Yardım R9 7900X Sıcaklık Sorunu

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Herkese selamlar, R9 7900x işlemcim msi x670 pro wifi anakartım coolermaster ın 240 lık sıvı sogutmam ile sıcaklığım boştayken 25-35 derecelerde gezinirken OCCT'de sadece CPU testi yaptıgımda yavaş yavaş yükselerek 68 derecelere kadar cıkıp oralarda gezinirdi fakat anakartımı msi x870e carbon ile güncelledikten sonra minimum sıcaklıgım 60 derecelere cıktı. ve OCCT'de teste başladıgım saniyede sıcaklık 95 dereceye cıkıyor. işlemcinin mhz'i ile alakalı olduğunuda tespit ettim . yani %100 performansta sıcaklıgı 95 falan gösteriyor. ama testi durdugum gibi yine 60 baremine düşüyor. anakart baglantılarında bi yanlışlıkmı yaptım anlamadım. eskiden testte sıcaklık yavaş yavaş artardı. sanki sensör sıkıntılı gibi garip bir durum var. Bilgisi olup yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
1. Sensör hatası. Yeni BIOS çıkmışsa anakart güncellemesi yapın, bazı sorunları giderebiliyor.
Burada problem yoksa;
2. Montaj hatası. İşlemci ve soğutucu blokları arasında boşluk kalması ile temas sorunu.

(Gelecek BIOS versiyonlarıyla da problem ileride giderilebilir, çözülmemesi halinde servis ile iletişime geçebilirsiniz)

3. Fiziksel bir hata. İşlemci daha önce normal çalıştığına göre, anakart şüpheli konumunda. Bu durumda garantiye göndermeniz gerekir. Arıza varsa orada tespit edilir.

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
Herkese selamlar, R9 7900x işlemcim msi x670 pro wifi anakartım coolermaster ın 240 lık sıvı sogutmam ile sıcaklığım boştayken 25-35 derecelerde gezinirken OCCT'de sadece CPU testi yaptıgımda yavaş yavaş yükselerek 68 derecelere kadar cıkıp oralarda gezinirdi fakat anakartımı msi x870e carbon ile güncelledikten sonra minimum sıcaklıgım 60 derecelere cıktı. ve OCCT'de teste başladıgım saniyede sıcaklık 95 dereceye cıkıyor. işlemcinin mhz'i ile alakalı olduğunuda tespit ettim . yani %100 performansta sıcaklıgı 95 falan gösteriyor. ama testi durdugum gibi yine 60 baremine düşüyor. anakart baglantılarında bi yanlışlıkmı yaptım anlamadım. eskiden testte sıcaklık yavaş yavaş artardı. sanki sensör sıkıntılı gibi garip bir durum var. Bilgisi olup yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
Düzgün montajı yapılmamış olabilir

KS

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Düzgün montajı yapılmamış olabilir
Bilgim yok yanlış bişey söylüyorsam kusura bakmayın ama montaj düzgün olmasada anlık değişimler garip değilmi? diyelimki yanlış montaj yaptım,sogutma düzgün çalışmıyor ve anlık olarak voltaj veya mhz yükselmesiyle ısınıp 95 derecelere çıkıyor. bunun sonucunda işlemci en azından testi kapadıgımda pat diye 60 derecelere düşmeyip yavaş yavaş soguması gerekmiyor mu?

1. Sensör hatası. Yeni BIOS çıkmışsa anakart güncellemesi yapın, bazı sorunları giderebiliyor.
Burada problem yoksa;
2. Montaj hatası. İşlemci ve soğutucu blokları arasında boşluk kalması ile temas sorunu.

(Gelecek BIOS versiyonlarıyla da problem ileride giderilebilir, çözülmemesi halinde servis ile iletişime geçebilirsiniz)

3. Fiziksel bir hata. İşlemci daha önce normal çalıştığına göre, anakart şüpheli konumunda. Bu durumda garantiye göndermeniz gerekir. Arıza varsa orada tespit edilir.

BIOS son sürümde güncel. çok zor benim için:) ama gerekirse eski anakartı takıp denemeliyim o zaman, doğru mu anlıyorum?

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
BIOS son sürümde güncel. çok zor benim için:) ama gerekirse eski anakartı takıp denemeliyim o zaman, doğru mu anlıyorum?
Eski anakartta doğru değerleri veriyorsa işlemcide veya soğutucuda sorun yoktur. Aşağı yukarı doğru anlıyorsunuz.

Ancak bu söylediğimi tam anlamadınız sanırım: Yeni anakartta sıcaklıkların yanlış çıkması sensörün yazılımsal hatası yüzünden ise bu sorunu gelecekte verilecek daha güncel BIOS sürümleriyle giderilebilir. Bu yüzden garanti servisine ve firmaya mail veya telefonla irtibat kurup bilgi verip bilgi alın.
Sensörde fiziksel bir problem varsa o sorun için garantiye gönderip değişim istemeniz gerekir. Bunu kendiniz biraz zor anlarsınız. Tespit için de garantiye yollamak gerekebilir.

KS

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1

bir video ekledim. gördüğünüz gibi sürekli 60-62 arasında yükte değilkende

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Anakartın sitesinden chipset driver yüklemek de bir çok problemi ortadan kaldırabiliyor. Bir deneyin. Daha önce yüklenen chipset driver varsa bile üzerine yazdırabilirsiniz sorun olmaz.

bir video ekledim. gördüğünüz gibi sürekli 60-62 arasında yükte değilkende
Siteyi tanımıyorum, ayrıca videoyu öylece göstermiyor. Göstermemek için direniyor gibi.
Başka yere yüklemeniz mümkünse bakabilirim.

KS

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Anakartın sitesinden chipset driver yüklemek de bir çok problemi ortadan kaldırabiliyor. Bir deneyin. Daha önce yüklenen chipset driver varsa bile üzerine yazdırabilirsiniz sorun olmaz.

Siteyi tanımıyorum, ayrıca videoyu öylece göstermiyor. Göstermemek için direniyor gibi.
o

o

bu yöntemler dısında indirmeden videoyu izleyebileceginiz bir yer varsa paylaşırsanız sevinirim. lifebox turkcell in uygulamasıdır. wetransferde güvenilirdir bu arada

o

bu yöntemler dısında indirmeden videoyu izleyebileceginiz bir yer varsa paylaşırsanız sevinirim. lifebox turkcell in uygulamasıdır. wetransferde güvenilirdir bu arada

bu linkten indirmeden izleyebilirsiniz.

Son düzenleme:

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
Evet izleyebildim. Birşeyler ters gidiyor o çok belli.
Hem boştaki sıcaklığı fazla hem de yüke girince anormal sıcaklıklara anında ulaşıyor. Hiç normal değil.

Bu arada yazmayı unutmuşum. Sıvı soğutmanın bağlantıları doğru yapıldı mı?
Lütfen bir kontrol edin. Bağlantı yanlışsa ve bu sebeple pompa olması gerektiği gibi çalışmıyorsa bu da yüksek sıcaklıklara neden olabilir. Bu da aslında montaj hatasına girer. Sadece soğutucu bloğun işlemciye tam temas etmemesi tek montaj hatası değildir, macun yeterliyse ve soğutucu blok tam oturmuşsa bu sıcaklıkları görmemeniz gerekir.

Montaj hatası yoksa:
Yukarıda yazdığımız diğer ihtimaller de hala geçerli.

KS

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Evet izleyebildim. Birşeyler ters gidiyor o çok belli.
Hem boştaki sıcaklığı fazla hem de yüke girince anormal sıcaklıklara anında ulaşıyor. Hiç normal değil.

Bu arada yazmayı unutmuşum. Sıvı soğutmanın bağlantıları doğru yapıldı mı?
Lütfen bir kontrol edin. Bağlantı yanlışsa ve bu sebeple pompa olması gerektiği gibi çalışmıyorsa bu da yüksek sıcaklıklara neden olabilir. Bu da aslında montaj hatasına girer. Sadece soğutucu bloğun işlemciye tam temas etmemesi tek montaj hatası değildir, macun yeterliyse ve soğutucu blok tam oturmuşsa bu sıcaklıkları görmemeniz gerekir.

Montaj hatası yoksa:
Yukarıda yazdığımız diğer ihtimaller de hala geçerli.
İlginiz için teşekkür ederim.
FAN Kablosunu cpu fan konnektörüne, pompa kablosunu pump sys konnektörüne bağladım. İzmirde custom pc toplayan birilerini bulup göstericem artık. tavsiye edecek varsa beklerim.

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
İlginiz için teşekkür ederim.
FAN Kablosunu cpu fan konnektörüne, pompa kablosunu pump sys konnektörüne bağladım. İzmirde custom pc toplayan birilerini bulup göstericem artık. tavsiye edecek varsa beklerim.
Anakart aşağıdaki resimdeki değilse doğru modeli yazın veya;
Fan/pompa portlarının olduğu kısmı foto çekip atın ki doğru bağlantıyı işaretleyip gösterelim.

MSI X670 Pro WIFI diye google aratınca MSI PRO X670-P WIFI modeli çıkıyor.
Eğer anakart bu ise bağlantıları şu şekilde yapın:
Pompa: Pump_FAN1
CPU: CPU_FAN1
1738116747406.png

KS

canerk0c

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
1
Anakart aşağıdaki resimdeki değilse doğru modeli yazın veya;
Fan/pompa portlarının olduğu kısmı foto çekip atın ki doğru bağlantıyı işaretleyip gösterelim.

MSI X670 Pro WIFI diye google aratınca MSI PRO X670-P WIFI modeli çıkıyor.
Eğer anakart bu ise bağlantıları şu şekilde yapın:
Pompa: Pump_FAN1
CPU: CPU_FAN1
Ekli dosyayı görüntüle 40755
Eski anakartım bu, yeni anakartım MSI x870E Carbon wifi

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri