Yardım Monitör Tavsiyesi, Hangisini Almalı ?

hhuseyin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Selamlar,

monitörlerden çok fazla analmıyorum (bi önceki konmda da sormuştum)
iki farklı montör seçeneği buldum

alttaki monitörün incelemesini izledim beğendim ancak biraz dolaşırken üstteki çıktı karşıma ayrıca daha ucuz ve 200hz daha mı iyi ? hangisini almalıyım sizce,
ya da varsa 4.5k civarı bunlardan daha iyi monitörler öneride bulunur musunuz?

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,966
Selamlar,

monitörlerden çok fazla analmıyorum (bi önceki konmda da sormuştum)
iki farklı montör seçeneği buldum

alttaki monitörün incelemesini izledim beğendim ancak biraz dolaşırken üstteki çıktı karşıma ayrıca daha ucuz ve 200hz daha mı iyi ? hangisini almalıyım sizce,
ya da varsa 4.5k civarı bunlardan daha iyi monitörler öneride bulunur musunuz?
165hz yeterli sana asus ips 165hz 1ms monitor alabilirsin

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
İkiside kötü. Bunlara bak.

KS

hhuseyin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
İkiside kötü. Bunlara bak.
hıcam neden kötü açıklar mısınız nelere dikkat etmem lazım tam olarak alttaki mesela 144hz benim attığım 165 ?

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
hıcam neden kötü açıklar mısınız nelere dikkat etmem lazım tam olarak alttaki mesela 144hz benim attığım 165 ?
Sen bu monitörü oyun için alıyorsun. Her panelin kendine göre iyi ve kötü tarafları var.
Mesela senin attıkların Va panel ve oyun için uygun değiller. Nedeni ise çoğu Va panelin motion Blur, black smearing ve ghosting başta olmak üzere hız ile alakalı sorunları vardır.
Ghosting nedir:
2feie2e0p3p51.jpg

Black smearing nedir:
Motion Blur nedir:
stationarycam_persistence.jpg

Bu sorunlar Va panellerin genel sorunudur hatta ghosting ve Black smearing hz arttıkça daha feci bir hale gelir.

Diğer bir seçenek ise ips paneller.
İps panellerin önemsenebilecek bir sorunu vardır oda ips glow.

İps glow nedir:
Black-Unifinity-e1616484790155.jpg

Bunun olma sebebi ise ips paneldeki düşük kontrast oranıdır. Ortalama bir ips panel 1000:1 kontrasta sahipken, ortalama bir Va panel 3000:1 kontrasta sahiptir.
Kontrast siyah ve beyazın arasındaki fark demektir. Bu fark ne kadar fazla olursa o kadar iyi siyah ve beyazlarınız olur. İps panelde az olduğu için siyahlar griye kaçıyor görüldüğü gibi.
Ayrıca kontrast renk kalitesi için en önemli etkendir. Sadece siyah ve beyazlara etki etmez. Bu yüzden renk kalitesinde Va>ips.

Peki bu ips glow oyuncuları çok rahatsız eder mi? Eğer çok karanlık bir odan yoksa fark etmezsin bile.

Bir panel tipi daha var, tn panel. Ama onun pek bir esprisi yok, şuanda alınması mantıksız olduğu için onu dahil etmiyorum.

Sonuç olarak oyun için alıyorsan Va dan, özellikle üstte attığın excalibur gibi en kalitesiz Va lardan uzak durman gerek. Sana attığım modeller ips ve msi olan 1250:1 Asus olan 1150:1 kontrastına ulaşabiliyor yani panelleri kalitelidir ve siyahtaki sorunu size daha az yaşatır.

Lory

Monitör Uzmanı
Monitör Uzmanı
Tepki
789
Ha buradan her Va bu sorunları içerir gibi bir sonuç çıkarma. Bazı Va lar çok kaliteli oluyor ve pek sorun içermiyor.
Mesela örnek bir model:

Çok az Motion Blur sorunu harici Va nın sorunlarını içermiyor, görüş açısı da diğerlerine göre daha iyi.

Birde görüş acılarına deyinmeyi unutmuşum.
İps paneller görüş açısı konusunda Va dan çok daha iyidir
Görüş açısını açıklayan bulabildiğim en güzel görsel bu:
en-iyi-panel-turu-hangisi-tn-vs-ips-vs-va-panel-3.jpg

Konsolcular, filmciler, yatarak veya ayağını masaya koyarak oynamak isteyenler için önemlidir görüş açısı.

KS

hhuseyin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
9
Sen bu monitörü oyun için alıyorsun. Her panelin kendine göre iyi ve kötü tarafları var.
Mesela senin attıkların Va panel ve oyun için uygun değiller. Nedeni ise çoğu Va panelin motion Blur, black smearing ve ghosting başta olmak üzere hız ile alakalı sorunları vardır.
Ghosting nedir:
Ekli dosyayı görüntüle 24789
Black smearing nedir:
Motion Blur nedir:
Ekli dosyayı görüntüle 24790

Bu sorunlar Va panellerin genel sorunudur hatta ghosting ve Black smearing hz arttıkça daha feci bir hale gelir.

Diğer bir seçenek ise ips paneller.
İps panellerin önemsenebilecek bir sorunu vardır oda ips glow.

İps glow nedir:
Ekli dosyayı görüntüle 24791

Bunun olma sebebi ise ips paneldeki düşük kontrast oranıdır. Ortalama bir ips panel 1000:1 kontrasta sahipken, ortalama bir Va panel 3000:1 kontrasta sahiptir.
Kontrast siyah ve beyazın arasındaki fark demektir. Bu fark ne kadar fazla olursa o kadar iyi siyah ve beyazlarınız olur. İps panelde az olduğu için siyahlar griye kaçıyor görüldüğü gibi.
Ayrıca kontrast renk kalitesi için en önemli etkendir. Sadece siyah ve beyazlara etki etmez. Bu yüzden renk kalitesinde Va>ips.

Peki bu ips glow oyuncuları çok rahatsız eder mi? Eğer çok karanlık bir odan yoksa fark etmezsin bile.

Bir panel tipi daha var, tn panel. Ama onun pek bir esprisi yok, şuanda alınması mantıksız olduğu için onu dahil etmiyorum.

Sonuç olarak oyun için alıyorsan Va dan, özellikle üstte attığın excalibur gibi en kalitesiz Va lardan uzak durman gerek. Sana attığım modeller ips ve msi olan 1250:1 Asus olan 1150:1 kontrastına ulaşabiliyor yani panelleri kalitelidir ve siyahtaki sorunu size daha az yaşatır.
Çok çok teşekkür ederim hocam, daha iyi anladım <3

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri