Soru PC Sürekli Problemli, Ram Yada SSD Mi Almalıyım?

RaporsuzDeli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
13
Bilgisayarım win10 da çok yoruluyor disk bellek cpu kullanimi 90-100 seviyelerinde geziyor ,bilgisayar ssd mi almam mantıklı yoksa ram mi ?
Mevcut ramim 4 gb

Ahmeet_1

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
892
Bilgisayarım win10 da çok yoruluyor disk bellek cpu kullanimi 90-100 seviyelerinde geziyor ,bilgisayar ssd mi almam mantıklı yoksa ram mi ?
Mevcut ramim 4 gb
ram alman 10 kat daha öncelikli. bilgisayarda bir program acabilmen için oyun acabilmen için youtube da gezmen için rame ihtiyacın var. şuan 3 tane chrome sekmesi acık ve discord acık 8.7gb ram kullanıyor bilgisayar. 4gb olsaydı bunları aşırı yavaş bir şekilde zar zor yapıyor olacaktı
1679788072983.png

Ekli dosyalar

• 1679788055135.png
    1679788055135.png
    1.9 KB · Görüntüleme: 2

Cemalettin Bayraktar

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
126
Mevcut ramim 4 gb
1679789098908.png

geçici olarak burdan sanal bellek oluşturup ram e takviye yapabilirsin idarelik zaten bunu yaparsan biraz düşer cpu kullanımı oradan anlarsın ram mi daha önemli ssd mi :)

shogun

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
427
Aman hocaaaam. 4gb ram ile hesap makinesi acılmaz ssd olsa kac yazar.
Ram 16 da olsa Win10 HDD'den çok ağır çalışıyor. Win10 için SSD şart.
4 gb ram ile masaüstü ve ofis işlerini rahat yapar.

Win 8.1 ve win7 HDD ile normal bir şekilde çalışıyor ancak win10 SSD için tasarlanmış.

Mevcut bilgisayarında hdd varsa kur ve farkı gör. Kullanılmaz halde yavaşlayacak.

Ahmeet_1

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
892
Ram 16 da olsa Win10 HDD'den çok ağır çalışıyor. Win10 için SSD şart.
4 gb ram ile masaüstü ve ofis işlerini rahat yapar.

Win 8.1 ve win7 HDD ile normal bir şekilde çalışıyor ancak win10 SSD için tasarlanmış.

Mevcut bilgisayarında hdd varsa kur ve farkı gör. Kullanılmaz halde yavaşlayacak.
SSD hızını inkar eden yok hocam. şuan sadece bir tane google sekmesi acık ve geri kalan herşeyi kapatıım buyrun ram kullanımı.
1679789776558.png

shogun

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
427
SSD hızını inkar eden yok hocam. şuan sadece bir tane google sekmesi acık ve geri kalan herşeyi kapatıım buyrun ram kullanımı.
Ekli dosyayı görüntüle 18058
Windows Ram'i duruma göre kullanır. Kullanıp kapattığın uygulamalar hemen ram'den boşaltılmaz. Tekrar açtığında Ram'den çağırılır.
4 gb ram verirsen ona göre kullanır.

Tabiki arkadaşın imkânı varsa ram'i de yükseltsin ancak bu senaryoda önce ssd alması daha mantıklı.

Ahmeet_1

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
892
Windows Ram'i duruma göre kullanır. Kullanıp kapattığın uygulamalar hemen ram'den boşaltılmaz. Tekrar açtığında Ram'den çağırılır.
4 gb ram verirsen ona göre kullanır.

Tabiki arkadaşın imkânı varsa ram'i de yükseltsin ancak bu senaryoda önce ssd alması daha mantıklı.
RAM bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır. RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır.Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD’den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM’e yükler. RAM, en hızlı SSD’lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD’lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM’e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
istediğin ssd yi tak 4gb ram olduktan sonra o bilgisayarın calısacagı hız belli. ssd %20 performans arttırırsa 4gb rami 8 yapmak %100 performans arttırır. %100 şuan ram daha öncelik konu tartışmaya kapalı bile. sene 2023 4gb ramden bahsediyoruz :)

shogun

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
427
RAM bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır. RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır.Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD’den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM’e yükler. RAM, en hızlı SSD’lerden bile binlerce kat hızlıdır. RAM, en hızlı SSD’lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır. Dolayısıyla uygulamaları ve verileri işlemcinin yanında tutmak için daha fazla RAM’e sahip olmak, işlemlerin daha hızlı ve verimli olmasına yardımcı olur.
istediğin ssd yi tak 4gb ram olduktan sonra o bilgisayarın calısacagı hız belli. ssd %20 performans arttırırsa 4gb rami 8 yapmak %100 performans arttırır. %100 şuan ram daha öncelik konu tartışmaya kapalı bile. sene 2023 4gb ramden bahsediyoruz :)
Bilgilendirme için teşekkürler. Artık konuyu açan arkadaş denesin görsün diyorum. Başka da diyecek bir şey yok.

Cemalettin Bayraktar

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
126
ssd bir klasörden diğerine yükleme taşıma veri depolama durumunu okuma yazma oranına göre hız kazandıran bir depolama aygıtıdır
oyunlarda haritanın yüklenme hızında vs önemli rol oynar
ram ise ssd nin bu oynadığı önemli rolün zeminini kurar
yani 7000mb okuma yazmalı bir m2 ssd niz var diyelim bunda 4gb ram olması bir işe pek yaramaz
ama 16 gb ram ile 500mb okuma yazmalı bir sata ssd niz de bu fark arşa çıkar
örnek video bırakıyorum
ram daha önemlidir.

KS

RaporsuzDeli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
13
Peki ram alırsam 2x8 cl15 demişsiniz ama benim o kadar bütçem yok 2x4 alsam ne olur? Ayrıca bu ramlerin uyum durumu söz konusu mu ddr olarak yani benim sistemim zaten eskiydi 2-3 gun önce açmıştım konu ve ekran kartı ve psu aldım bunların hepsiyle uyumlu olma gibi bir durum ,umarım anlatabilmişimdir

Ayrıca sistem bilgilerimi atsam bana yardimci olur musunuz ram için

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,553
Peki ram alırsam 2x8 cl15 demişsiniz ama benim o kadar bütçem yok 2x4 alsam ne olur? Ayrıca bu ramlerin uyum durumu söz konusu mu ddr olarak yani benim sistemim zaten eskiydi 2-3 gun önce açmıştım konu ve ekran kartı ve psu aldım bunların hepsiyle uyumlu olma gibi bir durum ,umarım anlatabilmişimdir

Ayrıca sistem bilgilerimi atsam bana yardimci olur musunuz ram için
Atin bekliyorum

KS

RaporsuzDeli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
13
Anakart M4A7BL-M LE
Ekran kartı msi gt 1030
Psu aerocool 400w
Işlemci AMD athlon II x2 240 processor
Daha vermem gereken var mı Bilgi bilmiyorum.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri