Yardım PCH F6 Sürekli Aldığım Sorunlar

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
RTX 3060, i5 12400F sisteme sahibim. BIOS'um ve ekran kartı driverlarım güncel. Farklı forumlara bir sürü konu açtım mavi ekran hataları vesaire dahil bu sistem için, 1 RAM sorunluydu, onu garantiyle değiştireceğim diğer ram sorunsuzdu ama bugün yine mavi ekran aldım. Yine konu açacağım sanırım forumlara, her neyse; sistem gerçekten beni yormaya başladı. Mavi ekran hatası monitör gitmesi vesaire derken gerçekten çok yoruldum. Şimdi sorunu size şöyle özetlemek istiyorum.

Bu sistemi yaklaşık 6 ay önce teslim aldım. RDR2, Cyberpunk 2077, GTA V ve daha nice oyunu çalıştırıp oynadım, oynuyorum. Hiç bir sorun almadım görüntü anlamında. Performansından da memnunum.

Görüntü gitme meselesi yeni değil, sistemi aldığım günden beri var. Sistem ilk geldiğinde HDMI ile televizyona bağladım. O dönem televizyona bağlıyken örneğin youtube shorts kısmında videonun yorum sekmesine basınca görüntü gidiyordu. Özellikle yorumlara basınca gitmesi çok ilginç ama evet, sistem belirli başlı fonksiyonlarda ekran karartıyor. RDR2 gibi bir oyunu hiç sorunsuz oynatırken youtube yorum sekmesine girişte ekran karartıyordu. Ben bunun ekran kartının TV için pek uyumlu olmadığı gibi bir şey olduğunu düşündüm açıkçası önemsemedim.

Daha sonra dönüştürücü kablom geldi, kullandığım monitör VGA olduğu için HDMI to VGA kullanıyorum. Yine aynı şekilde hemen her oyunu hiç sorunsuz oynuyorum, burada da istisna olarak sanırım Minecraft'ı örnek gösterebilirim. Kuzenle nostalji olsun diye bir sunucuda oynuyoruz, sunucunun kendi launcheri mevcut. Oyunda bazen fare çevirince, blok koyunca, sandık açınca gibi enteresan fonksiyonlarda yine görüntü gidebiliyor.

Bu launcherin aynısı internet kafede olduğu için ben sorunun launcher kaynaklı olduğunu sanmıyorum orada sorunsuz çalışıyor. Benim sistemimde ise orijinal minecraft yine sorunsuz çalışıyor, sadece launcherli olanda sorunum var.

Gelelim bu konuyu açmamın temel sebebine, az önce 1-2 el Haxball atayım dedim. Web tabanlı bir oyun. Oyunda odaya girdiğim an ekran gidiyor, gelmemek üzere. Ekran gittiği için ben hareket edemiyorum, haliyle bir süre sonra AFK sebebiyle kick yorum. AFK'dan kick yiyip lobiye dönünce ekran geliyor. Odaya giriyorum yine gidiyor, afk kick geri geliyor. Yani sistemde artık ne sorun varsa bilmiyorum, odaya girince nüksediyor. Kick yedikten sonra lobiye döndüğüm için bir sorun kalmıyor, görüntü geliyor.

Gerek launcherli minecraft, gerek haxball'da ekran gitmemesi için ise web penceresini küçültüp giriyorum. Hiç sorun olmuyor. Ama büyültünce yine ekran gidiyor. Aşağıya videosunu bırakacağım. Sorunum gerçekten çok entersan, driverlar güncel BIOS güncel ne yapsam bilemiyorum.

Kullandığım monitör 1440x900, kullandığım TV ise 1080p. İkisinde de benzer hatalar baş gösterdiği için sorunun monitör kaynaklı olduğunu sanmıyorum.

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,366
Merhaba,

1- RTX 3060 ekran kartı ile düşük çözünürlüklü monitör ve TV üzerinde görüntü gitmesini genelde Hz olayına bağlıyoruz. Sağ tıklayıp görüntü ayarları sekmesinden "Gelişmiş Görüntü Ayarları" bölümüne gelince kaç Hz'de oynuyorsunuz?

1679257781181.png

2- Ayrıca farklı bir HDMI, DVI veya kablo ile test etme imkânınız oldu mu?

Donanımsal bir problem olduğunu düşünmüyorum. Ancak teyit almak için OCCT programını indirip önce işlemci, sonra ekran kartını test edin. Ortalama 10'ar dakika %100 yük binmesi yeterlidir. Sonuçları buraya atabilirseniz SS olarak iyi olur.

3- GPU ve CPU tarafı normal çıkarsa, RAM'lerden 2x8 kullanıyorsanız, sistemi kapatıp tekini sökün ve öyle test edin.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Merhaba,

1- RTX 3060 ekran kartı ile düşük çözünürlüklü monitör ve TV üzerinde görüntü gitmesini genelde Hz olayına bağlıyoruz. Sağ tıklayıp görüntü ayarları sekmesinden "Gelişmiş Görüntü Ayarları" bölümüne gelince kaç Hz'de oynuyorsunuz?

Ekli dosyayı görüntüle 17588

2- Ayrıca farklı bir HDMI, DVI veya kablo ile test etme imkânınız oldu mu?

Donanımsal bir problem olduğunu düşünmüyorum. Ancak teyit almak için OCCT programını indirip önce işlemci, sonra ekran kartını test edin. Ortalama 10'ar dakika %100 yük binmesi yeterlidir. Sonuçları buraya atabilirseniz SS olarak iyi olur.

3- GPU ve CPU tarafı normal çıkarsa, RAM'lerden 2x8 kullanıyorsanız, sistemi kapatıp tekini sökün ve öyle test edin.
Taner abi teşekkürler cevap yazdığın için. Videosunu attığım Haxball'daki sorunu monitör çözünürlüğünü değiştirip denediğimde çözdüm. Yani çözdüm dediğim böyle yapınca ekran gitmedi. 1440x900 değil başka çözünürlüğe geçince haxball açıldı. Ama Minecraft'da çözünürlük ne olursa olsun tam ekranda monitör gidiyor. Yine Hertz ile de oynadım ama maalesef işe yaramıyor Minecraft'da. Dönüştürücüyü milyonlarca insan kullanıyor. Sorunun o olduğunu da sanmıyorum ugreen gibi sağlam bir markanın ürünü. Korkuyorum ama belki ekran kartında sorun var.

Bir de başımda mavi ekran belası var tabi. Ramlerden 1 i bozuk çıktı. Tam sevindim mavi ekranı çözdüm, sebebi ram diye. Bugün yine mavi ekran yaşadım. Aldığım hatayı aratınca ram ile alakalı olabilir diyor. Bu ram sağlamdı memtest86 ile baktığımda (xmp açık ve kapalı). Sistemi şu an 1x8 şeklinde kullanıyorum zaten şimdi. Öteki Rami paketledim garantiye göndereceğim. Memtest86 ile 16 hata buldu. Sağlam rami, sorunlu ramin olduğu slota takılı. Yani bu demek oluyor ki sorun anakartta da olabilir. Bu şekilde de memtest yapmam gerek sanırım.

NotHappy

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,173
Taner abi teşekkürler cevap yazdığın için. Videosunu attığım Haxball'daki sorunu monitör çözünürlüğünü değiştirip denediğimde çözdüm. Yani çözdüm dediğim böyle yapınca ekran gitmedi. 1440x900 değil başka çözünürlüğe geçince haxball açıldı. Ama Minecraft'da çözünürlük ne olursa olsun tam ekranda monitör gidiyor. Yine Hertz ile de oynadım ama maalesef işe yaramıyor Minecraft'da. Dönüştürücüyü milyonlarca insan kullanıyor. Sorunun o olduğunu da sanmıyorum ugreen gibi sağlam bir markanın ürünü. Korkuyorum ama belki ekran kartında sorun var.

Bir de başımda mavi ekran belası var tabi. Ramlerden 1 i bozuk çıktı. Tam sevindim mavi ekranı çözdüm, sebebi ram diye. Bugün yine mavi ekran yaşadım. Aldığım hatayı aratınca ram ile alakalı olabilir diyor. Bu ram sağlamdı memtest86 ile baktığımda (xmp açık ve kapalı). Sistemi şu an 1x8 şeklinde kullanıyorum zaten şimdi. Öteki Rami paketledim garantiye göndereceğim. Memtest86 ile 16 hata buldu. Sağlam rami, sorunlu ramin olduğu slota takılı. Yani bu demek oluyor ki sorun anakartta da olabilir. Bu şekilde de memtest yapmam gerek sanırım.
çok geçmiş olsun hocam bi aralar bu şekilde her hata beni buluyordu, allaha şükür aynı sistemi kullanıyorum bir problem yaşamadım.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Monitörde Freesync özelliği varsa kapatır mısınız.
Olacağını sanmıyorum bayağı eski bir monitör ama bakarım. Hz olarak şu an kullandığım monitör 74.99 ve 59.98 gösteriyor. İkisinde de aynı sorunu yaşıyorum. Televizyonda 1080p'de yaşıyordum. Onda Hertz olarak 50 kullanıyordum sanırım çünkü TV 50 Hz destekliyor.

Farklı hdmi girişini deneme şansınız var mı
Farklı hdmi girişi ile deneyemem çünkü kartta 3x display 1x hdmi var.

çok geçmiş olsun hocam bi aralar bu şekilde her hata beni buluyordu, allaha şükür aynı sistemi kullanıyorum bir problem yaşamadım.
İyi dileğiniz için teşekkür ederim hocam. Şans işi ya sorunlar işin doğasında var. Ben sadece şu an sorun neyden kaynaklı onu bulamıyorum. Ramlerden 1'i bozuk, o kesin. Ama sağlam ram ile de hata verdi. Anakarta mi yöneleyim? E ekran kartı sorunlu görüntü gidiyor desem bir sürü AAA oyun oynadım hiçbirinde sorun yaşamadım. FPS değerleri de gayet iyi. Web'de gezerken ekran niye gitsin? Ekran sorunlu desem TV ve monitör ikisinde de hatalar benzerdi. İşlemcilik bir olay yok diye düşünüyorum. Yine herhangi bir şekilde hiç bir üründe overclock da yok. Sadece ramler xmp 3200mhz. Yani esas sorunu nerede aramaliyim onu bilmiyorum. Elimde donanım olmadığı için rahat hareket edemiyorum monitörü değiş, kabloyu değiş gibisinden. Bir de Şanlıurfa'da yaşıyorum. Konum olarak çok uzak. Hangi üründe sorun var tespitini nokta atışı bulmak istiyorum. Buradan vatan bilgisayar'a kargonun gidip yeni ürünün gelmesi en az 1 ay sürecektir bari doğru bir tespit yapayım istiyorum. Sorunlardan çok çaresizlik yoruyor insanı. Tekrardan teşekkür ederim.

Son düzenleme:
KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
1679260973138.png
1679261050567.png

OCCT işlemci testinde sorun yok gibi görünüyor. Resimdeki ayarlar ile 10 dakika @OceanLaB

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Bu test süresince ekranda kapanma vs yaşandı mı?
Hayır bir kapanma yaşanmadı. 10 dakika ekrana full bakmadım ancak yataktaydım. Kapansa özellikle dikkatimi çekerdi sanırım. Zaten Doom Eternal, RDR 2, Cod MWII, Rocket League, CS:GO, GTA V, Witcher 3, Cyberpunk 2077... Bu oyunları bu sistem ile sorunsuz oynadım. Mavi ekran hataları aldığım oldu oynarken ama ekranda görüntü hiç gitmedi. Web'de gidiyor ama :D

Veya Windows+Shift+S ekran görüntüsü yakalama fonksiyonuna basınca yine anlık gidip geliyor bazen. Valla çözemedim ben bu işi. Ekran kartı ile alakası olmayan yerlerde de gidebiliyor.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
@OceanLaB Taner abi özür dileyerek etiketliyorum. Hakkını helal et lütfen. Sınav senem olduğu için sistemi götürüp X bir yerde deneyemiyorum. Şimdilik yeni bir monitör alabileceğim gibi de durmuyor. OCCT ile de sorun bulamadım ekran kartında. Çareyi nerde aramak gerekir? :)

OceanLaB

Administrator
Admin
Tepki
5,366
@OceanLaB Taner abi özür dileyerek etiketliyorum. Hakkını helal et lütfen. Sınav senem olduğu için sistemi götürüp X bir yerde deneyemiyorum. Şimdilik yeni bir monitör alabileceğim gibi de durmuyor. OCCT ile de sorun bulamadım ekran kartında. Çareyi nerde aramak gerekir? :)

GPU ve CPU tarafında yük binince sistem kendisini atmıyor, kapatmıyor ve görüntüde problem oluşturmuyor. Bu da bu ikili arkadaşın sorunsuz çalıştığına kaliteli bir işarettir.

O yüzden çareyi bence RAM, Monitör, HDMI veya DP kablosu taraflarında aramak doğru olacak gibi.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
GPU ve CPU tarafında yük binince sistem kendisini atmıyor, kapatmıyor ve görüntüde problem oluşturmuyor. Bu da bu ikili arkadaşın sorunsuz çalıştığına kaliteli bir işarettir.

O yüzden çareyi bence RAM, Monitör, HDMI veya DP kablosu taraflarında aramak doğru olacak gibi.
Teşekkür ederim. O zaman benim fikrim monitör çözünürlüğü Hz kombinasyonu. Tabi rame ayrıca bakacağım ama kablolarda bir sorun olmadığı görüşündeyim. Bu arada seni bulmusken sorayım. Sistemde geçen gün Kaspersky in bir uzantısı mavi ekran hatası verdirtti. Hata kodu yine ramle alakalı bir şeydi. Page nonfault in Area tarzı bir şey. Sorunlu ram takılı iken yüklediğim programların hata vermesi doğal bir durum mu? Çünkü şu an kasada takılı olan Ram sağlam memtest86'ya göre. Bu mavi ekran hatalarını da umarım temiz kurulum ile çözeceğim.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Sisteme format attım. Geforce experience ile herhangi bir driver kurmadan haxball'a girdiğimde görüntü gidip geliyordu. Yani kalıcı olarak gitmiyor ancak sürekli anlık gidip geliyordu. Geforce experience ile en son surucugu indirince gidiş o gidiş tekrar gelmiyor videodaki gibi. Tabi kontrol ettiğimde sürücü yokken ekran 64 Hz ayarlıydı. Sürücü varken ekran 75 Hz ayarina aldım. Sorunun ben çözünürlük ve Hz ikilisinden kaynaklandığını düşünüyorum ama acaba kartta da ekstra bir sorun var mıdır diye içimde şüphe yok değil 🙂

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
Sisteme format attım. Geforce experience ile herhangi bir driver kurmadan haxball'a girdiğimde görüntü gidip geliyordu. Yani kalıcı olarak gitmiyor ancak sürekli anlık gidip geliyordu. Geforce experience ile en son surucugu indirince gidiş o gidiş tekrar gelmiyor videodaki gibi. Tabi kontrol ettiğimde sürücü yokken ekran 64 Hz ayarlıydı. Sürücü varken ekran 75 Hz ayarina aldım. Sorunun ben çözünürlük ve Hz ikilisinden kaynaklandığını düşünüyorum ama acaba kartta da ekstra bir sorun var mıdır diye içimde şüphe yok değil 🙂
Sanmıyorum kartta olduğunu öyle olsa ilk driver kurmadanda aynı hatayı alirdin

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Sanmıyorum kartta olduğunu öyle olsa ilk driver kurmadanda aynı hatayı alirdin
Yani karttan bence de değil. Hiç bir baba oyunda zerre kapanma olmadı kasma olmadı. Kart canavar gibi çalışıyor. Haxball gibi web tabanlı 2D oyunda mi çalışmasın? Veya Minecraft'ta. Anlayamadigim bir durum. Hatta şunu da söyleyeyim örneğin Minecraft oynuyorum. Ekran gitti, ben fareyi oynatıp farklı yerlere yönelince ekran geri geliyor. Ama ekranın gittiği yerde hep ekran gidiyor. Örneğin madende ekran gidiyor diyelim, dışarıda gitmiyor. Madende sürekli gidiyor. Yani anlık bir olay da değil. Madenin o kısmına her geldigimde ozellikle orada oluyor. Herhalde dünyada yalnızca benim başıma gelebilecek bir olayı yaşıyorum. Çok enteresan.

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
Az önce bilgisayarı açtım yine mavi ekran, üstelik temiz formatlı. Neredeyse uygulama bile yüklü değil 1-2 tane dışında. Bir de çınlama sesi geliyor sanırım ekran kartından coil whine. Komple sistemi vatana yollayacağım ne yaparlarsa yapsınlar gerçekten yoruldum :(

KS

semre57

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
46
1 ram bozuktu ama diğer ram sağlam ondan eminim, hem Memtest86 hem windows tanılama aracı ile doğruladım bunu, fakat hala ram işaret eden mavi ekran hataları alıyorum ara sıra. Sorun ramde olmamasına rağmen ram hatası veriyor. Çözemedim. Ara ara hem durumu bildirmek hem de konuyu yukarı çıkarmak için güncelleme yapacağım.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri