Rehber Pchocası Trendyol Pcler Için Anakart Bios Sorunu Çözüm.

ardaugrl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Arkadaşlar merhaba trendyol üzerinden pchocası ve gamersarena işbirliği ile çıkartılan bilgisayarlardan birisini ben de aldım ve anakartım Colorful battle AX B650M-E PRO V-14. Anakart bana en düşük sürüm biosla (1003) geldiği için güncelleme yapmak istedim fakat en son sürümü bir türlü yükleyemedim bios üzerinden hata aldım. 2 3 gündür araştırıyorum ve bugün sorunu çözdüm, benim gibi bu sorunla uğraşan arkadaşlar için buraya çözümü bırakacağım.
Öncelikle 1008 sürümünü değil 1007 sürümünü EFI ile indirmeniz ve Fat32 şeklinde boş bir 2.0 USB ye atmanız gerekiyor. Daha sonrasında USB yi pc ye taktıktan sonra boot menüsüne girip USB seçerek devam ediyoruz. Belli bir yere geldiğinde Şöyle bir hata çıkacak.
WhatsApp Image 2025-12-30 at 23.36.31.jpeg

Buradaki hatada da yazdığı üzere ROM dosyası uyuşmuyor diyor. Ben de colorfula mail attım ve şöyle bir cevap aldım.
Hi there,

Please update the motherboard BIOS using the EFI method.

If you have confirmed that the motherboard model and the BIOS file are matched and correct, please press 'E' to continue and complete the update.

Sincerely,
FAE

Kısaca colorful eğer indirdiğiniz sürümden %100 olarak eminseniz burada E tuşuna basarak sürece devam edebileceğinizi söylüyor. Brick olmasından korkarak da olsa denedim çünkü son 2 güncelleme performans açısından oldukça önemli. E tuşuna basarak devam ettim ve herhangi bir sorun yaşamadan bios update gerçekleşti. Sorunu yaşayan arkadaşlar bu yolu deneyerek bios güncellemesi yapabilirler.

İbrahimsivasli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam ben görüntü alamıyorum görüntü almadan bios güncelememiz mümkünmü görüntü gelmemesi ondan dolayı olabilir mi

KS

ardaugrl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
Hocam ben görüntü alamıyorum görüntü almadan bios güncelememiz mümkünmü görüntü gelmemesi ondan dolayı olabilir mi
Görüntü alamama sebebin ekran kartıyla alakalı da olabilir. Çıkar tak yapmayı dene veya bios pilini çıkartıp tekrar takmayı dene. Ramlari de çıkartıp tekrar tak ve 2 slotu da dene.

İbrahimsivasli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hepsini denedim lb1 diye ışık yanıyor hocam hiç sönmüyor ana karta sizde de yanıyor mu sürekli kontrol etme şansınız varmı

İbrahimsivasli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam hiç görüntü gelmediki ayarda yapayım. Bende biraz araştırayım dedim de bios güncelemeyle alakalı olabilir dediler

İbrahimsivasli

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Bu ana kartın arkasındaki bios update tuşunu kullanarak yapabilirmiyiz acaba update

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar merhaba trendyol üzerinden pchocası ve gamersarena işbirliği ile çıkartılan bilgisayarlardan birisini ben de aldım ve anakartım Colorful battle AX B650M-E PRO V-14. Anakart bana en düşük sürüm biosla (1003) geldiği için güncelleme yapmak istedim fakat en son sürümü bir türlü yükleyemedim bios üzerinden hata aldım. 2 3 gündür araştırıyorum ve bugün sorunu çözdüm, benim gibi bu sorunla uğraşan arkadaşlar için buraya çözümü bırakacağım.
Öncelikle 1008 sürümünü değil 1007 sürümünü EFI ile indirmeniz ve Fat32 şeklinde boş bir 2.0 USB ye atmanız gerekiyor. Daha sonrasında USB yi pc ye taktıktan sonra boot menüsüne girip USB seçerek devam ediyoruz. Belli bir yere geldiğinde Şöyle bir hata çıkacak.Ekli dosyayı görüntüle 45447
Buradaki hatada da yazdığı üzere ROM dosyası uyuşmuyor diyor. Ben de colorfula mail attım ve şöyle bir cevap aldım.
Hi there,

If you have confirmed that the motherboard model and the BIOS file are matched and correct, please press 'E' to continue and complete the update.

Sincerely,
FAE

Kısaca colorful eğer indirdiğiniz sürümden %100 olarak eminseniz burada E tuşuna basarak sürece devam edebileceğinizi söylüyor. Brick olmasından korkarak da olsa denedim çünkü son 2 güncelleme performans açısından oldukça önemli. E tuşuna basarak devam ettim ve herhangi bir sorun yaşamadan bios update gerçekleşti. Sorunu yaşayan arkadaşlar bu yolu deneyerek bios güncellemesi yapabilirler.
ben kingston flash usb3.2 bellekleği rufus ile fat32 yapıp 1007 sürümünü içine atıp denedim ama sonuç alamadım nerde yanlış yaptım acaba

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
2 farklı flash ile denedim olmadı bu anakartı aldığıma pişmanım

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Dostum boot ile yaptın değil mi?
evet

Öncelikle 1008 sürümünü değil 1007 sürümünü EFI ile indirmeniz ve Fat32 şeklinde boş bir 2.0 USB ye atmanız gerekiyor. Daha sonrasında USB yi pc ye taktıktan sonra boot menüsüne girip USB seçerek devam ediyoruz. Belli bir yere geldiğinde Şöyle bir hata çıkacak.Ekli dosyayı görüntüle 45447
Hi there,

Sincerely,
FAE

efi ile indirmeniz lazım diyorsun ya efi dosyası zaten klasörün içinde var ayrı mı indiricez

KS

ardaugrl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
evet

efi ile indirmeniz lazım diyorsun ya efi dosyası zaten klasörün içinde var ayrı mı indiricez
Anakart sitesinden indirdiğin dosyanın içinde talimat içeren bir pdf olucak. EFI talimatini takip ederek aynılarını yap ve boot menüsünden bios güncellemesini yapmayı dene

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
BIOS dosyasını çıkardıktan sonra, EFI klasörünü doğrudan USB belleğin kök dizinine kopyalayın.
tutorial de böyle bir metin var kök dizinine kopyalamak ne demek

KS

ardaugrl

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
8
BIOS dosyasını çıkardıktan sonra, EFI klasörünü doğrudan USB belleğin kök dizinine kopyalayın.
tutorial de böyle bir metin var kök dizinine kopyalamak ne demek
kısaca usb içerisinde hiç bir şey olmadan sadece efi klasorünü at. usb içinde başka bir şey kalmasın

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
bugüm gamers arena teknik desteği aradım banabiosu güncelleme diyor bendeki bios en eski sürüm niye güncellemeyeyim. yaşadığım sorunlar windowsdan kaynaklıymış 😂😂🤣🤣

osman1266

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
sadece efi dosyasıı bırakıp falsh da öyle denedim yine olmadı

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
daha önce colorful anakart kullandım ve efi metoduyla bios attım. ancak bu modele sahip değilim. olası sorunda sorumluluk almam.

yazdıklarım "AX B650M-E PRO V-14" için

bahsi geçen anakartın destek sürücü bios indirme linki aşağıda. her ihtimale karşı ( revizyon farkı v.s. gibi şeyler )
resimleri kendi anakartınızla kıyaslayın. eşse devam edin. support-bios seçeneklerinde gerekli dosyalar var.

gördüğüm:

arkadaşlar 1007 sürümüne kadar efi metoduyla atılıyor.
1008 sürümü farklı.

1008 için önce 1007 nin atılması gerekebilir.

1007 sürümü için:

süreç içinde ilk mesajda arkadaşın bahsettiği bir durumu yaşarsanız aynı çözümü uygulayabilirsiniz. ama sık sık diyeceğim gibi ben sorumluluk almam.

windowsun format seçeneğinde fat32 her sürümde bulunmayabiliyor. exfat falan olmayacak. yoksa ya başka bir uygulama yada mümkünse minitool partition manager kullanabilirsiniz. minitoolda usb flash yerine yanlış yeri kurcalarsanız yine sorumluluk alamam.

1007 sürümü için usb flashı fat32 olarak formatlayın
indirdiğiniz biosun zip dosyasındaki "BIOS" ve "EFI" klasörlerini olduğu gibi yeni klasör açmadan o flasha kopyalayın. yani kök dizine atın.
windows sağ altta bulunan donanımı güvenli kaldır kutucuğundan güvenli kaldır diyerek flashı sökülebilir hale getirin. flashı sökün. flashı tekrar takın.
sözkonusu flash cihaz üzerinde kalacak şekilde windowsu kapatın.
açılışta hızlıca F11 tuşuna basın ( cihazın power tuşuna basar basmaz arka arkaya F11 e basmaya başlayın )
gelen menüden "UEFI: usb flashı simgeleyen yazı" gibi bir seçenek olacak onunla hazırladığınız usb flash'ı başlatın
otomatik olarak işlemin başlayıp bitmesi gerekiyor. biraz bekletir. işlem sırasında elektrik kesilmemelidir zorla kapatma olmamalıdır.
yeşil renkte FPT operation successful gibi bir yazı yazıp sonuçlandığını bildirmesi gerek.
işlem doğru şekilde bittiyse "reset" "restart" "reboot" komutlarını ayrı ayrı yazıp entera basıp deneyin sistemin yeniden başlaması gerek. bunu ben ekledim net komutu hatırlamıyorum bunlardan biri.
cihaz yeniden açılırken bekleyin zorla kapatmaya yönelmeyin. ilk görüntü geldiği an del tuşuyla bios ayarlara girin. f9 tuşuyla optimum ayarlarını yükleyin. F10 tuşuyla kaydedip çıkın.

1008 sürümü için
flashı düzgün şekilde fat32 formatlayın
indirdiğiniz 1008 sürümü zip dosyası içinde "BATTLE-AX B650M-E PRO V14 1008" klasörü var. Onun içindeki "BATTLE_AX_B650M_E_PRO_V14_1008.BIN" dosyasını sözkonusu flasha kopyalayın.
windows sağ altta bulunan donanımı güvenli kaldır kutucuğundan güvenli kaldır diyerek flashı sökülebilir hale getirin. flashı sökün. flashı tekrar takın.
sözkonusu flash cihaz üzerinde kalacak şekilde windowsu kapatın.
cihazı tekrar açın.
açılışta del tuşuyla biosa giriş yapın.
ilk ekranda update bios by usb gibi bir seçenek olmalı. şayet ilk ekranda değilse seçeneklerde arayın bir yerlerde mutlaka qflash v.b. flash işlemi başlatan seçenek olmalı.
oradan sonra flashı seçin. bios dosyasını seçin. ok diyerek işlemi başlatın.
çıkın. işlem sırasında kesinlikle elektrik kesilmemeli zorla kapatma olmamalıdır.
işlem bitince sistemin otomatik yeniden başlaması gerek. ilk normal açılış görüntüsü gelene kadar bekleyin.
ilk görüntü geldiği an del tuşuyla bios ayarlara girin. f9 tuşuyla optimum ayarlarını yükleyin. F10 tuşuyla kaydedip

bu işlemler sırasında yaşayabileceğiniz sorunlardan sorumlu değilim.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri