LİVE USB nedir live usb den Linux

Lightning

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Biliyorsunuz forumda topluca Linux kullanmaya teşvik için konu açtım kimisi format atmaya üşendi kimisi program yüzünden yaklaşmadi şimdi size bu konunun çözümü olan Live usb üzerinden Linux kullanmayı dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyayim. 

[*]Hemen hemen her dağıtımda  mevcut bulunan live cd (canlı cd),  kurulum gerektirmeden cd'den çalışan dağıtımlardır. Pek çok kişinin linux'la tanışması bu live cd'ler sayesinde olmuştur, bildiğiniz üzere. Bendeniz de ilk kez bir derginin verdiği Knoppix sayesinde Linux'la tanışmıştım. 

LIVE CD'ler pek çok dağıtımın reklam aracı olarak kullanıldı. Sisteme kurmadan önce bir deneyelim babında. Taşınabilir Usb Aygıtlar ise LIVE dağıtımlar için bir dönüm noktası oldu. Slax'ın bu kadar meşhur olmasının altında yatan en önemli nedeni, moduler yapısından çok USB'de taşınabilir işletim sistemi lansmanı diye görmüşümdür (tabii bu benim görüşüm). 

Tüm güzelliklerine ve her yere taşınabilmelerine rağmen LIVE CD'lerin en önemli eksiği , Bu CD'ler ile oluşturulan verilerin , belgelerin aynı taşınabilirliklten yoksun olmasıdır. Bu eksikliği ile LIVE CD'ler bir işletim sisteminden çok DEMOgörüntüsünün ilerisine geçememişlerdir.

LIVE CD'lerin pek çoğu USB belleğe kurulabilse de CD'den farklı bir işleve kavuşamamaktadır. Bu grubun dışında tutulabilecek en güzel örnek ise slax 'tır bence. USB Belleğe kuruyorsun, mesala iş yerindeki ve ya arkadaşındaki başka bir bilgisayarda usb bellek ile başlatıp çalışmalarını yapıyorsun , kaydediyorsun ve o bilgisayarda hiç bir iz bırakmıyorsun. İhtiyaç duyduğun tüm yazılımlar zaten USB aygıtında. Sonra eve geldiğinde takıyorsun USB Belleğe kaldığın yerden devam edebiliyorsun. Yada eve yeni bir donanım aldın ama donanım desteklemiyor. USB Belleğe kurduğun her driver sanki harddisk'te çalışıyormuşsun gibi , USB Belekte de kalıcı olacaktır. LIVE CD'de olduğu gibi her başlatmanda tekrar yüklemeyeceksin.

(Dilimin Döndüğü) Klavyeme tıklatabildiğim kadarıyla LIVE CD ile devam edebilirlik (PERSISTENCE) arasındaki farkı anlattım.

Slax bu özelliği (tabii usb versiyonu) kendinden desteklemesine rağmen pek çok dağıtımda bu özellik mevcut değil.

İşte LinuxLive USB Creator 'ın, diğer usb'den başlatmaya yarayan (mesala UNETBOOTIN) boot yazılımlarından farkı burada ortaya çıkıyor.

PERSISTENCE özelliği sayesinde yazılımın desteklediği dağıtımların tamamını, USB bellekte taşıyacağınız işletim sistemine çevirebiliyorsunuz. LIVE CD' lerin desteklemediği driverları ve ya LIVE CD'ye sığmayan pek çok yazılımı işletim sistemine sanki hardisk'te çalıyormuş ekleyebilirsiniz. İnşallah tatmin edici bir cevap olmuştur

[*]Alıntıdır forum ubuntu kelebek333 adlı kullanıcı yazmıştır eğer kendisi bunu görüyor ise amacım konusunu çalmak değil insanları linuxa teşvik etmek Nisan 2011 de yazılmış 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri