Öneri Pc/Sistem Topladım Ve Bazı Sorularım Var

yiggy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
AMD Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı
GAINWARD RTX 5070 Ti Phoenix-S 16 GB GDDR7 256-bit
selamlar herkese. sistem topladım ve genel olarak memnunum beklentilerimi fazlasıyla karşılıyor yalnız bazı sorularım olacak geliştirmek için. öncelikle sistemimi paylaşayım sonra sorularımı sorayım:

rich text editor image

Anakart: Gigabyte B850 EAGLE WiFi7 ICE
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
RAM: KLEVV Cras V RGB 32 GB (2×16 GB) DDR5 6000 MHz CL30
Ekran Kartı: GAINWARD RTX 5070 Ti Phoenix-S 16 GB GDDR7 256-bit (Beyaz ekran kartları çok pahalıydı)
Kasa: MSI MAG PANO 100R PZ WHITE
Güç Kaynağı: Cooler Master MWE Gold V3 850 W ATX 3.1 / PCI-E 5.0 / 80+ Gold White
Depolama: Kingston NV3 1 TB M.2 NVMe Gen 4
Soğutma: BitFenix Cube V2 360 ARGB 360 mm Sıvı Soğutucu (Beyaz)
Alt Fan Seti: Dragos LS300 V2 Reverse 120 mm ARGB (4’lü Set, PWM + Kontrolcü)
daha iyileri sizlerin olsun. parçaları teker teker toplayıp monte etmek keyif verdi açıkçası daha ekonomik oldu tabi bazı problemler de yaşadım. mesela bitfenix daha zayıf psu'lu bir kasa almıştım kasa arızalandı ilk kurduğumda duman çıkardı ve korkuttu. soğutucuyu da aynı marka almıştım iade süresi geçmişti ama saydam görüntüsünü seviyorum ve performansından memnunum. sonra arıza iadesi yaptılar ben de yeni kasa ve psu'ya geçtim. soğutucunun(ilk defa monte etmiştim) jelatinini çıkarmayı unutmuşum sıcaklık değerleri istediğim seviyede değildi falan bunları çözdüm güzel güzel kullanıyorum. şimdi sorularıma geleyim:
  • yeni bir 1TB ssd daha ekleyeceğim müsait olduğumda. anakartta sadece bir termal jelli ssd kutusu var yeni ssd takarken ona da bi soğutucu almak elzem midir? öneriler nelerdir?
  • gamepower'ın ışıklı ve göstergeli ekran kartı destekleyicisinden de aldım. signalrgb ile haşır neşir olunca aslında çok da renkli olması taraftarı değilken bir anda ilgi duymaya başladım kasa renklendirmesine. yalnız argb çoğaltıcı olarak "ThermalRight FAN-ARGB HUB-Controller REV.A 3 Pinli ARGB Fan ve Çoklayıcı" ürününü almıştım ve hem güç hem de senkronizasyon olarak az şey takmama(alt fan+ekran kartı destekleyici) rağmen hiç yeterli değildi ciddi parlaklık ve fps düşüşleri oldu ışıklarda. burada hangi ürünü tercih etmek gerekir çoğaltıcı olarak göz kapalı olarak? bir de belki bağlantılı olarak argb anakart kablosu önerisi de alabilirim kaliteli uzatma olduğunu hissettirmeyecek.
  • yine ışık konusu ile bağlantılı olarak alt fan'larımı ucuz bir çözüm olarak almıştım ama sevmiyorum. alta kasanın kendi fanlarından takabilirim diye düşündüm direkt satılmıyor ama servise sordum tanesini 850+kdv'ye alabileceğimi söylediler. ya belki öyle bi yola gidebilirim ya da alt fan ve soğutucunun fan'larını(120mm onlar da) aynı şeyle değiştirerek görseli kuvvetlendirebilirim. bu daha masraflı tabi ama fanların hem ortalarında hem yanlarında da ışık olması belki iyi olabilir. bu noktada da önerilerinizi alabilirim.
bunlar ssd dışında aşırı elzem olmayan ama uğraşmayı sevdiğim için keyif verebilecek değişiklikler. uzun uzun paylaşmış bulundum şimdilik bunlar geldi aklıma. dönüşlerinizi bekliyorum

rich text editor image

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
738
Önceki PSU nun çıkardığı sorun nedeniyle hem geçmiş olsun.
Hem de yeni sisteminiz şu an sorunsuz ilerlelemesi nedeniyle
Güle güle, iyi günlerde kullanın.

M.2 SSD 1TB şu an bir süre sizi idare edebilir. Yine de 1 TB çabuk dolacaktır. Önce buna bakalım.

gigabyte-b850-eagle-4.jpg

Malesef sadece birinci M.2 yuvasına soğutma plakası ve jel koymuşlar.
Normalde hepsinde olması gerekirdi....

Şuradan B850 EAGLE WIFI7 ICE Manuel

Sıkıntı yok Bir tane daha eklemek istiyorsunuz. Bu yeni eklenecek olanı olduğu gibi takacaksınız. Hiçbir sakıncası olmayacaktır. Çoğumuz bu şekilde soğutucu jel ve blok olmadan kullanıyoruz.

Kaçıncısına takacağız Hemen bu fotoya göre yukarıdan aşağıya sıralamada ikinci m.2 yuvasına. Verim ve performans açısından.

Sebep olarak.
1 x M.2 konektörü (M2A_CPU), CPU'ya entegre

1 x M.2 konektörü (M2B_CPU), CPU'ya entegre
1
x M.2 konektörü (M2C_SB), Yonga Setine entegre
Bu üçüncü yuva yonga setine entegre diğerleri cpu ya entegre bu yüzden önce CPU ya entegre olanları kullanın. Daha performanslı olacaktır.

Siz Yeni M.2 SSD için bütçe ve boyut olarak bir karar verin DRAM lı olanlar da var lakin daha yüksek fiyatlı olacaktır.
2TB lık olanlar 5000 TL yi aşacaktır.

Örneğin şunun gibi.
-----------------------------------------------------------------------------------

-FAN-ARGB HUB-Controller

-Kasanın kendi fanının ki bunlar yanlara takılan MSI fanlar sanıyorum 850 TL gibi abzürt fiyat istekleri. Birde KDV hariç miş bu fiyat

- Uzatma kablosu ile alttaki eksra fanların anakartın
3 x adreslenebilir RGB Gen2 LED şerit başlığı
1 x RGB LED şerit başlığı
Bunlardan birine takılıp takılmayacağı meselesi
(Bu konuda pek tecrübem yok uzatma kablolarının ne sonuç vereceği)
Önceki konularından takip edebildiğim kadarı ile
@narcotic arkadaşımızın bilgi ve tecrübesi var sanıyorum

Zamanla halledilebilir. Çünkü anakartınız destek açısından zengin.

-Hava soğutma fan ve pompa bağlantıları
-Kasa yan panel fan bağlantıları
- Bir de ekzoz fan bağlantısı sonrası
Anakart üzerinde kaç fan konnektörü boş kaldı

Anakrtınız ki
Gigabyte B850 EAGLE WiFi7 ICE bu güç konnektörlerine sahip:

1 x CPU fan başlığı
1 x CPU fan/su soğutma pompası başlığı
3 x sistem fanı başlığı
1 x sistem fanı/su soğutma pompası başlığı
3 x adreslenebilir RGB Gen2 LED şerit başlığı
1 x RGB LED şerit başlığı
3 x M.2 Socket 3 konnektörü
4 x SATA 6Gb/s konnektörü

---------------------------------------------------------

Son çare olarak:
Her ne kadar sizdeki fan-hub dan memnun kalmadığınız belirtmişsiniz

Raijintek RJK 5V ARGB-PWM Fan Kontrolcü 8 Port PWM
Sizinkinden biraz daha farklıdır. Yalnız bunun da aynı memnuniyetsizliği vermeyeceğini garanti edemiyorum. Deneme imkanım olmadı malesef

Son düzenleme:

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
450
@solaris bana yazıcak çok bir şey bırakmamış çözümü aslında ip uçlarıyla belirtmiş teşekkür ederim.

Sistem kusursuzca uyumlu olmuş hayırlı olsun.
- SSD soğutucu yuvası olmaması sorun değil, istersen soğutuculu olarak alıp çözebilirsin. Okuma yazma hızlarına göre yuva yerlerini değiştirip farklı formüller ile de montaj yapabilirsin olası küçük durumlar.
- Belirttiğin kasa modeli kendi fan kontrolcüsü ile geliyor yanılmıyorsam, yani şu elinde dragos fan seti ve Thermalright ile birlikte 3 tane fan kontrolcüsü mevcut. 2 tanesini kullanarak kasa içi aydınlatmayı çözebilirsin.
- Toplamda 3 sıvı soğutma, 3 kasa fanı, 3 dragos fan ve 1 egzos fanı yani 10 tane fan bağlanıcak doğru mu ? Kablo kirliliği kaçınılmaz.
-Thermalright fan HUB 10 tane fanı kaldırabilicek bir güçte sorun çıkaracağını sanmıyorum tabi hasarlı değilse, yaşayabileceğin tek sorun RGB lerde Gen 1 ve Gen 2 Senkronize problemi olabiliyor.

Diğer bağlantıları nasıl yaptığını görmem gerekli ya da çözülmeyen sorun neyse bağlantısını nasıl yaptıysan soket bağlantı fotoğrafını yüklemelisin, şu kablo ile bu kabloyu ekleyip şu sokete bağladım şeklinde anlatırsan yardımcı olmaya çalışırız.

KS

yiggy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
@solaris bana yazıcak çok bir şey bırakmamış çözümü aslında ip uçlarıyla belirtmiş teşekkür ederim.

Sistem kusursuzca uyumlu olmuş hayırlı olsun.
- SSD soğutucu yuvası olmaması sorun değil, istersen soğutuculu olarak alıp çözebilirsin. Okuma yazma hızlarına göre yuva yerlerini değiştirip farklı formüller ile de montaj yapabilirsin olası küçük durumlar.
- Belirttiğin kasa modeli kendi fan kontrolcüsü ile geliyor yanılmıyorsam, yani şu elinde dragos fan seti ve Thermalright ile birlikte 3 tane fan kontrolcüsü mevcut. 2 tanesini kullanarak kasa içi aydınlatmayı çözebilirsin.
- Toplamda 3 sıvı soğutma, 3 kasa fanı, 3 dragos fan ve 1 egzos fanı yani 10 tane fan bağlanıcak doğru mu ? Kablo kirliliği kaçınılmaz.
-Thermalright fan HUB 10 tane fanı kaldırabilicek bir güçte sorun çıkaracağını sanmıyorum tabi hasarlı değilse, yaşayabileceğin tek sorun RGB lerde Gen 1 ve Gen 2 Senkronize problemi olabiliyor.

Diğer bağlantıları nasıl yaptığını görmem gerekli ya da çözülmeyen sorun neyse bağlantısını nasıl yaptıysan soket bağlantı fotoğrafını yüklemelisin, şu kablo ile bu kabloyu ekleyip şu sokete bağladım şeklinde anlatırsan yardımcı olmaya çalışırız.
cevaplar için teşekkür ederim. diğer ssd yuvalarım 3.0'mış o sebeple pek kullanışlı olmayacaklar gibi. bir bakacağım o konuya

biraz daha detaylı bahsedeyim bağlantılarla ilgili:

bağlamam gereken şeyler: kasanın kendi 4 fanı (tek bir bağlantıdan geliyorlar), soğutucunun fanları (tek bağlantı), aşağı taktığım dragos fanlar (tek bağlantı), ekran kartı tutucunun led'leri, eğer alırsam renkli anakart kablosu (ürün önerisi alabilirim)

mevcut durumda bağlamam gereken 4 birim varken anakartımda 3 giriş var. bu sebeple thermaright hub ürününü aldım hem tüm 4 birimi hub'a bağlayarak denedim sonra acaba fazla mı yüklendim dedim kasa ve soğutucu fanlarını doğrudan anakarta taktım kalanları hub'a taktım 2 senaryoda da parlaklık ve efekt lag problemleri yaşadım. senkronizasyon da bozuktu anakarta bağlandığındaki efekt seçeneklerini sağlayamadım. ben de ürün yetersiz herhalde deyip iade ettim. şu an ekran kartı tutucu dışındakiler anakarta bağlı ve bi problem yaşamıyorum. bu sebeple de ürün önerisi istemiştim aslında hub için

hub'da klasik sata'dan güç alıyor. anakarttaki argb girişine bağlanıyor ürünler de ona bağlanıyordu.

burada atladığım bir şey mi var acaba pek zannetmiyorum da? bana direkt ürünün kendisi yetersiz geldi

KS

yiggy

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
bağlantı problemini çözdüm

anakart 24p kablo uzatıcı için fikrinizi alayım ne almak gerekir diye? lian li marka ürün iyi görünüyor ama pahalı o ayarda daha ucuzu var mıdır?

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
450
bağlantı problemini çözdüm

anakart 24p kablo uzatıcı için fikrinizi alayım ne almak gerekir diye? lian li marka ürün iyi görünüyor ama pahalı o ayarda daha ucuzu var mıdır?
Deepcool , dark, thermalright gibi markaları alabilirsin sorun olmaz, ben 150 tl lik ucuz alfais kullandım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri