RTX 3070 Dual OC kartlı sistemde oyunlarda FPS düşmesi

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Arkadaşlar hepinize merhaba. Benim bir sorunum var yardımcı olursanız sevinirim.
Kullandığım sistem:

Ryzen 5 3600
ASUS TUF B450 Plus Gaming
4x8 GB 3600 MHz DDR4
RX 590 Sapphire
1 TB M.2 NVMe SSD
700 Watt Bronze PSU.

Kullandığım sistem bu şekilde iken 2. el bir ekran kartı aldım, ASUS Dual RTX 3070 OC versiyon. 1.5 yıllık bir garantisi var. Birkaç test yaptım. FurMark'ta 81 dereceyi geçmedi, ortalama 75 civarlarındaydı. 3DMark Time Spy testi skorum 11883. Grafik skorum 13494 test 1'de 88.95 FPS ve test 2 de 76.70 FPS, işlemci CPU test 23.81 FPS ve skorum 7088. Bu testler sırasında en fazla sıcaklık değerlerim işlemci 85, ekran kartım 70 derece. Geekbench testi OpenCL skorum 137842, geekbench 5 tek çekirdek skorum 1159 ve çoklu çekirdek skorum da 7042.

Şimdi sormak istediğim şu. Testler bu şekildeyken sizce teoride bir performans düşüklüğü gözüküyor mu? Pratikte FIFA23'te Ultra ayarlarda sınırsız FPS ve telli saçlar açıkken 3-5 dakikada bir ufak droplar giriyor, bunu işlemci darboğazına bağlıyorum bu kabul edilebilir belki. Fakat LoL oynarken 144 FPS sabit oynamak istememe rağmen 100'ler civarlarına düşüyor ve bu aşırı rahatsız edici. İnternette birçok siteden araştırma yaptığımda neredeyse 1000 FPS civarları alabiliyor olmam gözüküyor. İşlemci ile birlikte sistemimi girdiğimde 1080P'de 551-959 FPS arası FPS almam gerektiği söyleniyor. Ama ben buna ulaşamadım.

Overwatch 2'de denedim Epic ayarlarda 144 FPS altında oynuyorum 110-130 civarları. Yine aynı howmanyfps.com sitesinde Ultra ayarlarda 167-255 FPS almam gerektiği söyleniyor. Sizce kartta bir problem mi var veya yapmam gereken bir ayar vs mi var? Çünkü LoL'de RX590 ile daha rahat oynuyordum. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

GeekBench sonuçları detaylı:

https://browser.geekbench.com/v5/compute/5765321

B1OGY

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
darboğaz yaşıyor olabilirsiniz onu araştırın

KS

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Araştırdım fakat bir sonuca ulaşamadım. Yani LoL için nasıl CPU darboğazını aşabilirim bilmiyorum. Monitörüm 1080p Çözünürlüğümü DSR ile 4K ya çekip LoL'e girmeme rağmen çözüme ulaşamadım.

Bahadır Çeneli

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87
Araştırdım fakat bir sonuca ulaşamadım. Yani LoL için nasıl CPU darboğazını aşabilirim bilmiyorum. Monitörüm 1080p Çözünürlüğümü DSR ile 4K ya çekip LoL'e girmeme rağmen çözüme ulaşamadım.
Peki NIS denediniz mi Nvidia Image Scaling ?

KS

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hayır onu denemedim nasıl deneyebilirim?

Bahadır Çeneli

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
87

Videoda güzel bir anlatım olmuş inceleyebilirsiniz

Androturk36

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
25
2.el almışsınız. Mining kartı olabilir. Çoğu çakallar var miningden çıkma demiyor. Kart yorulmuş olabilir. 3 ay boyunca mining 7 24 çalışan karttan bile verim alamazsın.

Mesela palit markası bile bu durumu şöyle açıklıyor :
Ekran kartı piyasasının tecrübeli isimlerinden Palit, mining yapılan ekran kartlarının her yıl yüzde 10 performans kaybettiğini söyledi. Bu söylem, yılın 365 günü hiç durmadan mining yapan ekran kartları için geçerli. Bir kart mining işlemine sokulduğunda yüzde 100 yük altında çalışır ve karta tıpkı bir işçi gibi dinlenmesine fırsat tanınmazsa stabilite zamanla azalır.

KS

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
2.el almışsınız. Mining kartı olabilir. Çoğu çakallar var miningden çıkma demiyor. Kart yorulmuş olabilir. 3 ay boyunca mining 7 24 çalışan karttan bile verim alamazsın.

Mesela palit markası bile bu durumu şöyle açıklıyor :
Ekran kartı piyasasının tecrübeli isimlerinden Palit, mining yapılan ekran kartlarının her yıl yüzde 10 performans kaybettiğini söyledi. Bu söylem, yılın 365 günü hiç durmadan mining yapan ekran kartları için geçerli. Bir kart mining işlemine sokulduğunda yüzde 100 yük altında çalışır ve karta tıpkı bir işçi gibi dinlenmesine fırsat tanınmazsa stabilite zamanla azalır.
Kart 3 ay ara ara mining için kullanılmış, ben sorduğumda bu bilgiyi almıştım zaten. Lakin LOL hariç diğer oyunlarda çok fazla düşük performans almıyorum gibi. Lol de sıkıntıyı nasıl asabilirim bilmiyorum.

Fenomend

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
518
Bu videoyu daha önce de izlemiştim siz atınca tekrar izledim. Ancak burada kalite ve çözünürlük düşüyor, bunu denedim ve olumlu sonuç alamadım.
işlemci bazlı oyun oynuyorsunuz ve her türlü 3600 de %20-25 işlemci darboğazı oluyor o işlemci o ekran kartını besleyemiyor .
O kart için 2k monitör ve 5600x işlemci çok çok az %2 lik bir darboğazla kullanılabilir
5600x 1080p monitör de iş yapar (İşlemci bazlı darboğaz olmaz ama ekran kartı darboğazı tahmini %10-15 arası olur)

Androturk36

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
25
Hocam 7 veya 8 bin tllik kart. Gidip sıfır alın. Mesela gaming gen tr aynı ürünü 12 bin tl satıyordu dün.

KS

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Hocam 7 veya 8 bin tllik kart. Gidip sıfır alın. Mesela gaming gen tr aynı ürünü 12 bin tl satıyordu dün.
7750 ye aldım zaten.

işlemci bazlı oyun oynuyorsunuz ve her türlü 3600 de %20-25 işlemci darboğazı oluyor o işlemci o ekran kartını besleyemiyor .
O kart için 2k monitör ve 5600x işlemci çok çok az %2 lik bir darboğazla kullanılabilir
5600x 1080p monitör de iş yapar (İşlemci bazlı darboğaz olmaz ama ekran kartı darboğazı tahmini %10-15 arası olur)
Şuan maalesef öyle bir bütçem yok. Ekran kartını da fırsat olarak görüp alabildim. RX590'ı ikinci el satışa koyup aradaki farkla aldım gibi diyebilirim.

Fenomend

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
518
7750 ye aldım zaten.

Şuan maalesef öyle bir bütçem yok. Ekran kartını da fırsat olarak görüp alabildim. RX590'ı ikinci el satışa koyup aradaki farkla aldım gibi diyebilirim.
O zaman ileride değiştirebilmek adına böyle kullanman gerekiyor oyunda donma kasma yok fps düşüşü var sadece değil mi? Benim sisteme bakın bende ikinci el den 3060ti aldım işlemci 2300x %40 darboğaz var bu şekilde kullanıyorum şimdilik ileri de biraz birikimle 5600x alacağım çünkü monitörüm de 1080p 75hz :)

KS

BugFinder

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
O zaman ileride değiştirebilmek adına böyle kullanman gerekiyor oyunda donma kasma yok fps düşüşü var sadece değil mi? Benim sisteme bakın bende ikinci el den 3060ti aldım işlemci 2300x %40 darboğaz var bu şekilde kullanıyorum şimdilik ileri de biraz birikimle 5600x alacağım çünkü monitörüm de 1080p 75hz :)
Şuanlık böyle devam edeceğim öyleyse. Peki evdeki 4k Tv ye bağlayıp oyunları denersem FPS ile ilgili artış görür müyüm, göremezsem kartla ilgili bir problem olduğu belli olur mu?

Fenomend

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
518
Şuanlık böyle devam edeceğim öyleyse. Peki evdeki 4k Tv ye bağlayıp oyunları denersem FPS ile ilgili artış görür müyüm, göremezsem kartla ilgili bir problem olduğu belli olur mu?
4k tv varsa deneyin ama hem işlemci bazlı hemde ekran kartlı oyunları deneyin ve ağır oyunlar seçin ki ekran kartı da işlemci de tam bi yüke binsin. Bir de Fps düşüklüğü ekran kartı arızası olduğu anlamına gelmez ekran kartı arızalı olsa kullanamazdınız vram desen görüntü keser çip desen görüntü keserdi , ekran kartını furmark ile 1080p 0x msaa stres testine soktuysanız 15 dakika minimum ve görüntü kesmediyse bozukluk yoksa sıkıntısı yoktur demek zaten hatta yapmadıysanız superposition benchmark ile 1080p extreme olarak test edin içinde ki araçlar siyah beyaz çizim görsel şeklinde seçeneklerle test edin.
Occt programını indirip youtube da rehber videolardan izleyip memory gpu test filan yapın zaten bir sıkıntı yoksa anlaşılır.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri