Soru Ryzen 9 7900X Tabanlı Sistem: Dar Boğaz Ve Alternatifler Hakkında Görüşler?

mrokumus

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci
Ryzen 9 7900X
Ekran Kartı
RTX 5070
Merhabalar,

Günlük işlemler, geliştirme çalışmaları, yapay zeka uygulamaları ve ara sıra arkadaşlarla oyun oynamak amacıyla kullanmayı planladığım bir sistem için bileşen seçimi yaptım. Şu anki konfigürasyonum şu şekilde:
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 9 7900X
  • Anakart: Asus TUF Gaming B650-Plus WIFI
  • Kasa: ASUS TUF GAMING GT502 PLUS Tempered Glass RGB Beyaz
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI PSU MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ GOLD
  • Bellek (RAM): CORSAIR Vengeance RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz DDR5
  • Depolama (SSD): Samsung 980 PRO NVMe M.2
  • İşlemci Soğutucusu: Corsair iCUE H150i RGB Elite White 360 mm
Grafik kartı konusunda ise RTX 5070 chipsetli, Asus veya MSI marka bir modeli hedefliyorum; ancak bu kartın Türkiye pazarına henüz çıkmamış olmasından dolayı şimdilik GPU olmadan toplayacağım.

Araştırmalarımı iki gündür sürdürüyorum ve sonunda almak istediğim sistemin ana hatlarını belirledim. Ancak bazı konularda endişelerim bulunuyor:
  1. Dar boğaz (bottleneck) problemi yaşanır mı?
  2. Seçtiğim bileşenler dışında daha mantıklı alternatifler mevcut mudur?
Özellikle işlemci seçiminde Ryzen 7 9800X3D gibi modellerin yoğun kullanıldığını gözlemledim. Fakat Türkiye’de benim seçtiğim işlemci, hem fiyat açısından daha avantajlı hem de kağıt üzerinde daha yüksek performans sunuyor. Ryzen 7 9800X3D’nin tercih edilmesinin tek artısı, yaklaşık iki yıl daha yeni olması. Peki, kağıt üzerinde daha iyi olan işlemciyi neden tercih edilmiyor?

Bu sistem konfigürasyonu hakkında öneri, alternatif değerlendirme veya eklemek istediğiniz başka bir görüşünüz varsa, yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler!

KOCAEFE

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
658
"X3D" işlemcilerin oyun tarafında muazzam bir performansı oluyor.
7800X3D ve 9800X3D tercih edenlerin sistem kurma amacı sadece oyun amaçlı. Bu konuda rakipsizler.

Hem oyun hem de iş amaçlı sistem kuranlar 7950X3D gibi işlemcileri de tercih edebiliyor. Tabii bütçeye göre seçim yapmak lazım.

İşlemcinin ham performansına ihtiyaç duyan uygulama veya program kullanacak olanlar ona göre farklı seçim yapabilir.
İş tarafı oyun performansından daha önemli ise 9900X işlemciyi düşünmenizi öneririm.
1738451588819.png
1738451616311.png
9900X 120W, 7900X 170W.
9900X TDP farkından ötürü işlemci daha az ısınır ve daha az elektrik faturası sağlar. Aralarındaki ufak fiyat farkına bence değer. Ayrıca 9900X işlemcinin içerisindeki bellek kontrolcüsü daha iyidir, bu sayede daha yüksek hızlara çıkabilen RAM uyumluluğu sağlar. Ufak tefek farklar gibi görünebilir ama önemli farklar var. Fiyat farkına bence değer.

RAM seçiminiz mutlaka EXPO ibareli olsun. GSKill en uyumlu markadır. Corsair de seçebilirsiniz, genelde sorun çıkmıyor.

Ekran kartını ileride yükseltmeyecekseniz 1000W PSU fazla bu sisteme. 850W fazlasıyla yetecektir. Fazla kapasite olması ileride sistem üzerinde yükseltme yapmanıza olanak tanır. O açıdan fena tercih değil.

Jahrein

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
26
Merhabalar,

Günlük işlemler, geliştirme çalışmaları, yapay zeka uygulamaları ve ara sıra arkadaşlarla oyun oynamak amacıyla kullanmayı planladığım bir sistem için bileşen seçimi yaptım. Şu anki konfigürasyonum şu şekilde:
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 9 7900X
  • Anakart: Asus TUF Gaming B650-Plus WIFI
  • Kasa: ASUS TUF GAMING GT502 PLUS Tempered Glass RGB Beyaz
  • Güç Kaynağı (PSU): MSI PSU MPG A1000G PCIE5 1000W 80+ GOLD
  • Bellek (RAM): CORSAIR Vengeance RGB 32GB (2x16GB) 6000MHz DDR5
  • Depolama (SSD): Samsung 980 PRO NVMe M.2
  • İşlemci Soğutucusu: Corsair iCUE H150i RGB Elite White 360 mm
Grafik kartı konusunda ise RTX 5070 chipsetli, Asus veya MSI marka bir modeli hedefliyorum; ancak bu kartın Türkiye pazarına henüz çıkmamış olmasından dolayı şimdilik GPU olmadan toplayacağım.

Araştırmalarımı iki gündür sürdürüyorum ve sonunda almak istediğim sistemin ana hatlarını belirledim. Ancak bazı konularda endişelerim bulunuyor:
  1. Dar boğaz (bottleneck) problemi yaşanır mı?
  2. Seçtiğim bileşenler dışında daha mantıklı alternatifler mevcut mudur?
Özellikle işlemci seçiminde Ryzen 7 9800X3D gibi modellerin yoğun kullanıldığını gözlemledim. Fakat Türkiye’de benim seçtiğim işlemci, hem fiyat açısından daha avantajlı hem de kağıt üzerinde daha yüksek performans sunuyor. Ryzen 7 9800X3D’nin tercih edilmesinin tek artısı, yaklaşık iki yıl daha yeni olması. Peki, kağıt üzerinde daha iyi olan işlemciyi neden tercih edilmiyor?

Bu sistem konfigürasyonu hakkında öneri, alternatif değerlendirme veya eklemek istediğiniz başka bir görüşünüz varsa, yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliyorum. Teşekkürler!
Amd alanların çoğu oyun oynadığı için o işlemciyi tercih ediyor o işlemci de en iyi oyun işlemcisi

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri