Biraz uzun yazıyorum, bunun için şimdiden özür dilerim. Tam bilgi edinmek isterseniz okuyabilirsiniz veya sondaki kısa özete bakabilirsiniz.
Akım korumalı prizlerin hemen hepsi küçük oranlı ani akım değişiminden korumuyorlar. Belirli aralıktaki çok yüksek veya çok alçak gerilimin dışına çıkıldığında gücü keserek korumaya yardımcı olurlar sadece. Voltaj dalgalanmasından %100 tam koruyabilen Online UPS'tir ve (tam sinüs koruması sağlayan) bir kaç tane Line İnteraktif UPS vardır ve tek işlevi sinüs dalgalarını düzenlemek olan İnverter korur. UPS'te akü bulunduğu için elektrik kesintisinde bilgisayarı bir süre daha kullanabiliyorsunuz (5 dk ile 20 dk aralığında akü sayısına ve kullanılan enerji miktarına göre değişkenlik gösteren açık tutma süreleri olur). İnverter ise aküsüzdür, elektrikçiler akü ekleyebiliyor ancak bunun hazır hali UPS'lerde zaten var.
Online UPS fanından ötürü aşırı gürültülü olur ancak tam korumayı sağlayan UPS türüdür. Ben sık elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanması yaşanan bir yerdeyim bu yüzden Online UPS kullanıyorum (ses konusunu izolasyon + fan değişikliği yaparak çözüyorum ve fan değişikliği garantisini bozuyor).
Line İnteraktif UPS'lerin çoğunda tam sinüs koruması bulunmaz, ani küçük voltaj dalgalanmalarından korumaz. Çoğu Line İnteraktif model sadece elektrik kesintisinde yedek güç sağlayabiliyor ve aynı akım korumalı prizdeki gibi belli bir voltaj aralığının dışına çıkan dalgalanmalarda koruma sağlıyor. Ancak ev için tasarlanan
APC Back-UPS Pro Gaming bgm2200b-gr gibi bir kaç modelde tam sinüs koruması da bulunuyor. Asıl güzel tarafını söylüyorum; elektrik kesilmeden genelde fan çalıştırmazlar ve bu sayede sessiz çalışırlar. Bu linkini paylaştığım APC model biraz pahalı. Aslında kaliteli bir PSU alsanız içerisindeki korumalar da yeterlidir ve ek akım korumalı prizle çok yüksek / çok alçak voltaj olduğunda korumaya ek olarak yardımcı olur. Yani PSU kaliteli olması daha önemlidir.
İnverter de akü bulunmaz, tek işlevi gerilimi düzenli vermek olur ve yüksek gürültülü fanlar bulundurur, gerilim dışına çıkıldığında gücü keserek korur (Online UPS ise gücü kesmeden korumaya devam eder). UPS'ler gibi bu üründe de yani hepsinde sunucu fanı bulunur ve bu fanların hepsi gürültülü çalışır.
Kısa özet: Korumaları yüksek olan kaliteli PSU tavsiye ederim. Akım korumalı priz de PSU'yu biraz korumaya yardımcı olur, kullanabilirsiniz ama onun da kalitelisini alın (APC schneider markasını önerebilirim). UPS önerirdim ama gürültülü sunucu fanları barındırdığının üzerine basmam gerek, gürültüsüz olsun derseniz UPS almayın. Fiyatı önemli değil derseniz APC Back-UPS Pro Gaming modeli biraz pahalıdır ve 19-20 bin TL civarında, elektrik kesilene kadar sessiz çalışıp tam koruma sağlayan nadir modellerden biridir.
Ancak önce arıza tespiti yapmanızı öneririm. PSU'nun arızalı olup olmadığını buradan anlamamız mümkün değil, kendiniz test edemezseniz ve garantiniz yoksa bilgisayarcıya uğrayın. PSU arızalı ise PC özelliklerinizi de yazıp yeni bir konu açarak PSU önerisi isteyebilirsiniz.
Sistemin garantisi varsa kasayı komple aldığınız yere gönderin, arıza tespitini ve değişimini garanti kapsamında yapsınlar.