 2TB PCIe 4.0 Gen4 x4 NVMe M.2 SSD

- İşlemci Soğutucu: Corsair H100 240mm Liquid Cooler
Hocam sadece işlemci yükseltmek yetmez önerim ekran kartınızıda satıp 5070 Ti+9700x combosu alın.

KS

LoudyBloody

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Hocam sadece işlemci yükseltmek yetmez önerim ekran kartınızıda satıp 5070 Ti+9700x combosu alın.
Tavsiye için teşekkür ederim hocam fakat sahip olduğum ekran kartı her anlamda işimi fazlasıyla görüyor, birkaç nesil daha götüreceği kanaatindeyim. İşlemcim ekran kartına göre güçsüz kaldığı için (kötü demiyorum, tam anlamıyla istediğim performansı sağlamıyor) sadece onu güncellemeyi düşünüyorum.

Monster Form

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
148
Tavsiye için teşekkür ederim hocam fakat sahip olduğum ekran kartı her anlamda işimi fazlasıyla görüyor, birkaç nesil daha götüreceği kanaatindeyim. İşlemcim ekran kartına göre güçsüz kaldığı için (kötü demiyorum, tam anlamıyla istediğim performansı sağlamıyor) sadece onu güncellemeyi düşünüyorum.
Hocam bütçe bu kadar fazlayken benim dediğim daha mantıklı olacaktır ama illa işlemci yükseltmek istiyorsanız 9950X daha mantıklı sırf 3D için 2 katı para verilmez.

Son düzenleme:

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
AMD orta düzey ve üst düzey işlemci kullanmadığım için aralarında karşılaştırma yapamayacağım.
Yalnız;

""Fakat Ryzen 9 9950X de neredeyse yarı fiyatına hemen hemen aynı özellikleri sunuyor, Sizce ne yapmak daha mantıklı olur?""

Dikkatimi çeken bu oldu. Ayrıca Ryzen 9 9950X fiyatını da düşününce.

Computerbase in daha yeni yayınlamış olduğu
İşlemci Sıralaması 2025: AMD Ryzen 9000, 7000

---Performans derecelendirmesi – Ortalama FPS
---Performans derecelendirmesi – Çerçeve süreleri
---Performans derecelendirmesi Çok Çekirdekli -Tek çekirdekli

Bu açılardan değerlendirmişler. Faydası olabilir.

KS

LoudyBloody

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Hocam bütçe bu kadar fazlayken benim dediğim daha mantıklı olacaktır ama illa işlemci yükseltmek istiyorsanız 9950X daha mantıklı sırf 3D için 2 katı para verilmez.
Sabahtan beri işlemciler hakkında bir sürü inceleme videosu izledim ve bi o kadar da makale okudum, hocam sizin dediğiniz gibi Ryzen 9 9950X şu an da en mantıklı seçenek. Çünkü x3d zımbırtısı fiyat farkına değecek bir ekstra sağlamıyor gördüğüm kadarıyla (aşırı komplike renderlar vs. Almıyorsanız). Yakın zamanda bir Ryzen 9 9950X sipariş edeceğim gibi duruyor. Tekrardan güzel fikirlerin için teşekkür ederim, iyi günler ve iyi akşamlar!

AMD orta düzey ve üst düzey işlemci kullanmadığım için aralarında karşılaştırma yapamayacağım.
Yalnız;

""Fakat Ryzen 9 9950X de neredeyse yarı fiyatına hemen hemen aynı özellikleri sunuyor, Sizce ne yapmak daha mantıklı olur?""

Dikkatimi çeken bu oldu. Ayrıca Ryzen 9 9950X fiyatını da düşününce.

Computerbase in daha yeni yayınlamış olduğu
İşlemci Sıralaması 2025: AMD Ryzen 9000, 7000

---Performans derecelendirmesi – Ortalama FPS
---Performans derecelendirmesi – Çerçeve süreleri
---Performans derecelendirmesi Çok Çekirdekli -Tek çekirdekli

Bu açılardan değerlendirmişler. Faydası olabilir.

Sağolun, bunun gibi bir sürü siteden onlarca donanım özelliği ve inceleme okudum. Edindiğim bilgileri kısaca özetlemek gerekirse (AM5 AMD İşlemciler adına);

Giriş seviye: Ryzen 5 7500F
Orta Seviye: Ryzen 7 7800X3D
Üst Seviye: Ryzen 9 9950X
Üst Düzey İş istasyonu: Ryzen 9 9950X3D

Son düzenleme:

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
Ben şuna dikkat çekmek istemiştim aslınada; sizin yazılarınızdan yanlış yerden alıntı yapınca durum karıştı..

"" bu yüzden de halihazırda harika iş gören ve sevdiğim işlemcimi""
Bu işlemcide herhangi bir sıkıntı ve amaca pc kullanımı aksatan bir durum görmemişsiniz. Bu durumda gayet yeterli gelmiz size

ki burada AMD Ryzen 5 7500F oluyor

Bu şekilde belirtmişsiniz o zaman diğerinin fayda üstünlüğü ne kadar olacak. Hadi profesyonel iş için elzem olabilir. Getiri sağlayacağı için. Çünkü bununda Ryzen 9 9950X fiyatı 20 bin TL üzeri az-buz sayılmaz..

AMD Ryzen 5 7500F oluyor bununla devam şeklinde düşünceler..... akla ilk olarak geliyor

KS

LoudyBloody

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
15
Ben şuna dikkat çekmek istemiştim aslınada; sizin yazılarınızdan yanlış yerden alıntı yapınca durum karıştı..

"" bu yüzden de halihazırda harika iş gören ve sevdiğim işlemcimi""
Bu işlemcide herhangi bir sıkıntı ve amaca pc kullanımı aksatan bir durum görmemişsiniz. Bu durumda gayet yeterli gelmiz size

ki burada AMD Ryzen 5 7500F oluyor

Bu şekilde belirtmişsiniz o zaman diğerinin fayda üstünlüğü ne kadar olacak. Hadi profesyonel iş için elzem olabilir. Getiri sağlayacağı için. Çünkü bununda Ryzen 9 9950X fiyatı 20 bin TL üzeri az-buz sayılmaz..

AMD Ryzen 5 7500F oluyor bununla devam şeklinde düşünceler..... akla ilk olarak geliyor
Hocam şöyle anlatayım; Ryzen 5 7500F sadece oyun oynamak istiyorsanız şahane bir işlemci, hatta yayın da açabilirsiniz fakat ben ilerleyen zamanlarda render almak, yayın açmak ve yanında video kaydı almak gibi eylemlerde de bulunacağım için bana yeterli gelemeyeceği fikrindeyim. Çünkü oyunları ultra 2k da oynamayı seven birisiyim ve bunu yaparken yayın + video kaydı açtığımda sahip olduğum işlemci bu yükü kaldırsa bile bana performans düşüşü yaşatacak. Bundan dolayı başta Piyasadaki en iyi işlemci olan Ryzen 9 9950x3d almayı düşünmüştüm, sonrasında X3D teknolojisini göz önünde bulundurmazsak aynı kas gücüne sahip fakat neredeyse yarı fiyatına olan Ryzen 9 9950X almanın daha mantıklı olduğunu gördüm. X3D teknolojisi kullanacak kadar ağır işler yapmayacağım için Ryzen 9 9950X "Sweet Spot" oluyor benim için. Umarım açıklayıcı olmuştur hocam 😊

Monster Form

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
148
Sabahtan beri işlemciler hakkında bir sürü inceleme videosu izledim ve bi o kadar da makale okudum, hocam sizin dediğiniz gibi Ryzen 9 9950X şu an da en mantıklı seçenek. Çünkü x3d zımbırtısı fiyat farkına değecek bir ekstra sağlamıyor gördüğüm kadarıyla (aşırı komplike renderlar vs. Almıyorsanız). Yakın zamanda bir Ryzen 9 9950X sipariş edeceğim gibi duruyor. Tekrardan güzel fikirlerin için teşekkür ederim, iyi günler ve iyi akşamlar!

Sağolun, bunun gibi bir sürü siteden onlarca donanım özelliği ve inceleme okudum. Edindiğim bilgileri kısaca özetlemek gerekirse (AM5 AMD İşlemciler adına);

Giriş seviye: Ryzen 5 7500F
Orta Seviye: Ryzen 7 7800X3D
Üst Seviye: Ryzen 9 9950X
Üst Düzey İş istasyonu: Ryzen 9 9950X3D
Hocam tablo tam olarak öyle değil;
Giriş:R7 8700F
Orta:R5 7500f
Orta-Üst:R5 9600x
Üst seviye:R7 9700x
İş istasyonu:R9 9950X
Üst düzey iş istasyonu:R9 9950X3D
Biraz daha karışık ama tam bir tablo oldu dediğiniz gibi 9950X tercih edebilirsiniz.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri