Rehber Bilgisayarım Yavaşladı Diyenlerin Uygulaması Gereken 13 Adım!

s4lly

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
13 Mar 2022
Mesajlar
569
Tepki
225
Konum
34 | İstanbul Anadolu
Bilgisayarınızın zamanla yavaşladığını, eski formunda olmadığını düşünüyorsanız birkaç basit yöntem hazırladım. Bu yöntemleri uygulayarak bilgisayarınızı eski hızına kavuşturabilirsiniz.

Uzun kullanım sürelerinin ardından bilgisayarlarında kasma, donma, eskiye göre daha yavaş çalışma gibi sorunlarla karşı karşıya kalan kullanıcıların sorunlarını çözmek için hazırladığım bu rehberden faydalanarak siz de bilgisayarınızı eski formuna kavuşturabilirsiniz. Üstelik hepsi basit adımlardan oluşmakta. Denedim fakat olmuyor demeyin. Belki arasından daha önce hiç denemediğiniz adımlar da çıkabilir.

İçerik olarak;
➡️1-Bilgisayarı Kapatmak
➡️2-Görev Yöneticisine Bir Göz Atın
➡️3-Başlangıçta Açılan Uygulamaları Kontrol Edin
➡️4-Fazladan Çalışan Antivirüs Programlarınızı Kapatın
➡️5-Gereksiz Dosyalardan Kurtulun (%temp%)
➡️6-Senkronizasyon Gerektiren Uygulamalardan Kurtulun
➡️7-Depolama Alanınızı Verimli Kullanın
➡️8-Güncellemeleri Kontrol Edin
➡️9-Virüs Taraması Yapın
➡️10-Donanımlarınızı Kontrol Edin
➡️11-Bilgisayarınızın İçini Temizleyin
➡️12-SSD'ye Geçin
➡️13-Son Çare: Format


1➡️ Bilgisayarı Kapatmak

Her ne kadar basit bir yöntem olarak gözükse de bazen bilgisayarınızı kapatıp açmak sizi hızlı bir çözüme kavuşturabilir. Özellikle bilgisayarınızı sürekli açık tutan birisiyseniz bu adımı uygulamanızı tavsiye ederim. Fakat yeniden başlatmayın. Önce kapatın. Ardından birkaç dakika, hatta mümkünse birkaç saat bekleyin. Ardından soğuyan bilgisayar daha optimize bir şekilde açılacaktır. Aynı zamanda belleklerin kendini temizlemesinin de performansa etkisi olacaktır.

finger-pressing-power-button-computer-to-press-composite-image-d-background-80960722.jpg



2➡️ Görev Yöneticisine Göz Atın

Ctrl+Alt+Delete tuşlarına basın ve görev yöneticisi seçeneğine tıklayın. Açılan pencereden eğer üst kısımda sekmeler yoksa sol alttaki "diğer ayrıntılar" seçeneğine tıklayın. Ardından genişleyen bu pencerede işlemler sekmesine gelin. Sonrasında sağdaki "CPU, Bellek, Disk, Ağ..." parametrelerinden "CPU" seçeneğine bir kez tıklayın. Bu tıklayış size işlemcinizi en çok kullanan uygulamaları size sıralayacaktır. Ardından soldaki uygulamalardan gereksiz olanları sağ tıklayarak görevini sonlandırın. Bu işlem işlemcinizi rahatlatacaktır.

452d7e62-fc3b-491c-93ce-d7c15324e3d2.png



3➡️ Başlangıçta Açılan Programları Kontrol Edin

Az önceki adımda görev yöneticisini açmayı öğrenmiştik. Yine aynı şekilde görev yöneticisini açalım. Ardından yukarıdan "Başlangıç" sekmesine gelelim. Buradan başlangıçta açılmasının gereksiz olduğunu düşündüğünüz programların üzerine tıklayın ve sağ alttan "Devre Dışı Bırak" seçeneğini işaretleyin. Bu uygulama, bilgisayarınızın açılma süresini kısaltır.

Gorev-Yoneticisi-Uygulama-Engelleme-1.jpg



4➡️ Fazladan Çalışan Antivirüs Programlarını Kapatın

Antivirüs programları, bilgisayarınızdaki dosyaları truva atı, trojen vb. kötü amaçlı yazılımlara karşı sürekli tararlar. Bu tarama görevi işlemcinizi arka planda oldukça yorar. Sürekli kullanmak yerine sadece bir dosya indirirken, internet sitelerinde gezinirken veya rutin taramalarınızı yaparken kullanırsanız bilgisayarınızı bu yükten kurtarmış ve işlemcinize yük bindirmekten kurtulmuş olursunuz.

antivirus-urunleri-isletmelere-yeterli-duzeyde-guvenlik-saglar-mi__resize-688__op.jpg



5➡️ Gereksiz Dosyalardan Kurtulun

Bilgisayarınızda sildiğiniz çoğu dosyalar aslında tam olarak silinmiyor. Gelelim bu dosyalardan nasıl kurtulacağımıza. Windows tuşu + R tuşuna basalım. Açılan pencereye "%temp%" yazalım ve enter tuşuna basalım. Açılan sekmede bir sürü dosya göreceksiniz. Bu dosyaların hepsini silin. Merak etmeyin hepsi bilgisayarınızda yer kaplayan gereksiz dosyalardır. Silmenizin bir zararı olmayacaktır. Dosyaların hepsini Ctrl+A seçeneği ile seçin. Ardından Shift+Delete kombinasyonu ile hepsini silin. Silinmeyen dosyalar ile karşılaşabilirsiniz. "Bunu Tüm Geçerli Öğeler İçin Yap" seçeneğini işaretleyin ve ardından atlaya basın. Bu işlem sayesinde bilgisayarınızda yer kaplayan fazlalık dosyalardan kurtulursunuz.

pc-hizlandirma-baslat-calistir-temp-yuzde.jpg



6➡️ Senkronizasyon Gerektiren Uygulamalardan Kurtulun

Microsoft OneDrive, Google Drive, Yandex Disk, Mega gibi bulut depolama hizmetleri kullanırken işinize gelmesi açısından senkronizasyonu açık bırakmış olabilirsiniz. Otomatik senkronizasyon arka planda bilgisayarı en çok yoran uygulamalar arasındadır. Bu yormanın önüne geçmek istiyorsanız senkronizasyonu kapatmanızı öneriyoruz. Senkronizasyon yerine belirli aralıklarla manuel yedekleme yapmanız bilgisayarınızı daha az yoracaktır.

cloud-sync-with-enpass-680x480.png



7➡️ Depolama Alanınızı Verimli Kullanın

Depolama alanınız ne olursa olsun bu alanı verimli kullanmak çok önemli. Örneğin 480 Gb boyutunda bir diskinizin olduğunu varsayalım. Size tavsiyem bu diskin %80'den fazlasını doldurmayın. Çünkü doluluk oranı arttıkça bilgisayar yavaşlayacaktır. Eğer depolama alanınız çok azalırsa bu noktada iki çözüm vardır: Birincisi yeni bir sabit disk almanız. İkincisi ise elinizdeki depolama alanını rahatlatmaktır. Birinci adımı bir kenara koyarsak ve ikinci adıma gelirsek, diskinizdeki oynamadığınız oyun, kullanmadığınız program, yüksek boyutlu video, fotoğraf, dosya gruplarını silin. Bu işlem bilgisayarınızın açılış hızını olumlu yönde etkilemenin yanı sıra, Fps'nize ve açılış hızlarına da etkisi olacaktır.

google-drive-file-stream-disk-full.png



8➡️ Güncellemeleri Kontrol Edin

Windows'unuzun ve donanımlarınızın uygulamalarında güncelleme olup olmadığını kontrol edin. Eğer yeni bir güncelleme varsa ve bu güncelleme sisteminizle uyumluysa güncellemeyi uygulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca Windows'a gelen güncellemeler gündemdeki güncel sorunları çözmenin yanı sıra yeni iyileştirmeler de yapar.

Jan-2018-FL-Blog2.jpg



9➡️ Virüs Taraması Yapın

Bilgisayarınıza siz farkında olmadan indirmiş olduğunuz bir dosyadan truva atı, trojen, virüs girmiş olabilir. Profesyonelce çalışan bazı virüsler kolay kolay antivirüslere yakalanmıyor. Bilgisayarın arka planında sessizce ve hiçbir kuşku uyandırmadan çalışan bu virüsler bilgisayarınızı önemli ölçüde yavaşlatıyor olabilir. Çoğu antivirüs programında olan "Detaylı Virüs Taraması" bu virüslerden sizi kurtarabilir.

run-virus-scan.png



10➡️ Donanımlarınızı Kontrol Edin

Bilgisayara çok fazla donanım bağlanması bu donanımların birbiriyle çakışmasına sebep olabilir ve bu da size kasma, donma, takılma gibi yansır. Bilgisayarınız yavaşlamadan önce kurduğunuz yeni bir donanım varsa bu donanımı kaldırmayı deneyin. Elinizdeki diğer donanımları sırayla deneyerek de sorunun hangi donanımdan kaynaklandığını bulabilirsiniz. Ayrıca her bir donanımın güncel olduğundan güncel olduğundan emin olun. Bazen kronik olarak sorunlu olan donanımlar ufak bir güncellemeyle sorunsuz bir şekilde çalışabiliyorlar.

pc-accessories-deal.jpg



11➡️ Bilgisayarın İçini Temizleyin

Kasma, donma gibi problemlerin çoğu yazılım kaynaklı olarak bilinse de bazen bu problem kasanın, laptopun yeteri kadar hava alamamasından; aşırı tozlu olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda aşırı ısınan donanımlar stabil çalışamıyor ve sürekli frekans değiştirmek zorunda kalıyor. Bu da kullanıcıya takılma, donma olarak yansıyor. Kasanın dışını temizlemek her ne kadar bir çözüm olarak gözükse de aslında kasanın önüne gelen tozun tamamı filtrelenmiyor. İçeri gelen toz partikülleri donanımların içerisine sızıyor. O yüzden sizlere tavsiyem Kasanın dışarısını 2,3 haftada bir temizliyorsanız, içerisindeki donanımları da en az 2 ayda bir temizleyin. Örneğin işlemcinizin termal macununu değiştirebilirsiniz. Etkisini göreceksiniz.

cleaning-a-computer.jpg



12➡️ SSD'ye Geçiş Yapın

Bu çözüm aslında diğer maddelere göre biraz maddi bir çözüm. Eğer bilgisayarınız eski bir bilgisayarsa muhtemel olarak içerisinde sabit disk bulunuyordur. Günümüz koşullarında bu sabit diskler, oldukça yetersiz kalmakta. Ayrıca her diskin okuma-yazma hızları günden güne giderek azalır. Bu yüzden eski bir sabit disk kullanıyorsanız SSD'ye geçmek hızınızı eski formuna kavuşturacaktır. Ayrıca bilgisayarınızın anakartında slot varsa M.2 SSD Disk almanız sizin için daha yararlı olacaktır. Normal SSD'lerden oldukça hızlı olmasına karşın fiyat olarak neredeyse aynılar.

SSD-vs-HDD-images.jpg



13➡️ Son Çare: Format

Her yolu denediniz, ne yapsanız da kasmalara, takılmalara, donmalara bir çare bulamadınız mı? Son bir yol daha var: Format. Windows dahil bilgisayarınızdaki her şeyi silip yeniden kurabilirsiniz. Bu sayede her ne kadar bilgisayarınızdaki veriler sıfırlansa da artık kasma ve donmalara elveda diyebilirsiniz. Nasıl format atacağım diyorsanız PcHocası'nın rehberiyle sadece bir Usb yardımıyla format atabilirsiniz.

ae631feace99b7cf64609ccde55df575b153319d.jpeg



PcHocası'nın bu rehberinde bilgisayarınızın nasıl eski formuna kavuşacağını gösterdik. Umarım bilgisayarınız eski formuna kavuşmuştur. Diğer rehberler için PcHocası'nı takipte kalmayı unutmayın. :)
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

BatuhanKLC

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Katılım
10 Ara 2021
Mesajlar
2,028
Tepki
757
Konum
6 | Ankara
Güzel rehber dostum emeğine sağlık.
Run kısmına prefetch ve düz temp de eklenebilir .
Arama bölümündeki temp files eklenebilir.
Ssd li sistemler için disk alanından kazanmak için sürücüyü sıkıştır kapatılmalıdır.
DDU ile geçmiş yazılımlar temizlenebilir .
Bunları da ekleyebilirsin dilersen.
 

Mertay

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
23 Nis 2022
Mesajlar
1,516
Tepki
905
Helal olsun bunu sorun yaşayan arkadaşlara hazır link olarak atmak lazım :)
 

Arax

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Katılım
1 May 2022
Mesajlar
107
Tepki
12
W10 debloater hızlandırma için işe yarar mı
 

Batua69

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
3 Şub 2022
Mesajlar
213
Tepki
67
Konum
34 | İstanbul Anadolu
Elinize sağlık güzel bir rehber olmuş. Özellikle temiz bir format ve bilgisayarın içini temizlemek en işe yarayanı. %temp% çerezleride sürekli güncellendiği için onları da devamlı silmek gerekiyor.
 

PurpleWebb

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Katılım
30 Nis 2022
Mesajlar
1,057
Tepki
446
Konum
Samsun
Bu konuyu favorime alıcam. İlerde illa lazım olacak kendime ya da çevreme. Elinize emeğinize sağlık. Mis gibi.
 

Juice

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Katılım
13 Tem 2022
Mesajlar
788
Tepki
267
Elinize sağlık hocam
 

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri
Üst