Pc'ye Yük Bindiğinde Bilgisayar Kendini Kapatıyor

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Hocam herkese iyi forumlar bilgisayarım yaklaşık bir yıllık 26.06.2023 özellikleri şu şekildedir.

CORSAIR 1TB MP600 CORE XT PCIe Gen4 NVMe M.2 2280 SSD (5000MB Okuma / 3500MB Yazma)
Thermaltake View 200 TG 650W 80+ USB 3.0 ARGB ATX Mid Tower Kasa
GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC D6X 8GB GDDR6X 256 Bit Ekran Kartı
GIGABYTE B450M K 3600MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 HDMI mATX Anakart
AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm İşlemci
CORSAIR 16GB (2x8GB) Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Dual Kit Ram

1 Yıl boyunca sorunsuz çalıştırdığım bilgisayarım 1 hafta tatile gidip gelmem sonucu fan temizliği yapmadan önce sesler çıkartmaya başlıyordu bilgisayar temizliği yaptım fakat ağır oyunlara girdiğimde bilgisayar çöküyor herhangi bir sıcaklık tespit edemiyorum sorunu bulamıyorum istanbul çıvarında güvenilir bir bilgisayarcım da yok sorun nedir halen daha anlayamadım cs2 de full ayarlarda sıkıntı yok ama outlast trials ve back4blood gibi oyunlarda bilgisayar kendi gücünü kesiyor ve kapanıyor ısı değerleri aşağıdaki gibidir

Bilgisayar fanından farklı sesler geliyor motor gibi çalışıyordu şuan ses konusunda herhangi bir problem yaşamıyorum ama bilgisayar henüz bakım görmedi sıkıntı termalsizlikten mi yoksa psu'dan mı veya farklı mı anlamış değilim.

NOT: Furmak testi sırasında bilgisayar yine kapandı [ ikinci görsel bilgisayarın boş sıcaklık değerleridir.]

Ekli dosyalar

• resim_2024-11-11_142150422.png
    resim_2024-11-11_142150422.png
    2.4 MB · Görüntüleme: 16
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    49.3 KB · Görüntüleme: 16

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
502
cs2 de full ayarlarda sıkıntı yok ama outlast trials ve back4blood gibi oyunlarda bilgisayar kendi gücünü kesiyor ve kapanıyor
Çökmelerde mavi ekran verdiğ oldu mu?

CS2 dışındaki oyunlarda da full ayarlar mı var.

Full uç ayarlardan çıkıp normal ayarlarda da te bir bakın. Normal değerlere çekin.

AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz oyunlarda, yüklemedeki sıcaklık değerlerine bakmaya çalışın. Sanıyorum stok soğutucuda

içindeki psu tam olarak nedir bunu da öğrenmek lazım.

şu OCCT test kiti biliyorsunuzdur. Bunda da bakabildinizm mi
Oyun dışı yüklemeler. Oyun harici pc kullanımları

RAM EXPO enable ise disable seçip temel değerlerde önce RAM yüklemsine (%90 a çekin) bakabilirsinz. Bu sayede hiç olmazsa RAM le ilgili olup olmadığını öğrenirsiniz.

Bu şekilde aşama aşama , parça parça gidilirse sıkıntı çıkaran bileşene daha kolay ulaşılır diye düşünüyorum.

• Beğen
Reactions: N3M
KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
cs2 de full ayarlarda sıkıntı yok ama outlast trials ve back4blood gibi oyunlarda bilgisayar kendi gücünü kesiyor ve kapanıyor
Çökmelerde mavi ekran verdiğ oldu mu?

CS2 dışındaki oyunlarda da full ayarlar mı var.

Full uç ayarlardan çıkıp normal ayarlarda da te bir bakın. Normal değerlere çekin.

AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz oyunlarda, yüklemedeki sıcaklık değerlerine bakmaya çalışın. Sanıyorum stok soğutucuda

içindeki psu tam olarak nedir bunu da öğrenmek lazım.

şu OCCT test kiti biliyorsunuzdur. Bunda da bakabildinizm mi
Oyun dışı yüklemeler. Oyun harici pc kullanımları

RAM EXPO enable ise disable seçip temel değerlerde önce RAM yüklemsine (%90 a çekin) bakabilirsinz. Bu sayede hiç olmazsa RAM le ilgili olup olmadığını öğrenirsiniz.

Bu şekilde aşama aşama , parça parça gidilirse sıkıntı çıkaran bileşene daha kolay ulaşılır diye düşünüyorum.

CS2'de full ayar fakat herhangi bir kapanma yaşamadım

PSU
Thermaltake TR2 ST 650W 80+ Full Modüler 12cm Fanlı PSU
kullanıyorum

OCCT'de 5 dakikalık test yaptım yeni termal macun değiştirip fakat sonuçlar yine aynı yine kapanma yaşadım

oyunlarda mavi ekran verdiği yok oyun oynarken anlık olarak bilgisayar kendini kapatıyor ve düğmesine basıp tekrar çalıştırıyorum

5 dakikalık OCCT sonucu

Ekli dosyalar

• Screenshot_5.png
    Screenshot_5.png
    143.4 KB · Görüntüleme: 9
KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
5 Dakika bile sürmeden psu testi yaptığımda işlemci 95 dereceyi görüyor [termali yeni sürüldüğü halde ]
resim_2024-11-12_180353245.png

Ekli dosyalar

• Screenshot_7.png
    Screenshot_7.png
    39.5 KB · Görüntüleme: 9

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
İşlemci güvenli çalışma sıcaklığının üzerine çıktığı için bilgisayar kendisini korumaya alabilir. Bu yüzden kapanma yaşanıyor olabilir.
Kullandığınız işlemci soğutucusu nedir?

KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
İşlemci güvenli çalışma sıcaklığının üzerine çıktığı için bilgisayar kendisini korumaya alabilir. Bu yüzden kapanma yaşanıyor olabilir.
Kullandığınız işlemci soğutucusu nedir?
Stock soğutucu kullanıyorum 1.5 yıldır

Yavuz42

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
işlemci Fanında arza Olabilir farklı bir Fanla deneyiniz işlemci 95 dereceye ulaşınca korumadan dolayı kapanıyor

KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
işlemci Fanında arza Olabilir farklı bir Fanla deneyiniz işlemci 95 dereceye ulaşınca korumadan dolayı kapanıyor
Bu kapanma olayı temizlik sonrası yaşandı bazıları psu diyor bazıları işlemci fanı temizlikte ana malzemelere kesinlikle dokunulmadı sadece kasa fanı

KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
PSU değil de sıcaklıkla alakalı Ekran kartında çok sıcak çalışıyor
ekran kartı %50'yi geçmiyor sıcaklıkları anlık sıçramış o ss de yeni yük bindirdiğim için

Skype + browser dışında açık bir şey yok arkadaşlarım yazılımsal olabileceğini söyledi herhangi bir viruse uğrayabileceğimi format atmamı söylediler
Screenshot_9.png

Sorunun psu veya sıcaklıkta olduguna net karar versem gidip yeni parça alıp takıp yapacağım şuan elimde parça yok sorunu çözmeye çalışıyorum sadece

Ekli dosyalar

• Screenshot_8.png
    Screenshot_8.png
    221.5 KB · Görüntüleme: 8
KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
15 dakikalık oynamamda ki değerler

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2024-11-13 143948.png
    Ekran görüntüsü 2024-11-13 143948.png
    1 MB · Görüntüleme: 10
KS

N3M

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Arkadaşlar tamperli camı acıp güncel değerlere baktım 70 derece olmasına rağmen bilgisayar yine kapandı bu sefer psudan şüpheleniyorum

İşin ilginç tarafı voltaj dalgalanması yok her şey normal değer de olmasına rağmen yine kapandı

Geriye iki seçenek kaldı ya psu ya yazılımsal

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri