Yardım Sıcaklık Düşmüyor Sorunun Kaynağını Bulamıyorum

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Geçen ay Lian Li galahad 2 Trinity aldım. Daha öncesinde stock 3700X in Wraith Prism soğutucusunu kullanıyordum boşta 35-40 derecelerde kullanıyordum. Soğutucuyu aldım taktım fakat ne olduysa her şey bundan sonra başladı. Sistem boşta 70 derece oldu ve soğutucuyu taktıktan sonra anakartın B2 slotu çalışmadı. Yani Dual kit olarak kullanamadım. RAM'lerde sorun yoktu farklı bir PC de denedim. Nedenini araştırdım anakart veya işlemci olabileceğini gördüm. Anakartı da 2 ay önce B550 Gaming Plus olarak almıştım. Hem soğutucuyu hem de anakartı garantiye gönderdim fakat anakart için Teknobiyotik işlemci soket PIN'i zarar görmüş dedi onarım yapmadılar garanti dışı deyip gönderdiler. Onu da bakarken anakartın soket pinini kırmışlar öyle göndermişler. Soğutucuyu direk yenisi ile değiştirmişler. Bugün mecburen yeni anakart almak zorunda kaldım. B550 Aorus Master aldım. Gelen soğutucuyu taktım yine sıcaklık değerleri aynı.

İşlemcinin pinlerine baktığım da herhangi bir sorun vs yoktu. Şimdi diyebilirsiniz montaj yanlış, jelatini sökmemişsindir. Zamanında X bir markada sistem montaj elemanıydım ve normal olsun sıvı soğutmalı olsun yüzlerce sistem topladım. Testleri vs hepsini kontrollü olarak yapıyordum fakat daha öncesinde böyle bir sorunla karşılaşmadım.

Önceden bu sorun yokken Gaming Plus anakartta hava soğutma varken 4.4 GHz de çalışan işlemci şimdi Aorus Master da 3.9'u geçmiyor. İşlemci sıcaklığı 65 dereceden aşağı düşmüyor. Yardım edin sorun neden kaynaklı nasıl çözebilirim? Sorun işlemciden mi yoksa sıvı soğutmada mı?

Bu arada kullandığım termal macun Thermal Grizzly Kryonaut Extreme ve kasam Lian Li 215 Mesh

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
496
İşlemci: AMD Ryzen™ 7 3700X
TDP değeri: Default TDP 65W

İşlemci soğutucu ki birincil etken: Lian Li galahad 2 Trinity işlemci tdp değerini hayli hayli karşılaması gerekir.

Ben TDP DEĞERİ 85w olan intel kullanıyorum. Mimari ve termal dizayn farlklıı da olsa belirttiğiniz gibi kule tipi hava sğutucu da yüksek değerler stokta görmüyorum

Kasa: Lian Li 215 Mesh oldukça yeterli..

Şu soğutucuyu taktıktan sonra
''soğutucuyu taktıktan sonra anakartın B2 slotu çalışmadı.''
dikkatimi çekti. Bu normalde olamaması gerekirdi.

Lian li soğutucu galahad 2 Trinity
  • Pompa motor hızı 3200 RPM'ye kadar çıkıyor.
  • Bunun soğtucunu yazlımı vardır. yazılımdan bir bakın pompa devirine
Bir de sensor yanlış okumalar zayıf ta olasa bir ihtimal. Siz bunu anlarsınız. Kasa kapağı açıp önce pompaya hafif dokunun titreşim açısından. 70 derece sıcaklıklar bunu da hissedersiniz.

KS

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
İşlemci: AMD Ryzen™ 7 3700X
TDP değeri: Default TDP 65W

İşlemci soğutucu ki birincil etken: Lian Li galahad 2 Trinity işlemci tdp değerini hayli hayli karşılaması gerekir.

Ben TDP DEĞERİ 85w olan intel kullanıyorum. Mimari ve termal dizayn farlklıı da olsa belirttiğiniz gibi kule tipi hava sğutucu da yüksek değerler stokta görmüyorum

Kasa: Lian Li 215 Mesh oldukça yeterli..

Şu soğutucuyu taktıktan sonra
''soğutucuyu taktıktan sonra anakartın B2 slotu çalışmadı.''
dikkatimi çekti. Bu normalde olamaması gerekirdi.

Lian li soğutucu galahad 2 Trinity
  • Pompa motor hızı 3200 RPM'ye kadar çıkıyor.
  • Bunun soğtucunu yazlımı vardır. yazılımdan bir bakın pompa devirine
Bir de sensor yanlış okumalar zayıf ta olasa bir ihtimal. Siz bunu anlarsınız. Kasa kapağı açıp önce pompaya hafif dokunun titreşim açısından. 70 derece sıcaklıklar bunu da hissedersiniz.
Pompa da titreşim olmuyor fakat pompalar sıcak da değil.

B2 slotunun çalışmama sebebi işlemci anakartın pinini yamultmuş. Teknobiyotiğin dediğine göre sıvı soğutucu sert bağlanmış halbuki öyle bişey yapmadım.

İşlemcinin pinlerinde bir zedelenme olmuş olsa bu sorunları verir mi ? Yani sorun işlemci bazlı mı ?

solaris

Sözü Geçen
Sözü Geçen
Tepki
496
''Bugün mecburen yeni anakart almak zorunda kaldım. B550 Aorus Master aldım.''
Bu durumda yeni anakart almışsınız. Anakart pin yamukluğu bunda yok. Durum temiz.

''İşlemcinin pinlerine baktığım da herhangi bir sorun vs yoktu.''
İyi bir inceleme yapabildiniz mi yani büyüteçle, ışık tutarak bakarak vs. Çünkü gözle görmek çok zor olabiliyor.

''Pompa da titreşim olmuyor fakat pompalar sıcak da değil.''
Burada mümküm mertebe pompa devrini görmeye, pompanın çalıştığından emin olmaya çalışın.
Lian Li galahad 2 Trinity bunun yazılımı var Yazılımda görmeniz lazım. Ayrıca BIOS ta da görülüyordu sanırım.

Son olarak aklıma gelen; elde bir hava soğutucu, kule tipi vs. varsa bunu takıp işlemci sıcaklık değerlerine bakın. Bu sayede hiç olmazsa sıvı sğutucu da bir sorun var mı, bu açıdan bir nebze olsun fikir verebilir.

KS

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
''Bugün mecburen yeni anakart almak zorunda kaldım. B550 Aorus Master aldım.''
Bu durumda yeni anakart almışsınız. Anakart pin yamukluğu bunda yok. Durum temiz.

''İşlemcinin pinlerine baktığım da herhangi bir sorun vs yoktu.''
İyi bir inceleme yapabildiniz mi yani büyüteçle, ışık tutarak bakarak vs. Çünkü gözle görmek çok zor olabiliyor.

''Pompa da titreşim olmuyor fakat pompalar sıcak da değil.''
Burada mümküm mertebe pompa devrini görmeye, pompanın çalıştığından emin olmaya çalışın.
Lian Li galahad 2 Trinity bunun yazılımı var Yazılımda görmeniz lazım. Ayrıca BIOS ta da görülüyordu sanırım.

Son olarak aklıma gelen; elde bir hava soğutucu, kule tipi vs. varsa bunu takıp işlemci sıcaklık değerlerine bakın. Bu sayede hiç olmazsa sıvı sğutucu da bir sorun var mı, bu açıdan bir nebze olsun fikir verebilir.
Evet anakart pin yamukluğu bunndan yok fakat acaba işlemci sorunluysa buna da zarar verebilir mi ? Çünkü işlemciyi ilk taktığım zaman ramlerden birisini yine görmedim tabi rami silgiyle silince sorun düzeldi.

Büyüteçle ışıkla vs baktım pinelirin hizasında sıkıntı yok sadece bozulan anaklarttan çıkartırken 2 pin biraz yamulmuştu düzelttim.

Ek Açıklama 2024-08-11 170325.png

Uzay montaj bile yapmak istesem şu anda sistemi tekrar kurabiliceğim kadar termal macunum kalmadı ne yazık ki ve tekrar almak istediğim de dandik ürün almak istemiyorum.

Öğrenmek istediğim şey şu sorun işlemci de mi değiştirirsem düzelir mi ? Çünkü sıvı soğutmam kasam ile uyumlu ve kağıt üstünde güzel bir soğutucu

Woqqies

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
198
Başka deniyebileceğiniz sıvı soğutucu varmı ? Örnek arkadaşında msı artic asus gibi marka sıvı soğutucu olup takma deneme şansınız varmıdır ? Başka sıvı soğutu ile deneyin bakın kaç derecelerde geziyor . Farklı bir markada eğer ısı dereceleri nominal değerlerde seyrederse sorunun sıvı soğutucunuzdan olduğu anlaşılır.

KS

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Başka deniyebileceğiniz sıvı soğutucu varmı ? Örnek arkadaşında msı artic asus gibi marka sıvı soğutucu olup takma deneme şansınız varmıdır ? Başka sıvı soğutu ile deneyin bakın kaç derecelerde geziyor . Farklı bir markada eğer ısı dereceleri nominal değerlerde seyrederse sorunun sıvı soğutucunuzdan olduğu anlaşılır.
Ne yazık ki öyle bir şansım yok. Ne olduysa her şey o soğutucu bağlandıktan sonra oldu. Yani bu sıcaklık dereceleri normal değil. Bu setup da bu ürünlerle alıcağım boşta ki sıcaklık değeri 35 derece olmalıyken 70 derece alıyorum.

Tecrübesiz birisi değilim sistemin montajını yanlış yapmış olayım. Ama bu durum cidden çok can sıkıcı oldu.

0 kapalı kutu yeni soğutucu gönderdiler bunda da aynı sorun olup aynı sıcaklık değerlerini vermesi pek mümkün gelmiyor.

Dediğim gibi eskiden imzanızda ki anakartı kullanıyordum bu işlemci ile onda bile sabit 4.4 ghz alıyordum. Daha sonrasında msı da aynı şekilde 4.5 aldım ve stock fanla aldım 2 sini de ve şu anda en dolu b550 anakartı kullanıyorum ve 3.9 geçmiyor sıvı soğutucu ile ki geçse de yanar muhtemelen

UUPDump ile sistem indirirken bile 90 derece oluyor soğutma böyle bir saçmalık yok

Woqqies

Klavye Delikanlısı
Klavye Delikanlısı
Tepki
198
Değerler bir anormallik var. Msı afterburnerden takip sağladınız mı ? Oradan bir takip sağlayınız.

KS

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Değerler bir anormallik var. Msı afterburnerden takip sağladınız mı ? Oradan bir takip sağlayınız.
Cpu Temp - Gigabyte tools - Aida64 - Li Connect hepsi ile kontrol sağladım. Denemediğim yapmadığım şey kalmadı. Yine diyorum sorun soğutucu da olsa 2 ci gelen üründe düzelirdi arka arkaya aynı sorunu vermezdi anakartta değişti geriye işlemci kalıyor ama o da pinler düzgün yamulanları da düzelttim. Kesin işlemci sorunu olsa değiştiriyim fakat emin olmadan da boşa masraf etmek istemiyorum 3 ay da 2 anakart aldım.

KS

iSynx

Stajyer Üye
Stajyer Üye
Tepki
0
Yok mu yardım edebilicek olan birisi ?

Şu anda bu konuyu okuyan kullanıcılar

Geri