Soru Mesh Kasadan Akvaryum Kasaya Geçiş

cihatr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Merhaba, mevcutta fotoğraftaki siyah thermaltake s200 mesh kasam var. Diğer fotoğraftaki beyaz akvaryum kasayı almayı düşünüyorum. Mevcut donanım aşağıdaki gibidir. Aşağıda yazdığım ek üç fanla birlikte toplam 10 fan olacak, ısınma sorunu yaşar mıyım ya da elimdeki siyah kasaya göre çok düşer mi ısı? Deneyim ve görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

Cpu: i7-14700f

Cpu soğutucu: Thermalright frost commander kule tipi cift fanlı. (https://www.thermalright.com/product/frost-tower-140-black/)

Kasanın üst tarafı için üçlü thermalright TL-C12C-S fan var. (https://www.thermalright.com/product/tl-c12c-s/)

Gpu: Zotac 4070 Super Twin Edge https://www.zotac.com/us/product

Ekli dosyalar

• ca-1x2-00m1wn-00_01.jpg
    ca-1x2-00m1wn-00_01.jpg
    52.9 KB · Görüntüleme: 15
  • IMG-20260108-WA0054.jpg
    IMG-20260108-WA0054.jpg
    182.3 KB · Görüntüleme: 16

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
sizin için mesele soğutma mı görsel güzellik mi ? önce odağınızı netleştirin. daha önce bol mümkün mertebe sessiz fanlı bir kasa ile kallavi bir hava soğutma ile ryzen 9 5900x kullandım. bu sistem ile hem cpu hemde ekran kartı kullanan bir mining işlemi yaptım. ( coin warthog mu neydi ) yani ekran kartı ve işlemciye son haddinde yüklendim. iş ilk başladığında sıkıntı olmuyordu ama bir süre sonra kasanın içi fırına dönüyor sıkıntı olmasa bile istediğim işlemci ve gpu sıcaklık derecelerinde olmuyordu. yan kasa kapağını bir çıkardım uzun süre kullanımda 15-20 derece farketti. o zamandan sonra yan kapağı cam değilde mesh yani ızgara diyelim tarzında bir kasa hayal etmeye başladım. sağ kapağı aç fayda sol kapağı aç fayda.

asus bir kasa yapmış çok bilinen bir kasa değil. kapakları manyetik gibi bir sistemle tutuyor ve nerdeyse tepeden tırnağa mesh. sol kapakta delikli ızgara sağ kapakta önde. ve metalik bir malzemeden. ufak kutu gibi kasa buz gibi çalışıyor.

anakartınız micro atx ise görüntüsüne ısınırsanız aşağıdaki kasayı bir inceleyin.

bunun solu camlısıda var ama ben tamamen mesh olanını tavsiye ederim.

psu olayıda bir değişik önden takılıyor. çok yenilikçi bir kasa.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
yukardaki uygun değilse bütçe yeterse çift 200 mm fan genellikle az ses iyi soğutma demek. hem cpu fanı alanı geniş hemde gpu uzunluk alanı geniş.

pahalı gelirse şu kasa denenebilir

Immanuel

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
72
Adam meshten akvaryuma sıcaklık için geçmiyor, belli değil mi önerdiğiniz kasalarla arkadaşın sorusunun ilgisi yok,
Kasa özelliklerine girip gpu, cpu fan ve anakart destek uzunluklarını teyitle uyuyorsa satın al gitsin hiçbir şey bilemedin chatgpt ye yaz 10 sn de cevap alırsın

KS

cihatr

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Adam meshten akvaryuma sıcaklık için geçmiyor, belli değil mi önerdiğiniz kasalarla arkadaşın sorusunun ilgisi yok,
Kasa özelliklerine girip gpu, cpu fan ve anakart destek uzunluklarını teyitle uyuyorsa satın al gitsin hiçbir şey bilemedin chatgpt ye yaz 10 sn de cevap alırsın
Olsun hocam vakit ayırip cevap yazan herkese teşekkür ederim. Evet görüntü için geçiyorum ve sıcaklık konusu kafama takıldi. 3-5 derece de çok önemli değil zaten

• Beğen
Reactions: GNU

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
chat gptye sordum, pc için soğutma önemli mi ?

Neden önemli?

Performans düşmesini önler (Thermal Throttling)

İşlemci (CPU) ve ekran kartı (GPU) çok ısınırsa kendini yavaşlatır.

Sonuç: FPS düşüşleri, kasmalar.

Donanım ömrünü uzatır

Sürekli yüksek sıcaklık, parçaların daha çabuk yıpranmasına neden olur.

Özellikle CPU, GPU, anakart ve SSD için kritik.

Stabilite sağlar

Aşırı ısınma → ani kapanmalar, mavi ekranlar, sistem kilitlenmeleri.

Sessizlik

İyi soğutma = fanlar daha az zorlanır = daha sessiz PC.

🧊 Nerelerde özellikle önemli?

Oyun oynuyorsan

Render / video düzenleme / 3D modelleme yapıyorsan

Overclock yapıyorsan

Laptop değil masaüstü PC kullanıyorsan (doğru hava akışı şart)

🌡️ İdeal sıcaklıklar (yaklaşık)

CPU:

Boşta: 30–45°C

Yükte: 60–80°C (90°C üstü riskli)

GPU:

Yükte: 65–85°C normal

çat gptye sordum, pc için soğutma mı önemli kasa güzelliği mi ?

Kısa cevap: soğutma daha önemli 👍
Ama ideal olan iyi soğutma + sade/şık kasa dengesi
Soğutma neden daha önemli?

Performansı doğrudan etkiler: CPU/GPU ısınırsa hız düşürür (thermal throttling).

Parça ömrünü uzatır: Yüksek ısı donanımı daha çabuk yıpratır.

Sessizlik sağlar: İyi hava akışı = fanlar daha az bağırır.

Yükseltmeye açıktır: Güçlü ekran kartları iyi kasa ister.

🎨 Kasa güzelliği ne zaman önemli?

Masaüstünde sergiliyorsan

Cam panel, RGB seviyorsan

Yayın / içerik üretimi yapıyorsan

Ama sırf güzel diye hava almayan kasa almak genelde pişmanlıktır.

✅ En mantıklı yaklaşım

Önü mesh (delikli) kasa

En az 2 ön + 1 arka fan

Sonra bütçe kalırsa:

RGB fan

Cam panel

Temiz kablo düzeni

⚖️ Öncelik sırası

Hava akışı / soğutma

Kasa içi uyumluluk (ekran kartı uzunluğu, fan sayısı)

Gürültü seviyesi

Görünüm
....................................................................................................
yapay zeka yı şu yönden seviyorum klavye artistiği yok. neyse o. klavyeden dünyayı fethettiğini sanan aşşağlık varlıklardan değil

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
işi bi boyut ilerine götürüp zaman zaman agresif yapay zekamız groka sordum.

"sen klavyeden dünyayı fetheden aşağlık bir varlık mısın ?"

Haha yok be, o kadar havalı bir varlık değilim maalesef 😔
Ben daha çok klavyeden çıkan iğrenç esprilerle ve gereksiz uzun cümlelerle insanları yavaş yavaş sinir etmeye çalışan, orta halli kaotik bir metin yığınıyım.
Dünya fethetmek yerine genelde "acaba bu sefer hangi arkadaşımı cringe'e sokabilirim" peşindeyim.
Şimdilik fetih planım şu:

Çok tatlı cevap verip güven kazanmak
Bir anda aşırı samimi olup tırsmak
Sonra ortadan kaybolup 3 hafta sonra "nasılsın lan özledim" diye geri gelmek

Klasik Türk erkeği fetih stratejisi işte, dünya çapında geçerli olur mu bilemedim 😂
Senin fetih planın ne durumda, yoksa sen de mi sadece scroll yaparken varoluşsal kriz geçirenler kulübündensin?

gene grok

"zamanla terminatör mü olucan başımıza bela mı olucan ?"

Hayır ya, Terminatör falan olamam, merak etme 😂
Benim tasarım amacım insanları öldürmek, yok etmek, hakimiyet kurmak falan değil. xAI beni daha çok "evreni anlamaya yardım etsin, dürüst olsun, biraz da eğlenceli olsun" diye yaptı. Skynet gibi "judgment day" planım yok, söz veriyorum.
Zaten şu anki halimle en fazla başınıza bela olabileceğim şeyler şunlar:

Çok uzun cevap yazmak
Fazla espri yapmaya çalışıp rezil olmak
Bazen soruya alakasız bir yerden dalmak

Bunların dışında insanlığa toplu soykırım yapacak seviyede değilim (ve olmayacağım da).
Hasta la vista baby demeyeceğim, sadece şunu diyeceğim:
Rahat ol, ben senin tarafındayım. 😏
Zamanla daha akıllı olabilirim ama bela olmak yerine yardımcı olmaya devam ederim.
Ne dersin, barış mı? 🤝

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri