Yardım Ryzen 7 9800X3D Işlemci Occt Testinde 3 Saniyede 95 Dereceye Çıkıyor

Arifxxw

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Yeni bilgisayar toplattım arkadaşlar bilgisayarcıya. Parçaları ben tek tek aldım. Bugün ilk defa deneme yaptım. Normal çalışma sıcaklığı işlemcinin 40-45 derece aralığında boştayken. Ama The Last Of Us oyununu açtım ve 4 5 saniye gibi kısa bir sürede işlemci %100 kullanıma ve işlemci sıcaklığı anında 40 dereceden 95 dereceye çıktı ve düşmedi. Hemen oyunu kapatıp OCCT programı ile deneme yaptım ve yüke girdiği gibi 3 4 saniye gibi bir sürede yine 95 dereceye çıkıyor sıcaklık. Termal macununu kendimde yeniledim işlemcinin ama hâlâ aynı sorun devam ediyor. Bilgisi önerisi olan var mı? İşlemci arızalı olabilir dedi bilgisayarcı ama emin olamadım. Test edecek başka işlemci ve soğutma sistemide olmadığından işlemciyi iade edip yenisini alıp mı denesem?

Sıvı Soğutma : Msi MAG M360 sıvı soğutucu
Anakart: Msi MAG x870 tomahawk İşlemci:Amd Ryzen 7 9800x3d
Ekran Kartı: Msi Rtx 5080
Ram:2x32 6000MHz CL30 Bios

Sahuraka

Moderatör
Moderatör
Tepki
4,954
Yeni bilgisayar toplattım arkadaşlar bilgisayarcıya. Parçaları ben tek tek aldım. Bugün ilk defa deneme yaptım. Normal çalışma sıcaklığı işlemcinin 40-45 derece aralığında boştayken. Ama The Last Of Us oyununu açtım ve 4 5 saniye gibi kısa bir sürede işlemci %100 kullanıma ve işlemci sıcaklığı anında 40 dereceden 95 dereceye çıktı ve düşmedi. Hemen oyunu kapatıp OCCT programı ile deneme yaptım ve yüke girdiği gibi 3 4 saniye gibi bir sürede yine 95 dereceye çıkıyor sıcaklık. Termal macununu kendimde yeniledim işlemcinin ama hâlâ aynı sorun devam ediyor. Bilgisi önerisi olan var mı? İşlemci arızalı olabilir dedi bilgisayarcı ama emin olamadım. Test edecek başka işlemci ve soğutma sistemide olmadığından işlemciyi iade edip yenisini alıp mı denesem?

Sıvı Soğutma : Msi MAG M360 sıvı soğutucu
Anakart: Msi MAG x870 tomahawk İşlemci:Amd Ryzen 7 9800x3d
Ekran Kartı: Msi Rtx 5080
Ram:2x32 6000MHz CL30 Bios
Sıvı soğutucu düzgün çalışmıyor olabilir. Eğer söküp takabilirseniz sıvı soğutucuyu söküp takın. Macunu sürmeyi unutmuş olabilirler veya temazsızlık olmuş olabilir.

KS

Arifxxw

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Sıvı soğutucu düzgün çalışmıyor olabilir. Eğer söküp takabilirseniz sıvı soğutucuyu söküp takın. Macunu sürmeyi unutmuş olabilirler veya temazsızlık olmuş olabilir.
Bende öyle düşündüm ve termal macunu yeniledim iyi bir marka ile ama sonuç değişmedi. Sıvı soğutma çalışıyormu ondan bile emin değilim.

KS

Arifxxw

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
OCCT testinin ss ini paylaştım. 3. Saniyede 95 e ulaştı 40 dereceden.

Ekli dosyalar

• IMG-20250219-WA0014.jpg
    IMG-20250219-WA0014.jpg
    413.2 KB · Görüntüleme: 7
KS

Arifxxw

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Şu pump sys 1 boş ama bişey takılması gerekiyor mu oraya?

Ekli dosyalar

• IMG-20250219-WA0016.jpg
    IMG-20250219-WA0016.jpg
    637.4 KB · Görüntüleme: 8

cemaziyelahir

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
12
montajı yapan arkadaş sıvı soğutucunun işlemci üzerine binen bakır tarafında jelatini unuttuysa da yapabilir veya montajda başka bir sıkıntı var. söküp adım adım baştan dikkatlice yeniden deneyin bence de!

KS

Arifxxw

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
montajı yapan arkadaş sıvı soğutucunun işlemci üzerine binen bakır tarafında jelatini unuttuysa da yapabilir veya montajda başka bir sıkıntı var. söküp adım adım baştan dikkatlice yeniden deneyin bence de!
Jelatin yok kendim tekrar termal macun sürerken kontrol ettim. Olmadı başka bi bilgisayarcıya baktıracağım yanlış bi montaj mı yapıldı diye

narcotic

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
246
Sıvı soğutmanın üç tane fanını biri birine bağlayıp çoklayıcı kablo ile tek kablo tek soket haline getirdikten sonra CPU_FAN yazan yere takıcaksınız. SYS_PUMP yazan sokete de sıvı soğutmanın pompa dan gelen tek soketli kablosunu takıcaksınız. Ayrıyeten kasa fanlarınız varsa onları da birleştirip SYS_FAN soketine bağlayabilirniz.

AlazKubai

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
4
Elle kontrol yapabilirsin. Sıvı soğutma çalışıyorsa CPU un yüksek sıcaklıklara çıktığında borular da ısınacaktır. Normal modda daha serin olduğunu rahatlıkla el yordamıyla anlayabilirsin. Macun ilk bakılacak unsur ama montajda ana karta oturan ayaklar tam sıkılmadıysa boşluk kalır. Vidalarını kontrol etmelisin. Fanların hızını ara programlarla ki aldığın soğutucunun kendi ara yüzü vardır, ordan extreme ayarlara getir ve sıcaklıktaki değişimi gözlemle.

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri