ram expo destekliyor ve 6000 hızında sanırım.
doğru mudur ?
o işlemcide amd nin test ettiği değerler çift ram için DDR5-5200 dört ram için ddr5-3600. aynı zamanda bunlar önerdiği maksimumlar. bunlarla işlemci kesin çalışıyor. genelde 6000 frekansıda çalışıyor ama yüzde olarak az sayıda işlemcide bu mümkün olmuyor. işlemci üzerindeki bellek kontrolcüsü silicon lottery dediğimiz şans grubunda. 5200 kesin ama sonrasında ihtimal düşük olsada kötü süprizler var.
tabi bios güncellemeler ram uyumunu arttırabiliyor. bununlada çözülme şansı var.
ayrıca intel işlemcilerdeki gear1 gear2 modu benzeri amd de var. yani işlemcideki bellek kontrolcü frekansını düşürüp ramlerin 6000 olarak çalışmasıda sağlanabilir ama ozamanda verim düşüyor. bir süredir ryzenlara uzak kaldım ondan ryzenlardaki gear1 gear2 ayarı tam neydi hatırlamıyorum.
bios güncelleme yada bazı ayarlar çözüm sağlamassa yurtdışında genellikle işlemciyi garantiye gönderip değiştirtmişler. tabi burda ne olur bilemiyorum.
denemek için expoyu açıp ram hızını 5200'e çekersin. çalışmassa apayrı bir durum olabilir. ondan sonrada yavaş yavaş yükseltip maksimum kapasiteyi bulabilirsin. buda bir seçenek.