Ram Yükseltme Sorunu

burakdgrl3512

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Merhaba sistemim Asus proart x870e anakart ryzen 9 9950x işlemci
2x32 gkill cl32 6400 mhz 64 gb Ram vardı buna corsair 2x48 cl32 6400mhz 96 gb Ram ekledim slotlar şöyle; a1-32 b1-48-a2-32 b2-48 olarak taktım bios olara 4800mhz çektim voltaj 1.30 yaptım ama stabil çalışmıyor kullandığım yazılımda yüklenince 64 gb aşınca mavi ekran hatası alıyorum çözüm var mıdır ben nerede yanlış yaptım ?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
734
Etki edebilecek birkaç kriter:

-İlk olarak işlemcinin bellek denetleyicisi. AMD nin test edip verdiği RAM çalışma frekansları. AMD ben bu şekilde test ettim. En stabil çalışma değerleri olarak bunları öneririm diyor.

Max Memory Speed
2x1R
DDR5-5600
2x2R
DDR5-5600
4x1R
DDR5-3600
4x2R
DDR5-3600

_ İkincisi farklı RAM markaları karıştırma meselesi. Burada cddi handikap oluşabiliyor. Aynı frekans, aynı cl değerleri olasa bile üreticilerin RaM da kullandıkları chip farklılık durumu nedeniyle. Tavsiye edilmiyor.

--- Buradan 4 RAM slotu dolu meselesi. Bu da performans açısından tavsiye edilmiyor. Ancak mecbur kalırsanız, profrsyonel iş gereği vb nedenlerle .....
Buradaki sıkıntı şu şekilde tarif ediliyor: Merdivenden yukarı her elinizde bir bavul ile çıktığınızı düşünün.
Sonrası bu sefer her bir elinizde iki bavul ile toplamda 4 bavul ile çıktığınızı düşünün.
Hangisinde daha sorlanırsınız...

--- Anakart üreticisinin tavsiye ettiği RAM marka ve modeller
---Ram lerde kullandıkları chip lerin hız aşırtmaya elverişli olup olmaması...
---Son olarak AMD için hız aşırtmaya yatkınlık açısından RAM EXPO PROFİL barındırması...

DIMM yuvalar için anakart kılavuzuna bakın.
İklili modül için DIMM_A2 ve DIMM_B2 dir Asus proart x870e için.

4x4 modül yerine
2x32 gkill cl32 6400 mhz 64 gb bu şekilde 64 GB kapasite yetmiyorsa
2x48 cl32 6400mhz 96 gb buna geçip bakacaksınız.

Önce ANAKART yeni bios güncellemesi yayınlamışlarsa ki beta hariç bunu yüklersiniz. Zanan zaman iyileştirmeler yayınlayabiliyorlar.

Son düzenleme:

Solin

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4

Dostum Selam, Sistemdeki Sorunun Sebebi ve Çözüm Yolları Şunlar:​

Ana sorun şu; DDR5 mimarisi dört slot doluyken (4-DIMM) yüksek hızlarda çalışmaya henüz çok dirençli. Hele ki taktığın RAM'lerin hem markaları (G.Skill & Corsair) hem kapasiteleri (32GB & 48GB) hem de içindeki bellek çipleri muhtemelen birbirinden farklı. İşlemcinin içindeki bellek kontrolcüsü bu karmaşayı yönetmekte zorlanıyor.

Şu adımları sırasıyla denemeni öneririm:

1. Fiziksel Dizilimi Değiştir (Önemli)RAM'leri "kit" olarak gruplandırmalısın. Anakartın veriyolu hattına göre şu dizilim daha stabil olabilir:

• A1: 48GB | A2: 48GB (A kanalı)
  • B1: 32GB | B2: 32GB (B kanalı)
  • Veya tam tersi. Önemli olan aynı kapasite ve modeldeki RAM'lerin aynı kanalda (A1-A2 ve B1-B2) eşleşmesidir.
2. Frekansı Daha Aşağı Çek4800MHz bile 4 slot dolu ve karışık RAM'ler için "sınırda" olabilir.

• Önce hızı 3600MHz veya 4000MHz seviyesine çekip deneme yap.
  • Eğer 4000MHz'de mavi ekran almıyorsan, yavaş yavaş 4400MHz'e çıkmayı deneyebilirsin. 6400MHz hayali bu konfigürasyonla (4 slot karışık) şu anki BIOS sürümleriyle pek mümkün değil.
3. Voltaj ve Gecikme Ayarları

• SOC Voltage: Ryzen 9000 serisinde bellek kontrolcüsünü rahatlatmak için BIOS'tan CPU SOC Voltage değerini güvenli sınır olan 1.25V veya 1.30V civarına sabitlemeyi dene.
  • Gecikmeler (Timings): İki kitin de CL32 olması bir avantaj ama alt gecikmeleri BIOS "Auto" bıraktığında en yavaş olan kitinkini baz almayabilir. Manuel olarak tüm değerleri en yüksek (en yavaş) olan RAM kitine göre girmen gerekebilir.
4. BIOS GüncelliğiAsus ProArt X870E çok yeni bir kart. ASUS bu aralar bellek uyumluluğu için sık sık AGESA güncellemesi yayınlıyor. Mutlaka en son BIOS sürümünde olduğundan emin ol.

5. En Sağlıklı Çözüm (Tavsiyem)Eğer iş akışın (render, simülasyon vb.) 96GB üzerini mutlaka gerektirmiyorsa, sadece 2x48GB (96GB) Corsair kitini takıp 6400MHz (veya EXPO ile 6000MHz) hızında tam performans kullanman en mantıklısı olur. 4 slotu zorlamak hem hızı çok düşürür hem de sistemde böyle beklenmedik "mavi ekran" riskleri yaratır.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri