RX 6700 XT Sistemde PC Resetleniyor

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Sorun başlıkta belirttiğim gibi , oyun oynarken kendi kendine kapanıp açılıyor. Sistemi 2 ay önce aldım. Yaklaşık 1 ay 1080p 60hz monitörümde oynadım sıkıntı yaşamadım. Geçenlerde yeni bir 2k 165hz monitör aldım 2 hafta içinde 2 kere farklı oyunlarda hiç bir hata vermeden ya da almadan bilgisayar 4-5 saniyeliğine donup pc kendi kendine reset atmaya başladı. İlk bu sorunla V Rising'de karşılaştım , bugün de arkadaşlarla Overwatch 2 oynarken rankedda pat diye ekran donup kendi kendine kapandı. Sorunun ekran kartıyla ilgili olup olmadığını bilmiyorum fakat AMD'nin mevcut olan yazılımsal problemleri yüzünden olabileceğini düşündüğümden dolayı başlıkta belirtmem gerektiğini düşündüm. Ekran kartı sıcaklıkları 58-63 derece civarlarında geziyor. Wattman tarzı bir uyarı almadım. Sistemim aşağıdaki gibidir. Yardımcı olabilecek varsa çok tatlı olur şimdiden teşekkür ederim.

ASUS EX-B660M-V5 D4 5333(OC) DDR4

Intel Core i5 12400F 4.40GHz 18MB Önbellek
ASUS DUAL Radeon RX 6700 XT OC 12GB GDDR6 192 Bit
CORSAIR 16GB(8x2) Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4
NZXT C650 650W 80+ Bronze Yarı Modüler 120mm Fanlı
KIOXIA EXCERIA 500GB NVMe M.2 SSD (1700MB Okuma /1600MB Yazma)

NZXT H510i RGB Tempered Glass USB 3.1 Kırmızı/Siyah

- Adrenalin WHQL sürümü olan 22.5.1 sürümü yüklü.
- Bios güncel. XMP ayarı açık.
- 2 dakikalık stres testi sonucunda hotspot maks 83 , ortalama 80 , sıcaklık maks 64 , ortalama 60 dereceleri gördü.

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
XMP KAPATIP MANUEL OLARAK RAM HIZLARINI AYARLARMISINIZ . BAZEN XMP BU TÜR HATALARA NEDEN OLABİLİYOR.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
XMP KAPATIP MANUEL OLARAK RAM HIZLARINI AYARLARMISINIZ . BAZEN XMP BU TÜR HATALARA NEDEN OLABİLİYOR.

Manuel olarak hızlandırmak için bilgili olmak gerekiyor diye biliyorum hocam yanlışım varsa düzeltin. O kadar fazla bilgiye sahip değilim. Ayrıca her zaman olan bir şey değil , dediğinizi yapsam bile işe yarayıp yaramadığını görmek için 1 hafta falan kullanmam gerekiyor.

Ek olarak eklemeyi unutmuşum , 1080p 60hz'de yaşamadığım sorunu şimdi yaşamam sıcaklıklardan dolayı mı acaba dedirtiyor. GPU sıcaklıkları ideal seviyelerde fakat CPU sıcaklığına bakmadım. Stok fanıyla beraber kullanıyorum. İntel'in stok fanları için yetersiz diyorlardı. Yoran bir oyuna girip fotoğraf paylaşacağım.

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Manuel olarak hızlandırmak için bilgili olmak gerekiyor diye biliyorum hocam yanlışım varsa düzeltin. O kadar fazla bilgiye sahip değilim. Ayrıca her zaman olan bir şey değil , dediğinizi yapsam bile işe yarayıp yaramadığını görmek için 1 hafta falan kullanmam gerekiyor.

Ek olarak eklemeyi unutmuşum , 1080p 60hz'de yaşamadığım sorunu şimdi yaşamam sıcaklıklardan dolayı mı acaba dedirtiyor. GPU sıcaklıkları ideal seviyelerde fakat CPU sıcaklığına bakmadım. Stok fanıyla beraber kullanıyorum. İntel'in stok fanları için yetersiz diyorlardı. Yoran bir oyuna girip fotoğraf paylaşacağım.
Oyunlarda 60-85 idealdir işlemci için. Biraz araştırarak ramlerinize uygun ayarı bulursanız daha iyi olur genelde bu tür hatalar ramden olabiliyor.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
1667854536914.png

Dying Light 2 - Ayarlar ;

2K - Yüksek Kalite - FSR2 Kalite Modu - Vsync On - RTX OFF

FPS 95-120 arasında oynuyor.
GPU sıcaklığı ortalama 55 - 63 derecelere çıkıyor.
CPU sıcaklığı 65 - 75 derecelerde dolanıyor.

1667855047314.png

Mount & Blade Bannerlord - Benchmark Testi - Ayarlar ;

2K - Çok Yüksek - Vsync On

FPS 109-130 arasında oynuyor.
GPU sıcaklığı ortalama 57-65 derece.
CPU sıcaklığı 78 derecelere kadar çıktı. 70-75 derecelere kadar oynadı.

İki oyundada Adrenalin programı üzerindeki hazır ' Oyun ' profillerini kullanıyorum ayarları bu şekilde.

1667855193411.png

Değerlerde her hangi bir anormallik var mı?

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Ekli dosyayı görüntüle 10944

Dying Light 2 - Ayarlar ;

2K - Yüksek Kalite - FSR2 Kalite Modu - Vsync On - RTX OFF

FPS 95-120 arasında oynuyor.
GPU sıcaklığı ortalama 55 - 63 derecelere çıkıyor.
CPU sıcaklığı 65 - 75 derecelerde dolanıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 10945

Mount & Blade Bannerlord - Benchmark Testi - Ayarlar ;

2K - Çok Yüksek - Vsync On

FPS 109-130 arasında oynuyor.
GPU sıcaklığı ortalama 57-65 derece.
CPU sıcaklığı 78 derecelere kadar çıktı. 70-75 derecelere kadar oynadı.

İki oyundada Adrenalin programı üzerindeki hazır ' Oyun ' profillerini kullanıyorum ayarları bu şekilde.

Ekli dosyayı görüntüle 10946

Değerlerde her hangi bir anormallik var mı?
Hocam değerler normal. Mesh bir kasanız olsa idi işlemci sıcaklığı -5-10 derece daha fark edebilirdi

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Hocam değerler normal. Mesh bir kasanız olsa idi işlemci sıcaklığı -5-10 derece daha fark edebilirdi

Sormayın hocam 2 ay önce 18200 TL fırsat olarak gördüğüm için yapıştırmıştım o fiyattan sağlam darbe aldık , bir de yetmemiş gibi kasanın mesh olmamasından dolayı bir darbe daha aldık :)

650W yetmiyor olabilir...

İtopya'dan hazır sistem olarak almıştım. Hazır sistem içine beslemeyecek bir PSU koymazlar heralde. AMD'nin kendi sitesinde de 650W öneriliyor. Kasanın içindeki PSU çok kaliteli mi değil mi bilmiyorum fakat PSU kaynaklı olduğunu pek düşünmüyorum hocam. Yine de cevap için teşekkür ederim.

Tefnut

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
254

BilgisayarcıGenç

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
1,269
Isınma bazlı değil gibi duruyor. Hdsentinel ile depolama aygıtının sağlık kontrolünü yapar mısın ? Bios update mevcut ise yapınız. Karttan kaynaklı değil gibi duruyor. Sistem 550-600W arası güç tüketimine ihtiyaç duyuyor. Güç kaynağı karşılar diye düşünüyorum. Gerekli updateleri deneyin bakalım. Sorun devam ederse XMP kapatıp dener misin ?

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Isınma bazlı değil gibi duruyor. Hdsentinel ile depolama aygıtının sağlık kontrolünü yapar mısın ? Bios update mevcut ise yapınız. Karttan kaynaklı değil gibi duruyor. Sistem 550-600W arası güç tüketimine ihtiyaç duyuyor. Güç kaynağı karşılar diye düşünüyorum. Gerekli updateleri deneyin bakalım. Sorun devam ederse XMP kapatıp dener misin ?

1667857792393.png

Bu şekilde gözüküyor hocam. 2 dakikalık test yaptırdım fakat istatislikleri yazmadı nedense. Buradan başka yapmam gereken bir ayar var mı?

Ek olarak , bios güncel. PSU yetiyor gibi gözüküyor. Yukarıda @yunusx36 hocamın dediği gibi XMP'den olma olasılığı yüksek gibi duruyor. Yabancı reddit sayfalarında 3200 yerine 2996 seviyelerine çekince düzeldiğini yazmışlar. Elle nasıl yapmam gerektiğini aradım ama bulamadım. Anlatabilir misiniz acaba?

Tefnut

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
254
KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Oyunların pik anlarında donma yaşıyorsanız baş şüphelilerden biri PSU dur hocam. Hele AMD kullanıyorsanız biraz pay bırakmak lazım. Sorun çözülmezse suçlu belli bence:)

Her hangi bir donma sorunu yok hocam. Sürekli olan bir durumda değil aslında. %0.1 ve %0.01 FPS değerleri normal gözüküyor düşük değil. Fakat XMP ayarları sonrası sorun devam ederse geriye bakılabilecek sadece PSU kalıyor sanırım. Yorumunuz için teşekkür ederim.

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Ekli dosyayı görüntüle 10948

Bu şekilde gözüküyor hocam. 2 dakikalık test yaptırdım fakat istatislikleri yazmadı nedense. Buradan başka yapmam gereken bir ayar var mı?

Ek olarak , bios güncel. PSU yetiyor gibi gözüküyor. Yukarıda @yunusx36 hocamın dediği gibi XMP'den olma olasılığı yüksek gibi duruyor. Yabancı reddit sayfalarında 3200 yerine 2996 seviyelerine çekince düzeldiğini yazmışlar. Elle nasıl yapmam gerektiğini aradım ama bulamadım. Anlatabilir misiniz acaba?
ASUS ANAKARTLARLA İLGİLİ PEK BİLGİM YOK. https://forum.pchocasi.com.tr/konu/ram-frekanslarini-manuel-olarak-yukseltme.17839/ burdan bakabilirsiniz.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Konuda bulunan ayar maalesef bende gözükmüyor. XMP açıp kapatma yeri var fakat elle girmek için her hangi bir yer göremedim. Çok karışık bir bios ekranı yapmışlar :)

XMP 2 yaptım fakat resimdeki değerlerde değişen bir durum olmadı. Tek fark XMP 1 de 3200 seçebilirken 2 de otomatik ayarlıyor sanırım.

Ekli dosyalar

• IMG_20221108_011326.jpg
    IMG_20221108_011326.jpg
    2.7 MB · Görüntüleme: 22

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Konuda bulunan ayar maalesef bende gözükmüyor. XMP açıp kapatma yeri var fakat elle girmek için her hangi bir yer göremedim. Çok karışık bir bios ekranı yapmışlar :)

XMP 2 yaptım fakat resimdeki değerlerde değişen bir durum olmadı. Tek fark XMP 1 de 3200 seçebilirken 2 de otomatik ayarlıyor sanırım.
Hocam asusla ilgili bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım fakat ramlerinizden 1i arızalı olabilir böyle bir ihtimalde var mümkünse her iki ramide ayrı ayrı memtest86 ile test etmenizi tavsiye ederim.

KS

Leuna

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
48
Hocam asusla ilgili bilgim olmadığı için yardımcı olamayacağım fakat ramlerinizden 1i arızalı olabilir böyle bir ihtimalde var mümkünse her iki ramide ayrı ayrı memtest86 ile test etmenizi tavsiye ederim.

Teşekkür ederim hocam gece hastaneye gittiğim için memtest testini yapamadım. Biraz uzun sürüyormuş sanırım yapılması. Uygun olduğum bir durumda yapmayı düşünüyorum.

1667899037422.png

Onun dışında bu kısım böyle gözüküyor burada her hangi bir anormallik var mı acaba?

yunusx36

Mahalle Bilgisayarcısı
Mahalle Bilgisayarcısı
Tepki
3,257
Teşekkür ederim hocam gece hastaneye gittiğim için memtest testini yapamadım. Biraz uzun sürüyormuş sanırım yapılması. Uygun olduğum bir durumda yapmayı düşünüyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 10958

Onun dışında bu kısım böyle gözüküyor burada her hangi bir anormallik var mı acaba?
Geçmiş olsun. Bur da bir anormallik yok.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Son mesajlar

Geri