Psu Bu Sisteme Yeterli Mi?

aykutkucuktv

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Merhaba,
2024 Yılında toplamış olduğum sistemimde son dönemlerde yaşadığım ve çözmekte çok zorlandığım bir problemim var. Sistemim ağır yük altında özellikle yüksek grafikli ve ölçeklemeli oyunlar oynadığımda örneğin grafik modlu bir Ets2 yada aşırı grafiklerde oynadığımız It Takes Two gibi oyunlarda bir anda kapanıyor. Monitörler kasa herşey kapanıyor kasa içinde sadece Ram ışıkları yanmaya devam ediyor. Prizden güç kablosunu çekip takmadığım sürece bir süre bilgisayar hiç açılmıyor.

Bu sorun sebebiyle yıllar önce bilgisayarcıma başvurmuştum tüm yük testlerini yapmasına rağmen bir sorun tespit edememişti. Daha sonrasında tesadüfen kendim geçici bir çözüm keşfettim. Ekran kartına giren güç kablosunu söküp yeniden geri taktığımda bu problem bazen 3-5 gün bazen aylarca sistemde görünmüyor, sonrasında yine tesadüfen herhangi bir günde yeniden yaşanıyor. Bu kabloyu sök tak işlemi zaman zaman bu sorunu 1 ay ile 3 ay arası erteleyebiliyor. Zaman zamanda sadece 3-5 gün arası erteliyor.

Kendi yaptığım araştırmalarda genelde PSU'nun Rtx 4080'in ani güç çekişlerini (power spike) karşılayamaması gibi bir durum yaşanabileceğini okudum.
Sistem özelliklerimi ve belki işinize yarar diye Msi Afterburner ayarlarımı sizlerle paylaşıyorum. Şimdiden bilgi/fikir verebilecek herkesin cevapları için çok teşekkür ederim.
Sistem Özellikleri:
-GALAX GeForce RTX 4080 SG 1-Click OC 16GB GDDR6X 256 bit 48NZM6MD6LSG
-Vento VG12AL 850W 80+ Gen5 (HD2-850W) PSU KASA-109767
-MSI PRO X670-P WIFI AM5 DDR5 ATX ANAKART
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.20GHz 8 Çekirdek 96MB Tray
- 32GB PATRIOT RGB DDR5 PVVR532G600C36K 6000MHz2x16
- DeepCool LE520 240 mmIntel(1700p)-AMD UyumluSıvı Soğutucu

Ekli dosyalar

• msiaf.png
    msiaf.png
    246.5 KB · Görüntüleme: 13

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Ayın Üyesi
Tepki
3,436
Merhaba, cevap için teşekkür ederim. Yaşadığım problem bu parçadan kaynaklanıyor olabilir mi? Değiştirecek olursam hangi marka ve hangi watt psu önerirsiniz.
Olma ihtimali yüksek, farklı bir PSU ile deneme şansın varsa kesinlikle dene.
Yeni PSU için bütçen ne olur ona göre öneri yapabilirim.

KS

aykutkucuktv

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Olma ihtimali yüksek, farklı bir PSU ile deneme şansın varsa kesinlikle dene.
Yeni PSU için bütçen ne olur ona göre öneri yapabilirim.
Açıkçası bütçeme göre PSU bakmak yerine bu sorunu çözeceğine inandığım PSU için bütçe yaratmaya çalışacağım.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
aynı kart değil ama bir benzeri 400w civarına kadar spike yapıyor.

muhtemelen kullandığın sürüm bukadar oc'li değil spike daha azdır ama her ihtimale karşı sen bunu taban olarak düşün.

yunus arkadaşımızın dediği gibi mevcut psu bu kalibrede sisteme pek yakışmıyor.

galaxın resmi sitesinde super olmayan 4080 göremedim.

kartın bu mudur ?

ihtiyacından fazlasını önericem. çünkü fiyatı kalibresine göre şuan iyi.

9500 TL. Evet tuzlu. Ama al tamamen unut. Bütçeni aşıyorsa.

buda bütçeni aşıyorsa

buda uygun değilse (üreticinin önerilerine uyuyor ama 750w dan yukarı olsa aslında iyi olurdu)

2nci el düşünürsen şunu beğendim:

bunada bütçen yetmesse:

(son gönderdiğimde gerekli 3x8 pin pcie güç girişi varmı bir kontrol edersin. ben etmedim)

KS

aykutkucuktv

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
aynı kart değil ama bir benzeri 400w civarına kadar spike yapıyor.

muhtemelen kullandığın sürüm bukadar oc'li değil spike daha azdır ama her ihtimale karşı sen bunu taban olarak düşün.

yunus arkadaşımızın dediği gibi mevcut psu bu kalibrede sisteme pek yakışmıyor.

galaxın resmi sitesinde super olmayan 4080 göremedim.

kartın bu mudur ?

ihtiyacından fazlasını önericem. çünkü fiyatı kalibresine göre şuan iyi.

9500 TL. Evet tuzlu. Ama al tamamen unut. Bütçeni aşıyorsa.

buda bütçeni aşıyorsa

buda uygun değilse (üreticinin önerilerine uyuyor ama 750w dan yukarı olsa aslında iyi olurdu)

2nci el düşünürsen şunu beğendim:

bunada bütçen yetmesse:

(son gönderdiğimde gerekli 3x8 pin pcie güç girişi varmı bir kontrol edersin. ben etmedim)
Cevap ve öneriler için teşekkür ederim. Aslında burada buna benzer bir problem yaşayan var mı bunu öğrenmek isteyip bu sorunun PSU kaynaklı olup olamayacağından emin olmak istedim. Ama sanırım şu anda tüm oklar PSU'yu gösteriyor. Ekran Kartım SUPER değil. Benim aldığım dönemde maalesef SUPER henüz çıkmamıştı düz 4080 almıştık.
Anladığım kadarıyla sizde bunun bir PSU koruma davranışı olduğunu düşünüyorsunuz benim araştırmalarımdada bu sonuca ulaşmıştım. Sanırım attığınız Asus 1200W olan PSU'ya çıkabilirim.

• Beğen
Reactions: GNU
KS

aykutkucuktv

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
6
Bu tarz bir problemi tecrübe etmiş başka birileri var mı acaba?

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Bu tarz bir problemi tecrübe etmiş başka birileri var mı acaba?

ender olarak bu sorunlar psu dışında nedenlerden gelişebiliyor.hem bu durumu denemek hemde daha iyi bir kullanıcı deneyimi için tepeden tırnağa sistemi yazılımsal olarak (bios, varsa donanım firmwareleri, windows ) güncelle desem zor olacak.

alacağın psu sorunu çözsün çözmesin ( heleki o rog strix. şuan fiyatı iyi, nekadar durur bilmiyorum ) her türlü kazanç. bi kere adam gibi gerçek psu kullanmış olacaksın diğer avantajı 1200w gibi bir beslemeyle ilerde yapabileceğin güncellemere büyük ölçüde açık kapı bırakacak. (tabi genellikle çok pahalı kartlar için. tabi ilerde yenileri çıkınca onlarda ucuzlayabilir )

bu tarz bir sorun için cihaza ulaşıp güzelce birebir incelemeden abi kesin %100 şundandır demesi zor. psu'yu boşu boşuna aldım hissine kapılmamak için istersen önce yüksek bir psu yu idareten alıp deneme yap.

bu arada unuttum psu'yu taktığın prizde düzgün topraklama var mı ?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri