Ryzen 5 5600 + RTX 3070 Drop Ve Frameti̇me Sorunu

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
Arkadaşlar öncelikle hayırlı geceler karşıma çıkan bir sorunu sizinle paylaşmak ve yardımcı olmanızı istiyorum. Arkadaşımın bilgisayarı sistemi:
MSİ B550M PRO
Ryzen 5 5600
Corsair Dominator Platinium DDR4-3600MHz CL16
MSİ RTX 3070 Gaming X Trio
Arkadaşlar sorun şu PUBG oynarken yada farklı oyunlar ekran kartı tam beslenmiyor yer yer 60-70-80-90 bazen 40 kullanımlara düşüyor grafik ayarları ultrada yük tamamen ekran kartını binsin diye ama yok frametime geziyor. %1 FPS'den bahsetmiyorum bile normal 130-140FPS alırken 40-50-60'larda geziyor. Acaba işlemci mi yetmiyor diye overclock yaptım 1.225V'da 4.85GHz ramlerde 1.45V'da 4133MHz ama yok sorun ekran kartında mı diye merak ettim kendi sistemime taktım kendi sistemimde:
MSİ B450M-A PRO MAX
Ryzen 5 3600X (4.4GHz 1.35V OC )
Corsair Vengeance DDR4-3000MHz CL16 (DDR4-3733MHz CL16 OC)
Garip durumda burda başlıyor oyunda ekran kartı 80-90-100 oluyor ve ne bir drop var ne de bir render sorunu bir drop hiçbirisi yok. Her iki sistemde de oyun M2 SSD'ye kurulu bende XPG Spectrix S40G AS40G 512GB onda ise WD Green SN3000 denemediğimiz yol kalmadı durum çok saçma, 3600X de beslenen dropsuz ekran kartı 5600'de droplar %1 FPS yerlerde. Düşüncelerinizi bekliyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
incelemen gerekenler:

arkadaşının işlemcisinde bir ısınma problemi olabilir mi ?
arkadaşının sistemde anakart biosu güncel mi ?
tüm windows güncellemeri tamam mı ?
kurulan tüm sürücüler güncel mi ?
aynı windows (10 veya 11) sürümünü mü kullanıyorsunuz ?
her iki sistemde de biosta resizable bar açık mı ?
ikinizin sistemde de ramler çift mi ? (dual moddamı) 4ncü slot bir boşluk 2nci slot şeklinde mi takılı ?

KS

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
Isınma problemi yok ikimizn sisteminde de kule soğutucu vw aybı termal macunlar var. İki işlemcide 70° yi geçmiyor. Evet her iki sistemde de BIOS güncel durumda. Evet ikimizde win11 pro kullanıyoruz bütün güncellemeler tamam ve sürücüler güncel Evet re-size bar açık durumda. Anakartlarımızda 2 adet ram slotu bulunmakta ve evet dual ramler kullanıyoruz.
incelemen gerekenler:

arkadaşının işlemcisinde bir ısınma problemi olabilir mi ?
arkadaşının sistemde anakart biosu güncel mi ?
tüm windows güncellemeri tamam mı ?
kurulan tüm sürücüler güncel mi ?
aynı windows (10 veya 11) sürümünü mü kullanıyorsunuz ?
her iki sistemde de biosta resizable bar açık mı ?
ikinizin sistemde de ramler çift mi ? (dual moddamı) 4ncü slot bir boşluk 2nci slot şeklinde mi takılı ?

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
Isınma problemi yok ikimizn sisteminde de kule soğutucu vw aybı termal macunlar var. İki işlemcide 70° yi geçmiyor. Evet her iki sistemde de BIOS güncel durumda. Evet ikimizde win11 pro kullanıyoruz bütün güncellemeler tamam ve sürücüler güncel Evet re-size bar açık durumda. Anakartlarımızda 2 adet ram slotu bulunmakta ve evet dual ramler kullanıyoruz.
ısınma testini furmark içindeki cpu burner tarzı bir uygulama ile yapıp sonucu dönebilir misin ?

KS

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
ısınma testini furmark içindeki cpu burner tarzı bir uygulama ile yapıp sonucu dönebilir misin ?
şu an sistemi win 10'a geri çevirdim. sistem tamamen orjinal ayarlarında. sadece xmp açık sıcaklık değerleri bu şekilde. overclock varken de max 70 derece. şu an win 11'e göre sistem daha stabil ama yinede olması gerektiği gibi değil.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    559.7 KB · Görüntüleme: 9

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
şu an sistemi win 10'a geri çevirdim. sistem tamamen orjinal ayarlarında. sadece xmp açık sıcaklık değerleri bu şekilde. overclock varken de max 70 derece. şu an win 11'e göre sistem daha stabil ama yinede olması gerektiği gibi değil.
sadece pubg de mi düşük fps var acaba. oyunun optimizasyonu 3600x te daha iyi sonuç veriyor olabilir mi ?

5600'ün psu'sunda bir sıkıntı olabilir mi ? ( genelde farklı sorunlar çıkardı ama )

şöyle yapabilirsin ryzen 5600 de cinebench r23 benchmarkını 10 dakika için hem multicore hemde single core için tamamla. skorları not et. genel ryzen 5600 skorlarıyla bir kıyasla. bide kendi 3600x'inde aynı testi tamamla skorlara bir bak. bir nedenle o 5600 ün performansında bir gariplik var gibi geliyor.

ryzen 5600 de biostan xmp açıkken zentimings toolunun verdiği sonucu ekran görüntüsünü gösterebilir misin ?

buna benzer bir çıktısı olacak

1771194029064.png

KS

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
sadece pubg de mi düşük fps var acaba. oyunun optimizasyonu 3600x te daha iyi sonuç veriyor olabilir mi ?

5600'ün psu'sunda bir sıkıntı olabilir mi ? ( genelde farklı sorunlar çıkardı ama )

şöyle yapabilirsin ryzen 5600 de cinebench r23 benchmarkını 10 dakika için hem multicore hemde single core için tamamla. skorları not et. genel ryzen 5600 skorlarıyla bir kıyasla. bide kendi 3600x'inde aynı testi tamamla skorlara bir bak. bir nedenle o 5600 ün performansında bir gariplik var gibi geliyor.

ryzen 5600 de biostan xmp açıkken zentimings toolunun verdiği sonucu ekran görüntüsünü gösterebilir misin ?

buna benzer bir çıktısı olacak
multi core sonucu biraz az geldi bana. internette 11-12k arası sıonuçlar var. aralarında pbo onun açık olanları da var tabi ama bende bütün ayarlar kapalı. multi core testini iki kere yaptım birinde HWinfo açıkken sıcaklıkları izlemek için. max 61 derece gördü ve 4.450ghz görmedi bile 4.1ghz lerde gezindi hep. HW info açıkken yaptığım sonuç da 10050 çıktı. 3600x in sonuçları 4.4ghzde çoklu çekirdekte 9845 çıktı tekli çekirdekte 1249 çıktı.

Ekli dosyalar

• Ekran Alıntısı 2.PNG
    Ekran Alıntısı 2.PNG
    36 KB · Görüntüleme: 7
  • Ekran Alıntısı 4.PNG
    Ekran Alıntısı 4.PNG
    2.2 MB · Görüntüleme: 8

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
multi core sonucu biraz az geldi bana. internette 11-12k arası sıonuçlar var. aralarında pbo onun açık olanları da var tabi ama bende bütün ayarlar kapalı. multi core testini iki kere yaptım birinde HWinfo açıkken sıcaklıkları izlemek için. max 61 derece gördü ve 4.450ghz görmedi bile 4.1ghz lerde gezindi hep. HW info açıkken yaptığım sonuç da 10050 çıktı. 3600x in sonuçları 4.4ghzde çoklu çekirdekte 9845 çıktı tekli çekirdekte 1249 çıktı.
ramde performansı fpsi etkileyecek bir problem görmedim. r5 5600'ün tekli çekirdek skoru nasıl ? ( oyunları daha çok etkileyen o ). r5 5600 de dediğin multicore skoruna ulaşan pek çok kullanıcı var ama normalde 11000 skora yaklaşanlar hatta geçenlerde var.

şurdaki kaynağa göre:

3600x çoklu çekirdekte olması gerektiği gibi çalışıyor

5600'e baktığımızda 11000 gibi skora dayanması gerek.

şimdi işlemci ilk çıktığında ilk bioslar ve microcode larla testleri yapıyorlar. baktığın zaman güzel görünüyor. zaman içinde güvenlik açığı kapatırken yada başka şeyleri düzeltirken işler değişebiliyor. kullandığım 13600k bilinen testlerden düşük cinebench skoru veriyordu. önce anakartı değiştirdim sonrada baya bir bios ayarı yaptım. olması gereken cinebench skoruna ulaştım. biraz uğraştırdı.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
bir süredir ryzen kullanmıyorum anakartımda msi değil.

bu linkte örnek 5600 ayarları var. bir deniyebilirsin. bakalım cinebenchte multicore skoru 11000 lere varacak mı ?

KS

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
bir süredir ryzen kullanmıyorum anakartımda msi değil.

bu linkte örnek 5600 ayarları var. bir deniyebilirsin. bakalım cinebenchte multicore skoru 11000 lere varacak mı ?
dün geceden beridir ne denediysem sorunu çözemedim. artık ne yapacağım bilmiyorum.

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
dün geceden beridir ne denediysem sorunu çözemedim. artık ne yapacağım bilmiyorum.
cihaza direk müdahale edemediğim için yorumla bir noktaya kadar gidebilirim.

amd ve msi'ın destek için bazı servisleri olmalı. onlarla bağlantıya geçebilirsin forumlarından destek alabilirsin. bir nedenle 5600 5600 gibi çalışmıyor ama burdan yorumla yapabileceklerim sınırlı.

KS

JVertu

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
17
cihaza direk müdahale edemediğim için yorumla bir noktaya kadar gidebilirim.

amd ve msi'ın destek için bazı servisleri olmalı. onlarla bağlantıya geçebilirsin forumlarından destek alabilirsin. bir nedenle 5600 5600 gibi çalışmıyor ama burdan yorumla yapabileceklerim sınırlı.
En son bir ayar yaptım PBO dan +200 mhz curve optimizer den -15 yaptım. Ramleri 3800 mhz oc yaptım. Bu şekilde cinebench r23 skorları çoklu çekirdekte 11560 tekli çekirdekte 1500 puan aldı. Ama içime sinmedi. Sanırım işlemciyi değişicem. Ama ne alacağımı bilmiyorum. Am5 sokete geçiş yapamam öyle bi bütçem yok. Neredeyse bütün sistemi değişmem gerekicek. Bundan daha iyi bi am4 ne alabilirim

GNU

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
146
En son bir ayar yaptım PBO dan +200 mhz curve optimizer den -15 yaptım. Ramleri 3800 mhz oc yaptım. Bu şekilde cinebench r23 skorları çoklu çekirdekte 11560 tekli çekirdekte 1500 puan aldı. Ama içime sinmedi. Sanırım işlemciyi değişicem. Ama ne alacağımı bilmiyorum. Am5 sokete geçiş yapamam öyle bi bütçem yok. Neredeyse bütün sistemi değişmem gerekicek. Bundan daha iyi bi am4 ne alabilirim
kralı 5800x3d ama bulunmuyor. 2nci el bulunabilir ama pahalı. 2nci elde 5800x yada daha iyisi 5900x olabilir.

sahibinden.com üzerinde 5900x 8500 tl gibi başlıyor. uygun fiyatlı satıcılardan birine 500 tl ek yapıp paramgüvende ile göndermeye ikna edebilirsen gayet güzel olur.

mevcut anakartının vrm/mosfet yapısı 5900x'i kaldırırmı tartışması olabilir. yaptığım ufak tefek araştırmalar kaldıracağı yönünde ama yinede istersen ayrıntılı araştır.

anakartın kurtarırda gerek 5800x gerek 5900x için en azından üst düzey hava soğutma gerekir. 2000 tl gibide ona ayırmalısın.

şu çok güzel bide indirime girmiş:

(tabi kasana sığacaksa 156mm yüksekliği var)

https://www.sinerji.gen.tr/ocypus-d...l-1700p1851p-amd-uyumlu-hava-sogutucu-p-56837

özellikle ryzen 9 5900x zamanının ötesinde bir işlemciydi. çevremde kim kullandıysa çok memnun kaldı.

Son düzenleme:

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri