Kde Plasma 6 (Wayland) Üzerinde Aşırı Lag Sorunu - RTX 4060 Mobile - Sürücü 590.48.01

Solin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Herkese merhaba,

RTX 4060 Mobile ekran kartına sahip laptopumda, CachyOS kurulumu sonrası sistemi neredeyse kullanılamaz hale getiren bir lag/takılma sorunu yaşıyorum. Sorunu teşhis edebilmek için kurulum sürecimi ve mevcut durumu aşağıda özetledim.

Kurulum Süreci Deneyimim:ISO'yu boot ederken başlangıçta standart kurulum seçeneğini denedim ancak lag o kadar fazlaydı ki (1-2 FPS gibi) işlem yapmak imkansızdı. Bunun üzerine "nomodeset" seçeneği ile girmeyi denedim; bu modda fare imleci düzeldi ve akıcı hale geldi ancak bu sefer de siyah ekranda kaldım ve arayüze (GUI) ulaşamadım. Sonuç olarak tekrar standart modda, çok zorlanarak kurulumu tamamladım. Kurulum bittikten sonra sorunun düzelmesini umuyordum ancak lag hala devam ediyor.

Mevcut Durum ve Şüphelerim:

• Sisteme şu an nomodeset parametresini ekleyerek girdiğimde lag sorunu tamamen ortadan kalkıyor ancak bu modda GPU tam performansıyla çalışmıyor.
  • Normal açılışta sistem aşırı takılmalar nedeniyle kullanılamıyor.
  • Windows 11 ile Dual Boot bir kurulum kullanıyorum. Windows tarafındaki "Hızlı Başlatma" (Fast Startup) veya güç durumlarının Linux tarafında ekran kartı üzerinde bir çakışma yaratabileceğinden şüpheleniyorum.
  • nvidia-smi çıktısında sürücünün (590.48.01) yüklü olduğu görülüyor ancak "No running processes found" uyarısı alıyorum ve GPU durumu "Off" olarak görünüyor.
Sistem Bilgileri:

• Laptop: HP Victus 16-r0xxx (i5-13500H + RTX 4060 Mobile)
  • Kernel: 6.19.3-2-cachyos
  • Masaüstü Ortamı: KDE Plasma 6.6.1 (Wayland)
Neofetch Çıktısı:

Plaintext

Host: Victus by HP Gaming Laptop 16-r0xxx
Kernel: 6.19.3-2-cachyos
DE: KDE Plasma 6.6.1
WM: KWin (Wayland)
CPU: 13th Gen Intel(R) Core(TM) i5-13500H (16)
GPU 1: NVIDIA GeForce RTX 4060 Max-Q / Mobile
GPU 2: Intel Iris Xe Graphics
Memory: 2.53 GiB / 13.34 GiB

nvidia-smi Çıktısı:

Plaintext

+-----------------------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 590.48.01 Driver Version: 590.48.01 CUDA Version: 13.1 |
|-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| GPU Name Persistence-M | Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap | Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
|=========================================+========================+======================|
| 0 NVIDIA GeForce RTX 4060 ... Off | 00000000:01:00.0 Off | N/A |
| N/A 45C P0 590W / 90W | 2MiB / 8188MiB | 12% Default |
+-----------------------------------------+------------------------+----------------------+
| Processes: |
| No running processes found |
+-----------------------------------------------------------------------------------------+

Sistemi pacman -Syu ile güncelledim. Bu durumun NVIDIA 590xx sürücüleri ile Wayland arasındaki bir yapılandırma hatasından mı yoksa RTX 40 serisi mobil kartlar için gereken özel bir kernel parametresinin (örneğin nvidia-drm.modeset=1) eksikliğinden mi kaynaklandığını anlayamadım. Hibrit grafikleri düzgün bir şekilde nasıl aktif edebilirim ve bu lag sorununu nasıl çözebilirim?

Yardımlarınız için teşekkürler!

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri